51

(753 replies, posted in 1985)

LEO wrote:

Drie acties samen is bijna onmogelijk .

Ja, dat vond ik ook eigenlijk. wink

52

(22 replies, posted in Vragen)

Iets waar ik maar niet de vinger achter kan krijgen is het volgende: Behoorlijk wat slachtoffers van de bende zijn op een werkelijk beestachtige, barbaarse en wrede manier gedood, en ik snap nog steeds niet waarom de killers of de opdrachtgevers dat nu nodig vonden.

Ik eet regelmatig vlees, en dat daar veel varkens voor moeten sterven neem ik dan maar voor lief, maar als ik iemand een varken zag doden op de manier die de bende gebruikte om mensen in de vernieling te schieten, dan weet ik zeker dat ik die persoon graag een gruwelijk pak op z'n donder zou willen geven. En dat gaat alleen nog maar over zoiets stoms als een varken, waarvan je haast elke dag producten eet. Hoeveel te meer geldt dat dan niet voor mensen die zo worden afgeslacht.

De vraag die ik eigenlijk wil stellen is dit: Als de bende nu al die slachtoffers die ze gemaakt hebben nu 'gewoon' een paar kogels door hun hoofd hadden gejaagd, dan waren ze haast allemaal vrijwel op slag dood geweest.

Had dan de angstpsychose van die tijd minder geweest? Er was al het Heizel-drama, wat volgens sommige mensen is uitgelokt - maar dat terzijde, de CCC pleegde bomaanslagen, de bende Haemers moordde postmedewerkers uit, en dan zoveel doden bij de bende aanslagen, geen wonder dat er grote angst heerste onder de bevolking.

Als ze supermarkt-bezoekers hadden doodgeschoten, en dan bedoel ik direct dood, dan had dat toch net zo goed een hevige angst onder de bevolking gegeven, want die supermarkt-bezoeker, dat kon iedereen zijn, dat waren allemaal gewone mensen zoals jij en ik.
Dan was er toch net zo goed een groot gevoel van onveiligheid geweest?

Als ik met collega's of vrienden wel eens over de Bende van Nijvel praat, dan zeggen ze allemaal: Ah ja, dat waren die gasten die bij die supermarkten toen zo veel mensen doodschoten, dat is me toch wat. Als je in de media op bende van Nijvel zoekt vind je ook allemaal zulke omschrijvingen: een bende moordenaars die onschuldige supermarkt-bezoekers doodschoten. Dat is wat de mensen zich herinneren van de bende, moordenaars die winkelend publiek doodschoten.

Maar het was nog veel erger, veel slachtoffers zijn niet 'doodgeschoten', nee, ze zijn op barbaarse manier afgeslacht, en hebben vreselijk geleden en afgezien voor ze overleden. Of ze hebben het wel overleefd, maar hun hele lichaam is in puin, Linda van Huffelen, David van de Steen, Bozidar Djuroski jr, en de hele rest van hun leven dragen ze daar de gevolgen nog van.

En tot op de dag van vandaag begrijp ik niet waarom het zo in overtreffende trap barbaars moest zijn, stel dat een paar huurlingen opdracht kregen om wat mensen af te knallen om de bevolking angstig te maken, dan zou je je toch voorstellen dat ze met een geweer of pistool mensen in hoofd of hartstreek schoten. Al afschuwelijk genoeg natuurlijk en wat een angst en verdriet zou dat al gegeven hebben. Maar nee, dat was blijkbaar nog niet mooi genoeg, ze moesten ook nog eens verschrikkelijk lijden en verminkt worden.
Ze moesten werkelijk in puin geschoten worden met zoiets gruwelijks als een riot-gun.

Als je die oude beelden ziet waar G. Platane op de grond ligt in een grote plas bloed, wat waren dat in godsnaam voor barbaren? Waarom hebben ze hem niet een paar kogels in zijn hoofd geschoten als ze hem zo nodig moesten vermoorden? Maar nee. Hij moest daar onder helse pijnen doodbloeden, net zoals bijv. MJ. Mulder. Het is haast te gruwelijk om over te schrijven, en ik word er altijd zeer terneergeslagen van.

Ik kan me echt niet voorstellen dat de bevolking minder angstig zou geweest zijn als de slachtoffers waren doodgeschoten en direct dood waren geweest. Hoe gruwelijk is dat al niet? Wat een radeloosheid, want een ellende en een vreselijke schrik zou dat al hebben veroorzaakt.

En als statement herhaal ik het nog eens: Ik kan me niet voorstellen dat de bevolking ook maar iets minder angstig zou zijn geweest als de slachtoffers waren doodgeschoten met bijv. kogels in het hoofd waarbij ze direct overleden.

Waarom dan toch nog zoveel erger, zo extreem, zo barbaars?

Waren ze dan zulke slechte schutters, dat ze alleen met een riot-gun de mensen maar raakten, dat kan ik me toch ook niet voorstellen. Het kan niet anders dan een bewuste beslissing zijn geweest, maar dat moet dan toch een beslissing zijn van een gestoorde, sadistische psychopaat?

Als terroristen een bom plaatsen waar zoveel mensen bij omkomen, dan heb je ook slachtoffers die onder helse pijnen sterven of die hun hele leven verminkt blijven. Dat werkt nu eenmaal zo met een bom. Maar in het geval van de bende hadden ze een Keuze: ze konden mensen 'gewoon' doodschieten, met bv. een kogel door het hoofd, maar dat hebben ze niet gedaan, ze zijn nog veel verder gegaan.

Ik kom er echt verstand voor te kort. In een oorlogs-situatie, nou ja, ik zou me er nog iets bij voor kunnen stellen, maar onschuldige mensen die winkelen zo afgrijselijk toetakelen en op zo'n manier laten sterven..

Het doet me denken aan een oud gezegde: 'Hell is empty, and all the devils are here.' In 1985 werd dat op die Delhaize-parkings helaas de waarheid.

53

(753 replies, posted in 1985)

Oh maar ik ben wel met je eens dat één team overvallers het meest voor de hand ligt. Natuurlijk, twee teams zou het zeker ingewikkelder maken. Ik wil alleen maar aangeven dat het niet 100% onmogelijk is, met in gedachten de vele valse sporen, valse of veranderde rapporten, manipulaties in dit dossier. Ik ben bang dat je in dit hele dossier maar weinig feiten aantreft die echt 100% vast staan, dus het lijkt me dat hoewel een bepaalde theorie vaak de voorkeur heeft, je wel het achterdeurtje open moet houden voor een eventuele andere mogelijkheid.

Hoeveel theorieën zijn er in al die jaren niet geweest betreffende de moord op JFK die allemaal waren gebaseerd op het verloop van de Zapruder-film. Maar tegenwoordig trekken veel onderzoekers die film zeer in twijfel, en gaan er van uit dat er ernstig in is geknipt, geplakt, of zelfs grotendeels nep is. Als dat echt zo is kunnen al die theorieën die er eerst waren de prullenbak in, terwijl al die onderzoekers dachten: het is gebaseerd op die film, dus het klopt 100 %.

Maar goed, dat is mijn mening, het is verder niet belangrijk.

54

(220 replies, posted in Robotfoto's)

Als je die getuigenis van Theo K. hoort, dan kan je eigenlijk alleen maar zeggen dat hij ongelooflijk veel geluk gehad heeft. Hij kijkt dus de reus als die naar de wagen terugloopt van een paar meter af recht in het gezicht. En de reus had z'n mondkapje al af gedaan, zeg maar. Het is natuurlijk iets dat Theo de reus in het gezicht kijkt, maar dat betekent ook dat de reus Theo recht in zijn gezicht keek, van vrij dichtbij, en hij had zijn vermomming al laten zakken. Hoe is het mogelijk dat hij Theo niet direct heeft doodgeschoten?

En ik ben verschrikkelijk blij voor Theo dat hij dat niet gedaan heeft, laat dat duidelijk zijn, maar die willekeur verbaasd me dan toch weer.

Luc Bennekens werd zonder pardon vermoord, misschien niet door de reus, maar toch. En dan is er een getuige die onze reus van korte afstand uitgebreid in het gezicht kijkt, die hem bij elke confrontatie zou kunnen herkennen, of een heel duidelijk signalement zou kunnen geven, en daar kijkt ie dan blijkbaar helemaal niet naar om. Vreemd. Maar ik ben ontzettend blij dat Theo er zo goed is afgekomen, hij keek niet alleen de reus in de ogen, maar ook wel een beetje de dood in de ogen op dat moment.

55

(753 replies, posted in 1985)

Het spijt me, maar dit lijkt me een beetje te kort door de bocht; hoewel het aannemelijker is dat ze met drie waren is het helemaal niet ondenkbaar dat er vier waren. Of misschien nog wel meer, nog wat 'back up'-personeel hier en daar. smile

Dat geldt ook voor die twee teams, over het algemeen wordt aangenomen dat dezelfde cast in beide overvallen aan het werk was, maar ook hier zitten toch wat haken en ogen aan. Zo lijkt in Braine met name de reus de leider en moordenaar van dienst, terwijl dat in Overijse meer de 'killer' was. Daarmee zeg ik heus niet dat het persé twee verschillende teams waren, maar onmogelijk is het heus niet.

Ik antwoorde even op de post van Gloacoster, voor de duidelijkheid.

56

(233 replies, posted in Andere Personen)

Een prima analyse!

57

(753 replies, posted in 1985)

Hier zijn de meningen nogal sterk over verdeeld. Ik vind dat er nogal wat verschil zit tussen beide overvallen: waar in Brakel alleen mannen worden gedood, die commentaar hadden of opvielen of hinderlijke getuigen waren, is in Overijse eerst een kind in puin geschoten met een riotgun, en werd een zo op de foto te zien rustige en vriendelijke kassierster zonder duidelijke reden van het leven beroofd. In Brakel leek de reus met name de moordenaar, in Overijse eigenlijk meer de 'killer'. Waren het daarom twee teams? Nee, zo eenvoudig ligt het helaas niet. Ik ben bang dat er geen sluitend antwoord op te geven is. De meningen zullen hierover verdeeld blijven, vrees ik.

58

(760 replies, posted in 1985)

Duidelijk en overtuigend antwoord Leo, dank je wel! En jouw 'persoonlijke mening' zou wel eens heel dicht bij de waarheid kunnen zitten, het zou eigenlijk alles verklaren. Geeft ook wel aan dat het op enorm hoog niveau is gespeeld allemaal!

59

(760 replies, posted in 1985)

Wat ik me altijd heb afgevraagd bij de vlucht uit Aalst: waarom zijn ze eigenlijk gevlucht? En daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ze op die parking hadden moeten blijven staan, maar ze hadden toch dicht bij Aalst wel een safe-house kunnen organiseren, ergens op een achteraf plaatsje in een industrie-zone of ergens aan een stil weggetje. Het hele bende-verhaal geeft toch de indruk dat het op behoorlijk hoog niveau werd georganiseerd, maar ze gaan na hun daad toch nog een flink eind rijden met die Golf, dat had toch eenvoudiger moeten kunnen?

En of ze nu via Okegem of Teralfene zijn gevlucht, en of ze naar Kester, naar Chievres, het bois of wat ook zijn gegaan, het was allemaal een heel eind bij Aalst vandaan, met voor mijn gevoel alleen maar meer kans op onverwachte ontmoetingen met politie-auto's/agenten, andere pottekijkers en getuigen, autopech, aanrijding, oponthoud, en noem maar op. Dat is toch eigenlijk niet slim?

Je hebt net 8 mensen doodgeschoten, de politiemacht van het hele land (bij wijze van spreken) zit achter je aan, en dan ga je nog eens een autorit doen van weet ik hoeveel kilometers, en ook nog eens langs nauwe straten en drukke gebieden. Stel dat ze die twee cafebezoekers in Pamel nu eens wel hadden aangereden?

Op zaterdagavond werken veel boeren niet meer zo hard, maar stel dat boer Vandenbietenvelde net met zijn grote bietenrooier klem komt te zitten in een nauwe straat en daar komt nu net de Golf van de bende achteraan. Daarachter nog een tractor met een grote kar. Geen zijstraat. En nu? Achteruit? Wordt moeilijk. Vooruit? Gaat nog een tijdje duren. yikes

Natuurlijk een beetje extreem voorbeeld, maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Je weet zelf: Juist als je haast hebt kom je zulke dingen tegen op je pad. Zo'n lange rit maakt je toch best kwetsbaar voor onvoorzien oponthoud of onvoorziene ontdekking? En toch hebben ze het zo gedaan.

Of zou het juist de bedoeling geweest zijn om aan te tonen dat er vooral geen link met Aalst was, dat ze echt helemaal van Brussel of
Waals Brabant waren gekomen?

60

(1,219 replies, posted in 1985)

Aha, thanks Coco! Weer een mysterie opgelost! big_smile