441

(278 replies, posted in 1982)

In Maubeuge komen zowel de gendarmerie als de gangsters er goed vanaf. Zou het niet kunnen dat de gangsters zich niet meer waagden in Frankrijk door de iets betere tactiek van de Franse gendarmes. Twee agenten gaan langs de square Lafayette, de derde neemt Rue Albert I. Deze laatste ontdekt de wagen van de inbrekers. De wagen staat voor de ingang van het magazijn, een dubbele van ruiten voorziene deur. Dit doen ze om de gangsters te omsingelen,en zo geen kans te geven om te ontsnappen. Dit laat ook vermoeden dat de agenten toch wel een betere tactiek gebruiken dan de agenten in België (deze rijden in vele gevallen tot het huis waar de inbraak bezig is). Met die blauwe lampen die gans de buurt verlichten is het niet moeilijk om de agenten in een hinderlaag te laten lopen. Als je dan ook nog de sirène gebruikt is het hek al helemaal van de dam.

Als je deze gangsters dan betrapt en je moet je wapen nog trekken ben je meestal tweede in een gevecht tegen gangsters die (waarschijnlijk) aan practical shooting doen en zeker als twee van de wapens beginnen te haperen. Dit lag ook wel een beetje aan het systeem nl. men wil geen cowboys bij de politie want die zouden het imago kunnen schaden. Agenten moeten kunnen praten en zo een eventuele boef inrekenen. Dus komt een wapentraining ook op de tweede plaats wat reeds meerdere ongelukken (schietstand) en doden (door gemotiveerde gangsters²) tot gevolg heeft gehad.

Een hapering is maar een hapering en kan in de meeste gevallen op 1 a 5 seconden worden opgelost waardoor je weer operationeel bent. Om deze tijden te halen moet je trainen en ook haperingen simuleren. Als agenten op een inbraak afgaan moeten ze in hun achterhoofd houden dat er een schietincident kan plaatsvinden. Wie naar zo'n inbraak gaat moet ook weten dat hij/zij niet naar een ongeluk, kruispunt, burenruzie, ed gaat, maar naar een situatie waar het heel snel kan escaleren naar een kritieke situatie.

Je moet niet elke agent gaan trainen tot een commando maar je hebt ze wel nodig om naar zulke situaties (inbraak, home-jacking, car jacking, overval, ontsnapping, ...) te sturen. Elke gemeente zou agenten in hun rangen moeten hebben die over bepaalde capaciteiten beschikken. Toch denk ik dat de bende van nijvel een bende was van vooral rijkswachters die er zowel voordeel (nieuwe wagens, wapens, uitrusting, ...), als plezier (macht, vrouwen, plezier, geld, ...) aan overhielden. Na het oprichten van de ABT zijn de overvallen van de Bende van Nijvel gestopt, wat mij doet vermoeden dat deze overvallen toch wel een duidelijke boodschap hadden. Mensen van het ABT hebben in de jaren 90 prachtig werk geleverd en deze eenheid mogen ze van mijn part terug operationeel maken (ze mogen mij altijd bellen big_smile).

² Uitschot, crapuul, wezens die niemand ontzien om hun eigen hachje te redden. Er bestaat maar 1 oplossing voor zulke wezens, maar die ga ik jullie hier niet uitleggen.

442

(8 replies, posted in Mededelingen)

Proficiat, sluit mij aan bij club_le-happy-few. Allee jong 1 bezoeker uit Monaco. 't zal toch zeker nie den Tom Boonen zijn he? lol Doe zo voort Ben en Co.

443

(90 replies, posted in Bewijsstukken)

Inderdaad Boemerang, de heren die dit wapen onder handen hebben genomen hebben prachtig werk geleverd. Allereerst wil ik zeggen dat jachtwapens niet echt mijn ding zijn dus zal ik antwoord geven naar mijn mening.

  • Het onderdeel dat hier bij het wapen ligt is inderdaad het voorste stuk van een tweeloop. Dat de zaagrand iets anders is doet mij vermoeden dat er 2 x werd gezaagd. Zal is proberen opzoeken hoe lang zo'n wapen dient te zijn.

  • Dit wapen gaat de hulzen niet uitgooien, ook niet als men hem openklapt. Dit wapen gaat de geschoten huls een beetje naar boven duwen zodra men het wapen openklapt. De bedoeling is om er de huls of hulzen gemakkelijker uit te nemen. Dus kunnen er in principe geen hulzen van kaliber 10 gevonden zijn. Indien er wel gevonden zijn, was het een lompe schutter.

  • Kan zowel de twee gelijk als één per één afvuren. De voorste trekker is voor de rechterloop en de achterste trekker is voor de linkerloop. Twee trekkers gelijk is een dubbel schot.

  • Zo schuin afzagen heeft volgens mij geen enkel nut en bewijst alleen maar hoe lomp deze gangster was (zeker geen wapenfreak want deze zou hem dan wel mooi recht afsnijden). Bij de AK47 of de kalashnikov heb je een schuine compensator vooraan op de loop om het wapen minder laten omhoog te slagen, maar dan zit de schuine kant van onder naar boven.

  • Bij een kaliber 12 met een afgezaagde loop zou dit wel kunnen (is er niet voor gemaakt), maar voor deze kaliber 10 bestaan er geen brennekes (zelf maken door inkeping is een optie maar gevaarlijk).

  • Met 1 hand is dit wel af te vuren, maar doordat hij schuin is afgezaagd gaat hij in dit geval toch wel naar links trekken. Stel je vuurt 1 schot af met 1 hand, dan is het risico groot dat je tijdens het wegtrekken ongewild het tweede schot lost. Dit is geen wapen om mee te richten, maar om terreur te zaaien. Als je binnen de 20 meter naar iets wijst met dit wapen en je vuurt zal je het doel ongetwijfeld raken.

  • De meeste riot-guns gooien hun hulzen rechtsboven uit en naargelang vliegen deze van 1 tot 3 meter ver rollen niet meegerekend. Dus vallen ze inderdaad rechts van de schutter.

444

(643 replies, posted in 1983)

Op het volgende filmpje kan je de kelder met de schietstand in de gebouwen zien. Had dit filmpje al een tijdje, maar dacht dat jullie hiervan op de hoogte waren. Het loont de moeite om de ganse reportage te bekijken. De stand is te zien na 10 minuten op deel 1 » www.dailymotion.com

445

(90 replies, posted in Bewijsstukken)

Het kaliber 10 heeft een geschiedenis achter zich om u tegen te zeggen. Werd in het wilde westen gebruikt door zowel de gangsters als de sheriffs. Het meest bekende verhaal waarin een op maat gezaagde kaliber 10 deelnam was "the gunfight at the O.K.Corral". Het 30 seconden durende gevecht tussen de familie Earp en de Clanton clan is het meest bekende gevecht uit de geschiedenis van het wilde westen. Meerdere films zijn erover gemaakt zoals:

  • My darling valentine (1946)

  • Gunfight at the O.K.Coral (1957)

  • Tombstone (1993)

  • Wyatt Earp (1994)

Door dit bekende gevecht kreeg het wapen een soort mythe. Meerdere malen toen ik naar een training ging, kwam dit bekende gevecht ter sprake. Alhoewel het wapen nu als te zwaar word beschouwd heeft het zijn nut wel al bewezen. Zo kan men de 2 cartouchen tegelijkertijd afvuren, wat een vernietigend effect heeft. Het is zeer kort en kan dus goed verstopt worden. Doordat het zo kort is (afgezaagd) geeft het een enorme spreiding van de hagel. Hier kan je enkele filmtittels zien waarin de afgezaagde tweeloop een plaats kreeg » www.imfdb.org

Vooral de onderste wapens lijken enorm op deze van de bende maar dan in kaliber 12.

446

(1,153 replies, posted in 1983)

Na de tekening van Boemerang gezien te hebben op pag. 20 (goed gedaan trouwens ) ben ik op Google earth is gaan kijken naar deze Colruyt. Baseer mij op deze tekening,en op de luchtfoto.

  • Rijkswachtcombi in het midden in de val.

  • Saab sluit de uitgang (vluchtroute combi rijkswacht) af, en de gangsters in deze wagen vuren naar de combi.

  • Mercedes sluit ingang (rijkswachters zijn er langsgereden) af, en vuren eveneens naar de combi.

Mijn inziens is dit toch geen goede hinderlaag, want beide kampen vuren en naar de combi en naar hun eigen (mercedes naar saab en vice versa ). Daar het donker was op enkele tl-lampen na, maakt het verdomd moeilijk om precies te vuren (met hun uitrusting ). Ik denk dat ze op de parking al geluk hebben dat ze geen van hun eigen neergeschoten hebben.

Ook de hinderlaag aan de diable is geen zuivere. Mercedes zet zich links en de Saab plaatst zich rechts. Golf van de rijkswacht rijd in de hinderlaag en die kiekens van de bende beginnen te vuren. Alles gaat goed tot het punt dat die golf tussen de twee wagens passeert en de kiekens nog steeds vuren naar de golf. Als je als gek staat te vuren riskeer je hier ook van de kompanen aan de andere kant van de baan te raken. De golf slaagt erin om door de versperring te rijden wat erop wijst dat de schutters pas op het laatste moment het vuur openen.

Denk dat sommige patronen in de mercedes en saab er niet bewust zijn ingekomen. Anderen zoals deze in de Saab aan de tankdop (blz. 20) zijn er wel willens ingeschoten. Wie nog naar de gangsterwagens vuurde was die ene onbekende persoon. Ga dit niet ontkennen, maar wat denk je dat zulk een gangsters een week later gaan doen bij deze onbekende persoon. Heeft iemand meer informatie over deze persoon?

Zou het niet kunnen dat de bende werd beschoten op de plaats waar ze de Saab achterlieten, en dat ze daardoor moesten vluchten en niet de tijd kregen om deze in brand te steken?

447

(1,153 replies, posted in 1983)

Ben het forum van Nijvel nog is stap voor stap aan het doorlezen en zit momenteel op blz 3. Ben zegt daar dat de Mercedes van de heer Fourez volgetankt moet zijn omdat de kaart van de heer in de automaat stak. Bij mijn weten doe je dit voor je gaat tanken (was dit vroeger anders)?

Als de heer Fourez onmiddellijk werd neergeschoten, hadden de gangsters geen code, en hebben ze Mevrouw Dewit waarschijnlijk gefolterd om een code los te krijgen. Mercedes had een grote waarde maar je bent er niets mee als je een lege tank hebt.

448

(7 replies, posted in Andere Personen)

Welkom no name, kan je iets verduidelijken, ben namelijk zeer geïnteresseerd in deze Nederlandse Link.

449

(1,153 replies, posted in 1983)

Was in '95 zelf bij de paco's en heb daar als verkenner een cursus crac (combat rapproché antichar) oftewel cursus explosieven gevolgd. Ga daar niet over uitbreiden, maar wat ik wel weet is dat nitroglycerine een zeer onstabiel explosief is. Zowel bij de bereiding als het gebruik daarna zijn zeer veel slachtoffers gevallen. In '95 gebruikten wij c4 in samenwerking met knalkoord (lont). De voordelen van dit  explosief  is: het is een stabiel explosief.

Je kan er ene de kop mee inslaan zonder dat den boel ontploft, als je met de unimog over het terrein rijd moet je ook gene schrik hebben dat het ontploft. Je mag er een vuurtje aanhouden zonder dat het ontploft. Wat ik wil zeggen is dat als er enig verstand in één van die idiote koppen van de bende zat, hij zeker geen nitroglycerine in zijne golf gti zou toelaten want die zou wel ontploffen in deze gevallen.

Maar, met olie kan je wel goede brandbommen maken en deze zijn dan wel zeer nuttig om bv. een golf gti in de fik te zetten, of om een aankomende combi tot stoppen te dwingen (bij mijn weten nooit gebruikt door bende).

't hand, goe gezien van die olie. Zou er toch wel meer willen over weten.

450

(1,153 replies, posted in 1983)

Boemerang wrote:

Geronimo, Morue is geraakt door tenminste 3 (ik zeg 4) wapens uit 4 verschillende richtingen! 2 kogels FN.22LR semi-auto + 2 kogels COLT 1911 .45 + een brenneke + 2 hagelschoten(19 pellets) uit riot gun nr.2 = 24. (Volgens mij zijn er dus ook zeker weten schoten uit riot gun nr.1 bij.)

Bedankt Boemerang, wat ik bedoelde was dat er inderdaad met een kaliber 12 op de agent geschoten is. Als je jou kalibers er nog is aan toevoegt kan je alleen maar concluderen dat de andere agent enorm geluk gehad heeft. Zal Nijvel vanavond er nog is goed op nalezen. Enne jullie mogen mij altijd verbeteren hé, ik kan tegen oprechte kritiek. smile