21

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Er bestaat de mogelijkheid dat er nepagenten hebben gestaan. Er is een getuige geweest die op of omstreeks die tijd mensen in fluo jassen heeft gezien. Kan zijn dat het handlangers zijn geweest van Bouhouche het kan zijn dat de getuige echte agenten heeft gezien die een verkeerscontrole hielden of zich vergist heeft in de tijd of locatie.

Ik vind het altijd vreselijk gevaarlijk op basis van een getuige een hypothese te baseren, daarin schuilt het gevaar van tunnelvisie. Mogelijk heeft Mendez de afspraak wel gemaakt langs de oprit omdat hij hoopte dat Bouhouche daar niets durfde te beginnen i.v.m. langsrazende auto's. Volgens mij was de vriendschap tussen Madani en Mendez aardig bekoeld sinds de wapendiefstal.

LEO wrote:

1. Witte fluo jassen bestaan niet bij de ordediensten, deze zijn oranje met fluoriserende banden overdwars.

Je kan nooit uitsluiten dat de getuige wegwerkers heeft gezien of plantsoenendienst of zich vergist in tijd, datum, locatie. Het is maar een getuige geweest die over fluo jassen spreekt.

22

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Die plek intrigeert mij ook. Sprak Mendez speciaal hier af omdat hij hoopte dat Bouhouche aan de rand van een weg niets zou durven te ondernemen? Werd hij tot stoppen gedwongen? Het meest waarschijnlijk lijkt me, gezien de vele aanwijzingen, dat Bouhouche Mendez geliquideerd heeft.

23

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Vergis ik me nu? Dit is een foto van een Passat uit 1986 waarin Menzez reed:

http://4.bp.blogspot.com/_GUmnOEHQHlI/SoFhob5fK3I/AAAAAAAAE-4/NGTJSFHoLyk/s400/Passat+GTS+Pointer+1986.jpg

De wagen in het filmpje is een Rijkswacht Renault 4. (06.15) Mogelijk was de wagen van Mendez al afgevoerd tijdens deze opname. Of zijn ze pas de dag erna met een detector aan de gang gegaan.

24

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

(...) Een andere man was nog preciezer. Hij werd zelf tegengehouden door "politiemensen of rijkswachters" met een witte of fluo regenjas aan, een paar meter voorbij het kruispunt aan de oprit. Volgens de man gebeurde dat op de ochtend van de moord, en niet erna. Diezelfde avond, dat herinnerde hij zich haarscherp, had het RTBF-televisiejournaal melding gemaakt van de moord.

Oke het verschil tussen 's morgens  en 's middags weet een getuige dezelfde week nog wel. Ik dacht dat het om een verschil van 15 minuten ging. Zou wel aardig zijn als die getuige ook wist of de auto van Mendez er al stond, of de kleine rode auto waar andere getuigen over verklaren er al achter geparkeerd was.

25

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Boemerang wrote:

Het is mogelijk dat een getuige een andere getuige stil heeft zien staan bij de wagen van Mendez (bijvoorbeeld de man die het lijk ontdekte). Als de "fluo-jassen" voor 8u00 daar stonden is het verdacht. Als ze er rond 8u15 of later stonden is het logisch. ( Er is immers net een lijk gevonden en de oprit wordt afgezet.)

Precies wat je zegt logisch dat er fluo jassen stonden. Er is net een lijk gevonden. Het grote probleem met getuigen is natuurlijk altijd wat hebben ze op welk tijdstip gezien? Ik heb nogal wat processen verbaal gelezen en daar staat ook altijd op of omstreeks gevolgd door het tijdstip. En zelfs al kijk je op je klok weet je niet of deze precies op tijd staat of afwijkt.

26

(270 replies, posted in 1985)

Nijmegenaar wrote:

Het komt bij mij een beetje over alsof de dader (Bouhouche?) geduldig heeft gewacht op het moment dat Mendez  (die zich na Aalst had teruggetrokken van de buitenwereld) weer tot rust was gekomen en zijn voordeur weer uit durfde. 
Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Bij misdrijven op dat niveau kunnen de daders geen onstabiele factor zoals Mendez gebruiken.

Goede posting Nijmgenaar. Hetzelfde zou kunnen gelden voor Thierry Smars 21 mei 1986. Ook zijn zenuwen waren het aan het begeven. Maar goed echte aanwijzingen dat Smars dood met de bende te maken had zijn er niet.

27

(270 replies, posted in 1985)

Klopt, die stelling staat in het boek. Volgens justitie is de stelling tot in de VS uitgezocht maar zijn er nooit bewijzen voor gevonden.

28

(270 replies, posted in 1985)

CleverTrevor wrote:

U verwart hier twee zaken. De moord op Mendez was een goeie twee maanden nadat de zakken in het kanaal werden gedumpt (het was een dikke 24 uur na Aalst).

Weet ik maar misschien was ik wat onduidelijk. Het opruimen van bewijstukken begint met het dumpen van de zakken in het kanaal, Mendez volgt daarna (1986). Misschien werd Mendez een bedreiging omdat hij teveel wist? Het is natuurlijk allemaal maar een hypothese. Maar het feit dat Aalst voor de bende ook op een mislukking had kunnen uitdraaien, ze hebben in mijn ogen 2 x geluk gehad, heeft ze misschien doen besluiten te stoppen.

29

(760 replies, posted in 1985)

kenza wrote:

Ik heb van 2 mensen vernomen die juist hun wagens van garage aan het binnenzetten waren op de oude steenweg Aalst-Ninove ter hoogte van stro kappelleken in Denderleeuw de golf GTI zien voorbijvliegen hebben met open koffer en achteraan zat er duidelijk iemand in, dat is dus niet de N45 maar de baan aan Delhaize in Aalst naar Ninove.

De route is geweest, tenminste volgens justitie:

Ninovesteenweg, E40-autosnelweg het straatje rechts ingeslagen naar het industriepark-Zuid, straatje mondt uit aan de bekende rotonde in Erembodegem, links de N45 op, Ninove-Halle, centrum van Halle, rechtsaf de N6 op, 's Gravenbrakel, Weg links: Bois de la Houssière (totale afstand 52 km).

De rijksweg die een wegversperring opstelde aan het kruispunt De Doorn sluit daarmee volgens mij de N45 en de N405 af. Maar de bende was al gepasseerd.

30

(270 replies, posted in 1985)

CleverTrevor wrote:

Wat betreft de suggestie dat de Bende van Nijvel na Aalst niet is gestopt omdat ook Mendez een slachtoffer van ze was: ik weet dat dit vaak is gesuggereerd, maar er is nooit enig bewijs geleverd voor de stelling dat Mendez effectief door de Bende van Nijvel is gedood. De moordenaar kan wel iets te maken hebben gehad met de Bende van Nijvel, maar er zijn geen materiële bewijzen die deze moord aan Aalst-Overijse-Eigenbrakel-enzovoorts linken. Zo lang dit niet het geval is, kan Aalst beter als het sluitstuk worden beschouwd, dunkt mij.


Misschien was de moord op Mendez wel onderdeel van het "opdoeken" van de Bende van Nijvel? Het opruimen van de bewijsstukken begint de nacht erna met de zakken in het kanaal van Kanaal van Ronquières. Als je ervan uitgaat dat Haemers deel uitmaakte van de Bende van Nijvel is misschien ook de moord (zelfmoord) op Thierry Smars 21 mei 1986 onderdeel van deze opruim operatie.

Waarom de bende stopte? Misschien werd het zelfs voor de Bende van Nijvel te warm onder de voeten. In Aalst hebben 2 x een behoorlijk portie geluk:

  1. De Politie/Rijkswacht verzuimt hun auto dwars voor de parking te parkeren. In dat geval hadden ze 6 gewapende tegenstanders gehad waarvan 2 met een uzi.

  2. Was de roadblok op de N45 bij Ninove een paar minuten eerder opgesteld was de bende op de vlucht behoorlijk in de problemen gekomen.