11

(785 replies, posted in 1982)

Ik vermoed dat VdE vermoord is omdat hij teveel wist. Volgens mij werd er tijdens de zogenaamde nachtelijke inbraken niet ingebroken, maar hield men er vergaderingen. Jose had immers rechtse symphatien en wie weet vergaderde er wel een uiterst rechte organisatie. Kan het niet zo zijn dat men hier plannen voor de toekomst heeft gemaakt, misschien wel al met de intentie om onschuldigen te doden.

Jose was maar een kleine jongen in het geheel en op een gegeven moment niet meer bruikbaar, daarom hebben ze hem uit de weg laten ruimen. Hetzelfde geldt misschien ook voor de Taxichauffeur, heeft hij niet een van die figuren ooit naar beersel moeten rijden vanuit Brussel en was men bang dat hij, omdat hij Jose kende een link ging leggen. Zodoende heeft men hem ook uit de weg geruimd. het zijn vermoedens, 1 ding is zeker het waren absoluut geen toevallige inbraken die er gepleegd werden.

12

(1,153 replies, posted in 1983)

noorderling: Was het niet zo dat er gesproken wordt over het feit dat de Bende de boel wilde destabiliseren in België. Hoe kun je beter het volk angst aanjagen dan dit groots en heftig aan te pakken, terwijl je ondertussen enkele lastposten daarmee uit de wegruimt. Denk jij dat het volk onder de indruk zou zijn als er een berichtje in de krant zou staan in de trant van echtpaar professioneel geliquideerd  en dader(s) onbekend.

Daar leest men even overheen, haalt de neus op en denkt pech gehad. Nu had het impact en kreeg men zelfs de naam Bende van Nijvel toebedeeld. De mensen in de omgeving kregen nu de indruk dat zij  het onschuldige slachtoffer konden worden van deze bende. Dit betekent angst bij de bevolking, precies wat men wilde bereiken.

13

(1,153 replies, posted in 1983)

Ik heb met veel aandacht de forumbijdrages van dit onderwerp gelezen en zit toch met een paar vragen. Stel nu dat Fourez inderdaad van de autoweg is afgegaan om te gaan tanken bij Colruyt (iets wat ikzelf niet veronderstel), dan moet er in zijn later achtergelaten Mercedes een behoorlijke hoeveelheid benzine zitten die hij daar tot zich heeft toegenomen. Is dit door de onderoekers destijds gecheckt?  Zoveel  km zijn er na de overval niet meer gereden met die Mercedes.

Tevens wordt er gesproken over de bankpas van Fourez die men heeft gevonden op de grond. Heeft men uberhaupt gecheckt of er een bedrag van zijn conto is afgeschreven voor getankte benzine? Dat zou namelijk ook bewijzen dat hij wel degelijk getankt heeft. Ook komt hierbij een tijdstip vrij, hetgeen een exact beeld kan geven voor de tijdspanne. Tankt tijd en alarmmelding hoeveel tijd zit daartussen? Was de overval toen namelijk al gaande, zo ja dan werden ze gestoord, zo niet dan was het dus een liquidatie en diende de overval als afleiding.

Mijn idee is dat Fourez en Dewit door een  namaakpolitieauto van de autoweg zijn gehaald en naar het terrein van de Colruyt zijn begeleid. Vaak verzoekt de politie de bestuurder om even uit te stappen, ook in dit geval. Fourez stapt uit, wordt weggeleid van zijn Mercedes en wordt afgeknalt. Hierop raakt Dewit in paniek, er wordt op haar geschoten en ook zij wordt uit de auto gehaald en afgemaakt zoals besproken. Hierna wordt de inbraak inwerking gezet en stelt men zich zodanig op dat de ge-alarmeerde politie in een hinderlaag komt te zitten.

Voor wat betreft de gestolen goederen. Hoe was de situatie destijds in het magazijn? Aangezien er gesproken wordt over dozen, ga ik ervan uit dat men niet in de winkel zelf is geweest, maar enkel even in het magazijn. Waar stonden deze spullen destijds? Vlakbij de deur welke werd geforceerd? Ik denk dat men van de eerste de beste palletplaats gewoon een aantal dozen heeft meegenomen om het op een ordinaire inbraak te laten lijken, zonder dat men  een werkelijke bedoeling daarmee heeft gehad. Bij een echte inbraak gaat men uit op waardevolle spullen en bij een supermarkt zijn dit over het algemeen sigaretten en cosmetica artikelen.

Blijft ook nog de vraag over, waarom heeft Lacroix het overleefd? Omdat de kogel afketste, of omdat hij echt gespaard werd, immers bij de meeste slachtoffers van de bende werd nog vakkundig ,met meerdere kogels hun hoofd of lichaam doorboord nadat ze al diverse malen getroffen waren. Ik ben dus van mening dat het een vooropgestelde liquidatie was en dat de inbraak als afleidingsmanouvre diende.

Ik verneem graag jullie reacties hierop.

14

(753 replies, posted in 1985)

Boemerang wrote:

Zou Leon Finnè nu echt in deze Hel nietsvermoedend naar de deur zijn gewandeld? Als enige niet door hebben gehad dat die luide knallen, die fiets en dat kinderlichaam, die dader voor de deur, de ronkende vluchtwagen en de mensen die in alle richtingen wegstuiven, dat dat betekende dat er stront aan de knikker was? Welke logica zit daarin?

Mijn bijdrage: zou het niet mogelijk zijn geweest dat Leon Finne al voor aanvang van de overval door de bende gegijzeld is en daar op de parkeerplaats als eerste is geliquideerd, waarna men  voordat men naar binnen ging eerst de mogelijke getuigen heeft afgemaakt. Finne was normaal toch gewapend (hetgeen ik ergens gelezen) alleen nu niet (wapen kan dus afgenomen zijn door de bende). Heeft men het wapen van Finne dat hij altijd bij zich droeg ooit gevonden?