261

(643 replies, posted in 1983)

Leo, dat is het hem juist. Een zeilenfabrikant die ineens met een revolutionaire vest op de markt komt, die dus onder de duiven schiet van andere producenten. Ik vermoed hier een uit de hand gelopen vorm van industriële spionage, had de bende vesten nodig gehad voor hun aanslagen te plegen, hadden ze die evengoed bij Diane kunnen pikken, net als die mitrailleurs.

262

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als ze iemand zijn achtertuin in Dour gaan omspitten, moet dat toch het huis van iemand zijn of geweest zijn die ergens iets van ver of dicht te maken heeft met het onderzoek. Iemand die hier meer over weet?

263

(643 replies, posted in 1983)

Ja maar kopen, dan zijn ze al op de markt he Ben, dan zijn ze niet meer interessant om uw technologische voorsprong te houden, als je echter terzelfdertijd of een paar maanden later een beter model kunt releasen.

Vergelijk het met een nieuw model van Auto. Toen Renault met zijn Espace uitkwam was er zo goed als geen concurrentie, (buiten Chrysler dan) nu heeft iedereen een monovolume, maar zij hebben wel de krijtlijnen gezet en er eerst het meeste geld mee verdiend.

264

(643 replies, posted in 1983)

Even googlen leert ons dat in de jaren 80 de kogelvrije vest geweldig haar opmars maakt in politiediensten. Een goeie vest maken betekent dus veel geld verdienen. In 75 ziet men in dat Kevlar een geweldig materiaal is om vesten te maken, in 83 is men dus volop bezig met die dingen te perfectioneren.

265

(643 replies, posted in 1983)

In het nieuwe boek over de Bende, worden er sporen gelegd naar de Mossad. Ik ben er nog niet volledig door (met lezen) maar de Israëlisch hebben wel een geweldige staat van dienst in het copyeren, of in licentie bouwen van westers oorlogsmateriaal. De KFIR is bv. een kopij van een Mirage-vliegtuig, om nu maar een simpel voorbeeld te nemen. Wat als men die prototypes nodig had, om zelf een kogelvrije vest te gaan bouwen. Ze hebben die vesten nooit teruggevonden.

Het zal heel moeilijk zijn om dat uit te vlooien, maar als er ergens 6 a 12 maand na de overval plots iemand met een vest voor de pinnen komt, die dan nog eens sterk op die uit Temse lijkt, zou men misschien beter in die richting gaan zoeken. Er zijn nooit aanwijzingen geweest dat de daders effectief die vesten gedragen hebben, dus moeten ze wel voor iets anders gediend hebben.

266

(760 replies, posted in 1985)

Ben wrote:

De daders zouden in Aalst vertrokken zijn met openstaande koffer en twee kilometer verder zag een getuige een Golf rijden met openstaande koffer. Dus waarom duurde het zolang voordat de koffer werd gesloten? Maar uit het verslag van de agent vertrokken de gangsters met een gesloten koffer.

Is dat niet een mooi bewijs voor: er waren 2 vluchtwagens, dus meerdere daders op de parking of in de buurt of er werd kort na de overval direct van voertuig gewisseld en het originele voertuig werd ergens gestald of gedumpt in de buurt en later opgehaald

267

(1,153 replies, posted in 1983)

Reckie's Son wrote:

In dit lijstje staat volgens de informatie die ik op de site las een fout. In het lijstje staat een pistool kaliber .22 aangegeven, dit was echter (volgens de info en ook de logica) een geweer (karabijn). Dat verklaart ook Winne zijn twijfels (volgens mij toch) waarom ze hier een .22 gebruiken terwijl ze ook over een riotgun beschikken.

Zonder twijfel de .22,  de riotgun haalt amper 50 meter, zeker als ze hagel gebruiken. De .22, mits goed gericht en de correcte munitie, is accuraat genoeg om hen te raken en is theoretisch zelf krachtig genoeg om dodelijk te zijn. Zeker als daarvoor een karabijn gebruikt wordt.

268

(1,153 replies, posted in 1983)

Renne wrote:

Een vraag voor de wapenkenners: Kan men een handtekening van een wapen veranderen? Ik dacht van wel (eens gelezen in een boek van de Bende van Nijvel). Maar is dit zowel bij handvuurwapens als bij machine geweren het geval.

Er zijn 2 dingen die onderzocht worden bij vuurwapens. De unieke handtekening van de slagpin op de patroon (mechanisch inslag op de ontsteker van de patroon). Het aantal groeven en onregelmatigheden op de kogel die eventueel wordt gevonden.

Voor de Riotgun betekent dit dus dat ze enkel aan de hand van de patroon kunnen werken, daar die loop geen groeven heeft (zinloos want het is een hagel geweer). Op hagel zou je trouwens toch geen groeven terugvinden want die vliegt vrij door de loop. Voor de andere wapens, zou je een aantal dingen kunnen doen:

  1. Vervang de slagpin, en zorg dat de originele verdwijnt, of beschadig ze. Maar als je ze beschadigd, gaan slimme gasten met een goeie microscoop dat toch kunnen zien.

  2. Vervang de loop (als dat kan) of beschadig de binnenkant, maar ook hier geld hetzelfde als bij punt 1.

Als je niet wil dat ze een wapen terugtracen, moet je zorgen dat het volledig verdwijnt. Hetzelfde geld voor messen, knuppels, ... er blijft altijd wel iets hangen waardoor ze kunnen bewijzen of sterk vermoeden dat dat specifiek wapen gebruikt is.

269

(784 replies, posted in 1982)

winne wrote:

Nadeel van de .22 : vuurgevechten wegens de geringe stopkracht. Maar als moordmiddel om zo weinig mogelijk op te vallen en lawaai te maken, zeer zeker

Ik kan u zelf bevestigen dat de 22 lr zelf tot afstanden van 100 meter zeer accuraat schiet. Ik gebruikte .22 stingers (high speed met koperen kop) in een semi automatisch wapen. En ik haalde daar serieuze resultaten mee. Het is natuurlijk geen oorlogswapen. Maar als je een goede schutter bent, is het een heel dodelijk stuk gereedschap. 

Het match wapen dat ze gestolen hebben tijdens een van de overvallen op de wapenhandelaars, is in de handen van een getraind schutter levensgevaarlijk. Als je weet dat ik met een semi automaat, doelen raakte op 100 meter met een diameter van 10 cm. dan weet je dat als je iets van wapens kent, met zo'n wapen makkelijk iemand omlegd, zonder dat ook maar iemand iets gezien of gehoord heeft. De maffia weet dit inderdaad ook, en de Mossad zijn even grote fans van het kaliber. En dat wil wat zeggen, want de Mossad, zijn zowat de best getrainde en meest professionele killers die er op deze aardkloot rondlopen.

270

(116 replies, posted in Bibliografie)

Aangezien Bouten, ex-VRT is, is hij bij mij sowieso verdacht (kan banden met de loge of het establishment hebben). Toch lijkt het me interessant, om naar de feiten te kijken. Voor mij zijn in elk geval al een paar nieuwe namen opgedoken, nu dat kan zand zijn dat ons in de ogen wordt gestrooid, des al niet te min, ga ik er mij toch doorworstelen.

De oplossing zal er wel niet instaan, maar misschien kunnen we er een paar nieuwe theorieën uit puren. De oplossing kan in een klein hoekje zitten, en 't kan nog altijd uitkomen, maar ik denk dan wel dat het een en ander op politiek vlak moet veranderen eerst.

In de eerste plaats is dit immers een politiek geladen dossier en de figuren van toen zijn nog altijd aanwezig, zij het persoonlijk (De Croo, Tindemans, Van Miert, Martens, ...) dan wel via erfopvolging, of omdat ze de leerling of hulpje van de personen in kwestie waren. Ik denk dat er nog minstens een generatie over gaat moeten gaan, voor we misschien te weten gaan komen waar het echt om draaide.

Maar de eerste prioriteit was zeker het beschermen van de "privacy" van een aantal mensen, daar ben ik vast van overtuigd. Wat ook de verder achterliggende reden mag zijn.