251

(643 replies, posted in 1983)

Herr Flick wrote:

Ze hebben die vesten nooit teruggevonden.

Is er geen van die vesten teruggevonden bij Eric Lammers of Weykamp?

252

(149 replies, posted in Andere Personen)

Het feit dat Baugniet, die verklaart dat hij voor een smak geld een boekje wilt opendoen over de Bende, nog steeds in leven is, kan het volgende betekenen: de mensen achter de Bende die er alle baat bij hebben dat Baugniet niet uit de biecht klapt zijn er zeker van dat zijn informatie niets voorstelt (waar men toch nooit 100% zeker van zijn), ofwel wanen deze mensen zich onaantastbaar, ofwel zijn deze mensen er gewoon niet meer, ofwel stond Baugniet zelf aan het roer van de Bende.

253

(116 replies, posted in Bibliografie)

patrickhaemers wrote:

Er staat toch een beknopt personenregister achteraan in?

Met een personenregister bedoel ik een lijst van namen (en organisaties) met vermelding van de pagina's waarop ze ten tonele komen. Het is frustrerend en tijdrovend als je een half uur door het boek moet ploeteren als je iets of iemand wil nachecken. De lijst achteraan het boek is er inderdaad, maar die is wel erg beknopt: een figuur zoals bv. Marnette komt er niet eens in voor.

254

(116 replies, posted in Bibliografie)

Bouten verdient ongetwijfeld alle lof voor dit opus, maar eerlijk gezegd blijf ik na lectuur ervan met meer vragen dan antwoorden opgezadeld. Je krijgt zoveel feiten en namen in de maag gesplitst (reden waarom ik het ontbreken van een personenregister betreur), en de protagonisten spreken mekaar soms flagrant tegen, waardoor je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet.

Is er op dit forum al iemand, op basis van dit boek, tot nieuwe inzichten gekomen?

255

(6 replies, posted in Hypotheses)

Daar ben ik het niet mee eens. De eerste overvallen annex moordpartijen waren misschien nog amateuristisch te noemen, maar vooral de tweede golf kan je moeilijk onder die noemer plaatsen. Hoe verklaar je anders bv. de toegepaste militaire technieken, de uitgekiende logistiek, het aanleggen van valse sporen? Dit kan toch niet het werk geweest zijn van een bende marginalen? De verklaringen van een aan grootheidswaanzin lijdende ordinaire junk als Louvaert zou ik trouwens met een deftige korrel zout nemen.

256

(46 replies, posted in 1980-1989)

In de ochtend van 3 februari worden de lijken van Edmond Vissers en Maria-Louiza Vanruykensvelde gevonden in hun gammele caravan op de camping La Hetraie in Sint-Joris-Weert. Vissers, die occasioneel aan de kost kwam als fotograaf, was afgemaakt met een kogel in het linkeroog en één achter het oor. Vanruykensvelde, die haar brood verdiende als prostituee, kreeg drie kogels in de rug en één achter het oor. Tussen beide moorden blijkt een half uur te hebben gelegen. Vissers moet de dader(s) hebben gekend, want zijn lijk hield in de éne hand een onaangestoken sigaret en in de andere een aansteker. Kennelijk werd Vanruykensvelde dat half uur onder schot gehouden en werd er gepraat, waarna ze probeerde te ontsnappen en in de rug werd geschoten.

De manier van executeren leek sterk op de wijze waarop Juan Mendez om het hoekje werd geholpen; de techniek van het schot in of achter het oor, liefst met inwendig ontploffende kogels, was in de vroege jaren '80 zeer in trek bij extreem-rechtse fanatici, en werd aangeleerd in de Practical Shooting-clubs.

Lees het volledige verhaal op de website » X-Dossiers

Nog enkele 'toevalligheden' betreffende deze zaak:

  • Een deel van Vissers' foto-archief duikt in 1989 op tijdens een huiszoeking bij Jean-Marie V. Dit blijkt slechts het restant te zijn van een veel omvangrijker collectie.

  • De bewaker op camping La Hetraie was een gewezen cipier van de gevangenis in Sint-Gillis, waar Bultot in die tijd de scepter zwaaide.

  • Een van de chalets op de camping wordt bewoond door de broer van Achille Haemers. Haemers senior werd regelmatig gespot op de camping.

  • Een van de bij het onderzoek betrokken GP'ers wordt enkele jaren later aangetroffen met drie kogels in het hoofd. Zelfmoord, volgens justitie.

Bron: De X-Dossiers | Annemie Bulté, Douglas de Coninck, Van Heeswyck

257

(51 replies, posted in Bende Haemers)

Ben wrote:

Dus waarvoor staat dan wel B.W.?

Dit pv, opgesteld door de GP van Nijvel, is gebaseerd op de bevindingen van een zekere Daimsaint Henri 'de Suède' (vandaar misschien Swan's verwijzing naar de Zweedse bron in verband met de moord op Palme), en handelt over informatie omtrent 'l'enquête du Brabant Wallon' en Ferrari Calmette, rechterhand van Smets (zie p. 174 in het boek van Bouten). We zien hier, naast boven vernoemde, heel wat klinkende namen opduiken: Vernaillen, Al Ajjaz, Latinus, Vittorio, Fourez, Dewit, Haemers, Lacroix, De Staerke, Estièvenart, Bultot. Een hoofdrol in dit verhaal blijkt  weggelegd voor Denise Tyack:

"Suivant certaines informations, il serait intéressant d’approfondir l’enquête concernant les deux victimes du Colruyt de Nivelles (Fourez et Dewit) et d’essayer d’établir s’il n’existerait pas de relation entre ces personnes et d’autres connues dans le contexte des enquêtes actuelles. Suivant ces informations, Fourez et Dewit auraient eu un rendez-vous avec les personnes qui les ont abattus. Suivant les affirmations de Bultot et autres, la liaison entre toutes ces personnes était établie par l’intermédiaire de Denise Tyac, maîtresse de Haemers qui exerçait sa "profession" à Leuw St Pierre."

258

(51 replies, posted in Bende Haemers)

Ben wrote:

Ben je eigenlijk zeker dat die B.W. voor Brabant Wallon staat?

Niet 100%, maar ik ga er van uit. Je kan het volledige PV lezen via volgende link » tueriesdubrabant.winnerbb.com. Het valt me trouwens op dat deze Jean-Claude Darville op veel sites wordt verward met Robert Darville.

259

(51 replies, posted in Bende Haemers)

swansongunsung wrote:

Jean-Claude Darville reste (sauf preuve du contraire) le suspect n°1 du B.W.

Toch bizar dat dit schimmig heerschap, dat in 1988 blijkbaar hoofdverdachte was in de zaak rond de Bende, nog nooit eerder op de proppen is gekomen.

260

(1,141 replies, posted in 1985)

Naar verluidt werd NDB'er Cammerman, die na het uitbreken van het schandaal rond François dossiers mee naar huis ging of gewoon in de fik stak, en die een tijdlang verdachte was in de zaak Vernaillen, enkele dagen voor de aanslag in Aalst in een plaatselijk café gesignaleerd in het gezelschap van Bouhouche.