31

(1,141 replies, posted in 1985)

Maar de daders zouden dus eerst testschoten gelost hebben op die plek?! Dat zou wel erg onprofessioneel zijn. En waarom? Brengen ze een wapen mee waarvan ze niet zeker zijn om op het laatste moment te testen? Wat als het dan niet werkt? Nog snel ergens een ander wapen halen?

Erg vreemd allemaal. Zelfs met een minimun aan hersencellen weet toch elke overvaller dat hij riskeert te worden opgepakt nog voor zijn overval begonnen is door zo dicht bij bewoning te gaan schieten. Dat doe je toch op voorhand, op een meer afgelegen plek?

32

(760 replies, posted in 1985)

Dus Kester stond leeg in 85?

Ok, US army dan ipv ABL, maakt niet uit, het is een dikke vette pijl naar de opdrachtgever. Er was inderdaad geen internet, maar ze hebben gewoon geluk gehad om te verdwijnen. Even goed werden ze wel gezien wanneer ze Kester binnen reden. SHAPE dat is al helemaal onmogelijk. Te veel getuigen, te veel betrokkenen.

Ik blijf erbij, er is maar 1 manier om dergelijke operatie goed uit te voeren, en dat is elke connectie eruit houden. Op het ene moment dat een actiecel zich volkomen bloot geeft kan ze het echt niet maken dergelijk risico te lopen.

Tenzij iemand een serieuze kemel heeft geschoten natuurlijk. Dit zou trouwens ook willen zeggen, dat de uitvoerders in kennis zijn van hun beschermheren en bijgevolg dit bij latere gevangenneming of zatte bui of loslippigheid in bed, de hele handel zouden kunnen verprutsen.

De CIA zou dergelijk risico nooit toestaan. Ik ben overtuigd dat de uitvoerders van de actie niet op de hoogte konden zijn van de ware toedracht. Geheime diensten hebben nooit op die manier gewerkt en zullen dat nooit doen. Toch niet met dergelijke gevoelige operatie als een terrorisme golf in een bevriende natie.

Ik vermoed dat hun verdwijning daar in de buurt eerder louter toeval is. Misschien hadden ze een ander schuiloord in de buurt. Ofwel kon de toegang tot Kester worden geregeld zodat het leek alsof ze het hek hadden geforceerd om zich daar te verbergen, maar ik heb hier toch ernstige twijfels over.

Hebben we een kaart van die vluchtroute?

33

(760 replies, posted in 1985)

Persoonlijk ben ik ook een volger van de hypthese dat in de deze zaak huurlingen werden ingezet en dat er een geheim objectief achter de "overvallen" zat.

Maar: Indien de klus door professionals werd uitgevoerd, en in deze hypothese (kenza) gaan we daar van uit, dan zit ik met volgende punten:

  • indien de huurlingen bescherming genoten, onder de vorm van een veilige haven om zich te verbergen, dan zou elk professioneel netwerk toch wel slim genoeg zijn om geen risico te nemen door een spoor naar een locatie te leggen zoals een militaire basis die ontegensprekelijk de betrokkenheid van een hogere macht doet vermoeden?!

  • indien deze professionals gevolgd werden, zouden ze dan het risico nemen om door een getuige gezien te worden terwijl ze de basis binnenrijden met hetzelfde voertuig waarmee ze de overval pleegden?

Dit zijn enkele ernstige inbreuken op basisregels van een ontkenbare operatie. De eigenschap "ontkenbaar" vereist dat er geen enkele aantoonbare link mag zijn naar de opdrachtgever. Wanneer een dienst zoals de CIA, Mossad of elke volwassen geheime dienst een dergelijke operatie opzet, dan zal het contact tussen de uitvoerders en het contact met eventuele opdrachtgevers dermate zijn beveiligd (OPSEC) dat het nauwelijks op te sporen is. Een militaire basis, met daarbij trouwens aanwezige militairen, gebruiken om één van de meest schokkende acties uit de recente geschiedenis van België te steunen, op dergelijke brute en onverschillige wijze, lijkt mij erg onwaarschijnlijk.

Bij een deep-cover operatie als deze zou men veel eerder een cellenstructuur inzetten waarbij de informatie gecompartimenteerd wordt. Een cel "coördinatie en logistiek" (Bouhouche en co?), 1 of 2 spindokters worden uitgekozen om het netwerk uit te bouwen, de taken te verdelen en de actie cellen te steunen. Twee of drie cellen "actie": de "Bende", de uitvoerders, enkel in contact met de cel ondersteuning, niet wetend voor wie ze werken.

Enkel de actiecellen komen in de gevarenzone. Hun coördinatiecel kan gebruikmaken van valse gegevens en safehouses op valse namen om opsporen onmogelijk te maken. Zelfs als men de coördinator pakt, en die zwijgt want die krijgt een vette beloning of de kogel, dan heeft men nog steeds niet de top die de echte opdracht gaf (een CIA of Mossad man?).

De ondersteuningscel doet zijn best om de actiecel te vrijwaren. Ze huurt, koopt of steelt wat nodig is. Het lijkt mij eerder logischer indien zij een locatie zou huren waar de actiecel zich kan aan het zicht ontrekken en niet een locatie waar een groot bord boven staat: "met de medewerking van de ABL".

34

(220 replies, posted in Robotfoto's)

Een vissershoedje moet niet zozeer bekijken als een stijl die door de verdachte graag gezien was, maar waarschijnlijk eerder als een tactische beslissing. Een vissershoedje kan een groot deel van je uiterlijk veranderen, de vorm van je hoofd is onzichtbaar, het haar zit grotendeels weg en oren en ogen kunnen bedekt worden.

Mogelijk is dat de enige reden dat die persoon het droeg.

35

(91 replies, posted in Andere)

Geen motief he... dat zou wel erg ver gaan. En waarom? Geld is geld, cash of via betaalautomaat, winst maakten ze toch.

zenga wrote:

Maar in't kort: het is niet zo heel moeilijk om een leugendetector te verslaan.

Klopt, maar enkel als de betrokkene over de juiste capaciteiten beschikt. Het is zoals acteren. Iedereen kan op de planken staan en een rol neerzetten, maar niet iedereen is in staat om het met de juiste overtuiging te doen.

Een nerveus type zal nooit zijn hartslag onder controle houden tijdens dergelijke sessie. Je moet echt wel een koele kikker zijn die niet van slag geraakt als het warm onder zijn voeten wordt en tevens snel kunnen nadenken en zonder twijfel antwoorden. Sommige mensen kunnen dit zelfs nog niet wanneer ze bij de baas op zijn bureau moeten komen voor een paar eenvoudige vragen.

Veel hangt dus af van de persoonlijkheid van de betrokkene.

37

(85 replies, posted in Bibliografie)

Ik ben benieuwd... Zouden ze er rekening mee houden dat de regionale afdelingen meestal uit anciens bestaan die de pensioen gerechtigde leeftijd naderen?

38

(74 replies, posted in 1980-1989)

Indien het een operatie was, georkesteerd door een spindokter, of het nu geheime dienst was of maffia of iets anders, dan zou er zeker en vast nood geweest zijn aan een kapitaal om een aantal mensen in te huren.

39

(74 replies, posted in 1980-1989)

Volgens mij werd een en ander toch wel betaald. Valse identiteiten, garageboxen, safehouse misschien, geld als loon voor bepaalde leden, aankoop van sommige specifieke middelen, ...

40

(4 replies, posted in Hypotheses)

Een "eerste barriere skepsis"? Wat moeten we daar onder verstaan? Een oppervlakkig onderzoek? Een paar teksten gelezen of ook plaatsbezoeken en interviews? Of alleen maar een gevormde mening na eens goed na te denken?

Iedereen hier zal wel al weten dat ik niet de grote dossierkenner ben. Ik ben praktisch en toets vooral bepaalde feiten aan mijn mijn eigen specifieke kennis. Maar ik ga toch overgaan tot volgende uitspraak. Dit lijkt mij niet meer dan een dure uitdrukking om niet veel te zeggen. Mijn "eerste barriere skepsis" over de besluiten van Yroon op basis van deze tekst zijn:

  • voor een wetenschapper is de conclusie weinig onderbouwd

  • sommige uitspraken in de tekst staan erg in contrast met andere uitspraken zoals "shit", "de kassa van den deleis" en "skepsis" en "ellips"

  • nooit heb ik een wetenschapper zich weten voorstellen als "wetenschapper" maar eerder met zijn titel of functieomschrijving zoals laborant, bioloog, dokter, professor, chemicus...

Mijn niet zo wetenschappelijk maar wel zintuiglijk "discours" doet mij vermoeden dat niet alles is wat het lijkt bij Yroon. Maar desalniettemin Yroon, laat je niet afschrikken door ons, ik hanteer altijd het idee dat door de combinatie van verschillende perspectieven en ervaringen van betrokken forumleden, er een uniek burger-onderzoek kan worden gevoerd waarbij elks persoonlijk inzicht tot nieuwe elementen kan leiden. Ik mag hopen dat je ook iemand bent die misschien iets nuttig kan doen en heet je welkom.