11

(1,147 replies, posted in 1983)

LEO, gebruik van walkie-talkie(s): zie De Bende van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont pagina 177. Daar vind je in de lijst met gestolen voorwerpen 2 x Yaesu FT 203 R en accessoires. Dit is een vrij simpele VHF transceiver, bereik vanuit twee wagens hoogstens 1 à 2 kilometers. De FT 203 R was niet uitbreidbaar naar frequenties voor politie en andere diensten.

Zijn opvolger was de FT23-R, deze wekte frequenties op via PLL-systeem en was heel eenvoudig uit te breiden. Luister en praat met iedereen. Frequenties kennen? Geen probleem, alles over de toegekende frequenties verscheen in het Belgisch Staatsblad. Ik bezit nog de 7e druk van Kluwer Technische Boeken, Frequentietabellen voor scanners. Eerste druk dateert uit 1980. Hier staan werkelijk alle frequenties in!

Hiermee bewijs ik niets maar voor iemand die zocht was het gebruik van walkie-talkies en het beluisteren van politiediensten, rijkswacht,  brandweer, ziekenwagens, e.a. in de jaren '80 praktisch mogelijk, zelfs vrij eenvoudig! Eigenlijk wel grof van Mendez om deze zenders als gestolen op te geven. Deze waren immers vergunningsplichtig en enkel aan te kopen door radioamateurs na examen bij wat men nu het BIPT noemt.

12

(760 replies, posted in 1985)

Naar aanleiding van de uitzending op VTM heeft een getuige zich na meer dan 20 jaar gemeld bij de politie. Feiten gebeurde net na de overval op de Delhaize Aalst. De getuige is in Denderleeuw voorbij gestoken door een Golf met openstaand kofferdeksel. Golf is daarna langs de kant van de weg gestopt, getuige rijdt voorbij en ziet iemand vooraan uit de wagen stappen. Deze gaat naar de achterkant van de Golf, kofferdeksel wordt gesloten. Nadat de persoon terug is ingestapt rijdt de Golf met hoge snelheid weer verder. Getuige wordt voor een tweede keer ingehaald door de Golf.

Zondag 19 februari 2012, tv-uitzending op Nederland 2, Brandpunt. Interview met Eddy Nevens en David Van de Steen naar aanleiding van de 21 huiszoekingen.