11

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Vertaling:

"qu’il avait buté récemment un type avec sa bande."

"... dat hij recent iemand vermoord had met zijn bende."

12

(16 replies, posted in Bibliografie)

Heel wat puzzelstukken bij elkaar

De mysterieuze Mijnheer X.

Je moet het maar durven om als auteur-journalist in boeken en interviews de naam van de strateeg achter de Bende van Nijvel kond te maken. Guy Bouten doet het. Het is de voormalige legermajoor Jean Bougerol. Een nota over hem die voor het eerst wereldkundig werd gemaakt in P-magazine, doet in elk geval heel wat vragen rijzen.

Waarom Benoît baron de Bonvoisin, bijgenaamd de 'zwarte baron' omdat hij in de jaren tachtig extreemrechts zou hebben gefinancierd, het stuk lekte naar P-magazine, is altijd onduidelijk geweest. De man waarover de nota handelde, ging namelijk over een oude bekende van hem, al beweerde de baron bij hoog en bij laag niet te weten over wie het ging. Maar wat hij wel wist was dat hier het enigma van de Bende verborgen lag.

Verder dan de bevestiging bij het gerecht dat de nota authentiek was en dat er – vruchteloos – onderzoek naar was gevoerd, kwam het magazine. Nog steeds geen naam dus, maar wel een hoogst intrigerend confidentieel document, gedateerd dinsdag 21 januari 1986 en van de hand van Nicolas de Kerckhove d'Ousselghem, ooit een vertrouweling van PSC-boegbeeld Paul Vanden Boeynants en op dat moment kabinetschef van de liberale vice-premier en minister van Justitie wijlen Jean Gol.

“Compleet geschift”

De edelman brengt verslag uit van zijn ontmoeting met administrateur-generaal Albert Raes van de Staatsveiligheid, dezelfde dag of misschien enkele dagen eerder in het befaamde Brusselse restaurant La Maison du Cygne. Daar is het rustig en vooral discreet praten, dat mag wel want wat ze hebben te bespreken is heel ernstig. Ze hebben het over de 'nébuleuse' die de minister zoveel zorgen baart.

Nébuleuse, letterlijk nevelvlek, staat voor een geheime organisatie, mogelijk een criminele.

Geen precisering in de nota, ook geen naam van de persoon die er aan het hoofd van staat en bij wie de stoppen zijn doorgeslagen. Dat weet Gol van de rijkswacht, de militaire inlichtingendienst bij ons en van de Franse geheime dienst. Niet dat de persoon niet doet wat hem wordt gevraagd, maar hij gaat gewoon veel te ver. “De realiteit overtreft inderdaad de waarheid,” geeft Raes toe.

Raes maakt zich zorgen, want “die kerel is geschift, onvoorspelbaar, inconsequent, egocentrisch, megalo-mythomaan, en zonder enige twijfel ook nog masochist.” Megalo-mythomaan is de gevaarlijke cocktail van iemand met grootheidswaanzin die bovendien een pathologische leugenaar is. “Omkoopbaarheid en immoraliteit gaan hand in hand met onvoorzichtigheid,” voegt Raes eraan toe. Wat moeten ze met de kerel? Hij blijft natuurlijk staatsgevaarlijk, maar best is toch maar hem te laten zitten waar hij is. Dat is de enige manier om toch nog wat vat te hebben op de kerel.

Maar waarover kan het gaan? De Bende die kort voordien in november 1985 zijn laatste wapenfeit heeft gepleegd? De CCC? Die is in december ontmanteld. De moord op FN-ingenieur Juan Mendez enkele dagen voor de lunch? Weinig waarschijnlijk. En wie is hij?

Jean Bougerol

Minstens zeven mensen kennen het antwoord, zo blijkt uit de handgeschreven notities op de nota: de Kerckhove en Raes natuurlijk, Jean Gol uiteraard en voorts kabinetschef op Justitie Victor Bricourt, rijkswachtkolonel Luc Closset die als verbindingsofficier was gedetacheerd naar Gol (en later inspecteur-generaal bij de Federale Politie wordt), een zekere A.D. (allicht de latere liberale minister Antoine Duquesne) en de liberale minister van Landsverdediging François-Xavier De Donnéa. Waarom De Donnéa? Omdat de mysterieuze Mijnheer X een militair is, of ex-militair?

Inderdaad. Dat zal auteur en ex-journalist Guy Bouten in zijn eerste bendeboek onthullen. Hij heeft de naam met veel moeite van Nicolas de Kerckhove weten te ontfutselen: voormalig majoor Jean Bougerol. Recent zal de edelman dat ook bevestigen aan het weekblad Pan-Ubu. De Kerckhove is nog altijd ziedend dat de nota in handen kwam van twee Vlaamse journalisten. “Dat had nooit mogen gebeuren,” zegt hij.

Dat zal wel, want in de hypothese dat de nota gaat over de Bende en dat Bougerol dus de strateeg was, dan lopen hooggeplaatste mensen rond die het mysterie kennen. En zwijgen. Maar ook al gaat het niet om de Bende, dan nog zou de waarheid aan het licht mogen komen over wat Bougerol zoal heeft bekokstoofd.

Een beangstigend profiel

Een biografie van de man doet het ergste vrezen. In elk geval vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar.

Wie is Bougerol?

De façade. Hij komt uit een armoedig gezin, vader is psychiatrisch patiënt, moeder had een café en prostitueerde zich. Op zijn zestiende wordt hij opgepakt voor vandalisme en ook later in het leger maakt hij het geregeld bont. Maar hij komt telkens mooi weg. Wie Bougerol niet kent, vindt het een aimabel man, maar kennissen hebben het over een façade. Ze omschrijven hem als choleriek, agressief, onverdraagzaam, laf, een schuinsmarcheerder, een narcist, een machtswellusteling en iemand die er de hand niet voor omdraait om vuile karweien op te knappen. Eens getrouwd wordt hij een fanatiek katholiek.

Zijn militaire carrière. Begint in Congo. Via Brussel en Charleroi gaat hij naar Duitsland waar hij een tijdlang het commando voert over de ESR, de Equipes Spéciales de Renseignements, eenheden van zwaar afgetrainde en niets ontziende elitesoldaten die in burgerkleding opereren en bevelen blindelings opvolgen. De bendespeurders zullen zich trouwens afvragen of bij de overvallen in 1985 geen ESR-leden betrokken waren. Gewone gangsters waren het niet. Dit was de operatie van een commando.

Men noemde Bougerol de strateeg omwille van zijn fijne neus voor oorlogsvoering, voor het uitvoeren van schijnaanvallen en het leggen van valse sporen. Kortom, een techniek die ook de Bende stevig onder de knie had. Bougerol hoorde tot de militairen die vonden dat de ordehandhaving niet hard genoeg kon zijn. Hij was een rabiate anticommunist en dus ook heel erg pro-Amerikaans.

PIO. In 1974 zet minister Vanden Boeynants (VDB) hem aan het hoofd van de Public Information Office (PIO), een propagandamachine voor een beroepsleger. De parlementaire onderzoekscommissie Gladio ontdekte meer. Naast de militaire tak, was er ook een burgerlijke die zich onledig hield met activisme, zijnde georganiseerde sabotage van conferenties, infiltratie en gebruik van verenigingen en groepen die geacht werden de stellingen van het leger gunstig gezind te zijn: de middenstandsorganisatie CEPIC, maar ook de Confrèrie des Hospitaliers de Notre-Dame d'Aulne, de Ordre Souverain et militaire du Temple de Jérusalem, de Milice de Jésus-Christ. Bougerol is actief lid van deze schimmige tempeliersordes.

De Miller Groep. Naast de antisubvesrieve acties van de PIO had het bureau ook een dekmantel voor inlichtingenrecherche en contra-informatie. In het kader van deze opdracht wist majoor Bougerol een heel netwerk uit te bouwen dat door de ingewijden de 'Miller-groep' werd genoemd. Miller, de naam van zijn echtgenote, was ook de schuilnaam die Bougerol gebruikte voor de columns die hij schreef in La Dernière Heure. De Miller-groep bestond uit antisubversieteams samengesteld in verschillende groepen gespreid in een aantal streken, met name in Henegouwen. Een groep bestond uit een chef en een drietal leden. Elk van hen kreeg een codenummer toegewezen dat zij zouden gebruiken voor onderlinge contacten. Met het vertrek van VDB was Bougerol zijn beschermheer kwijt, maar hij ging door, deze keer met privé sponsorgeld. In een gesprek met Guy Bouten heeft Bougerol het onomwonden over de “gewapende actie” van zijn netwerk. “Dit was mijn werk.”
Groepen van drie? Gewapende acties? De Bende?

De vrienden. Op wie kan Bougerol zoal rekenen? Veel volk van extreemrechts: Francis Dossogno, leider van de Front de la Jeunesse, en dan heel wat leden van Westland New Post (zie vorige aflevering): zowaar Paul Latinus, Michel Libert, Bernard Mercier en Marcel Barbier, de man die zich ooit liet ontvallen dat een aantal bendefeiten door de WNP zijn voorbereid. Een goede vriend is legercommandant Claude Déry, de man die de meeste ballistische onderzoeken deed in het bendeonderzoek en de boel meermaals vrolijk zal manipuleren. Déry is goede maatjes met Madani Bouhouche, meermaals vernoemd in het bendedossier. Eveneens een “kennis” is Christian Smets van de Staatsveiligheid. Smets zakt in de jaren tachtig af naar Charleroi om het Miller-netwerk van Bougerol te infilteren. Smets' baas Albert Raes weet in zijn gesprek met Nicolas de Kerckhove dus zeer goed welk vlees hij in de kuip heeft. Smets is ook de man die de WNP infiltreerde.

De Libanese connectie. Bougerol is vaak in Libanon waar hij nauwe contacten heeft met de extreem pro-Amerikaanse falangisten. Hij is erg close met hun leider, de bloeddorstige Bashir Gemayel. Falangisten kunnen dankzij Bougerol opleidingen krijgen in ons militaire school. Vaak thuis op bezoek bij Bougerol is de Libanese huurmoordenaar Maroun El Khoury, genoemd in het bendedossier van Temse waar kogelvrije vesten worden gestolen. De overval op wapenhandel Dekaise wordt al snel gelieerd aan Falangisten.

De wapenfreak. Verscheidene keren doet de bendecel huiszoekingen bij Bougerol. Ze vinden overal bergplaatsen van wapens en treffen onder meer LR22-kogels aan, exact het kaliber dat ook door de bende was gebruikt. In december 2004 duiken duikers van het Speciaal Interventie Eskadron van de rijkswacht in Roux in het kanaal op zoek naar twee riotguns die Bougerol in zijn bezit had en waar hij maar een heel schimmige uitleg kon over geven.

De foto's. De ex van Bougerol weet zeker dat hij achter de bende zat. Ze gaf foto's aan de overleden journalist René Haquin die ze doorgaf aan Bouten met de woorden “opgelet, hij is een extreem gevaarlijk man”. Op de foto's van de slaapkamer twee riotguns, verpakt in een zelfgemaakte tas in bruine skai. Overal liggen kleren en op het vast tapijt boeken over geheime militaire operaties, inlichtingendiensten. In een hoek een snijbrander. Bouten, in zijn boek: “De riotguns intrigeerden mij. Maar ook de tas in skai kwam me verdacht voor. In de twee zakken die men in de kanaalkom van Ronquières aantrof, vonden de speurders zelfgemaakte munitiezakjes in skai. Ook de snijbrander riep bij mij vragen op want met een identiek werktuig had de Bende de ingangsdeur van de Colruyt in Nijvel opengebroken.”

Parallelle netwerken

Het vorige bewijst natuurlijk niets, maar het is op zijn minst intrigerend. Maar er is meer. Wanneer het bestaan van het stay behind-netwerk Gladio aan het daglicht komt en zich ook bij ons een parlementaire commissie in de zaak vastbijt, krijgt die commissie meerdere getuigenissen over het feit dat Gladio (die bij ons overigens anders heette) is opgezet door de Office of Police Coordination (OPC), een dienst van de CIA die belast was met het vuile werk en daar zijn naam Dirty Trick Department aan dankte. Agenten werden gerecruteerd via Amerikaanse staatsburgers die al dan niet onder een dekmantel in Europa verbleven.

De OPC was een burgerlijke instelling. De Amerikanen hadden ook een militaire geheime dienst: het Psychological Warfare Center onder hetwelk de Special Forces vielen. Deze Special Forces dienden voor het voeren van een 'onconventionele oorlog', lees, de organisatie en het voeren van guerilla-oorlogen, sabotage en subversie, 'evasion and escape' en langdurige commando-operaties. Ook bij ons werden volgens een getuige mensen gerecruteerd voor de militaire tak door iemand van de Shape. Was dat commandant Falla, verbindingsofficier, en stevige relatie van Bougerol?

Dat gegeven intrigeerde de commissie ten zeerste omwille van de vele linken met de WNP. In 1981 had Paul Latinus meermaals verklaard dat hij en de WNP werkten voor de Amerikaanse diensten. Ook zijn handlanger Marcel Barbier beweerde voor een internationale organisatie te werken waarvan hij de naam nooit heeft willen onthullen. De geheime Amerikaanse militaire dienst?

Kennis is macht

Kortom. Past de Bende in een breder geheel, vanuit de VS gestuurd? Hadden figuren als Jean Gol, Albert Raes of nog Nicolas de Kerckhove daar weet van? Was de bewuste nébuleuse het Miller-netwerk van Bougerol en zijn handlangers van de WNP? Waren de aanslagen van 1985 bedoeld voor het zaaien van terreur, maar was het te gortig geweest? Mocht in het tijdperk van de Koude Oorlog zeker nooit de betrokkenheid van de VS aan het licht komen? En is het nog steeds ondenkbaar dat de waarheid aan het licht komt en nog levende personen in opspraak zouden komen door hun omerta? Wat een schandaal zou het geven.

Het verklaart misschien een van de gevleugelde en steeds wederkerende uitspraken van voormalig bendespeurder Eddy Vos: “Ik wil niet met theorieën naar assisen trekken, maar met diegenen die de trekker overhaalden.” Daders dus wel, maar nooit de (volledige) waarheid? En mogelijk is dat wel de levensverzekering van Bougerol. Kennis is macht.  
(REDW)

Slot

13

(16 replies, posted in Bibliografie)

Extreemrechts of wat men er moet bij verstaan

De Canard, de druïde en de economische staatsgreep

In een allicht laatste poging om de waarheid achter de Bende van Nijvel/België bloot te leggen, hebben de speurders het oude spoor van extreemrechts weer afgestoft. Dat slaat meer op rabiaat anticommunisme en paramilitaire activiteiten dan op een rechts gedachtengoed.

Het nieuws zorgde in juli dit jaar vooral voor wenkbrauwengefrons. De Cel Jumet was met een graafmachine neergestreken in een tuin in de Wilde Heide in Haacht (Tildonk). Hoezo in Vlaanderen, terwijl de Bende volgens alle aanwijzingen opereerde vanuit Waals-Brabant? Al snel leek het verband te houden met de figuur van Herman Wachtelaer (78), een zonderling die hier in de jaren tachtig in de weekends vreemde rituelen kwam houden. De druïde, zo noemden de buren hem een beetje spottend. Maar zo onschuldig was de man niet.

Wachtelaer stond bekend om zijn uitgesproken nazisympathieën, iets wat hij tot vandaag ook helemaal niet wegsteekt. Journalisten bij hem op zijn appartement in Brussel, zagen de foto van Hitler hangen en konden een blik werpen op de stapels boeken over Keltische en Germaanse mythologie. Laat ze maar graven, ze vinden niets, lachte Wachtelaer. De dagen nadien zou de Cel zowaar aankondigen dat de zoektocht tijdelijk werd opgeschort. “Om technische redenen.”

Maar wat heeft Wachtelaer in godsnaam met de Bende te maken? Ogenschijnlijk niets, maar nu de speurders zich weer voluit hebben gericht op het extreemrechtse spoor, komt de oude man indirect toch weer in beeld. Vooreerst was Wachtelaer taxichauffeur in Brussel. Mogelijk kende hij dus Constantin Angelou en José Vanden Eynde gekend, twee taxichauffeurs die tijdens de eerste bendereeks werden afgeslacht. Toch niet, beweerde Wachtelaer. Er was meer: vooreerst de extreemrechtse organisatie Nationaal Socialistische Unie die hij in de jaren zeventig had opgericht en nadien zijn heidense vereniging Yggdrasil-Levensboom-Arbre de Vie-Irmingur die in 1980 het levenslicht zag.

“Wij waren ecologisten avant-le-lettre,” wil de man het karakter van zijn organisatie verzachten, al vallen daar heel wat kanttekeningen bij te maken als men ziet hoeveel leden van de paramilitaire organisatie Westland New Post (WNP) lid waren bij hem. Geen toeval dat hij in de jaren tachtig al tientallen uren werd verhoord en hij nu opnieuw in beeld komt. Maar wat hadden al die Franstaligen van de WNP te zoeken bij de Vlaming Wachtelaer?

De tijdgeest

Om organisaties als de WNP en die van Wachtelaer te kaderen is het nodig de tijdgeest te scheppen. Het zijn woelige tijden in de jaren tachtig. In het station van Bologna ontploft in 1980 een bom die 85 dodelijke slachtoffers en en 200 gewonden maakt, een aanslag die opgeëist wordt door het extreemrechtse Nuclei Armati Rivoluzionari, een organisatie die – zo zal later blijken – gelieerd is met de occulte en vooral geheime P2-loge. De Spaanse terreurorganisatie ETA laat zich niet onbetuigd en maakt alleen als in 1980 bijna 120 doden. In Parijs valt op klaarlichte dag een commando binnen in een Joods restaurant en maait zes mensen neer.

Terreur alom. Bij ons nog niet, maar ook ons land ontsnapt niet aan de politieke en publieke spanningen die de Koude Oorlog met zich meebrengt. Nooit is de tweespalt links-rechts zo groot en scherp. Franstalig België heeft zijn extreemrechtse Front de la Jeunesse (FdJ) die paramilitaire kampen organiseert, amok komt maken op vredesbetogingen, linkse boekhandels in de fik steekt en in klaarlichte dag in Brussel een keer zelfs 11.11.11-vrijwilligers te lijf gaat.

De VS wil in ons land kruisraketten installeren. Er zijn rellen, progressieve kringen worden geïnfiltreerd en er wordt gelobbied dat het een lieve lust is om de Amerikanen toch maar hun zin te geven. Een voortrekker daarbij is generaal Robert Close, een uitstekend contact van onder meer de Amerikaanse generaal Alexander M. Haig, werkzaam bij de Navo in Brussel.

Economische staatsgreep

Close is de man van de zwom Institut Europeaan pour la Pais et la Securiteit (IEPS) die in de eerste plaats angst voor het 'Rode Gevaar' wil zaaien onder de bevolking. We moeten namelijk sidderen voor de Russen. Onder de indrukwekkende ledenlijst onder meer generaal Haig, enkele liberale toppolitici (Jean Gol, Louis Michel, Armand De Decker en Willy De Clerck), edellieden en voorts mensen met nauwe banden met de CIA of die later zullen genoemd worden in het P2-onderzoek.

In documenten van de IEPS is te lezen hoe de pers en de publieke opinie moeten worden bewerkt. Een boekwerk van 200 bladzijden (La Protection Civile, un besoin vital à repenser) uit 1985 legt uit waarom bij ons massaal schuilkelders moeten worden gebouwd, er duizenden ziekenhuisbedden extra moeten komen of hoe de Civiele Bescherming moet uitgerust worden. De opstellers berekenen zelfs hoeveel het gaat kosten: 625 miljard frank (23 miljard euro) in de centen van toen.

In het licht van de spanningen uit de tijd gaat het als het ware om een economische staatsgreep. Het stuk toont immers aan dat een zwenk naar een meer totalitaire staat ook enorme economische belangen dient. Betonboeren, bouwheren of proviandleveranciers zullen fortuinen verdienen bij de uitvoering van het plan.

Zonder een verband te leggen: als het de bedoeling is het volk de dader op het lijf te jaren en te laten instemmen met een project dat jaarlijkse vele miljarden frank zal kosten, is de terreur van de Bende in elk geval koren op de molen voor organisaties als IEPS.

Gladio

Niet te onderschatten in het verhaal van de loden naoorlogse jaren is Gladio waarvan we pas in 1990 zullen horen. Gladio leunt aan bij P2, is een stay-behindnetwerk dat in het grootste geheim is opgezet, bestaat uit burgers,  militairen en agenten die paraat staan voor het geval de Russen het land zouden binnenvallen. Ze hebben goed verborgen wapenopslagplaatsen, beschikken over performante communicatie-apparatuur et cetera.

Gladio is er niet alleen in ons land, maar is een Europees netwerk opgezet onder de auspiciën van de VS. De Belgische gladiatoren worden eerst gerecruteerd door de militaire inlichtingendienst SDRA, nadien door een speciale en geheime cel binnen de Veiligheid van de Staat, zeg maar de Staatsveiligheid. En hier zit men dicht bij de WNP en zijn voorman Paul Latinus die in onze vorige aflevering al aan bod kwam.

Het is het linkse weekblad Pour die als eerste gewag maakt van Latinus. In een vijf bladzijden tellend artikel wordt onder de titel 'De onweerstaanbare opgang van een fascist' de rol belicht die Latinus speelt bij het FdJ, hoe hij voordrachten geeft over propagandatechnieken, leert hoe inlichtingen te verzamelen en organisaties te infiltreren. En hoe hij paramilitaire oefenkampen organiseert in de Ardennen.

Het blad vertelt nog dat Latinus kabinetsmedewerker is bij de Brusselse staatssecretaris van Tewerkstelling en dat hij de progressieve groepering Amis de la Terre heeft geïnfiltreerd. Hij is zelfs voorzitter van een afdeling. Dat laatste zorgt voor enorme deining in linkse kringen. Extreemrechts stuurt een motorbende naar de lokalen van Pour om die in juli 1981 in de fik te steken.

De Senaat start een parlementaire onderzoekscommissie over de privé milities. Een aantal VMO-leden wordt naar de correctionele rechtbank gestuurd en veroordeeld, net als enkele kopstukken van de FdJ. Eén van hen is Marcel Barbier. Wanneer Barbier in augustus 1983 wordt opgepakt na een eerder banale straatruzie, doet de politie in zijn appartement een onthutsende ontdekking.
Westland New Post

Ze vindt er wapens, bivakmutsen, nazi-emblemen, blanco toegangspasjes voor de generale staf van het leger, maar ook gestolen telexen van de Navo, geclassificeerd als zeer vertrouwelijk. Het is dan dat Barbier het bestaan onthult van de WNP, opgezet voor de strijd tegen de Sovjet Unie. Dat hij een illegaal wapen draagt, komt omdat hem dat is opgedragen door een agent van de Staatsveiligheid die zelfs deel uitmaakt van de WNP, zegt hij. Dat zal later commissaris Christian Smets blijken te zijn, bijgenaamd le canard naar zijn codenaam binnen de organisatie.

Barbier vertelt nog dat de WNP een onderdeel is van een veel grotere, geheime en militair gestructureerde organisatie. Na Barbier wordt ook Michel Libert, een voormalig onderofficier bij de Zeemacht, aangehouden voor de diefstal van de telexen. Hij vertelt dat de WNP afhangt van een Centre Europe-leiding (Comcentra) verdeeld in vijf natuurlijke zones: Ijzer, Schelde, Maas, Rijn, Wezel. Barbier en Libert maken uiteindelijk de naam bekend van hun leider: Paul Latinus.

Als één journalist expert was in de WNP, dan wel wijlen onderzoeksjournalist René Haquin van Le Soir. Hij was het die Wachtelaer voor het eerst in zijn krant in de aandacht bracht. Haquin heeft het ook over hem in zijn boek 'Les grands dossiers criminels en Belgique'. Haquin is ook de eerste journalist die Latinus zal spreken en nadien meermaals ontmoeten. Nu de 50-koppige WNP met de aanhouding van Barbier en Libert maar beter kan opgedoekt worden, wil Latinus wel een en ander kwijt aan Haquin.

Namen noemen

Hij heeft WNP in 1980 opgericht in opdracht van een 'buitenlandse organisatie' en dit naar het voorbeeld van de Waffen SS. Latinus, die 'de maarschalk' wordt genoemd, licht het embleem toe van de WNP. De W staat wel degelijk voor Westland. NP betekent voor niet-ingewijden inderdaad New Post, maar als men goed kijkt naar de horizontale verbindingsstreep tussen de N en de P, ziet men drie letters die in elkaar zijn verweven: NSO. En dat staat dan voor National Sozialist Ordnung, zegt Latinus. Het is een naam die erg veel gelijkt op de organisatie van Wachtelaer: de Nationaal Socialistische Unie van Herman Wachtelaer.

En dan komt het. Aan het hoofd van de WNP staan twee politieke secretarissen: Latinus zelf en een oude man, Karl de Lombaerde, voormalig officier bij het Belgisch leger die voor 1940 overstapte naar de SS. Onder de leden burgers, maar ook militairen en agenten, op kop commissaris Christian Smets van de Staatsveiligheid. Een geheim agent dus die opleidingen geeft aan de WNP en die daarover doodleuk rapporteert aan zijn grote baas, Albert Raes. Straffe kost.  

Latinus noemt ook nog de naam van een Arabisch advocaat, infiltrant, pseudo journalist, wapenhandelaar en financier van de WNP: Faez Al Ajjaz. En dan ook de naam van een Vlaming, in zijn boek door Haquin “een harde van de VMO” genoemd: Herman Wachtelaer. Wachtelaer dus lid van de WNP? Kan best, want omgekeerd ook heel wat WNP-volk in zijn eigen organisatie Yggdrasil-Irmingur. Daarover door de pers ondervraagd, maakte Wachtelaer er geen geheim van goed bevriend te zijn geweest met Latinus, “een geweldig man die geen zelfmoord pleegde, maar werd afgemaakt.”

Evenmin doet Wachtelaer moeite om het lidmaatschap te ontkennen van Michel Libert, Jean-François Calmette, Frédéric Saucez en Christian Elnikoff. Elnikoff zou net als Latinus zelfmoord plegen. Zogezegd zelfmoord. Nog een naam om niet te vergeten: WNP-secretaris Karl de Lombaerde. Hij was commandant bij ... Yggdrasil. Of hoe de organisatie van Wachtelaer en WNP toch wel erg verweven waren.

De vernieuwde interesse van de bendespeurders in de figuur van Wachtelaer is dus niet toevallig. De zoektocht in de tuin in Haacht (die hij tot 2005 huurde) ligt overigens duidelijk in het verlengde van de huiszoekingen die eerder dit jaar in februari plaatsvonden. Tientallen speurders vielen overal te lande binnen op 21 adressen. De volledige lijst van diegenen die vereerd werden met een bezoek, raakte nooit bekend. Maar wel enkele namen. En die waren niet van de minste: Albert Raes en Christian Smets.

Het verband

Maar wat heeft de WNP met de Bende te maken? Met de reeks in 1985 niets, want de organisatie bestaat dan niet meer. En Latinus is al een jaar dood. Begin 1984 vertelt hij aan Haquin dat zijn moeder aan de telefoon te horen kreeg dat haar zoon niet lang meer heeft te leven als hij zich nog langer bezighoudt met het dossier van de Roze Balletten (zie vorige week).

Latinus is op dat moment in onmin met de voormalige WNP-leden. Op 24 april 1984 belt Latinus naar de gerechtelijke politie van Brussel voor een afspraak. Hij wil het hebben over de Bende van Nijvel. Hij vreest dat ex-leden van de WNP er deel van uitmaakten. 's Avonds wordt Latinus opgehangen teruggevonden. Zelfs de onderzoeksrechter gelooft niet in zelfmoord, maar het dossier wordt door het parket wel zonder gevolg geklasseerd. Als zelfdoding.

Wie gaf het bevel?

Wie het dossier van de Bende wat kent, kan niet buiten de indruk dat de leden niet uit het klassieke milieu kwamen. Dus nietsontziende paramilitairen zoals die van de WNP die men voor het gemak het etiket kleeft van extreemrechts, maar die – zo zei de Brusselse magistraat Godbille – niets anders waren dan roofdieren?

Mogelijk moeten dus ook de uitvoerders uit 1985 in die middens worden gezocht. In zijn bendeboeken twijfelt journalist Guy Bouten er niet aan dat WNP een soort Gladio Bis was, behept met diep gewortelde anticommunistische gevoelens en waarvan men enkel lid kon worden als men blindelings bevelen opvolgde. “Befehl ist befehl!”

Niet alleen diende de reeks van 1985 voor het hogere doel: terreur zaaien, de publieke opinie warm maken om het staatsapparaat te versterken en het beleid een meer totalitaire zwenk te laten nemen. Paste de reeks van 1985 dan in wat de Italiaanse speurders na de aanslag in Bologna de Strategia della Tensione noemden, de strategie van de spanning? Maar wie was de strateeg? Wie gaf het bevel? (REDW)

Volgende week: de mysterieuze Mijnheer X

vrije interpretatie en vertaling van het artikel

Er is al zoveel geschreven en gedebatteerd over dit onderwerp, zoveel verschillende pistes aangekaart dat we op dit moment slechts kunnen speculeren, zelfs als sommige hypotheses meer voor de hand liggen dan anderen. Vorige week begonnen er nieuwe opgravingen die net zo snel weer onderbroken werden voor ‘technische redeneren’. Officieel worden dezen over een maand hervat. Vreemd nietwaar? Maar sinds er reeds zoveel vreemde dingen in deze enquête voorkomen, kijkt niemand hier meer van op. Maar wat proberen de speurders nu op te helderen, en waarom? Ik ga in dit artikel niet proberen om U ‘mijn waarheid’ te onthullen maar U uitleggen wat er hoogstwaarschijnlijk schuilt achter de hedendaagse piste.

Enkele weken geleden waren er een reeks ijverige huiszoekingen in de extreem rechte kringen van de jaren 80, en ook bij de bazen van de inlichtingendienst … duidelijk  gericht op de neonazi groep WNP (Westland New Post), de vroegere Rijkswachter Robert Beijer en ook het voormalig hoofd van Staatsveiligheid, Albert Raes en tevens bij zijn «actie baas», Christian Smets. Sinds vorige week hebben huiszoekingen plaats bij ene Herman Wachtelaer, een oud nazi en het hoofdkwartier van een druïde sekte, Yggdrasil. Waar ligt het verband tussen deze in het wit verklede ‘clowns’ sekte; kleinschalige en zonder enig belang hebbende fascistische mannekes en de hoogstgeplaatste van onze inlichtingendienst?

Ik ga U meenemen door een doolhof van het meest verborgen en ogenschijnlijke in de geschiedenis van ons land en zal proberen om zo duidelijk mogelijk te zijn. De ingrediënten van dit scenario, hardcore verdedigers van het christelijke Westen, de CIA, extreemrechtse groepen, oud-nazi's, neonazi’s, soldaten, huurlingen, en daarbij ook nog, "met als watermerk", een reeks van op de politiek invloedrijke individuen over de jaren, allen direct of indirect verband houden met een aantal clubs en organisaties van het Europese rechtse, zelf onderworpen aan de invloed van verschillende geheime diensten, en dit allemaal op basis van een anticommunistische beweging.

Ter inleiding, neem ik enkele uittreksels van het artikel van Gilbert Dupont vorige week verschenen (DH, 13/07/2012) het interview met de eigenaardige druïde:

"Wachtelaer is de zoon van een voormalige SS Waffen, un ancien des Jeunesses hitlériennes. Wij hebben hem ontmoet en hij uit zijn nazie aanhang. Wachtelaer heeft de Nationale Socialistische Unie gecreëerd. Tevens Hagal en daarna Yggdrasil. Wachtelaer heeft een lijst bijgehouden van de leden van Yggdrasil. Namen die in verband staan met de Bende komen er in voor. Het zijn die van de Westland New Post of WNP, een neonazi groep, een van de grote invalshoeken in het dossier van de Bende. Michel Libert schrijft zich in bij Yggdrasil op 30 oktober 1982, Jean-Francis Calmette op 8 november, Christian Elnikoff op 20 december 1982, Frédéric Saucez op 31 mei 1983. Elnikoff pleegt later zelfmoord, net zoals Paul Latinus in 1984: “Mijn vriend Paul, een goed persoon, iemand met waardes heeft geen zelfmoord gepleegd. Ze hebben hem omgebracht.” Begin 1980, Herman Wachtelaer is dan een taxi chauffeur in Brussel. Net zoals Constantin Angelou en José Vanden Eynde, twee bijzondere slachtoffers van de Bende van Nijvel : dood na foltering, keer op keer, zonder een duidelijk motief . De zoon Vanden Eynde  bevestigt dat zijn vader met Rex, Léon Degrelle, in contact gebleven is, en dat na zijn moord, de briefwisseling dat in een aktetas opgeborgen was, verdwenen is. «Ik weet van niets». Bij hem thuis, twee fotolijstjes met foto’s van Hitler.

Om beter de chronologie hiervan te begrijpen, moeten we teruggaan naar het einde van de Tweede wereldoorlog. De oorlog is nog niet over, of het westen bereidt zich reeds voor op de volgende, ditmaal tegen de Sovjets. In het westen waren het de nazi’s die de meeste ervaring en diepgaande kennis inzicht hadden in de bolsjewieken. Bij het einde van de oorlog wordt een geheim netwerk opgezet om voormalige nazi te exfiltreren (het ODESSA netwerk) waarin het Vaticaan de hoofdrol speler is. (l’autre nom de l’opération était le « couloir du Vatican »). Het is dankzij dit netwerk dat nazi’s een nieuwe identiteit verkregen hebben in Latijns America, Egypte en Syrië. Heel deze operatie ‘bedekt’ onder wat uiteindelijk in 1947 de CIA wordt.

In 1946 wordt een organisatie opgezet die wereldwijd zal worden, een anti communistisch blok, nog steeds onder ‘controle en welwillendheid‘ van de Amerikaanse inlichtingendienst : het ABN (Anti-Bolshevic Bloc of Nations). Het begin van het oprichten van een super geheim netwerk « Stay-behind », een netwerk van sluimerende (slapende) cellen, actief in een honderdtal landen (waaronder België) in opdracht van NAVO en onder het bevel van Shape. Deze ultra geheime netwerken van Stay-behind komen aan het licht tijdens het schandaal van de P2 et Gladio in Italië, toen de Italiaanse premier Andreotti Gilio het bestaan ??ervan onthulde in 1990.

In 1991 stelt België een Senaats onderzoek aan over het « Gladio » netwerk. Het rapport van deze commissie toont het aanwervings- en opleidingsproces van de «gladiatoren» en ‘sluimerende’ actieve leden, de Stay-behind. De Gladiatororen zijn afkomstig uit de militaire maar ook uit de civiele samenleving. Ze zijn ‘gekozen’ voor hun toewijding en inzet voor de strijdt tegen het communisme. Het aanwerving ‘s proces kon variëren  van1 tot 3 jaar om de ‘recruiter’ de kans te geven om het potentieel en de kwaliteiten van de kandidaat (die nog niet weet dat hij kandidaat is) te meten. Eenmaal aangeworven wordt de nieuwe ‘gladiator’ aan een  instructeur toevertrouwd voordat hij bij een actieve of sluimerende cel terecht komt. De volledige aanwervingsprocedure was toevertrouwd aan de SDRA (inlichtingendienst van het leger), tot 1968 toen de Staatsveiligheid zelf de missie van aanwerving en opleiding van burgers (bijvoorbeeld Paul Latinus) ging beheren. Het is op dit punt dat de ‘speciale eenheid’ onder directe controle van zijn administrator wordt gecreëerd. In de beschouwde periode stelt het rapport dat het over Albert Raes gaat. Relevante Ministers, van Defensie en Justitie zijn op de hoogte, en tevens de koning. Ik herinner u eraan dat de hoofdkwartieren van de NAVO en Shape in België zijn.

In 1954 wordt ZOAVO opgericht, de pacifische tegenhanger van de  NAVO, met als leden Australië, Nieuw Zeeland, Pakistan, de Filipijnen, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In 1958 werd een pacifische anticommunistisch front (gelijk aan het ABN) opgericht : de APACL (Asian People ‘s Anti Communist League).Deze organisatie is opgericht door de Taiwanese president Tchiang Kaï-Chek, het hoofd van de CIA gestationeerd  in Taiwan, Ray S. Cline en de Rev Sun Myung Moon (de goeroe of de Moonies Unification Church)

Geleidelijk aan vormt de CIA een netwerk van fracties en opstandelingen over de hele wereld. In 1967 versmelten ABN en APACL tot WACL (World Anticommunist League) en breiden hun activiteiten uit tot de hele ‘vrije wereld’. Behalve de propaganda-activiteiten, was WACL een belangrijke wapens leverancier aan  rechtse paramilitaire bewegingen verbonden en vaak  geassocieerd met doodseskader. Ter informatie, WACL komt in het geheim tussen conflicten met betrekking tot de Sovjets. Heden de  meest ‘omstreden’ operatie is de hulp aan Ben Laden in Afghanistan.

De WACL werd gesteund door de hoogste niveaus van westerse inlichtingendiensten, met behulp van civiele constructies, die over de hele wereld haar strategie deelt. Tevens ondersteund, in alle discretie door de hoogste autoriteiten van het Vaticaan, en werd in de eerste plaats gefinancierd door duistere bronnen zoals de CIA maar ook indirect, van privépersonen zoals familieleden van Saoedische koninklijke familie, de Moonies of de voormalige Amerikaanse ambassadeur Douglas MacArthur II.

Op hetzelfde moment, worden plaatselijk, hier in België, extreemrechtse neonazi’s groepen opgericht, geheime organisaties die rechtstreeks verband houden met de WACL, verenigingen en andere kringen die de Europese idealen delen met de meer "frequentable" bijzonder druk bezocht, en wiens doel onverbloemd anti communist was.

Zo ontstonden officiële groepen met een façade,  waarvan de belangrijkste politieke ideeën uitgegeven werden door zowel in de mondaine weekbladen ‘Special’ als ook ‘L’Eventail’ als in de sappige kolommen van NEM (Nouvel Europe Magazine), kranten die nauw verbonden waren met  CEPIC… een radicale rechtse tak van de PSC. Cepic zal geleid worden door Paul Van Den Boeynants en Baron de Bonvoisin. Het zal in 1983 opgeheven worden door Gérard Deprez. De eindredacteur  van NEM was Emile Lecerf.

Lecerf genegenheid voor het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog dient niet meer aangetoond te worden. Dit is reeds goed gedocumenteerd. Hij schreef voor  de « les Cahiers de la Roue solaire », uitgegeven door de Waalse afdeling van l’Institut culturel de la SS.  Tijdens deze periode was hij een van de pijlers van de Belgische tak van WACL. In 1971 ontstaat er een actie en propagandagroep. Dit zijn de NEM-clubs. In 1974, wordt een deel van de NEM-Club het Front de la Jeunesse (FJ), een privé–militie waarvan het doel duidelijk was, nieuwe kruisvaarders voor het christelijke westen samenbrengen. Namen die steeds terugkomen, zoals Bernard Mercier, een lid van la Milice de Jésus-Christ, zelf een voormalig leider bij CEPIC.

Het CEPIC groepje komt regelmatig samen in een uiterst selecte club, «Cercle des Nations » De « cafetaria » van CEPIC werd in werkelijkheid gerund door een zeer geheim genootschap « l’Ordre chevaleresque du Rouvre », een radicale katholieke organisatie verbonden met het Opus Dei, waar we  chic volk en bekende advocaten terugvinden. Onder leiding van  Paul Van Kerkhove, die later senator van CEPIC wordt en lid van het cabinet van Jean-Pierre Grafé. De Cercle des Nations diende als dekmantel voor diverse informele bijeenkomsten en verenigingen waaronder de Belgische afdeling van WACL. Ligue de la Liberté waarvan Paul Van Kerkhoven een van de oprichters was voordat hij president werd van de Ligue mondiale pour la liberté et la démocratie (World League voor Vrijheid en democratie .

Tijdens dezelfde periode creëerde VDB PIO (Public Information Office), dat niet meer was dan een parallelle inlichtingendienst  voor de nationale defensie. Bestuurd tot de ontbinding in 1979 van het leger door Generaal Roman, chef-staf van de Landmacht. Hij vertrouwde grote operaties toe aan Majoor Jean-Marie Bougerol die alle dossiers centraliseert. PIO zou zich voornamelijk hebben beziggehouden met  het verzamelen van informatie over als links bestempelde subversieve groepen op het Belgisch grondgebied. PIO zou na de ontbinding zijn duistere praktijken voortzetten, in  nieuwe  structuren van particuliere ondernemingen als PDG  (CEO) met Baron de Bonvoisin of« l’European Institute of Management » (EIM) verbonden met Michel Relecom, een invloedrijke zakenman en zeer dicht bij Mobutu.

In bedekte termen werd er gezegd dat PIO een tijdje de « Front de la Jeunesse » controleerde, het is interessant om te weten dat personages als Marcel Barbier die de veiligheid van het WNP waarborgde, zich bij EIM voegde, in die tijd onder leiding van  René Mayerus , een veelbesproken voormalige rijkswacht (politie)kolonel. Maar ook personages  als bijvoorbeeld Michel Libert, Jean Nemry en Frédéric Saucez, tevens lid van de WNP die allen tegen betaling hebben deelgenomen aan de verkiezingscampagne van Noel de Burlin, lid van CEPIC en van de PSC (…) In deze context is het niet verwonderlijk om de verwantschappen te ontdekken van dezen en genen, en om op zijn beurt majoor Bougerol in verschillende kringen te zien zoals die van de « Nations » waar hij onvermijdelijk Paul Van Kerkhove tegenkwam (de man met de vele gezichten) en zijn nauwe contacten met degenen die hij regelmatig kruiste, personen  als  Paul Latinus en Marcel Barbier, Luc Jouret, Bernard Mercier… en vele leden verbonden aan de sekte de la Milice de Jésus-Christ (waar hij deel van uit maakte) en we niet verbaasd zijn om te leren dat hij hier schouders wreef met zijn vriend de commandant Claude Dury, ballistiek specialist.

In principe was de rol van Majoor Bougerol gewijd om discussies van officiële propaganda te leiden. Lid van WACL, lijkt het erop dat de Majoor Bougerol ‘duistere zaken’ deed die gekend waren door de hoogste autoriteiten van het land. Ik neem als bewijs de nota van 21 januari 1986 geschreven door  Nicolas de Kerkhove d’Ousselghem, die toen de raadgever was van Jean Gol, minister van Justitie en vice premier. De nota is gericht aan Jean Gol.

Deze nota gaat over een gesprek tussen Albert Raes (baas van de veiligheid en bij wie een paar weken geleden huiszoekingen waren) en Nicolas de Kerkhove zelf. Nicolas de Kerkhove informeert Jean Gol over een "belanghebbende" waarvan de naam nooit wordt genoemd in de nota. Hier zijn enkele uittreksels: "De waarheid is vreemder dan fictie. De persoon is moeilijk te handhaven. Albert Raes zegt dat hij gestoord is: onvoorspelbaar, inconsequent, egocentrisch, heeft grootheidswaanzin, is een pathologische leugenaar, en waarschijnlijk een masochist. Hij is zijn eigen ergste vijand: het probleem is niet dat hij niet doet wat er van hem verwacht wordt maar dat hij in tegendeel spontaan teveel doet. Hem om zijn positie houden zou gevaarlijk kunnen zijn ... Albert Raes blijft van mening dat zolang we gebruik kunnen maken van het individu, niets beter zal zijn om de nevel van de geest te neutraliseren"

Op dat moment, was de laatste aanval van de Bende van Nijvel in Aalst iets meer dan twee maanden geleden. We weten dan nog niet dat het de laatste zal wijn. We verkeren nog steeds in volledige chaos en niemand weet wanneer de volgende aanval zal plaatsvinden. Nicolas de Kerkhove is een voormalig lid van CEPIC en heeft lange tijd deel uitgemaakt van de lijfwachten van VDB, waar hij ook Stafchef of raadgever was voor hij zich bij Gol voegde.

Ik heb uitvoerig, per telefoon, met Nicolas de Kerkhove gesproken. Hij is nog steeds woedend over dit "lek". Dit bevestigt voor mij de echtheid van de nota. Hij had nooit verwacht dat de nota in handen zou komen van journalisten (Bouten en Rene Guy De Witte hebben het reeds vermeld). Hij verklaard dat "de persoon" waar hij naar verwijst Major Jean Bougerol is, maar het heeft niets te maken heeft met de Bende van Nijvel. Het zou alleen gaan over contraspionage, maar hij kan me niet meer vertellen (staatsgeheim vertrouwd  hij mij toe). Natuurlijk verwijst hij naar het "Gladio" Netwerk . Het is dus duidelijk dat ze bewust zijn dat één van hun "gladiatoren" hun ontglipt, en dat het waarschijnlijk niet de enige is. « De waarheid overtreft de fictie ... Albert Raes blijft van mening dat zolang we gebruik kunnen maken van het individu, er niets beters is zijn de nevel van de geest te neutraliseren".

Volgens onze bronnen, is Bougerol zeer discreet en complex karakter, en in het middelpunt  van het huidige onderzoek. Hij verdient een uitgebreid artikel dat wij u in de komende weken zullen voorleggen. Tegen het einde van de jaren '70, voegt de reserveofficier Paul Latinus, agent bij PIO, zich bij het Front de la Jeunesse. In 1979 ontstaat uit het « Front »  een radicalere groep, de Westland Nationaal Socialistische Ordnung (WNSO), beter bekend als Westland New Post (WNP)! Paul Latinus zal hiervan de leider worden. In datzelfde jaar wordt Latinus informant van de Staatsveiligheid. Christian Smets, zijn contactpersoon, "infiltreert" het WNP twee jaar later. Het WNP bestond voornamelijk uit in de FJ teleurgestelde soldaten en een paar rijkswachters. (politie agenten)

Blijkbaar, volgens verschillende getuigenissen, waaronder die van Smets collega's (Massart en Kausse) nam de ‘geïnfiltreerde’ agent zijn missie nogal ter harte. Bereidt om anderen de kneepjes van het vak bij te brengen en wat uiteindelijk « uit de hand loopt » wanneer tijdens een ‘praktische oefening » een onschuldig koppel in Anderlecht vermoord wordt. paar onschuldigen vermoord in Anderlecht. Dit is het beroemde geval «dubbele moord de la rue pastorale»." Andere schitterende hoogtepunten (opgelost) onder commando van het WNP: het in brand leggen van de linkse krant "Pour", geleid door Jean-Claude Garot of diefstal van Telexen bij de NAVO.

Niet te vergeten dat WACL gekoppeld was aan tal van doodseskaders ... Nam het WNP de opleiding en het testen af ten behoeve van een van een "service action" voor rekening van min of meer officiële buitenlandse diensten, naar het beeld van het SAC in Frankrijk? Kort na het oprichten  van het WNP, wordt Paul Latinus aangeworven op het cabinet van de  minister van Buitenlandse Zaken Cécile Goor tevens gelabeld bij CEPIC bij PSC, op aanbeveling van VDB (Le Soir / Rene Haquin, 22/02/1990) ...

In een interview met Christian Smets, enkele dagen na de huiszoekingen waaraan hij onderworpen werd, gaf hij mij een stukje anekdotische informatie, wat in de juiste context belangrijk is. Ik vroeg naar de aanwezigheid  van de Saoedische "journalist" een zekere Faes Al Ajjaz in het WNP. De naam van dit personage kwam aan de oppervlakte toen zijn auto (zogezegd gestolen), werd gebruikt werd om een aanval uit te voeren op een officier van de Rijkswacht (politieofficier), majoor Vernaillen. Robert Beijer (ook onderworpen aan huiszoekingen tegelijkertijd als die bij Raes en Smets) erkent in zijn boek « le dernier mensonge » de dader  van deze aanslag te zijn samen met zijn side kick Bouhouche Madani en drie andere medeplichtigen, waarvan hij de naam verzwijgt. De vreemde  Saoudische «journalist" bezocht met regelmaat het WNP. Le groupe Trident onder leiding van Jean-Francis Calmette (Wachtelaer verwijst naar hem in zijn interview met la DH) is speciaal gewijd aan operaties die geleid werden door Al Ajjaz. Christian Smets verzekerd me meermaals getuige geweest te zijn bij het overhandigen van geld van de Saoediër aan Paul Latinus. Dit zou dus bevestigen dat het WNP deel uitmaakte  van de WACL "programma" ...

Men begint het verband beter te begrijpen tussen de mensen bij wie de laatste weken huiszoekingen weden uitgevoerd en de ‘schakel – rode draad’ gevolgd door de rechter Martine Michel en de speuders. Een ding is zeker, verschillende formele en informele Verenigingen ontstonden steeds weer hetzelfde doel: het organiseren van conferenties op het thema van de risico’s van het communisme, dienen als ‘denktank’, het oprichten van voor communicatie- en propagandanetwerken voor civiele en militaire doeleinden, of het creëren van nationale en internationale netwerken genaamd “atlantistes”  altijd direct of indirect in verband met WACL. En op de achtergrond een België dat sinds de jaren zeventig zeer slecht genoteerd staat bij onze buitenlandse partners aanwezig in België, inbegrepen en vooral bij de NAVO. "Rene Haquin schrikt  er niet voor terug op hier op te wijzen in zijn artikelen en zijn vele optredens in de media " « Les institutions internationales installées à Bruxelles considéraient la Belgique comme un « ventre mou », c'est-à-dire une zone géostratégique relativement faible au niveau de sa sécurité. La guerre froide n'était pas encore finie et les manifestations antinucléaires ainsi qu'un sentiment anti-américain meublaient alors l'actualité ».".

Is België toen ontsnapt aan een staatsgreep? Was het op de rand om het van het slachtoffer te worden van destabilisatie plan georkestreerd door verschillende moeilijk te controleren bewegingen, maar die uiteindelijk allen dezelfde interesses hadden? Het vermoeden hiervan is in deze zaak onvermijdelijk, en alle aanwijzingen leiden ook tot het verdenken van leden of van een cel van de Organisatie van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).
 
De Bende van Nijvel is slechts een secundair gevolg van andere dubieuze zaken in Europa en elders, wat geleden heeft tot een fase in dit geslepen (machiavellistisch) plan om onze democratische instellingen te destabiliseren en om extreme veiligheidsmaatregelen te rechtvaardigen. Maar we zullen later nog terugkomen op dit netelige onderwerp. Dus dit is dus wat de rechter Michel en haar team proberen aan te tonen.

Artikel in UBU-PAN van 26/07/2012 (in het Frans) » www.scribd.com

Tueries du Brabant Wallon : Nouvelles révélations!

On a déjà tellement écrit et polémiqué sur le sujet ; tant de pistes ont déjà été abordées, voire « sabordée », qu’à l’heure actuelle on ne peut que spéculer, même si certaines hypothèses sont plus vraisemblables que d’autres. La semaine passée, de nouvelles fouilles ont été entamées et aussitôt interrompues pour de prétendues « raisons techniques ». Officiellement, elles ne reprendront que dans un mois ! Etrange, non ? Mais tant de choses biscornues se sont passées dans cette enquête qu’on en est plus à une invraisemblance près. Que cherchent réellement à élucider les enquêteurs et pourquoi ? Cet article n’a pas pour but de tenter de vous révéler « ma vérité », mais de vous expliquer ce qui se cache vraisemblablement derrière la piste actuellement suivie.

Il y a quelques semaines, une série de perquisitions étaient diligentées dans les milieux d’extrême droite des années 80, mais aussi chez les patrons des services de renseignements… Etaient visés le groupe néo-nazi WNP (Westlan New Post), l’ancien gendarme Robert Beijer mais aussi l’ancien patron de la Sûreté de l’Etat, Albert Raes ainsi que son chef « action », Christian Smets. Depuis la semaine passée, des perquisitions ont lieu chez un certain Herman Wachtelaer, un ancien nazi et au siège d’une secte druidique, Yggdrasil.

Le druide Extremix

Alors, quel rapport entre une secte de « clowns » déguisés en blanc, des gugusses qu’on a présentés comme des petits fachos sans envergure et les plus hauts responsables de nos services de renseignements ?

Je vais vous emmener dans les méandres les plus invraisemblables de l’histoire cachée de notre pays, en essayant d’être clair. Les ingrédients de cette énorme machination : des défenseurs pur et dur de l’occident chrétien, la CIA, des groupes d’extrême droite, des anciens nazis, des néo-nazis, des militaires, des mercenaires, et cerise sur le gâteau, toujours « en filigrane », une série de personnages influents sur le plan politique durant les années de plomb, tous liés de près ou de loin à plusieurs cercles et organisations de la droite européenne, elle-même soumise à l’influence de différents services secrets…, le tout sur fond de lutte anti communiste.

En guise d’intro, je vais reprendre quelques extraits de l’article de Gilbert Dupont paru la semaine passée (DH, 13/07/2012) et de l’interview du drôle de druide : « Wachtelaer est le fils d’un Waffen SS, un ancien des Jeunesses hitlériennes. Nous l’avons rencontré : il exprime des opinions nazies. Wachtelaer a créé l’Union National Socialiste. Il a aussi créé Hagal, puis Yggdrasil… Wachtelaer a conservé une liste de membres d’Yggdrasil. Des noms en lien avec les tueries ressurgissent ! Ce sont ceux de gens du Westland Newpost ou WNP, groupuscule néo-nazi, un des grands axes d’enquête dans le dossier des tueries. Michel Libert s’inscrit chez Yggdrasil le 30 octobre 1982, Jean-Francis Calmette le 8 novembre, Christian Elnikoff le 20 décembre 1982, Frédéric Saucez le 31 mai 1983. Elnikoff devait se suicider plus tard, comme Paul Latinus en 1984 : “Mon ami Paul, un type bien, un gars de valeur qui ne s’est pas suicidé. On l’a suicidé.” Début 1980, Herman Wachtelaer est chauffeur de taxi à Bruxelles. Comme l’étaient Constantin Angelou et José Vanden Eynde, deux victimes particulières des tueurs du Brabant : tuées après tortures, coup sur coup, et sans motif apparent. Le fils Vanden Eynde affirme que son père était resté en contact avec Rex, Léon Degrelle et qu’après son meurtre, du courrier conservé dans une mallette a disparu. « Pas au courant ». Chez lui, deux photos encadrées d’Hitler.»

Pour bien comprendre l’ordre des choses, il faut remonter à la fin de la seconde guerre mondiale. La guerre n’était pas finie que le monde occidental se préparait déjà à la suivante, contre les soviétiques. Pour les occidentaux, ceux qui avaient le plus d’expérience et la meilleure connaissance des Bolcheviques étaient les nazis. Dès la fin de la guerre se mit en place un réseau clandestin d’exfiltration des anciens nazis (le réseau Odessa) dont le principal acteur fut le Vatican (l’autre nom de l’opération était le « couloir du Vatican »). C’est grâce à cette filière que les nazis se sont retrouvés avec de nouvelles identités en Amérique latine, en Egypte et en Syrie. Toute cette opération était « couverte » par ce qui deviendra, en 1947, la CIA…

Dès 1946, se mit en place une organisation qui deviendra mondiale, un front anti-communiste, toujours sous le « contrôle et la bienveillance » des services de renseignement américains : l’ABN (Anti-Bolshevic Bloc of Nations).

La Loge P2 et ses Gladiateurs

C’est le début de la mise en place d’un réseau ultra secret le « Stay-behind », un réseau de cellules d’actions dormantes implantées dans une centaine de pays (dont la Belgique), pour le compte de l’OTAN, et sous le commandement du Shape. Ces réseaux ultra secrets du Stay-behind furent révélés au grand jour lors du scandale de la loge P2 et du Gladio en Italie, lorsque le président du Conseil italien Gilio Andreotti révéla son existence en 1990.

En 1991, la Belgique met en place une commission d’enquête sénatoriale sur le réseau « Gladio ». Le rapport de cette commission met en évidence le processus de recrutement et de formation des « gladiateurs » ou membres opérationnels « dormant », les Stay-Behind. Les Gladiateurs sont issus de l’armée mais aussi de la société civile. Ils sont « choisis » pour leur dévouement et leur engagement dans la lutte contre le communisme. La période de recrutement qui permettait au « recruteur » de jauger le potentiel et les qualités du candidat (qui ne sait pas encore qu’il est candidat) peut durer de 1 à 3 ans. Une fois le recrutement effectué, le nouveau « gladiateur » est confié à un formateur avant de rejoindre une cellule dormante ou action. L’ensemble de la mission de recrutement et de formation était confiée au SDRA (services de renseignements de l’armée), jusqu’en 1968 où la Sûreté de l’Etat se charge personnellement de cette mission de recrutement et de formation des « civils » (par exemple Paul Latinus). C’est à ce moment là qu’est crée la « section spéciale » sous le contrôle direct de son administrateur général. A la période qui nous occupe, le rapport précise qu’il s’agit d’Albert Raes. Les ministres concernés, Défense nationale et Justice sont au courant, ainsi que le Roi, précise le rapport.

Je rappelle que les sièges de l’Otan et du Shape sont en Belgique… En 1954, l’équivalent de l’OTAN, mais du côté pacifique, est constitué : L’OTASE, rassemblant l’Australie, La Nouvelle Zélande, Le Pakistan, les Philippines, la Thaïlande, le Royaume Uni et les Etats Unis. En 1958, un front anti-communiste (équivalent à l’ABN) vit le jour du côté pacifique : l’APACL (Asian Poeple’s Anti Communist League). Cette organisation fut fondée par le président taiwanais Tchiang Kaï-Chek, par le chef de la CIA en poste à Taiwan, Ray S. Cline et le Révérend Sun Myung Moon (le gourou de la secte Moon ou Eglise de l’Unification).

L’aide à Ben Laden

Progressivement, la CIA forma un réseau de groupes politiques et d’instructeurs en contre-insurrection à l’échelle mondiale. En 1967, l’ABN et l’APACL fusionnèrent sous l’appellation Ligue anti-communiste mondiale (World Anti-Communist League - WACL) et étendirent leurs activités à l’ensemble du "monde libre". Outre des activités de propagande, la WACL fut un important fournisseur d'armes aux mouvements paramilitaires de droite, liés à de nombreux escadrons de la mort. Pour info, la WACL intervint secrètement dans de nombreux conflits mettant en cause les soviétiques. L’opération la plus « controversée » aujourd’hui est l’aide apportée à Ben Laden en Afghanistan.

La WACL était soutenue par les plus hautes instances des services de renseignement occidentaux, avec l’appui de structures civiles partageant partout dans le monde sa stratégie. Soutenue avec la plus grande discrétion également par les plus hautes instances du Vatican, elle était principalement financée par des fonds occultes provenant de différentes sources comme la CIA, mais aussi de manière périphérique, de personnes privées comme par exemple des proches de la famille royale saoudienne, la secte Moon ou l’ancien ambassadeur américain Douglas MacArthur II.

A la même période, à l’échelle locale, chez nous en Belgique, se mirent en place des groupes d’extrême droite néo-nazis, des sociétés secrètes directement liés à la WACL, des associations et autres cercles partageant des idéaux européens beaucoup plus « fréquentables » et surtout bien fréquentées, et dont le but non dissimulé était la lutte anti communiste.

C’est ainsi qu’apparurent des groupes officiels ayant pignon sur rue, dont les principales idées politiques se retrouvaient aussi bien publiées dans des hebdomadaires mondains connus pour leurs positions droitières, comme l'hebdomadaire « Spécial » ou encore « l’Éventail » que dans les colonnes sulfureuses du NEM (Nouvel Europe Magazine) des journaux qui furent tous liés de très près au CEPIC… Branche radicalement à droite du PSC, le CEPIC sera dirigé par Paul Van Den Boeynants et le Baron de Bonvoisin. Il sera dissout en 1983 par Gérard Deprez. Le rédacteur en chef du NEM était Emile Lecerf.

Lecerf dont les sympathies intellectuelles durant la seconde guerre mondiale avec les mouvements proches du régime nazi ne sont plus à démontrer, puisqu’il ira jusqu’à écrire dans « les Cahiers de la Roue solaire », édités par la section wallonne de l’Institut culturel de la SS. A cette époque, il était un des piliers de la branche belges de la WACL. En 1971, un groupe d’action et de propagande apparaît. Il s’agit des NEM-clubs. En 1974, une des sections des NEM-Clubs devient le Front de la Jeunesse (FJ), une milice privée dont l’objectif était sans équivoque : fédérer les nouveaux croisés de l’Occident chrétien ! Parmi les individus gravitant autour de ce mouvement, des noms apparaissent systématiquement comme celui de Bernard Mercier, un membre de la Milice de Jésus-Christ, lui-même ancien dirigeant du CEPIC.

Le mystérieux Cercle des Nations

Tout ce petit monde du CEPIC se réunissait régulièrement dans un club très select, le « Cercle des Nations ». Cette « cafétéria » du CEPIC était en réalité dirigée par une société très secrète, « l’Ordre chevaleresque du Rouvre », une organisation radicale catholique liée à l’Opus Dei, où l’on retrouvait du beau monde et plusieurs avocats connus. Dirigé par Paul Van Kerkhoven qui deviendra plus tard sénateur au CEPIC et membre du cabinet du ministre Jean-Pierre Grafé, le Cercle des Nations servait d’adresse de couverture pour diverses rencontres informelles et associations dont la section belge de la WACL : la Ligue de la Liberté, dont Paul Van Kerkhove était membre fondateur, avant de devenir président quand la WACL deviendra la Ligue mondiale pour la liberté et la démocratie.

A la même période, VDB créa le PIO (Public Information Office), qui n’est autre qu’un service de renseignements parallèle à celui de la Défense nationale. Il sera dirigé, jusqu’à sa dissolution par l’armée en 1979, par le général Roman, chef d'Etat-Major de la force terrestre. Il en confiera les opérations au Major Jean-Marie Bougerol qui centralisera tous les dossiers. Le but avoué du P.I.O. était principalement de récolter des informations sur tous les groupes subversifs étiquetés à gauche sur le territoire belge. Le Pio continuera toujours ses activités occultes, après sa dissolution, au sein de nouvelles structures privées comme celle de la firme PDG derrière laquelle se trouvait le Baron de Bonvoisin ou encore « l’European Institute of Management » (EIM) relié à feu Michel Relecom un homme d’affaire très influent et très proche de Mobutu.

S’il se dit à mots couverts que le PIO a contrôlé, durant un moment, le « Front de la Jeunesse », il est intéressant de noter que des personnages comme Marcel Barbier, qui assurait les services de sécurité du WNP, rejoindra l’EIM dirigé en son temps par un ex-colonel de gendarmerie qui a fait beaucoup parlé de lui: René Mayerus ! Mais ont retrouve aussi des personnages comme par exemple Michel Libert, Jean Nemry et Frédéric Saucez tous membre également du WNP qui ont participé, contre payement, à la campagne électorale de Noël de Burlin, membre du CEPIC et du PSC. (...) Dans ce contexte, il n’est donc plus surprenant de découvrir les affinités des uns et des autres, et voir à son tour le major Bougerol fréquenter de nombreux cercles… comme par exemple celui des « Nations » où il rencontra l’incontournable Paul Van Kerkhoven (l’homme aux multiples casquettes), et que parmi ses contacts étroits, il croisait souvent des personnages comme Paul Latinus ou encore Marcel Barbier, Luc Jouret, Bernard Mercier, ... ainsi que de nombreux membres liés à la secte de la Milice de Jésus-Christ (dont il faisait partie), où on n’est pas surpris d’apprendre, qu’il y côtoyait son ami, le commandant Claude Dury, spécialiste de la balistique.

En principe, le rôle dévolu au major Bougerol était principalement d’animer et de participer officiellement à des débats de propagande. Membre de la WACL, il semblerait que le Major Bougerol avait des activités pour le moins « troubles » connues des plus hautes autorités du pays. J’en veux pour preuve cette note du 21 janvier 1986, rédigée par Nicolas de Kerkhove d’Ousselghem, qui était conseiller à l’époque de Jean Gol, ministre de la justice et vice-premier, et adressée à ce dernier.

Une note révélatrice

Cette note relate un entretien entre Albert Raes (patron de la sûreté qui fut perquisitionné il y a quelques semaines) et Nicolas de Kerkhove lui-même. Nicolas de Kerkhove fait état d’instructions de Jean Gol au sujet d’un « intéressé » dont le nom n’est jamais cité dans la note. En voici quelques extraits : «La réalité dépasse la fiction. L’intéressé est difficile à tenir. Albert Raes affirme qu’il est dérangé : imprévisible, incohérent, égocentrique, mégalo-mythomane, et sans doute masochiste. Le mieux est l’ennemi du bien : le problème n’est pas qu’il ne fasse pas ce qu’il faut, mais au contraire qu’il en fasse spontanément trop. Le maintenir en place pourrait s’avérer périlleux… Albert Raes reste néanmoins d’avis que tant que l’on pourra se servir de l’intéressé, on n’aura pas mieux pour neutraliser la nébuleuse qui vous préoccupe. »

A l’époque, la dernière attaque des Tueurs du Brabant remonte à un peu plus de deux mois à Alost. On ne sait pas encore que c’était la dernière. On est encore en plein chaos et personne ne sait quand aura lieu la prochaine attaque. Nicolas de Kerkhove est un ancien membre du CEPIC, et a très longtemps fait partie de la garde rapprochée de VDB, il en fut d’ailleurs le chef de cabinet ou le conseiller avant de rejoindre Gol.

Je me suis longuement entretenu avec Nicolas de Kerkhove par téléphone qui ne décolère pas à propos de cette « fuite ». Ce dernier me confirme l’authenticité de cette note, mais estime qu’elle n’aurait jamais du se retrouver dans les mains de journalistes (Guy Bouten et René De Witte en ont déjà fait état). Il me précise que « l’intéressé » auquel il fait allusion est bien le major Jean Bougerol, mais que cela n’a rien à voir avec les tueries du brabant. Il s’agirait seulement de contre espionnage, mais il ne peut m’en dire plus (secret d’Etat me confie-t-il). Il fait bien entendu allusion au réseau « Gladio ». Il est donc évident qu’ils sont conscient qu’un de leur « gladiateurs » échappe à leur contrôle, et qu’il n’est vraisemblablement pas le seul : « La réalité dépasse la fiction… Albert Raes reste néanmoins d’avis que tant que l’on pourra se servir de l’intéressé, on n’aura pas mieux pour neutraliser la nébuleuse qui vous préoccupe. »

L'étrange Major Bougerol

Selon nos sources, Bougerol personnage très discret et complexe, est au centre de l’enquête actuelle. Il mérite donc un article approfondi que nous vous proposerons dans les prochaines semaines. A la fin des années 70, l’officier de réserve Paul Latinus agent du PIO rejoint le Front de la Jeunesse. En 1979, un groupe plus radical se crée au départ du « Front », le Westland national socialistische ordnung (WNSO), mieux connu sous le nom de Westland new post (WNP) ! Paul Latinus en deviendra le chef. La même année Latinus devient informateur de la Sûreté de l’Etat. Christian Smets, son agent de contact, « infiltrera » le WNP deux années plus tard. Le WNP regroupait essentiellement des déçus du FJ, des militaires et quelques gendarmes.

Il semblerait, selon divers témoignages dont ceux de collègues de Smets (Massart et Kausse) que l’agent « infiltré » ait pris sa mission particulièrement à cœur en allant jusqu’à donner des cours de filature qui finirent par « déraper » lorsque des membres du WNP au cours d’un « exercice pratique », assassinèrent un couple d’innocents à Anderlecht. C’est la fameuse affaire du « double meurtre de la rue pastorale ». Autres coups d’éclat (élucidés) de commandos du WNP : l’incendie du journal de gauche « Pour » dirigé par Jean-Claude Garot ou le vol des Telex à l’OTAN.

Rappelez-vous, la WACL était lié à de nombreux escadrons de la mort… Alors, le WNP était-il en train de passer les formations et les tests pour devenir un « service action » pour le compte de services étrangers plus ou moins officiels, à l’image du SAC en France. Peu de temps après avoir crée le WNP, Paul Latinus est engagé au cabinet de la secrétaire d’Etat Cécile Goor étiquetée elle aussi CEPIC au sein du PSC, sur recommandation de VDB (Le Soir/René Haquin, 22/02/1990)…

Le rôle d’un Saoudien

Lors d’un entretien avec Christian Smets quelques jours après la perquisition dont il fut l’objet, celui-ci me communiqua une information anecdotique mais qui prend toute son importance remise dans son contexte. Je l’ai interrogé sur la présence au sein du WNP d’un « journaliste » saoudien, un certain Faes Al Ajjaz. Le nom de ce personnage est apparu lorsque sa voiture (soit disant volée), fut utilisée pour commettre un attentat chez un officier de gendarmerie, le major Vernaillen. Robert Beijer (perquisitionné en même temps que Raes et Smets) dans son livre « le dernier mensonge » reconnaît être l’auteur de cet attentat avec son comparse Madani Bouhouche et 3 autres complices dont il tait le nom. Le drôle de « journaliste » saoudien fréquentait le WNP. Le groupe Trident dirigé par Jean-Francis Calmette (dont parle Wachtelaer dans son interview à la DH) était spécialement dédié aux opérations dirigées par Al Ajjaz et Christian Smets me certifie avoir assisté à plusieurs reprises à des remise d’argent du Saoudien à Paul Latinus. Cela confirmerait donc que le WNP entrait bien dans le « programme » de la WACL…

On commence à mieux comprendre les liens entre les personnes perquisitionnées ces dernières semaines dans l’enquête et le « fil conducteur » suivi par la juge Martine Michel et les enquêteurs. Ce qui est certain, c’est que différentes associations officielles ou officieuses virent le jour avec toujours les même objectif : animer des conférences sur le thème du risque communiste, servir de « centre de réflexion », mettre en place des réseaux de communication et de propagande sur le plan civil et militaire, ou créer des réseaux nationaux et internationaux dit « atlantistes » liés toujours de près ou de loin à la WACL. Et en arrière fond depuis les années septante une Belgique très mal notée par nos partenaires étrangers présents en Belgique, notamment et principalement l'OTAN". René Haquin n’hésitait pas à rappeler dans ses articles et ses multiples interventions devant les médias que « Les institutions internationales installées à Bruxelles considéraient la Belgique comme un « ventre mou », c'est-à-dire une zone géostratégique relativement faible au niveau de sa sécurité. La guerre froide n'était pas encore finie et les manifestations antinucléaires ainsi qu'un sentiment anti-américain meublaient alors l'actualité ».

Alors la Belgique a-t-elle échappé à cette époque un coup d’état ? A-t-elle été à deux doigts d’être la victime d'un plan de déstabilisation orchestré par plusieurs mouvements difficiles à contrôler, mais qui en final avaient les mêmes intérêts. La suspicion est dans ce cas inévitable et tous les indices conduisent aussi à soupçonner des membres ou une cellule de l'Organisation du traité de l'Atlantique Nord (OTAN). Les tueries du Brabant n’étant qu’un épiphénomène parmi d’autres actions et coups tordus mené en Europe et ailleurs, ayant mené à une des phases de ce plan machiavélique visant à déstabiliser nos institutions démocratiques et à justifier des mesures de sécurité extrême. Mais nous reviendrons plus tard sur ce sujet épineux.

Voilà donc ce que cherche à démontrer ou démonter la juge Michel et son équipe.

Max Loiseau

16

(16 replies, posted in Bibliografie)

Bende: In een allicht laatste poging de waarheid achter de Bende van Nijvel/België bloot te leggen, hebben de speurders het oude spoor van extreemrechts nog maar eens afgestoft. In dit geval slaat "extreemrechts" meer op rabiaat anticommunisme en paramilitaire activiteiten dan op een rechts gedachtegoed. Het nieuws zorgde in juli voor wenkbrauwengefrons. De Cel Jumet was met een graafmachine neergestreken in een tuin in de Wilde Heide in Haacht (Tildonk). Hoezo in Vlaanderen?

» www.pallieterke.info

Heeft iemand anders reeds het artikel? Ik heb nog geen exemplaar kunnen vinden.

17

(16 replies, posted in Bibliografie)

Ik heb nu een PDF scan van het artikel maar kan het niet 'linken' aan de website. Omgezet in een word versie. Getekend REDW, zou dit René de Witte kunnen zijn?

De transparanten van de loden jaren tachtig

Bende van Nijvel of Bende van België?

Nog goed drie jaar en het laatste wapenfeit van de Bende van Nijvel uit november 1985 is verjaard. Maar misschien is er wel sprankeltje hoop op een opheldering. Men zou het DNA van de bendekiller ontrafeld hebben en er wordt opnieuw voluit gezocht in kringen van extreem-rechts. Een goed spoor?

27 doden en meer dan 40 gewonden. Dat is officieel het aantal burgers die tussen maart 1982 en november 1985 de brute pech hadden het pad te kruisen van de Bende van Nijvel, de zogenaamde Bende van Nijvel. We spreken er wel over in die term, maar het is nooit zeker geweest of het wel om een en dezelfde bende gaat, en/of dezelfde uitvoerders, die een eerste reeks feiten pleegde in 1982-1983, en na een sabbatical van anderhalf jaar, een tweede reeks in de tweede jaarhelft van 1985.

Waar lag trouwens het verband tussen de eerste feiten - de diefstal van een jachtgeweer in een wapenhandel in Dinant, en van wijn, thee en champagne in een winkel in het Noord-Franse Maubeuge - en de bloedbaden uit 1985 in drie filialen van Delhaize? Mysterie.

Waar het verband tussen vier typisch gangsterachtige warenhuisovervallen in 1982 en de duidelijke huurmoorden van een taxichauffeur, restaurantuitbater et cetera? De diefstal van kogelvrije vesten in Temse in 1983 kan gelinkt worden aan het gebruik ervan tijdens de overvallen in 1985. Maar waarom zou de Bende twee jaar wachten om die te gebruiken. Alweer een mysterie.

En wat hebben de vier eerste warenhuisovervallen uit 1982 te maken met de moorddadige raids uit 1985 op de Delhaize-winkels van Eigenbrakel (3 doden), dezelfde avond in Overijse (5 doden) en Aalst (8 doden)? Dit was in het wilde weg schieten om te doden. Blind terreur.

Was de eerste reeks het werk van gangsters? Maar wat met de tweede reeks? Gangsters mogen dan wel meedogenloos zijn, ook zij hanteren ethische codes, op kinderen schieten ze niet, zoals ze in Aalst nochtans deden. In het klassieke gangstermilieu is er altijd wel één die zijn mond voorbij praat, al was het maar om de ophelderingspremie die Delhaize nog altijd wil betalen. Maar niemand die ooit maar wat loste. Onvoorstelbaar!

De Bende van Belgïe?

Verscheidene motieven, verscheidene modus operandi, verscheidene profielen... alles wijst erop dat er andere daders waren voor verschillende feiten. Misschien waren er wel twee bendes, of zelfs meer. Dat we toch over de Bende spreken heeft voornamelijk te maken met de vondst in 1986 aan het hellend vlak van Ronquières van wapens, munitie en een kogelvrije vest uit de eerste reeks, en onder meer de kassa van de overval in Aalst uit de tweede.

Iemand legde hiermee een materieel verband tussen de twee bendereeksen. Er is dus ergens een link. Maar dewelke? Waar hingen de touwtjes en wie had ze in handen? Welke organisatie schuilde er achter? Hebben we te maken met wat men in het Frans een nébuleuse noemt, letterlijk vertaald een nevel. Een geheime octopus die zijn tentakels had in de feiten van de Bende? De Bende van België dus?

Dat leidt naar een andere, niet onbelangrijke vraag. Klopt het wel dat de Bende een sabbat nam? Niet als we de Bende van Nijvel bekijken als een uitvoerend onderdeel van een groter geheel, van de Bende van België als het ware. Dan moet de reeks vervolledigd worden met andere feiten. Dat is in elk geval wat voormalig journalist Guy Bouten gelooft. Hij schreef recent twee turven over de Bende (zie kader), mag een echte kenner worden genoemd en koppelt liefst 50 criminele feiten aan de Bende, dubbel zoveel als het officiële aantal. Dat zijn ook feiten van voor 1982 en zelfs van na 1985.

De loden jaren

In die hypothese zijn de feiten van de Bende slechts een onderdeel van wat er allemaal gebeurde in wat Franstaligen heel kenschetsend les années de plomb noemen, de loden jaren tachtig. En dat waren ze wel degelijk. De Bende mocht dan wel op ‘‘hold’’ zijn gezet, het ontbrak niet aan feiten. De feiten die op conto van de Bende zijn geschreven, passen in een reeks die ook in 1984 doorging.

In april 1984 werd de Paul Latinus, de leider van de extreem-rechtse paramilitaire organisatie Westland New Post, dood aangetroffen. Zelfmoord, luidde de officiële versie. Niemand die er maar iets van geloofde. Latinus werd opgeruimd (zie verder). Eveneens in 1984 werd ingebroken in de legerkazerne van Vielsalm waar wapens werden gestolen. De daders waren, zo bleek later, leden van het extreem-linkse Cellules Communistes Combattantes (CCC) die in oktober een eerste reeks van vier aanslagen pleegt en pas in december 1985 wordt aangehouden.

De CCC wilde in ons land terreur zaaien, liefst zonder (dodelijke) slachtoffers te maken. De organisatie opereerde voornamelijk tijdens de sabbatical van de Bende. Haar feiten in 1985 waren overduidelijk ook bedoeld om terreur te zaaien. Passen de CCC en de Bende in dezelfde reeks? Wie zat er achter?

De transparanten

De Bende van Nijvel bestaat als dusdanig dan niet. De feiten die op haar conto worden gezet, passen in het bredere kader van de jaren tachtig. Tussen alle feiten zijn geen materiële, zoals ballistische verbanden te leggen. Maar ze hebben wel veel gemeen. Dat is wat de Brusselse advocaat-generaal Jean-François Godbille kwam uitleggen voor de tweede parlementaire onderzoekscommissies over de Bende. Hij sprak daarmee in de richting van wat Guy Bouten beweert.

Godbille legde uit hoe het belangrijk was om dossiers onderling te linken. De bendespeurders hadden gezocht in rechtse middens, hadden gespeurd in zedendossiers, hadden gegraven in wapentrafieken, hadden in de Duitse Stasi-archieven gezocht naar mogelijke buitenlandse betrokkenheid, maar niets leidde tot de ontknoping.

Men moest al deze dossiers beschouwen als transparanten, legde Godbille uit. Leg die boven elkaar en je krijgt een ander, veel scherper en totaal beeld van wat zich in de vuile jaren tachtig in ons land afspeelde. Elke transparant bevat zijn figuren, zijn organigram. Maar figuren uit de ene transparant ziet men opduiken in een andere. Het is in deze krabbenmand dat men de feiten van de Bende, maar ook van vele andere, moet plaatsen. En duiden.

Het ging daarbij heus niet alleen om wat de onderwereld uitspookte, maar ook wat de bovenwereld deed, ging Godbille verder. Het ging dus ook over de zaken waarmee de beau monde zich onledig hield. En chanteerbaar maakte. ‘‘En,’’ zo waarschuwde de magistraat voor deze beau monde. ‘‘Vergis u niet. Het gaat hier niet om folkloristische zottekes. Het gaat hier om roofdieren. Om doders.’’ Anders gezegd, mensen uit de bovenwereld, de zogenaamde eerbare burgers, konden genadeloos uit de hoek komen als hun belangen in het gedrang kwamen. De zedenzaken zijn een mooi voorbeeld.

Brussels, sex and fun

Het mag dan in de eerste helft van de jaren tachtig crisis zijn, het belet de jet set van Brussel er niet van stevig te feesten, lijntjes te snuiven en vrolijk aan elkaar te friemelen. In Brussel alvast geen gebrek aan mogelijkheden om zich te laten verwennen. Er zijn de bordelen aan de Aarschotstraat. Twee bestuurders van Delhaize hadden voor hun respectievelijke maitresses huizen gekocht in de bordelenstraat, hetgeen de vrouwen fortuinen opleverde. Waren de bestuurders hierdoor chanteerbaar en ligt hier de verklaring voor de bloedbaden uit 1985? Het werd onderzocht. Het spoor liep dood.

Mensen van stand bezochten de Aarschotstraat natuurlijk niet. Die hadden bijvoorbeeld het callgirlnetwerk van de roemrijke madame Fortunata 'Tuna' Israël, goed geïntroduceerd in de hogere kringen. Ze leverde callgirls aan gereputeerde Belgische bedrijven die met de dames hun klanten zouden verwennen, zo bijvoorbeeld de Saoedische prins Abdullah.

Er waren ook de partouzes, de seksfuiven in Brusselse privéwoningen of -clubs. Zo de Roze Balletten, een dossier met mythische proporties. Het waren orgieën aan dewelke hooggeplaatste personen -- prins Albert II, een rijkswachtgeneraal tot en met voormalig premier Paul Vanden Boeyants (PSC) -- zouden hebben deelgenomen en minderjarigen aanwezig waren. De verklaringen over de aanwezigheid van onze Vorst werden overigens nooit hard gemaakt.

Liquidaties

Van een aantal seksfuiven zouden naar verluidt een aantal videocassettes hebben gecirculeerd. Het is nooit bewezen, maar een aantal bendefeiten werden wel in verband gebracht met die wilde stoeipartijen. Het koppel Jacques Fourez en Elise Dewit (vermoord op 17/9/1983) zou opnames van fuiven in de auto hebben liggen toen ze aan een benzinepomp in Nijvel koelbloedig werden afgemaakt. Taxichauffeur Constantin Angelou (vermoord op 24 april 1984 in Bergen) zou een loslippige klant hebben vervoerd die net had deelgenomen aan een partouze. José Vanden Eynde, de concierge van het Auberge du Chevalier (vermoord op 23/12/1983) bezat een cassette. Restaurantuitbater Jacques Van Camp van Les Trois Canards in Ohain waar veel mooi volk over de vloer kwam (vermoord op 2 oktober 1983) had de onhebbelijke gewoonte tafelgesprekken stiekem op te nemen.

En om het nog even over Latinus te hebben. Zijn moeder kreeg kort voor zijn 'zelfmoord' een dreigtelefoon. Haar zoon kon zich maar beter niet meer bezig houden met het dossier van de Roze Balletten. Hij had anders nog maar een week te leven. Een week later was hij dood.

Had deze reeks te maken met afpersingen en vervolgens liquidaties? De tweede parlementaire commissies wou de dossiers zien, maar wat bleek? Uit dat van de Roze Balletten was heel wat verdwenen. Over Angelou viel ook niet veel meer te onderzoeken. Zijn originele dossier was grotendeels zoekgeraakt. Toch wel verdacht allemaal.

Als het vorige waar zou zijn, dan stelt zich opnieuw de vraag welk verband er is tussen het vermoorden van vervelende getuigen en de moordpartijen in 1985? Tenzij, zoals sommigen beweren, de overval in Overijse een camouflage was om eigenlijk Léon Finné te doden. Finné was een bankier, kende de Brusselse jet set als zijn broekzak en werd genoemd in witwasdossiers. Hij was een van de slachtoffers in Overijse. Het echte doelwit van het bloedbad? Nooit bewezen, net zo min als de suggesties dat ook Aalst bedoeld was om een of meerdere lastige mensen uit te schakelen.

Vuile wapenzaakjes

Hadden de twee Waverse BOB-ers die werkten op de overval van de wapenhandel Dekaise in Waver niet willen eindigen met het poetsen van dienstwagens, dan hadden ze hun neus beter niet te diep in de wapentrafieken gestoken. Ze kwamen onder meer uit op de levering van FN-wapens aan de christen falangisten in Libanon. Iedereen wist dat de falangisten wapens betaalden met hasj uit de Bekavallei. Liet FN, dochter van de eerbiedwaardige Generale Maatschappij van België, zich betalen met drugs? Wat een schandaal zou het geweest zijn.

Als de speurders ook nog de nauwe contacten ontdekten tussen prins Albert en de notoire wapenhandelaar Faezz el Ajjaz, konden ze hun dienstwapen dus inruilen voor een zeem. Zaak-Dekaise dus nooit opgehelderd.

Juan Mendez, handelsvertegenwoordiger bij FN, draaide er zijn hand niet voor om contracten te versieren dankzij valse exportcertificaten. En met zijn goede vriend Madani Bouhouche, ex-rijkswachter en meermaals in verband gebracht met de Bende, wist hij hoe illegale of gestolen wapens te regulariseren. Mendez was geen proper man. Hij werd in januari 1986 koelbloedig geliquideerd. Is er een verband tussen Dekaise en Mendez, een feit dat niet aan de Bende is toegedicht?

De twee BOB'ers raakten nog andere gevoelige snaren toen ze de dubieuze rol van de Veiligheid van de Staat zagen in die trafieken uit de jaren tachtig. Maar ook betreffende extreem-rechts riepen de activiteiten van de Staatsveiligheid heel wat vragen op. Extreem-rechts is nu het spoor dat de Cel Jumet dit jaar heeft afgestoft met een

indrukwekkende reeks huiszoekingen en laatst met graafwerken in Tildonk waar ooit de excentrieke Godi Wachtelaer, bijgenaamd de rechtse druïde, verbleef. Maar of dat een goede piste is? En wat moeten we trouwens begrijpen met extreem-rechts? Een bende heethoofden? Of iets veel groter? (REDW)

Volgende week: Extreem-rechts: De Canard, de druïde en de economische staatsgreep

Een massa literatuur

Over de Bende zijn inmiddels een stapel boeken verschenen. De twee recentste, allebei verschenen bij Uitgeverij Van Halewyck, zijn van de hand van voormalig VRT-journalist Guy Bouten. 'De Bende van Nijvel/Het dossier, het complot, de leden' is een turf van 552 bladzijden en bevat best wel onthullende informatie, maar ook soms ver gezochte stellingen. 'De Bende van Nijvel en de CIA', 344 bladzijden encyclopedische literatuur, heeft de pretentie om de volledige waarheid te onthullen over de bende. Maar helaas.

Een standaarwerk voor wie meer details wil over de feiten zelf, blijft 'De Bende/Een documentaire' van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont, in 1988 verschenen bij EPO. Voorts een karrevracht boeken die het expliciet of zijdelings over de Bende hebben of ernaar verwijzen.

18

(16 replies, posted in Bibliografie)

Nog drie jaar en het laatste wapenfeit van de Bende van Nijvel, in november 1985, is verjaard. Misschien is er een sprankeltje hoop op opheldering. Men zou het DNA van de bendekiller ontrafeld hebben en er wordt opnieuw volop gezocht, in kringen van extreemrechts. Een goed spoor?

» www.pallieterke.info

Heeft iemand dit artikel? Of een online link of scan ervan?

Ik probeer al sinds enige tijd dit boek op de kop te tikken. Iemand suggesties?

20

(52 replies, posted in Bibliografie)

Deel 2  is ook al online » www.scribd.com