11

(30 replies, posted in Bibliografie)

In het halfachtjournaal van La Une gaven ze een voorproef van morgen. Kennelijk draait het (vooral) rond Eric Lammers. Hij vertelt hoe leden van het WNP op verkenning gingen naar warenhuizen en verslag moesten uitbrengen over de ligging, de parking, de vluchtroutes... Niet alle warenhuizen die verkend werden, werden later ook overvallen. Lammers zei in de korte reportage ook dat niemand ooit zal vertellen in opdracht van wie dat gebeurde. De reporter sloot af door te melden dat de speurders voluit zoeken in extreemrechts.

12

(66 replies, posted in Robotfoto's)

Wie kan mij helpen? Welke namen zijn ooit geplakt op robotfoto 17?

13

(782 replies, posted in Westland New Post)

Is Libert een ex-bankier?

14

(13 replies, posted in Bibliografie)

Blijkbaar gaat het om een boek dat via printing on demand wordt verkocht en dus niet in de boekhandel zal te vinden zijn. Hier de link om het te bestellen » www.societedesecrivains.com

15

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Na de jongste berichten over Tinck is er op het forum – en zeker op het Franstalige forum – weer heel wat te doen rond Gladio.

Persoonlijk heb ik heel lang gedacht dat de bendereeks van 1985 te maken had met het zaaien van terreur in ons land. Ik koppelde het aan de zogenaamde ‘strategie van de spanning’, aan extreemrechts, kortom aan terroristische acties. Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat het er niets mee te maken heeft, maar dat de drie ‘overvallen’ op de een of andere manier specifiek met Delhaize zelf hadden te maken.

Met wou volgens mij zeer expliciet vestigingen van Delhaize treffen. Het ging de bende niet om de buit, maar om Delhaize commercieel heel zwaar te treffen door er bloedbaden aan te richten en klanten weg te houden. Misschien wou men op die manier mensen (bestuurders? Aandeelhouders?) onder druk zetten. Wou men ze afpersen? Geen idee over het motief, maar waarom denk ik dat Delhaize geviseerd werd?

Laat ons veronderstellen dat de bende de opdracht had om het land de daver op het lijf te jagen, dan vraag ik me af waarom dan enkel in supermarkten werd toegeslagen. Het kan natuurlijk zijn dat men warenhuizen uitkoos om aan te tonen dat onze politiediensten totaal niet gewapend waren om moorddadige gangsterbendes te lijf te gaan. Misschien werden daarom in september 1985 ineens twee vestigingen overvallen. Als statement kon dat immers tellen.

Stel dat het de bedoeling was om in supermarkten terreur te zaaien, dan stelt zich de vraag waarom specifiek bij Delhaize. Er waren andere enseignes die als doelwit konden dienen. Toch zou de bende in november 1985 de GB in Ninove voorbij rijden om naar Delhaize in Aalst te gaan. In Aalst hadden ze ook de Colruyt kunnen overvallen aangezien ze zich via de Brusselsesteenweg en Affligem net zo goed uit de voeten konden maken.

De tijdslijn vind ik ook merkwaardig. In september zijn Eigenbrakel en Overijse aan de beurt. Een vraag die ik mij stel is of deze twee vestigingen niet heel bewust zijn uitgekozen. Dan gebeurt er niets tot november. Heeft de bende – of heeft de opdrachtgever – na september haar/zijn zin niet gekregen? Waren Eigenbrakel en Overijse als lesje nog niet genoeg geweest? Is het daarom dat er verscheidene weken zijn tussen Overijse/Eigenbrakel en Aalst? Die pauze past volgens mijn bescheiden mening niet bij de complottheorieën.

Is Aalst uitgekozen om aan te tonen dat men overal terreur kan zaaien, ook buiten het Brusselse en dus ook in Vlaanderen? Geen enkele vestiging zou nog veilig zijn. Aalst werd misschien ook niet toevallig uitgekozen. Het was het weekend van Sint-Maarten (Aalst heeft geen Sint-Niklaas) en van de jaarmarkt op 11 november. Die markt lokte telkens een massa volk. Er stond een verlengd weekend voor de deur en dus zou het ook in Delhaize op zaterdagavond zeer druk zijn. Wou de bende – of de opdrachtgever - aantonen dat men ook zijn moment heel goed wist uit te kiezen? De kerstperiode kwam eraan.

Heel vaak wordt geschreven dat de bendeleden zwaar getrainde mensen waren, blijkbaar kerels die militair waren opgeleid. Ik herinner mij zeer goed wat Fons Baeyens (wapenhandelaar, kampioen practical pistol shooting) me na Aalst vertelde. Hij was ter plaatse naar de kogelinslagen gaan kijken en was er rotsvast van overtuigd dat de schutters eigenlijk prutsers waren. Het waren volgens hem zeker geen geoefende schutters. Het gebruik van riotguns vond hij vooral zeer eigenaardig voor gangsters. Hij zag maar twee mogelijkheden voor het blinde terreur. Ofwel zaten ze zwaar onder de cocaïne/drugs, ofwel ging het om psychopaten. Dat kon moeilijk anders want gangsters zullen ten eerste vermijden slachtoffers te maken en ten tweede, ze zullen zeker nooit op kinderen schieten.

Dit toont volgens mij nog eens aan dat het niet om de buit ging, maar om terreur te zaaien bij Delhaize. Zeg nu zelf, een keten waar zelfs kinderen niet veilig zijn, wie gaat er nog naartoe? Voor het imago van een enseigne kan het niet dodelijker zijn. Allicht was het zelfs dé bedoeling/opdracht om kinderen te treffen. Dat er binnen de bende ruzie zou zijn ontstaan over de jonge slachtoffers, lijkt niet echt geloofwaardig. Die ruzie zou in september moeten ontstaan zijn, maar in november ging men nog driester te werk.

Als men 1985 toeschrijft aan Gladio-toestanden, is die reeks moeilijk in verband te brengen met 1982-1983. Als men 1985 toeschrijft aan maffiatoestanden is er wel een rode draad te vinden. Grof geld, afrekeningen, chantage, afpersing, noem het.

In zo’n verhaal kan een figuur als JM Tinck dus best een rol gespeeld hebben.

16

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Even terugspoelen. In het begin is gezegd dat Tinck zijn mond voorbij had gepraat in een café nabij Montpellier en iemand die het gesprek had opgevangen dat aan de speurders had gemeld. Dat is een ander verhaal dan wat we nu horen op RTBF. Die man zegt dat hij Tinck een leuke kerel vond en dat hij zelf niet naar de politie zou gestapt zijn. Een leuke kerel?

Heeft die anonieme getuige ook niet verteld dat Tinck in zijn kajuit sliep met een mes en een ... vuurwapen? Waarom heb je tijdens een zeiltocht een vuurwapen nodig? Om op zeerovers te schieten?

17

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Die reportage op RTBF lijkt me eerder een non-event. Wat een warrige, onsamenhangende en ongeloofwaardige getuigenis.

dim, wie is Elsie?

18

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Ik dacht dat er in het begin is gezegd dat Tinck is aangehouden onder meer omdat hij in zijn zatte bui details heeft verteld die je alleen kon weten als je betrokken was geweest bij de Bende van Nijvel. Hij zou dus dingen weten die je niet uit de bendeliteratuur kan weten.

Volgens mij heet de onderzoeksrechter dus meer dan de cafébekentenissen en de gelijkenis met de robotfoto. Het is zoals ik ex-onderzoeksrechter Walter De Smet vorige week citeerde in Dag Allemaal. Martine Michel heeft te hard moeten knokken om haar dossier te behouden, dat ze nooit zo'n stommiteit zou begaan en tegelijk haar reputatie op het spel zou zetten.

Vergeet niet ze van enorme lef heeft getuigd door heel die vondst in Ronquières ter discussie te stellen. Ze is de eerste onderzoeksrechter die echt in de mierennest heeft durven trappen. Een huiszoeking bij Albert Raes? Je moet het maar doen, hé!

19

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Dat verklaart allicht waarom niemand naar de pers is gestapt om te zeggen dat hij of zij Tinck kent van het werk. Niemand weet hoe hij aan zijn inkomen kwam. Zoals ik deze week in Dag Allemaal bij monde van een daderprofiler schrijf, moet er iets gebeurd zijn waarom Tinck zijn mond heeft voorbij gepraat. Leefde hij van stempelgeld of van een leefloon, en heeft men hem betrapt op zwartwerk?

meegluurder, heb ik niet gevraagd. Ik had het over Ticnk zelf. Die penningmeester vertelde me dat hij compleet uit de lucht viel toen de speurders hem enkele weken geleden kwamen ondervragen. Dat was dus duidelijk voor de aanhouding van Tinck.

Mijn punt is dat ik vermoed dat Tinck zijn geld verdiende met zeilboten in opdracht te varen.

20

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

De penningmeester van de club vertelde me dat Tinck stand-in was voor zeiltochten. Hij sprong in als de vaste skippers niet konden. Wat zijn aanwezigheid in Saintes-Maries betreft: In de zeilwereld is het zo dat ervaren zeilers heel vaak worden ingezet en betaald om zeilboten naar een of ander vakantieoord te brengen, of opnieuw naar België te varen. Eigenaars van zeilboten willen graag hun speeltje klaar hebben als ze op hun vakantiebestemming komen. Na de vakantie betalen ze alweer een skipper om de boot te terug te varen.

Een ex-collega van mij bij de krant gebruikte al zijn vakantiedagen om dat te doen. Hij had niet het geld voor een eigen zeilboot, maar deed niets anders dan zeilen. Hij verdiende er een aardige cent mee bij, vooral toen hij met pensioen ging. Men betaalde hem een vliegtuigticket naar het zuiden en hij keerde terug met een zeilboot naar om het even welke haven.

Het is dus best denkbaar dat Tinck in dat circuit verzeild (nou ja, woordspeling) was geraakt en een inkomen kon vergaren door dat soort jobs te doen. Paar weken op zee, zonder kosten, leuke vergoeding, meestal lekker in het zwart.