Topic: Michel Libert

Medeoprichter van WNP en chef van de infosectie. Hij was informant van de Staatsveiligheid, lid van de Milice de Jésus-Christ van Bougerol en werkte voor ARI. Hij richtte later het agentschap SCAG op, gespecialiseerd in industriële spionage.

2 (edited by dim 13-08-2008 14:54)

Re: Michel Libert

Zo zie ik het ook: een versplintering van verscheidene groeperingen, niet noodzakelijk op de hoogte van elkaars actie. Als ik al met een hypothese over de hele zaak moet komen, dan is het zoals ik in het plaatje hierboven aangegeven heb.

De Gladio-strekking die bij zijn activiteiten gebruik maakt, met tussenkomst van de Staatsveiligheid en politiek Rechts, van allerlei semi-criminele bendes, die elk hun eigen dynamiek hebben. In eerste instantie vooral gericht op de Strategie van de Spanning met als doel het shiften naar een anti-linkse, autoritaire politiestaat. Maar al gauw komt er dan van alles bij kijken: de politieke pionen à la VdB die zich wentelen in hun eigen vet, machtspelletjes, excessen, ...

3

Re: Michel Libert

Ik denk dat dat schema, zeker naar het opzet ervan, de werkelijkheid zéér goed benadert. Waarmee nogmaals 'bewezen' is, dat het hier een geval van oorlogsmisdaden betreft. Heb de pv's eens vluchtig diagonaal gelezen, en ook betrokkenheid binnen PRL en CVP wordt vernoemd. Waren er connecties naar VW-belgië om de verschillende eskaders van voertuigen te voorzien?

4

Re: Michel Libert

Met dank aan onze Franstalige collega's, een foto van Michel Libert :

http://i52.servimg.com/u/f52/11/22/12/24/michel10.jpg

Vermits de pv's allemaal in het Frans zijn, zal het me iets meer tijd kosten om ze allemaal te lezen. En daarom ga ik er nu ook geen uitspraken over doen. Het hele WNP-dossier is een zeer duister en zeer troebel dossier. Je kan het altijd van twee kanten bekijken :

  • Je gelooft in het feit dat Latinus aan het hoofd stond van een machtige organisatie die in dienst werkte van de Amerikanen of de Belgische Staatsveiligheid.

  • Of Latinus was een geesteszieke man die fantaseerde over zijn organisatie en ze steeds groter en belangrijker voorstelde dan ze in feite was.

Wat veel mensen - door al de spectaculaire verhalen -  wel eens vergeten, is dat er nogal wat bewijzen/vermoedens zijn voor deze tweede mogelijkheid. Soms denk ik dat het WNP een groepering van zotten was, die dachten dat ze deel uitmaakten van een Europese strijd tegen het Communisme maar in feite luisterden naar het gekke gezever van een geschifte 'maarschalk'. Ik zal over enkele dagen een paar punten aanhalen die deze theorie staven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Michel Libert

Ik volg Ben. Als ik afga op de beschikbare info lijkt WNP me inderdaad eerder een verzameling nutcases te zijn dan een echte machtige en georganiseerde groepering. Wat niet betekent dat de groep niet nuttig kon zijn in de Gladio-type beweging voor bvb het opknappen van vuile werkjes hier en daar. Een kwestie van de kinderen cowboy en indiaan te laten spelen maar, wanneer nodig, vanuit "hogere regionen" hier en daar wat bij te sturen. Maar steeds het kleinere werk. De zware acties kwamen van elders.

6 (edited by swansongunsung 14-08-2008 10:51)

Re: Michel Libert

Verzameling nutcases, zeker. Maar die mensen waren levensgevaarlijk. En agenten van de Staatsveiligheid zelf onder de indruk waren van hun professionalisme (zie PVs van Kausse bijvoorbeeld, op anneesdeplomb). De SIPO (geheime politie van de WNP) was zeer goed georganiseerd (wij hebben en berg van PVs dat dit bevestigen) en de nauwe banden tussen de WNP en de Staatsveiligheid zijn niet de ontkennen.

Het is glashelder dat Smets extreem-rechts was, en gebruikt de WNP voor zijn eigen doelen, die niets had met de oorspronkelijk idee van de stay behind groepen. Er zijn geen enkel mogelijkheden dat Smets een "gewone infiltratie" deed op de WNP. De getuigenissen van zijn eigen collega's spreken boekdelen. He was lid van de WNP voordat de Staatsveiligheid wist zelf dat de WNP bestond.

En wat is het voor een toeval dat Smets vind zich in de dossier Pinon. Pinon heeft zelf klachten tegen Smets gedaan voor bedreigingen van moord. Voor Latinus, de dossier Pinon was extreem belangrijk. Het feit dat de meeste mensen van de WNP geloofden dat Smets de grote verdacht was voor de "zelfmoord" van Latinus, is voor mij helemaal té recht.

Latinus, en de WNP, waren zeker gemanipuleerd. Latinus dacht dat de WNP een klein deel was van een grote strategie stay behind. Hij wist niet dat Smets, en misschien Raes, gebruikte de WNP voor zijn eigen doelen. Misschien heeft hij dat later ontdekt en dus was hij vermoord.

Smets, en de Veiligheidsdienst blijven, voor ik, verdachten nummer 1 voor de vroegere moorden van De Bende. De stay behind van België was de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsdienst, als was het het geval in de meeste landen van West Europa. Maar wat niemand wist was dat Smets, en zijn extreem-rechts collega's in de Veiligheidsdienst, created a monster. En deze organisatie was klaar om "de nodige" te doen om een ontploffing te vermijden rond Pinon en Vanden Boeynants, Prins Albert, Beaurir en Mathot. En Smets was zeer goed geplaatst, in de dossier Pinon,  om te weten dat een explosie, voor de staat, op komst was.

Libert praatten over de BURAFEX, die de hoge organisatie was  achter de WNP en andere groepen. En journaliste Rogge zei dat belangrijke mensen van de CEPIC-lid waren van de BURAFEX. Maar kijk naar de dossier Van Brussel en De Jonghe, en de "organisatie" achter de bende Haemers, met "gevaarlijke politieken ideeën", en "foux dangéreux" en de belangrijke mensen van de CEPIC rond de bende.

Dezelfde organisatie? Zeker weten! Officieel was het, sinds 1982, afgelopen met de CEPIC . Maar dat is volop leugens.

7

Re: Michel Libert

Dat Latinus soms nogal moeite had om de waarheid van zijn eigen fantasie te kunnen onderscheiden, kan je al bij het topic over Latinus lezen. Maar ook rond de persoon van Michel Libert - de rechterhand van Latinus - hangt een vrij dikke mist. Toen de speurders in juni 1986 met Libert naar Bergen zodat hij hun daar de locaties kon aanduiden waar hij Latinus had moeten heenbrengen voor vergaderingen die, volgens Latinus, heel belangrijk waren voor de groep, noteerden zij :

'Libert kan niet nauwkeuriger zijn over de plaatsen, noch over de personen die Latinus daar ontmoet zou hebben, want hij kreeg opdracht hem op te wachten in de hal van het station of in de cafetaria van diezelfde locatie.' Libert bevestigde deze verklaringen : 'Ik heb nooit één Amerikaan gezien. Ik heb alleen op recepties enkele mensen tegengekomen die een Engels accent hadden. Ik heb Latinus naar vergaderingen gebracht maar ik werd altijd op afstand gehouden. Hij zei : "Je zal het wel begrijpen." Dus zette ik hem af en wachtte op zijn terugkeer waar hij opgedragen had dat te doen.'

Een merkwaardige groepering waarbinnen de rechterhand van de leider niets meer af weet van de groepering dan wat zijn meerdere aan hem kwijt wil. Niets bewijst dat Latinus belangrijke mensen ontmoette in de kroegen waar hij door Libert werd heengebracht.

Gebaseerd op "De staatsveiligheid" van Christian Carpentier en Frédéric Moser.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Michel Libert

Iemand hier bekend met de uitlatingen die Libert deed in een interview met Allan Francovitch en beschreven in het boek van Daniele Ganser over Gladio? Hij zegt hier onder bescherming van staatsveiligheid en gendarme uitgebreide observatieklussen te hebben gedaan bij supermarkten.

9

Re: Michel Libert

Uit De Bende van Nijvel en de CIA van Guy Bouten:

Michel Libert was onderofficier bij de Zeemacht maar kreeg naast de hoogste clearing ook de post van cryptoloog in het transmissiecentrum van het legerhoofdkwartier in Evere. Hij werkte er voor de geheime sectie SDRA die de contacten met majoor Bougerol verzorgde.

In 1982 werd Libert een betaalde IRC van de Staatsveiligheid, later kluste hij voor het detectivebureau ARI van Beijer en richtte hij zijn eigen agentschap SCAG op.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Michel Libert

Michel Libert: Bijnaam Wagner, belangrijk lid van WNP; wordt informant Staatsveiligheid nadat Latinus afhaakt; privédetective bij ARI, later richt hij SCAG op, gespecialiseerd in industriële spionage.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube