41

(1,219 replies, posted in 1985)

Overijse zie ik eerder als de streek rond Brussel. Ik bedoel: in het hart van Vlaanderen, in een echte Vlaamse gemeente of stad dus. Ik probeer de keuze voor Aalst te begrijpen.

42

(1,219 replies, posted in 1985)

Merovinger. De filialen die je opsomt, liggen niet in Vlaanderen. De vraag ik opriep, was of ze ergens in Vlaanderen een bloedbad wilden aanrichten.

43

(1,219 replies, posted in 1985)

Enkele bedenkingen.

Wat ik mij afvraag: als het ging om terreur te zaaien in een supermarkt, dan kon de Bende van Nijvel het best in Ninove toeslaan. Ja, toch? Dat was het dichtste bij de comfortzone. Men rijdt naar Aalst, dat is maar een minuutje of tien verder. Maar toch. Het moest blijkbaar een Delhaize zijn, en dus niet een Colruyt of een ander enseigne.

Het maakt volgens mij het verhaal dat er in Aalst onder de slachtoffers een doelwit was, minder waarschijnlijk. Misschien is een van de slachtoffers wel naar Delhaize gelokt door iemand die wist dat er een overval op til stond.

Nog een vraag: als ik met een bende terreur wil zaaien in het land, dan zou ik verschillende enseignes kiezen, en niet eentje. Of was het de bedoeling om na Delhaize, een andere keten aan te pakken? In haar boek citeert Geens een ex-speurder van Delta. Volgens hem waren er nog overvallen/aanslagen gepland, want anders hadden ze ook hun wapens in het kanaal gegooid.

PS: ik deel de mening niet dat de Bende van Nijvel in Aalst in de val zat. De bende kon zich langsheen de Docusberg en de paden langsheen het Osbroekpark uit de voeten maken. Ze moesten dan wel hun Golf achterlaten. Of ze staken hem aan de ingang van de parking in brand.

44

(1,219 replies, posted in 1985)

Heb het gevonden. Er was inderdaad een drankendistributiecentrum van Delhaize in Ninove, maar een winkel werd daar pas in 2002 geopend. Als men ervan uitgaat dat de comfortzone van de Bende van Nijvel in het zuiden van Brussel lag en als het de bedoeling was om ook in Vlaanderen een bloedbad aan te richten dan lijkt Oost-Vlaanderen het meest aangewezen.

Delhaize had vier vestigingen in het Gentse en had een filiaal in Eeklo, maar dat lijkt nogal ver van de comfortzone. Voorts waren er in 1985 winkels in Sint-Niklaas, Dendermonde, Lokeren, Oudenaarde, Ronse en, het snelst bij de comfortzone, in Denderleeuw (Kasteelstraat) en Aalst (Parklaan).

In Ninove was er in 1985 een Colruyt (Polderbaan) en een grote Carrefour (Albertlaan) waar de Bende van Nijvel had kunnen toeslaan, maar die reed door naar Aalst. Omdat het absoluut een Delhaize moest zijn? Colruyt was in 1985 in Aalst, Beveren, Brakel, Deinze, Dendermonde, Eeklo, Gent, Geraardsbergen, Hamme, Lede, Ninove, Ronse, Wetteren.

45

(1,219 replies, posted in 1985)

Vraagje: was er in 1985 een filiaal van Delhaize in Ninove?

46

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De machinaties achter het ultieme spoor richting Bende van Nijvel

De ontwrichting van de staat door extreemrechts, met medewerking van officiële en parallelle inlichtingendiensten. Dat is het spoor waarin Martine Michel, onderzoeksrechter naar de Bende van Nijvel zich heeft vastgebeten. Maar net zoals in het verleden botst die onderzoekspiste op gigantisch veel weerstand. Walter De Smedt, voormalig lid van het Comité I dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten, belicht de machinaties achter de schermen die tot doel hebben de laatste kans op een doorbraak in het Bendedossier in de kiem te smoren.

Lees het hele artikel » Onderzoek

47

(97 replies, posted in Bibliografie)

Wat mij opvalt, is dat in het dossier van de Bende weinig aandacht wordt besteed aan vrouwen. Diegenen die direct of indirect betrokken waren bij de Bende waren allemaal mannen van vlees en bloed. Ze hadden dus 'omgang' met vrouwen, en van die vrouwen moeten er dus zijn die meer weten. Of iets vermoeden. Waren het allemaal harteloze, gewetenloze of psychopate madammen die zwijgen?

Yvette heeft Johny de gevangenis in gepraat, maar hij is achteraf wel vrij gepleit. Strange. Sommige vrouwen moeten het toch verschrikkelijk gevonden hebben dat weerloze kinderen/jongeren werden neergeknald door hun man/vriend/bijzit/etc. Misschien is het goed dat het nu een vrouwelijke onderzoeksrechter is die de feiten onderzoekt.

48

(97 replies, posted in Bibliografie)

fipilip, lees het boek van Bouten na. Daarin staat de verklaring van Yvette. Tja, dan is 'manziek' een understatement. Op dat vlak is Hilde Geens - denk ik - wel verkeerd als ze het heeft over een hart van goud. Mensen kunnen uiteraard veranderen. smile

49

(55 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Heeft iemand een idee waarom op de site van killersbrabant slechts zes robotfofo's staan? Geen enkele trouwens van de reeks van 1985. De nieuwe robotfoto die in 2010 werd vrijgegeven, staat er ook niet op.

50

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Wat Reyniers schrijft is wel heavy, als je het nu herleest.