391

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Werner wrote:

We kunnen het ook van de andere kant bekijken. Konden de personen die de spullen in het water hebben gegooid, op dat moment, weten dat de speurders zouden concluderen dat deze al een jaar in het water lagen? Stel dat de speurders reeds in '86 zouden vastgesteld hebben dat de voorwerpen recentelijk werden gedumpt, wat had dit dan betekent voor de wending van het onderzoek?

Goeie opmerking, Werner. Men had in 1986 evenzeer kunnen testen of de muntstukken (en andere objecten) al een jaar in het water lagen. Lijkt me niet zo moeilijk, het gaat niet bepaald om hypermoderne DNA-proeven. Maar diegene die de spullen gedumpt heeft, was er dus van overtuigd dat de vondst niet in twijfel zou getrokken worden. Overmoed die aanvankelijk goed uitdraaide en nu pas aan het licht is gekomen? Of was de persoon/organisatie die de spullen dumpte dezelfde persoon/organisatie die destijds moest nagaan of de vondst significant was?

Eén zaak is zeker: het zijn spullen van de Bende. Iemand heeft de onderzoekers naar die spullen geleid. Was er iemand van de zelfzekere, koelbloedige en gewelddadige Bende die plots schuldgevoelens had gekregen? Lijkt me persoonlijk niet erg waarschijnlijk. Of wilde iemand van de Bende het onderzoek dwarsbomen door de onderzoekers een vergiftigd geschenk te bezorgen, iets waar iedereen (dit forum incluis) zich jaren zou op doodstaren? Ik vrees het laatste. De hamvraag is dan: welk voordeel heeft de Bende gehaald uit het dumpen van die spullen in Ronquières?

392

(245 replies, posted in Westland New Post)

Ben wrote:

Op een bepaalde dag werd Marcel Barbier geslagen door een aantal Noord-Afrikanen. Ze besloten deze mannen te zoeken om ze een lesje te leren.

http://s1.postimg.org/zc6bsf6u7/WNP.jpg

393

(147 replies, posted in 1983)

"Op 12 januari van dit jaar werd het lijk gevonden van een taxichauffeur, die drie klanten opgepikt had. De munitie bleek dezelfde te zijn als bij de andere overvallen."

Bron: Leidsche Courant, 19 oktober 1983

394

(45 replies, posted in Bewijsstukken)

the end wrote:
Boemerang wrote:

Verdere aanvulling 7.65 munitie: De bende gebruikte onder meer cal 7.65 SBP, dit staat voor Sellier & Bellot Praha, een Tsjechische fabriek (destijds Tsjecho-Slowakije) en in die periode was het eigendom van de staat.

Weet je ook waar dat deze gebruikt is?

Ik las net in een oud krantenartikel het volgende: "Een dag later werd bekend dat een taxichauffeur, die al sinds het begin van dit jaar vermist werd, teruggevonden was in de kofferruimte van zijn eigen auto. Hij was met Tsjechische kogels doodgeschoten."

Bron: Leidsche Courant, 7 oktober 1983

395

(245 replies, posted in Westland New Post)

Ben wrote:

Ik weet dat ik mij op glad ijs begeef met deze uitspraak maar ik denk dat de kans zeer groot is dat Eric Lammers de man was in Nijvel die met Colt .45 naar Morue heeft geschoten. Weet er iemand of Eric Lammers een alibi had voor de overval in Nijvel?

Sinds enkele weken ben ik er enorm van overtuigd geraakt dat WNP - of toch enkele leden van WNP - achter de inbraak in Nijvel zit en dat de moord op Morue het echte doel van de inbraak was. Lammers past om verscheidene redenen perfect in die theorie. Ben, is er een reden waarom je nu met je stelling op de proppen komt? Ben je misschien op nieuwe informatie gestoten ivm Lammers en/of Nijvel?

396

(1,147 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

Dit zijn geen gangsters die zich willen beschermen, dit zijn moordmachines. Dit is een fusillades en die mocht Morue niet overleven.

Wat mij betreft is Nijvel ofwel een afrekening (met het echtpaar en/of Morue als doelwit) ofwel een soort "generale repetitie". In het laatste geval moet de overval als een soort oefening gezien worden met toevallige slachtoffers, maar louter om bepaalde technieken (spervuur, liquidaties, vluchtroutes, etc.) onder grote druk te testen om ze in een later stadium beter te kunnen toepassen. Er zijn weinig elementen die doen vermoeden dat het hier om een eenvoudige overval gaat die uit de hand is gelopen. Het extreem gewelddadige karakter van de overvallers en het feit dat ze tot de tanden gewapend waren, wijst erop dat ze niet louter op enkele kilo's pralines en koffie uit waren. Ze waren in tegenstelling tot de doorsnee inbreker zeer goed voorbereid op een brutale confrontatie.

De locatie (achterzijde van de Colruyt in Nijvel; uitstekend voor een hinderlaag) en het tijdstip ('s nachts en niet zoals de meeste andere winkelovervallen van de Bende tijdens de openingsuren) doen vermoeden dat de inbraak in Nijvel een ander doel had dan de andere misdaden die door de Bende gepleegd werden. Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar van alle winkelgerelateerde misdaden die door de Bende gepleegd werden, is Nijvel degene die ik het meest met WNP associeer.

397

(1,147 replies, posted in 1983)

Merovinger wrote:
Ben wrote:

De dubbele moord op Fourez en Dewit was voor de gangsters geen reden om zo snel mogelijk te vluchten. Integendeel, ze wachten de politie op. Kan dit er niet op wijzen dat niet Fourez en Dewit een doelwit waren maar de rijkswachters of één van de rijkswachters?

Als de daders de opdracht hadden om Marcel Morue uit te schakelen dan hadden zij dit natuurlijk ook op een andere, meer rechtstreekse manier, kunnen doen. Alleen zou het dan veel meer opgevallen zijn dat Morue het doelwit was. Terwijl het nu eerder lijkt dat hij slachtoffer werd van het betrappen van inbrekers. Fourez-Dewit zouden in dat geval jammerlijke collateral damage zijn, dus op het slechte moment op de slechte plaats.

Zou het kunnen dat de lichamen van Fourez-Dewit en hun auto verplaatst werden om de rijkswachters in de val te lokken? Als ze bij hun aankomst al enkele lichamen zagen liggen, gingen ze misschien minder snel de hinderlaag aan de achterzijde van de Colruyt zijn ingereden. Of misschien lagen de lichamen van Fourez en Dewit in de weg (voor de combi die nog moest arriveren).

398

(87 replies, posted in Overzicht Bendes)

Vrije vertaling voor de niet-Franstaligen:

De Brusselaar Michel Leurquin, auteur van een boek over de Bende van Nijvel, is momenteel op onderzoek in de regio Eigenbrakel. Niet in het kader van een nieuw boek, maar gewoon als vervolg van zijn zoektocht en in dienst van het forum dat hij samen met de dochter van een slachtoffer beheert. "Ik heb een oproep gedaan in een Facebook-groep over Eigenbrakel want ik ben helemaal niet thuis in die regio. Ik was er zelfs nog nooit geweest! Mijn interesse was eigenlijk gewekt door de laatste verklaringen van Jean Deprêtre, die inmiddels al twee jaar overleden is. De toenmalige procureur des Konings had enkele gegevens onthuld. Volgens hem was de Bende van Nijvel afkomstig van Eigenbrakel. Voor hem draaide alles rond die streek," verklaart Michel Leurquin.

De Brusselaar heeft ook met enkele inwoners gesproken. "Ik heb enkele inwoners van Eigenbrakel ontmoet en ze hebben enkele geruchten over de afkomst van de Bende van Nijvel bevestigd. Ze moeten de Delhaize goed gekend hebben om hem aan te vallen. Hetzelfde kan gezegd worden over de Colruyt van Nijvel die, als ik me niet vergis, hier niet ver vandaan is. Dat is de reden waarom ik een oproep verspreid heb via de sociale netwerken. Maar tot op heden heb ik nog geen antwoord ontvangen."

De Brusselaar zoekt personen die hem iets meer over het onderwerp kunnen vertellen. Hij is op zoek naar leden of sympathisanten die begin jaren '80 regelmatig over de vloer kwamen in de martial arts-vereniging Sakura.

399

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Willy Van Damme: Hoe reageer je op de recente aanhouding van Jean-Marie Tinck om reden dat hij lid zou geweest zijn van de bende?

Hilde Geens: De naam was mij onbekend maar hij heeft volgens de Cel Waals-Brabant (die nu het onderzoek verder doet, nvdr.) daderkennis en dan zijn er maar twee mogelijkheden, ofwel was hij mededader ofwel kent hij een van de daders. Vraag is ook wat hij weet. Hij woonde wel op zeker ogenblik zoals ik meen te weten in een straat waar er een café was waar een tijd sommigen van de vermeende bendeleden kwamen. Het was het clublokaal van de groep rond Jean Bultot. Kwam Tinck daar ook en dan juist in die periode? Getuigen herkenden hem ook op basis van die robotfoto. Maar die is gemaakt veel jaren na de feiten en onder hypnose en dat geeft alleen maar een slecht resultaat. Het levert niets op en is zelfs schadelijk voor het onderzoek.

Het volledige interview » Forum

400

(3 replies, posted in Andere Personen)

Ik vond op het Franstalig forum ook dit:

  • Zou een Algerijnse vader en een Russische moeder hebben.

  • Ontsnapte in september 1976 uit de gevangenis van Thulin, waarbij twee rijkswachters gewond raakten.

  • Een dader werd bij de overval in Nijvel door een rijkswachter die gewond raakte omschreven als "bebaard zoals Michel Ghassoul" (Robotfoto nr. 6?)

  • Er werd een boek over hem geschreven getiteld "Michel Ghassoul, le bandit d'honneur sentimental". Daarin wordt hij voorgesteld als een eervolle gangster en ontsnappingskoning.