521

(61 replies, posted in 1983)

fipilip wrote:

Hilde Geens heeft het over kledingmaat 46 die een van de daders in Ohain en in Ukkel zou hebben gedragen. Dat komt overeen met een Small. Misschien kan iemand vertellen met welk gewicht en lichaamslengte dit overeenstemt?

Dat verandert natuurlijk van kledingmerk tot kledingmerk. Maar ik schat zoiets tussen 168 en 173 cm.

522

(1,219 replies, posted in 1985)

Merovinger wrote:

Dan is die overval van Aalst nog straffer en wijst dit uit dat het niet om marginalen ging maar om daders die zeer goed op de hoogte moeten geweest zijn van die bewakingsmaatregelen en van het moment van de wisseling van de shift.


Als je ervan uitgaat dat het nummer "Te voet naar Scherpenheuvel" op voorhand werd aangevraagd door iemand die op zijn minst op de hoogte was van de plannen van de Bende van Nijvel in Aalst, dan kan je er ook van uitgaan dat het altijd de bedoeling is geweest van de bende om rond 19u15 aan de overval te beginnen. Aangezien er rond dat uur ook een wisseling van de shift was, kan betekenen dat ze al van op voorhand over die informatie beschikten. Met andere woorden, ze hadden toegang tot belangrijke politie-informatie en/of hadden de overval minutieus voorbereid.

523

(717 replies, posted in 1982)

dim wrote:

Dat hangt er natuurlijk van af hoe letterlijk je "zot" moet interpreteren.

Het kan natuurlijk zijn dat Bruno Vandeuren 'zot' bedoelde als in 'hij was wel een beetje een zotte figuur'. Maar omdat hij daarna verwijst naar de moord op een vrouw, denk ik dat die moord moet gebeurd zijn op een wijze die Vandeuren niet normaal vond. En als je iets doet wat een overvaller/dief à la Vandeuren niet normaal vindt, ben je misschien wel letterlijk zot/psychopathisch. Het zou dus inderdaad interessant zijn om meer over die moordzaak te weten te komen.

524

(717 replies, posted in 1982)

Hallo, ik ben nieuw op het forum maar ben al enkele dagen intensief aan het lezen rond de overval op Dekaise. Ik merkte iets op dat nog nergens werd aangehaald.

Uit het boek van H. Geens:

"Vandeuren vertelde me uitgebreid wat er bij Dekaise gebeurd was. Hij had een vriend leren kennen in een jeugdinstelling. Die vriend was zot, zei hij, hij had op een goeie dag een jonge vrouw vermoord in de buurt van het Hilton-hotel. Vandeuren had de overval op de wapenhandel samen met hem gedaan."

Hij feit dat die vriend zot was, deed me meteen denken aan de plaats waar de nummerplaat van de overval op Dekaise gevonden werd: kliniek Derscheid in Waterloo. Misschien had die vriend van Vandeuren daar een verleden. De kliniek heeft volgens deze info immers ook een psychiatrische afdeling:

"Hospital Dr. Derscheid in Waterloo is a general hospital with only units for specialised care and a psychiatric unit with index T. A hospital unit with index T is intended for persons of 15 years and older. It offers treatment and support after the acute phase and aims at, whenever possible, the social reintegration of the patient."