1

(382 replies, posted in Hypotheses)

Exactly my point. Vreemde schoenkeuze. Ook een van de redenen waarom ik Speurneus op heel wat vlakken gelijk geef. In de vroegere literatuur over de Bende van Nijvel had men het altijd over militaire precisie, special forces uitrustingen en dito bewapening, maar dat werd volgens mij gedreven door het feit dat de brutaliteit van de modus operandi ongezien was. Met een nuchtere blik vele jaren na de feiten kan men enkel concluderen de daders geen super pro's waren. Waarom zou je bv. een carnavalsmasker dragen dat makkelijk van je gezicht is af te rukken of je zicht belemmert als je weet dat een bivakmuts stevig rond het hoofd zit?

2

(382 replies, posted in Hypotheses)

Dat staat letterlijk in het boek Niet schieten. Hij beschrijft hoe hij naast zijn schoolvriend voor de automatische deuren ligt en door het glas  een van de daders op cowboylaarzen ziet naderen. Ik heb het boek niet bij mij, maar ik meen dat hij daarna ook beschrijft hoe een ander slachtoffer met dezelfde cowboylaarzen tegen het hoofd wordt getrapt.

3

(382 replies, posted in Hypotheses)

Hallo, ik volg het onderzoek sinds de publicatie van het eerste echte "Bendeboek" van Hugo Gijsels in 1990. Ik heb met interesse de verschillende theorieën en discussies op dit forum gevolgd, maar ik heb nooit echt willen reageren omdat er zo veel verschillen pistes en hypotheses bestaan (u kent het verhaal van het bos en de bomen). De theorie van Speurneus vond ik interessant genoeg om mij te registreren en om mijn bescheiden mening te delen met het forum:

- Het gaat hier zeker niet om professionals of commando's
- Het gaat zeker om meer dan 3 personen
- De daders zijn een samenraapsel van ordinaire gangsters die een versnelling hoger geschakeld hebben en wellicht zit er één persoon tussen die ooit een miltaire opleiding heeft gevolgd en die zijn kennis aan de andere heeft trachten over te brengen
- Een deel van de daders komt zeker uit het zigeunermilieu
- Er zijn een aantal bewezen feiten die bovengenoemde veronderstelling plausibel maken.

Een korte motivatie.

Waarom geen professionals:
- In de voorgaande berichten werden als voldoende voorbeelden gegeven, gaande van bijna fatale fouten (bv. het kruisvuur) tot de aard van de buit en de verhouding geweld/opbrengst.
- Vermomming: echte pro's zouden niet wisselen tussen carnavalsmaskers, bivakmutsen, ...
- Uitrusting: bij de overval in Aalst getuigt David Van De Steen dat één van de overvallers cowboylaarzen droeg. Wij draagt er nu cowboylaarzen als de kans bestaat dat je snel moet weglopen op een gladde winkelvloer? ie ook verder ...

Waarom ordinaire gangsters:
- Evolutie van de buit: van koffie tot cash
- Vluchtwagen en chauffeur: in één ding zijn ze wel zeer goed, nl het stelen opdrijven en ombouwen van wagens en er mij rijden met de politie op de hielen. De Mossad wordt hier ook voor opgeleid, maar in het criminele milieu is dit ook een handige skill.

Waarom het zigeunermilieu:
- De groep rond de De Staerkes is iets te prominent aanwezig in zowat alle hypotheses. Alibili's rammelen en blijken vervalst en de link met de plaats van heel wat misdrijven is zo vaak aanwezig dat toeval uit te sluiten is.
- Robotfoto's: Vergelijk nr 4 (killer) met Robert Becker en nr 23 (Oude) met Léon De Staerke. Toeval?
- Zowat alle kenners zijn het er over eens dat Johnny De Staerke er bij was. Hij ging op verkenning in Aalst, hij begroef een koffer met wapens vlak na de overval, werd herkend, ...

Link:

Een heel vage link: In Humo (artikel Annemie Bulté) verscheen ettelijke jaren geleden de getuigenis van een frituuruitbater die in de nacht na Aalst een 4-tal over de vloer kreeg waarvan hij duidelijk Philippe en Léon De Staerke herkende. Toeval of niet, maar hij stelt heel duidelijk dat Léon De Staerke cowboylaarzen droeg.  Ze waren zeer zenuwachtig en zaten allemaal onder de modder. Resten van het Bois de la Houssière?