21

(760 replies, posted in 1985)

'k Zou begot niet weten wat er dubbelzinnig is aan dat artikel. Wanneer je nog enkele tijdstippen wilt: je hebt de keuze uit 9 november 1985, 19u53 of 19u58, een van de twee zou het tijdstip moeten aangeven waarop de wegversperring gereed was. Toen is men er niet uit wijs geraakt welk van de 2 tijdstippen het juiste was, nu bijna 29 jaar later zal daar wel niet veel verbetering in gekomen zijn.

22

(1,219 replies, posted in 1985)

Niet Simpel wrote:

En kijk nu eens vanaf de inrit van de parking naar de Geraardsbergsestraat. Dan ligt Den Haring toch rechts hé. En stond de politiecombi van Nevens ook rechts hé. En dan bevond de andere politiecombi zich toch aan de linkerzijde van de inrit hé. Wel Juul, de vraag was of de zijkant van de politiecombi die zich bevond aan de linkerzijde van de uitgang ook werd getroffen door één of meerdere projectielen.

Eerst en vooral ging ik er van uit dat de combi aan "jouw" linkerkant die van Nevens was maar da's in tegenspraak met wat Nevens zelf verklaard:

"De Delhaize is daar amper zeshonderd meter van verwijderd. Een paar minuten later was ik ter plaatse. Er stond een massa volk voor de ingang aan de Parklaan maar de mensen gaven ons teken naar de andere kant te gaan waar de twee parkings liggen. Voor we het beseften was onze combi omringd door een paniekerige menigte en moesten we te voet verder. Tijd om een uzi te nemen was er niet."

Meer » Feiten

De getuigenis van Maurits Devulder geeft me de indruk dat er nog 2 agenten vóór Nevens zijn aangekomen, die hun combi dan 10 meter voorbij de inrit zetten (rechts vanuit het standpunt van Devulder). Daar zou ook op geschoten zijn tijdens de vlucht » Feiten

Enfin, zoek het zelf maar verder uit voor dat er weer iemand over "kwetteren" of "kakelen" begint.

23

(1,219 replies, posted in 1985)

Wel, als ik vanuit de Geeraardsbergsestraat naar de inrit van de parking kijk dan ligt de Haring links hé. Rechts stond dan de combi van Nevens en ik betwijfel of die ernstig geraakt werd want ze hebben de Golf daar nog mee achtervolgt.

24

(760 replies, posted in 1985)

Die nacht is een klein detail over het hoofd gezien: de N45, pas enkele weken daarvoor in gebruik genomen. Die verbindt, iets westelijker, Aalst eveneens met Ninove. Een fonkelnieuwe autoweg. Vier rijvakken. Prima verlicht. Aantal verkeerslichten, in die tijd: nul.

De N45 mondt in Ninove uit vlak bij De Doorn, zo vermeldt het proces-verbaal 100.673 van de Delta-cel. Maar: "Vanop de plaats waar het dispositief staat opgesteld, is er geen controle mogelijk op de nieuwe autoweg." Latere verificaties laten zien dat de Bende inderdaad de N45 heeft gebruikt.

Zie » Feiten

25

(1,219 replies, posted in 1985)

Niet Simpel wrote:

Gezien het militair vernuft van de gangsters zou de zijkant van de politiecombi die zich bevond aan de linkerzijde van de uitgang - en zeker ter hoogte van het portier - tal van inslagen moeten vertonen afkomstig van een riotgun. Maar is dat ook zo?

Er is een politiecombi geraakt (vijf inslagen) die meer in de richting van de Haring geparkeerd stond maar dat zou wel door de schutter te voet veroorzaakt zijn. Lees het volgende eens » Feiten

In ieder geval heb ik nu al dikwijls genoeg gelezen dat de Golf achteruit van de parking kwam gereden zodanig dat ik het begin te geloven ...

26

(1,219 replies, posted in 1985)

Het is mogelijk dat er al een schutter achteraan zat alvorens diegene die te voet was er langs achter insprong. 't Is zelfs mogelijk dat een van de twee later zonder veel moeite naar de passagierszetel klauterde indien ze die platgelegd hadden (moet doenbaar zijn met een Golf, 'k heb zelf 2 keer een Golf mk1 gehad).

27

(1,219 replies, posted in 1985)

Niet Simpel wrote:

Volgens de reconstructie reed de Golf GTI voorwaarts de parking af. En dat zal wel kloppen want anders zou het voor de gangster die op de oprit de wacht hield en in de Golf GTI stapte via het open kofferdeksel veel te gevaarlijk geworden zijn.

Eddy Nevens verklaarde dat de Golf achteruit van de parking kwam gereden. Nog minstens een andere getuige verklaarde dat ook (staat hier ergens bij Feiten).

Christian Bayens (in Bouten's 1ste bendeboek op pag. 339):

De Golf in Aalst verliet de parking in achteruit met de achterdeur nog open. Een taktiek om het schietveld te vergroten. De overvallers dachten dus militair! [...]

28

(753 replies, posted in 1985)

Boemerang wrote:

Ook aangepast is de volgorde waarop ik de slachtoffers nummer. Ik volg hier de theorie van onderzoekssrechter Lacroix over Finné als slachtoffer nr.4 i.p.v. nr.2. (al ben ik er nog niet uit, beide theorieën hebben hun voors en tegens).

Als mijn geheugen me niet in de steek laat, staat er op les Tueries in een interview met Trisch dat men later tot het besluit gekomen is dat haar vader het tweede slachtoffer moet geweest zijn.

'k Ben een beetje geobsedeerd geraakt door dat winkelkarretje dat voor de auto van Finné stond. Wat zou hem bezield hebben om voor dat karretje te gaan staan? Een eerste gedacht was dat hij iets abnormaal moet gezien hebben en vlug zijn wagen op de eerste de beste plaats parkeerde maar daar staat de auto dan weer te netjes tussen lijnen voor. Het zou best kunnen dat hij daar is gaan staan omdat Stephane daar op de nog vrije plaatsen fietste en dat ze die kort daarna hebben afgeslacht omdat hij in de weg stond om Finné te raken (speculatief natuurlijk maar 'k moest dat toch even kwijt).

29

(1,149 replies, posted in 1983)

Nog iets over de gegevens op de website die niet kloppen met wat men elders leest ofwel totaal niet kunnen:

In het - wat layout betreft hopeloos krakkemikkig - verslag van Bendecommissie 1 staat dat de politie-Golf die uit de Avenue Alphonse Allard kwam de "razend snelle" Saab en Mercedes kruiste omstreeks 1h40 t.o.v. 1h44 hier op de site.

Verder kunnen we ook nog lezen over de rijkswachters Lacroix en Morue:

Op de parking houden ze stil op zo’n driehonderd meter afstand van een donkerblauwe Saab 900 turbo en worden ze direct onthaald op een salvo schoten uit een long rifle 22.

Het hele pand is nu maar 160m lang, veel zal dat niet gescheeld hebben met '83 en ze werden wel onder vuur genomen aan de achterkant van de Colruyt door die smeerlappen hé? 't Zal dus wel om en bij de 30 meter geweest zijn, 300m is onmogelijk.

Ik heb ook vastgesteld dat uit het Frans gyrophare "vertaald" werd naar antenne:

Il apparaît qu’en fait, Paul suivait la Golf blanche et bleue de la police de Braine-I’Alleud à bord de sa voiture blanche à ligne orange et munie sur le toit, comme celles de la gendarmerie, d’un gyrophare. [...] (Zou op pag. 278 van een of ander Ponsaers & Dupont-boek staan.)

Hij reed met een witte wagen, waar een oranje band overheen geschilderd stond en waarop een rijkswachtantenne gemonteerd was, net als bij een politiewagen.

Niet Simpel wrote:

Dus, op basis van een (2de) signaal van het anti-diefstalalarm heeft wachtmeester Carreau Procureur des Konings Deprêtre wakker gebeld en een ambulance laten aanrukken. Nonssens, in dat geval zou wachtmeester Carreau contact hebben opgenomen met de patrouille (Lacroix en Morue) die reeds te plaatse was.

Sorry, niks "dus". Er klopt iets niet met jouw geestelijke "hygiëne" om tot die conclusie te komen.

Herr Flick wrote:

Het zou inderdaad interessant zijn te weten hoeveel en of er getankt is. Dan had men inderdaad beter geweten wat er oorspronkelijk in de tank had gezeten. Hoeveel km men had afgelegd tussen vertrek en het achterlaten van het voertuig... Kunnen gissen wanneer men aan de Colruyt was vertrokken enz. Het was heel interessant geweest om dat te weten, om tijdsgebruik, gereden km's, ... te kunnen achterhalen of gissen.

In Bendecommissie 1 staat dat er vol getankt werd (tja dat staat er, of het waar is weet ik ook niet).

Bestaan er nergens pdf's in tekstformaat van het eerste commissieverslag? Diegene die ik heb zijn Tiff's (foto's van het verslag) en daar kun je geen zoekfunctie op los laten.

30

(1,149 replies, posted in 1983)

Niet Simpel wrote:

Op de rijkswachtpost van Nijvel is het 1u34 wanneer Lacroix alarm slaat nadat de overvallers vertrokken waren. Laat ons stellen dat de overvallers vertrokken waren om 1u33. Om 1u44 kruist een patrouille met een VW Golf twee razendsnel rijdende voertuigen, een witte Mercedes 190 en een donkerblauwe Saab 900 turbo.

1h34, dat staat zo op deze website en op pagina 3 daarvan wordt vermeld dat het artikel van Ponsaers & Dupont komt. Op 15 september 2013 plaats Michel Leurquin op de site Les Tueries du Brabant een artikel dat gepubliceerd werd op 14 september 2013 in La Dernière Heure door Gilbert Dupont om de feiten van 30 jaar geleden te herdenken » tueriesdubrabant.winnerbb.com

Er staat:

17 septembre 1983, au Colruyt à 1h34 du matin

Il y a trente ans… Nuit du 16 au 17 septembre 1983. À 1h34 du matin, l’alarme anti-intrusion du Colruyt de Nivelles alerte la gendarmerie locale dont une patrouille composée des gendarmes Marcel Morue et Jean-Marie Lacroix se rend sur place et tombe dans un guet-apens car les tueurs les ont attendus. Marcel Morue est tué. Il était marié, avait deux petites filles. Son collègue fait le mort, ce qui lui vaudra de survivre.

Ik begrijp het als volgt: het zou dus de Colruyt-centrale in Halle kunnen zijn die de rijkswacht verwittigde om 1h34 (tenzij dat het alarm van Colruyt-Nijvel rechtstreeks verbonden was met de rijkswacht, ik acht dit niet onmogelijk). In ieder geval klopt dat niet met het gegeven dat Lacroix om 1h34 te rijkswacht zou verwittigd hebben dat Morue gedood was.