11

(78 replies, posted in Andere Personen)

Als iemand lid is geweest van de bende van Nijvel, dan is hij het wel. Enig probleem is dat hij zo wel binnen als buiten de gevangenis staats gevaarlijk is. Iemand met zo'n netwerk weet gewoon te veel en kan met een vinger knip je het zwijgen opleggen, het zou me niet verwonderen dat hij wordt beschermd door diegene die alle belang hebben dat de waarheid nooit zal achterhaald kunnen worden, het zal waarschijnlijk een show-proces worden.

Wat heeft die man nog te verliezen? Hij is al in de zeventig jaar, praten zal hij nooit doen. Dat past niet bij de ere code van de achterban. Mochten ze in Belgie dezelfde technieken van ondervraging mogen toepassen zoals in Amerika denk ik wel dat we zelfs de hardste noot der noten wel gekraakt krijgen, maar ja we leven nog altijd in het brave Belgen land en misschien is het ook beter in het lands belang dat hij zwijgt.

12

(78 replies, posted in Andere Personen)

Het monsterproces gaat naar verwachting vier tot vijf maanden duren. Er worden meer dan vierhonderd getuigen gehoord. Het proces gaat gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen. Het Luikse paleis van justitie was woensdag veranderd in een vesting. Gewapende agenten patrouilleerden voor de ingang. Op straat klonken non-stop sirenes. De Waalse feesten worden op 21 september dit keer niet op de Place Saint Lambert gehouden, pal voor de rechtbank, maar elders, uit vrees voor represailles van de Luikse onderwereld. Het proces begon met het samenstellen van de jury. Er waren 250 mensen opgeroepen, maar velen willen of durven niet in de jury plaats te nemen. Eén kandidaat-jurylid werd onwel en moest per ambulance worden afgevoerd.

Nieuwsdossier » Proces Habran

13

(78 replies, posted in Andere Personen)

Le Grand Marcel’ was in de jaren zeventig al de expert van hold-ups

Het Luxemburgse gerecht heeft sterke vermoedens dat Luikenaar Marcel Habran betrokken was bij alle vier hold-ups die vorig jaar plaatsvonden in het Groothertogdom. Het begint er steeds meer op te lijken dat ze het werk waren van een Belgische bende. Behalve Habran, die maandag werd gearresteerd in Frankrijk, belandden al drie vermeende medeplichtigen, eveneens afkomstig uit Luik, achter de tralies.

Marcel Habran (66) liep maandag tegen de lamp in Matton, een dorp bij de Frans-Belgische grens ter hoogte van Sedan. Volgens speurders werd de zestiger opgepakt in zijn buitenverblijf. De procureur des konings van Luxemburg-stad wilde gisteren geen details geven over de arrestatie en de wijze waarop de politie Habran gevonden had. “Ik kan u wel zeggen dat we meneer Habran ervan verdenken lid te zijn van een criminele organisatie. Die wordt in verband gebracht met de gewapende overval op een geldtransport op de luchthaven van Findel, in oktober vorig jaar. Ik kan u eveneens vertellen dat in Luik onlangs een Italiaanse staatsburger werd aangehouden die lid zou zijn van dezelfde organisatie.”

Die tweede verdachte blijkt César B. te zijn. Hij en Habran worden volgens de procureur verdacht van een reeks gewapende overvallen in Luxemburg. “Of we ze linken met àlle hold-ups die vorig jaar plaatsvonden? Dat ga ik ontkennen noch bevestigen. We hebben in ieder geval de uitlevering gevraagd van beide verdachten.”

Behalve de overval op de luchthaven, waar de buit bestond uit 66 kilo Belgische bankbiljetten, vonden in Luxemburg vorig jaar nog drie hold-ups plaats: in maart, april en mei. Bij de eerste en laatste was het doelwit een geldtransportwagen van Securitas, bij de middelste ging het om het hoofdkantoor van Brinks-Ziegler in het Groothertogdom. Daar maakten de gangsters 630 miljoen frank buit. Het strafonderzoek naar die overval ging volledig de mist in door een lek van Gerard Seront, commissaris van de gerechtelijke politie in Brussel. Hij speelde informatie door aan een tipgever, die ze overbriefte aan… Marcel Habran.

Habran, alias ‘le Grand Marcel’, draait al ruim dertig jaar mee in het criminele circuit. In het begin van de jaren zeventig gold hij al als een specialist in het overvallen van geldtransporten en posterijen. In 1974 werd hij voor het eerst veroordeeld. Het Brabantse assisenhof gaf hem achttien jaar cel voor de moord op een geldkoerier. De openbaar aanklager omschreef Habran destijds als de pdg (president-directeur-generaal) van het groot-banditisme. Na zijn voorwaardelijke vrijlating, begin jaren tachtig, vestigde Le Grand Marcel zich in een kasteel in Matton, in de Franse Ardennen, dat op naam kwam te staan van zijn vrouw en van een offshoremaatschappij in Gibraltar. In 1991 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank hem tot zes jaar cel wegens autodiefstallen en heling van wapens, munitie en explosieven. De Luikse kaïd doet zelf zelden mee aan de overvallen: de uitvoering laten hij en zijn luitenanten over aan jonge criminelen afkomstig uit Oost-Europa of Italië. Vanwege de begeleiding van de geldtransporten door de rijkswacht verlegde de bende haar werkterrein naar Luxemburg.

Volgens het Luikse parket zitten in de Lantin-gevangenis behalve B. nog twee verdachten van de hold-up op het Luxemburgse vliegveld: Umberto P. (41) en de Fransman Eric H. Verdachte nummer vijf, Conrad S., werd vlak na de overval gearresteerd. Hij was gewond geraakt tijdens de schietpartij met de politie die ontstond toen de gangsters met hun vluchtwagen moesten stoppen voor een wegversperring.

14

(78 replies, posted in Andere Personen)

De federale politie heeft gisterochtend Marcel Habran (72), peetvader van het Luikse banditismemilieu, en zijn Brusselse metgezel Jean Renson (65) samen met nog zes andere verdachten opgepakt. Dat gebeurde in een onderzoek naar een reeks van zware overvallen op geldtransporten waarbij in de loop van de jaren '90 minstens twee doden vielen. Habran werd 's avonds aangehouden.

De voor zijn leeftijd opvallend fitte Marcel Habran rook klaarblijkelijk onraad. Toen de speurders gisteren bij het krieken van de dag aanbelden, was hij geenszins verrast. De peetvader van het Luikse banditismemilieu had een indrukwekkende reistas klaargezet omdat hij er vrijwel zeker van was dat hij 's avonds niet naar huis zou terugkeren. Wat inderdaad ook gebeurde, ook al heeft iedereen het raden naar zijn informatiebron.

Voor de Luikse speurders is het nu alles of niets. Drie jaar geleden stuurden zij Marcel Habran, Jean Renson en de meeste van de gisteren opnieuw opgepakte gangsters al voor dezelfde reeks van overvallen naar de cel. Een bloedige reeks overvallen, dat moet gezegd. In 1998 werd een Brink's-Ziegler geldtransport op de E40 in Borgworm klemgereden. De overvallers gingen wild tekeer. Twee geldkoeriers schoten er het leven bij in. De buit bedroeg ongeveer 15 miljoen euro.

Toen Marcel Habran daar in 2002 voor werd opgepakt, was dat op aangeven van een ,,beschermd getuige'', een primeur in ons land waarbij deze persoon op basis van een nieuwe wet in ruil voor zijn verklaringen mocht rekenen op een speciale politiebegeleiding. Deze persoon verklaarde dat Habran in een auto achteraan het overvalcommando reed om kraaienpoten uit te strooien om achtervolgers het nakijken te geven. Tot dusver konden de speurders de aanwezigheid van Habran op de moordende overval niet bewijzen.

Maar de schaduw van de Luikse peetvader zweefde volgens de onderzoekers ook over zes brutale overvallen die in 2000 in het Groothertogdom Luxemburg werden gepleegd. Daaronder de kraak in het magazijn van de beveiligingsfirma Brink's-Ziegler. De daders gingen in dit heilige der heilige tijdens een weekend met 15 miljoen euro buit lopen.

Daarnaast werden een poging tot diefstal in een warenhuis Auchan in Kirchberg en een overval op de luchthaven van het Luxemburgse Findel op 9 oktober 2000 met bijna 2 miljoen euro buit eveneens op naam van de bende-Habran geschreven. Bij dat laatste wapenfeit werden een geldkoerier, een bagageman en twee andere personen gewond. Koenraad Spitaels, een vriend van Marcel Habran, werd in Luxemburg tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in deze overval. Niet alleen ontkent hij de zaak, hij houdt ook de lippen stijf op elkaar over mogelijke mededaders.

En dan is er ook een reeks van moorden en verdwijningen in kringen rond Marcel Habran. Volgens Luikse speurders houdt iemand om een geheimzinnige reden al enige tijd grote schoonmaak in het Luikse gangstermilieu. Toen Serge Pierrin en vooral Léopold Maréchal vorig jaar werden neergeknald, keek iedereen naar peetvader Habran. Het gerucht deed de ronde dat iemand een moordcontract met 25.000 euro prijzengeld op het hoofd van Habran had gezet om de ouwe uit de weg te ruimen. Tot dusver is dat niet gelukt.

Hoe dan ook moest het gerecht Habran na meer dan een jaar voorlopige hechtenis opnieuw vrijlaten bij gebrek aan bewijsmateriaal. Dat hij gisteren opnieuw in de boeien geklonken werd, wijst erop dat het onderzoek over nieuwe aanwijzingen beschikt. Met de aanhouding van Habran en zijn kompaan Renson geven de speurders duidelijk te kennen dat zij zeker van hun stuk zijn. Het zou hoofdzakelijk gaan om het gebruik van de bankkaart van Habran op het ogenblik van een van de overvallen. De kaart zou Habran kilometers ver van de plaats van de overval lokaliseren. De speurders denken echter dat iemand anders dan Habran de kaart gebruikte. Makkelijk wordt het voor de speurders niet. Zij beseffen dat beide oudgedienden nooit uit de biecht zullen klappen.