41

(279 replies, posted in Getuigen)

Zo is dat, vandaag de dag nog altijd trouwens.

Iedere jongeling weet bv. wie de dealers zijn in een discotheek. Maar de politie niet. Of wel? In elk geval kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Zeker toen, met zoals gezegd een gebrek aan sociale media en ook omkoping, corruptie en natuurlijk angst die schering en inslag vormden, was dat nog veel makkelijker. Dat deze mannen gewoon gezellig een frietje gaan knabbelen past in het profiel van wie ze zijn: zich almachtig wanend, ongenaakbaar. Hoe openlijk ze het ook doen.

Er werd ook zomaar eventjes langs een autosnelweg met een machinepistool geparadeerd. Zich niets eens willen verbergen is typisch voor mogelijke psycho- of sociopaten: ze zien nl. niet in wat ze verkeerd doen, dus waarom zouden ze zich moeten verstoppen? Daarbij waren deze gasten niet aan hun proefstuk toe en werden ze waarschijnlijk geregeld gevraagd om hier en daar een klusje op te knappen.

Of ze hebben nog andere redenen waarom ze opzichtig deden: bescherming van hogerhand.

42

(61 replies, posted in Bende De Staerke)

Obv post 32: 25.000 frank (600 euro) kwijt, toen een maandloon -> een miljoen frank is dus heel veel, of toch 40 maandlonen? Weliswaar voor drie man? Hoeveel verdiende men aan de totale bende-overvallen? Hij had wel wat geld nodig om die vrouw te overvallen kennelijk?

Waarom hij samen met zijn broer en Haemers wapens ging kopen bij "Robert French" die nadien gebruikt werden door de Bende van Nijvel, alsook het nodige camouflagemateriaal, waarom hij in de Delhaize werd gezien en waarom hij werd herkend door de kroongetuige, werd nooit opgehelderd? Idem dito met de getuigenis van frituuruitbater waar hij op 11/11 met modder ging eten in een groep van vijf (op zich niet verdacht natuurlijk maar twee dagen na de overval te Aalst)?

Ik vind dat toch behoorlijk wat bezwarend materiaal.

Anderzijds, volgens Robert French moesten de twee geïnformeerd worden. De kennis was er dus niet. Zijn ze vanaf de aankoop beginnen te trainen tot? Misschien was Léon de chauffeur?

43

(28 replies, posted in Vragen)

Klopt vrees ik. Bescherming van de gewone burger of slachtoffer in ons recht, daar lees je weinig over. Bescherming van misdadigers, of beter "verdachten" of criminelen anderszins en hoe ze behandeld moeten worden ... des te meer.

44

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Goed punt Kenza! Je gelooft dus in de "spanningstheorie". Denk je dan dat die uitvoerders op eigen houtje besloten om dit te doen - eventueel gestimuleerd door predisponerende factoren (wraak op maatschappij willen nemen, frustratie, ...)? En niet dat ze door opdrachtgevers werden aangestuurd en zelfs eventueel werden geholpen, en dus betaald werden voor het nemen van zulke risico's? Beschouw je ze als een kamikaze-team? Risico om om te komen was reëel. Hoe kijk je dan aan tegen alle andere moorden?

M.i. zijn er twee mogelijkheden (al tot in den treure toe besproken):

  1. Ze deden het inderdaad voor het geld en de fun, nihilisten die niet beter wisten. Zochten afleiding in een leeg bestaan. Namen genoegen met de buit die voor hen wel groot was. Het zou dan moeten gaan om mensen zonder vermogen of spaargeld. Nogmaals denk ik dan aan gemarginaliseerde milieus met een voorkeur voor het zigeunermilieu. Waren er al sociale woonwijken in de jaren '80?

  2. De supermarktbuit was niet de echte buit, ze werden betaald door iemand anders. Dit was hun echte "buit". Mogelijk pleegden die anderen wel bank-/geldtransport-overvallen om zoveel geld te bekomen of zaten ze althans in clandestiene milieus. Of het waren rijken door hun handel en wandel of via het erven.

Als twee het geval was, moet er veel geld gecirculeerd hebben in die periode. In elk geval is er bij een groep minvermogenden (bendeleden - vermoedelijk toch) plots geld aangekomen, minimum de supermarktbuiten, maximum? Dit geld moet toch ergens aan uitgegeven zijn?

45

(29 replies, posted in Politiek & Business)

Bron:

99 - 1980 Volgens Jean Pierre Van Rossem - zelf betrokken in enkele "affaires" - beschuldigt Van Vreckom er haar toenmalige vriend Guy Mathot van een partij goudstaven ter waarde van een half miljard, schenking van Charly De Pauw aan de PS, te hebben achterover gedrukt. Mathot had volgens Van Vreckom zelfs het juweel gepikt dat hun dochtertje bij haar geboorte had gekregen van haar peter Charly de Pauw.

100 – De socialistische Franse Gemeenschap voor veel geld een prestigieus kantoor gebouwd heeft aan het Madouplein, dat nu te koop staat omdat de Gemeenschap het niet kan betalen.

PS: Zit volgens mij ook vandaag de dag tot over de oren in mensenhandel. Lucratieve business, een vreemdeling die naar hier wil komen brengt al snel 10 000 dollar op, per persoon. Een deel wordt betaald via commissies op de gekregen uitkeringen in de nieuwe thuishaven (Europa).

46

(28 replies, posted in Vragen)

Niet moeilijk neen... De partij die goudstukken ontving van iemand die Brussel gebetonneerd heeft?

De roofovervallen gebeurden vnl in Nederlandstalig gebied? Het zou niet hoeven te verbazen.

47

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Welke partijen komen in aanmerking? Was er sprake van riante feestjes ergens, bijzondere vergoedingen aan hun délégés voor het amenderen van bepaalde wetteksten of megalomane campagnes die niet in het gewone budget konden passen? Weten we hoe mogelijke betrokkenen van de bende woonden? Zeker degenen die naar het buitenland verkasten?

48

(87 replies, posted in Overzicht Bendes)

Krankzinnig wat hier beschreven wordt. Als de politie daar nog niet tegen op treedt. Zo zie je maar: voor de mens is niets te gek.

49

(7 replies, posted in 1980-1989)

Kristof DC wrote:

een man die een beetje ouder leek, kleiner (1m75 m), met gemiddelde lichaamsbouw, zwart half lang haar en vermoeide ogen alsof hij een slapeloze nacht had doorgebracht.

Vermoeide ogen. De Staerke's hebben zwarte randen rond de ogen. Is dat vermoeid? Hopelijk staat het specifieker beschreven in het PV!

Een man met zwart haar en blonde baard, deze man gebruikte dus haarverf?

50

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

In elk geval, dat geld moet ergens van gekomen zijn, mogelijk gaat het om zwart geld uit het misdaadmilieu, maar het moet ook ergens heen gegaan zijn. Follow the money! wink

  • drugshandel

  • wapenhandel

  • mensenhandel

  • bouw/vastgoed

  • adelijke kringen met geërfd kapitaal

  • verenigingen van rijken

  • ...