1

Wat me in de tekst van K& bijblijft is het feit dat de onderzoekers er zeker van zijn dat in Aalst geschoten is met een Riot gun van het Italiaanse merk FABARM. Hetzelfde type wapen als bij de CCC werd teruggevonden.

De firma bestaat nog steeds, en is blijkbaar gespecialiseerd is jachtwapens van het duurdere type (rijkelijk versierd met jachttaferelen) » www.fabarm.com

Nooit eerder heb ik deze naam horen vallen?

Heeft iemand een idee welke soort Riot Guns de bende gebruikte? Ik bedoel waren deze afgezaagd of aangepast, want er is een verschil met een ingekort jachtwapen en een riotgun? En welke soort bivakmutsen droegen ze.

3

In een vorige vraag over de Riot Guns lees ik dat het om 2 wapens van het merk FABARM zou gaan. Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat het om de SPAS 12 ging (zoals te zien in Terminator) van de firma FRANCHI. Het wapen kan als pomp en als half automaat gebruikt worden. Welk bewijs hebben de onderzoekers dat het om FABARM riot guns gaat? Er wordt toch vaak over riot gun van het merk Winchester gesproken?

G2 wrote:

Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat het om de SPAS 12 ging (zoals te zien in Terminator) van de firma FRANCHI. Het wapen kan als pomp en als half automaat gebruikt worden.

De Franchi Spas-12 is ontworpen om semi-automatisch te vuren, maar heeft ook een pompactie om minder zware ladingen zoals traangas of less lethal ammunition af te vuren. Met deze munitie in semi zou het wapen altijd haperen. Het is een bekend wapen binnen speciale eenheden, en maakt inderdaad veel indruk.  Maar het is zwaarder, lomper, en zeer moeilijk handelbaar.

Aan dit wapen heb je wel een HAAK, eentje die 90 graden kantelt, en onder de voorarm word geplaatst. Met deze haak kan je dan met één arm vuren. Denk niet dat de bende dit wapen heeft gebruikt, was nl nog niet lang in gebruik en werd normaal alleen voor speciale eenheden verkocht.

5

Dag geronimo, in die tijd was een SPAS 12 vrij te koop en is het zelfs mede dankzij de Bende van Nijvel bekend geraakt (men had het dan wel over een pomp of riot gun). Ik had er zelf toen 2 en weet hoe zwaar die dingen zijn. Met 1 hand schieten, zoals de Terminator doet, ging wel niet. De SPAS 12 zonder de kolf en de haak of opgeplooid is best kort te noemen.

Ik merk ook dat ze 2 FN Auto 5 hadden maar die schieten enkel semi-automatisch, hebben geen pompmogelijkheid en zijn enkel met vaste kolf. Om de 3 duim Magnum (12/76) zware hagelpatronen te schieten heeft men echt een degelijk wapen nodig en betwijfel of de afgezaagde tweelopen dit wel aankonden.

Raf wrote:

Wat me in de tekst van K& bijblijft is het feit dat de onderzoekers er zeker van zijn dat in Aalst geschoten is met een Riot gun van het Italiaanse merk FABARM .Hetzelfde type wapen als bij de CCC werd teruggevonden. De firma bestaat nog steeds, en is blijkbaar gespecialiseerd is jachtwapens van het duurdere type (rijkelijk versierd met jachttaferelen)

Raf verwees op 27 november 2011 naar de tekst van K& die het had over tekst van Ponsaers en Dupont omtrent gebruikte riot guns. In Aalst zou men een riotgun van het merk FABARM gebruikt hebben.

In een artikel van De Standaard las ik het volgende » Gevonden riotgun was niet van Bende van Nijvel

"(...) De kans dat het riotgun, dat aangetroffen werd in het huis van Madani Bouhouche in de Franse Pyreneeën, gediend heeft bij de aanslagen van de Bende van Nijvel is bijzonder klein. Dat zeggen de speurders die het wapen dinsdag ontdekten. Het wapen is een Remington, de twee riotguns waarmee de Bende schoot, zijn Winchesters. "Toch is het niet helemaal uitgesloten", zei speurder Eddy Vos gisteren. "Een Remington schiet met Winchestermunitie. Hopelijk brengt de analyse duidelijkheid."

M'n vraag is nu, welk soort riot gun werd nu wanneer gebruikt? Of is dit onmogelijk te checken bij geweren met gladde loop?

7 (edited by Merovinger 02-08-2012 23:21)

In de overzichtsnota van de speurders op de eerste pagina van dit topic staat:

Armes utilisées: 1. Deux Riot Gun (ou fusil semi-automatique) cal. 12 dont le chargeur peut contenir au moins 6 cartouches cal. 12 3" Magnum.

Ik ben absoluut geen wapenkenner maar hoe of waardoor kunnen de speurders stellen dat de Riot Guns een lader moesten hebben waar plaats was voor minstens 6 hulzen? Omdat getuigen verklaard hebben dat ze de schutter zijn wapen niet hebben zien herladen met nieuwe hulzen? Of is er een technische verklaring hiervoor?

In het eerste boek van Bouten op blz 311 staat het volgende i.v.m. Aalst:

"Het commando opereerde heel beheerst, stapte rustig, was nooit in paniek, herlaadde regelmatig de riotguns alsof ze heel goed getraind waren."

Merovinger wrote:

Ik ben absoluut geen wapenkenner maar hoe of waardoor kunnen de speurders stellen dat de Riot Guns een lader moesten hebben waar plaats was voor minstens 6 hulzen? Omdat getuigen verklaard hebben dat ze de schutter zijn wapen niet hebben zien herladen met nieuwe hulzen? Of is er een technische verklaring hiervoor?

De riot guns van de bende hadden geen laders maar een buismagazijn. Hulzen zijn lege cartouches, en worden dus niet in een buismagazijn gestopt, maar worden wel uit de loop geëjecteerd na het schot. In het frans noemt men een buismagazijn un magazin tubulaire. Er zijn riot guns met een externe lader, maar bij mijn weten niet gebruikt door bende van Nijvel (werden begin jaren 90 pas gebruikt).

Je kan deze wapens steeds bijladen terwijl je aan het vuren bent. Daarom is zo'n gordel van de jagers zeer gemakkelijk. Je kan op het wapen zelf ook een houder voor cartouches plaatsen, en dit is ook zeer effectief. Elke keer je een schot lost neem je een cartouche, en laad ze er langs onder in.

De tweede techniek is de meest bruikbare in combat situaties, waar je steeds je target in het oog dient te houden. Filmpje is gewoon om jullie een gedacht te geven wat zulks een wapen kan aanrichten in de handen van een getraind persoon. Ik betwijfel ook dat deze wapens van de bende al een capaciteit van minstens 6 cartouches hadden. Vermoedelijk 6 maal gevuurd, maar wel met steeds te reloaden zodat je steeds kan blijven doorvuren.

Op Wikipedia vond ik dit over de Winchester riot gun model 1200:

Model 1200 Defender: Increased capacity model with six-shell tubular magazine (Six 3" Shells or seven 2&3/4" Shells).

Het model 1200 is gemaakt vanaf 1964