Hier vind je een artikel over een geheime Britse militaire eenheid die zich moest gedragen als een (anti)terroristische cel » www.demorgen.be

Zo zie je maar dat zo'n geheime cel binnen een militair apparaat enkele decennia geheim kan blijven.

22

SDRA8 instructeurs werden vaak gerecruteerd uit ESR-troepen.

Uit dezelfde bron: SDRA8 houdt tot 1990 regelmatig oefeningen, bergbeklimmen en diepzeeduiken, op ... Corsica. Zie ook Militis en Bender. Corsica als mogelijk mengvat van een en ander.

Bron: Parlementaire commissie | Erdman Hasquin

23

Om de agenten voor te bereiden op hun opdracht in oorlogstijd, werden door de SDRA 8 oefeningen op touw gezet. De oefeningen gebeurden in nationaal of internationaal verband. Alleen de instructeurs namen deel aan de opleidingen en oefeningen buiten België. Alle oefeningen werden gepland en vervolgens gecoördineerd door de chef van SDRA 8. Op het ogenblik dat alle gegevens waren uitgewerkt, konden de instructeurs met hun werkzaamheden beginnen. Vervolgens werden uitvoerige en nauwkeurige instructies gegeven voor de oefeningen.

Wanneer de oefeningen aan de gang waren, werd SDRA op de hoogte gehouden. Aan alle deelnemers werd een deelnemerskaart overhandigd die zij bij ongeval moesten overleggen om te bewijzen dat zij deelnamen aan een officiële oefening. Die kaart vermelde ook het telefoonnummer van degene die bij SDRA de wacht had en die contact moest opnemen met SDRA 8.

Bovendien werd elke geheime agent praktisch altijd vergezeld door zijn behandelende officier. Hij werd nooit alleen gelaten. Hij was alleen maar belast met een specifieke en in de tijd beperkte opdracht.

Bron: Verslag Gladiocommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

24

Maurice Sarfatti - gewezen journalist bij Le Vif - over de samenwerking tussen SDRA en de Staatsveiligheid:

De SDRA had niet hetzelfde type van personeel. Zij komt niet goed overeen met de staatsveiligheid. Deze laatste vindt zich soms gepasseerd bij onderzoeken. Soms doen SDRA-mensen zich als leden van de staatsveiligheid voor.

Bron: Verslag Eerste Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

dim wrote:

"Dans les années 1990, j’ai été contacté par un membre du SDRA qui souhaitait me faire des révélations concernant les enquêtes Brabant wallon. J'ai attendu que ce monsieur reprenne contact, ce qu’il n’a pas fait. Quelque temps après, j’ai appris son décès. Sa mort était présentée comme un suicide. Je n’en ai jamais su plus. Il avait le grade de commandant et, dans la conversation, j’ai le souvenir qu’il m’a dit habiter en Brabant wallon, je pense du côté de Jodoigne. [..]  L’identité de l’officier du SDRA mort il y a vingt ans est connue de nous."

Volgens het laatste boek van Guy Bouten kent Gilbert Dupont de naam van deze SDRA-officier:

Twee officieren van de SDRA, een generaal en een kolonel, weigerden Martine Michel te woord te staan toen ze door haar werden geconvoceerd. Aanleiding was het telefoontje in 1990 van een commandant van de SDRA uit Jodoigne aan een speurder van de Bendecel. De commandant "souhaitait faire des révélations concernant les enquêtes Brabant wallon", maar liet niets meer van zich horen en pleegde enkele maanden later in verdachte omstandigheden zelfmoord.

Voetnoot: La Dernière Heure van 28 november 2013. De journalist Gilbert Dupont kent de identiteit van de SDRA-commandant.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Meer info over SDRA » Forum

27

Klant bij ARI: Een majoor van de luchtmacht uit Zaventem, die werkte voor de militaire inlichtingendienst SGR.

Bron » Nieuws

Hoewel het de laatste tijd weer over de rijkswacht en de Diane gaat, en WNP ook nog steeds genoemd wordt, is de deur van de militaire veiligheid nog steeds gesloten. Ze hebben met al die diensten en personen niets te maken zeker? En als rijkswachters en of ministers van Landsverdediging aan chantage bloot gesteld zijn, zal het hun absoluut niet interesseren. Ze hebben belangrijker dingen te doen waarschijnlijk.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Een bedenking: Als de koning de opperbevelhebber van het leger is, dan moet het Paleis toch van het bestaan van de SDRA8 hebben geweten?

Geweten hebben is zeer zacht uitgedrukt denk ik. Boudewijn had zijn "mannetjes" (of vrouwen, desnoods via een hofdame van de koningin) op alle mogelijke of strategische plaatsen. We mogen ook de rol van de latere koning, zijn broer dus, niet vergeten. En zelfs zijn halfbroer werd af en toe ingezet.

Ik vraag mij zelfs af in hoeverre "Leopoldisten" nog een rol hebben gespeeld.