Re: Temse: 10 September

Ja Ben, maar net de informatie die je hierboven aanhaalt komt letterlijk uit de artikelenreeks van Humo en niet van de onderzoekers noch uit de verslagen van de Bende-commissie. Het verhaal van Humo is nooit bevestigd geraakt, ook niet door Freddy Troch. In dat artikel staat trouwens dat "Toen de Bende haar overval uitvoerde zouden de vesten net klaar zijn geweest om in productie te gaan. Er zou zelfs al reclame voor zijn gemaakt in gespecialiseerde tijdschriften." Dus als er al reclame voor werd gemaakt in tijdschriften (net zoals in de gouden gids), is de informatie over de kevlar-vesten niet meer geheim en hoeft de informatie niet meer door een tipgever gegeven geweest zijn. De Bende kan de informatie gewoon uit de advertentie gehaald hebben. De bendeleden lazen immers gespecialiseerde tijdschriften, zie de gevonden wapenmagazines. Meer moet er misschien niet achter gezocht worden.

Re: Temse: 10 September

Merovinger wrote:
eenhoorn wrote:

Is raar dat als je op de hoogte bent van de aanwezigheid van geheime vesten maar niet van de situatie ter plaatsen.

eenhoorn wrote:

Merovinger, als op de hoogte ben van geheime vesten en weet waar ze zich bevinden op een groot fabrieksterrein, weet je ook wel hoe de toegang is geregeld.

Wel daar begin jij, en vele anderen, al met een vermoedelijk foutief gegeven. Bij mijn weten en voor zoverre ik het heb kunnen nagaan, hebben de onderzoekers (speurders, magistraten) die het Bendedossier onderzoeken nooit gezegd dat de gestolen vesten uit Temse geheime vesten of prototypes waren. Noch in de interviews van speurders, noch voor de bendecommissie is aangehaald geweest dat het om een zeer bijzondere buit ging. Het is de pers (begonnen met Dupont) die jarenlang beweert dat het effectief om geheime vesten ging. En dat gegeven is in de loop der jaren maar door iedereen herkauwd geweest zodat iedereen er nu van overtuigd is dat het om geheime vesten ging. Net zoals de schietkelder die in de fabriek aanwezig zou geweest en waar Raf jarenlang achter gezocht heeft doch nooit gevonden heeft.

In zijn uiteenzetting van 24 februari 1988 voor de Eerste Bendecommissie zegt de toenmalige minister van Justitie, Jean Gol, zelfs het volgende over de buit in Temse:

De daders ontvreemden 7 kogelvrije vesten zonder mouwen, kakikleur en blauw. Te noteren valt dat de firma Wittock, onder meer, kogelvrije vesten vervaardigt.

Ik ben dus helemaal niet overtuigd dat de gestolen vesten geheime vesten waren. Wittock-Van Landeghem vervaardigde nl. reeds bijzonder textiel voor rijkswacht, leger en bewakingsfirma's, onder meer kogelwerende vesten. Bovendien heb ik vernomen, maar heb dit zelf nog niet kunnen nachecken, dat in de gouden gids uit de periode 1982-1983 de fabriek Wittock-Van Landeghem adverteerde met de vervaardiging van kogelwerende vesten. Als dat effectief het geval was en de daders dus gewoon de telefoonboek hebben opengeslagen op zoek naar fabrikanten van kogelwerende vesten, vervallen al die theorieën over de geheime of bijzondere buit van Temse. Dan zijn de daders gewoon naar Temse gereden om er - zonder meer - kogelwerende vesten te stelen, zonder dat ze daarbij wisten waar ze precies moesten zoeken.

Merovinger wrote:

Het verhaal van Humo is nooit bevestigd geraakt, ook niet door Freddy Troch. In dat artikel staat trouwens dat "Toen de Bende haar overval uitvoerde zouden de vesten net klaar zijn geweest om in productie te gaan. Er zou zelfs al reclame voor zijn gemaakt in gespecialiseerde tijdschriften." Dus als er al reclame voor werd gemaakt in tijdschriften (net zoals in de gouden gids), is de informatie over de kevlar-vesten niet meer geheim en hoeft de informatie niet meer door een tipgever gegeven geweest zijn. De Bende kan de informatie gewoon uit de advertentie gehaald hebben. De bendeleden lazen immers gespecialiseerde tijdschriften, zie de gevonden wapenmagazines. Meer moet er misschien niet achter gezocht worden.

Hierbij de bevestiging dat enerzijds de gestolen vesten in Temse géén unieke exemplaren noch prototypes waren en anderzijds dat velen, waaronder de bewakingsfirma’s, op de hoogte waren van de productie van die welbepaalde vesten door Wittock-Van Landeghem. De mythe rond die vesten is hiermee definitief ontkracht.

Het valt buiten het kader van dit rapport om gedetailleerd te beschrijven welke stap in het onderzoek van Verdurmen wat heeft opgeleverd. Het heeft trouwens ook weinig zin om dit te doen. Het resultaat was nagenoeg elke keer hetzelfde: vóór 10 september 1983 waren er geen geregelde contacten tussen de rijkswacht en de firma Wittock-Van Landeghem. Bestudering van het synthese-verhaal met bijlagen dat Verdurmen voor Hennuy heeft opgesteld, leidt inderdaad tot maar één conclusie: die welke hij heeft getrokken en die hiervoor volledig werd geciteerd.

Hiermee is natuurlijk nog niets gezegd over de bewering in Humo - die immers ook los van de eerdere beweringen kan worden gelezen - dat door Delta of een andere onderzoekscel nimmer een poging werd ondernomen - al dan niet los van enig onderzoek naar de mogelijke banden tussen de rijkswacht en de firma Wittock-Van Landeghem vóór 10 september 1983 - om te achterhalen of de overvallers wellicht niet waren getipt door een rijkswachter over de gang van zaken bij de genoemde firma. Wij waren niet meer in de gelegenheid om in de politiële documentatie van de Delta-cel na te gaan of er zulk onderzoek wel of niet heeft plaatsgevonden. Wel hebben wij de belangrijkste delen van het gerechtelijk dossier doorgenomen om zo goed mogelijk vast te stellen wat er aan onderzoek is gebeurd. Het resultaat hiervan was dat het geen twijfel lijdt dat op last van onderzoeksrechter Serrus reeds vanaf 13 september 1983 werd onderzocht « welke personen of firma's (ev. diensten) op de hoogte waren van de fabricatie (eventueel proefnemingen) van kogelvrije vesten door de fa. Wittock-Van Landeghem ».

Dit onderzoek - gevoerd aan de hand van een administratief onderzoek bij deze firma en door middel van verklaringen van een beperkt aantal medewerkers, en later, in 1986, nog eens uitgebreid met een schriftelijke enquête onder de afnemers van bedoelde vesten - , leverde geen enkele aanwijzing op dat ook de rijkswacht zakelijke relaties met de firma onderhield. Dit verklaart waarom er in de jaren tachtig geen onderzoek op de rijkswacht werd gestart.

Verder moet degene die ondanks alles wil onderzoeken of er toch geen rijkswachter « tussen heeft gezeten », beseffen dat de eventuele tipgever(s) ook héél goed uit een andere hoek heeft/hebben kunnen komen. Verdurmen heeft namelijk vastgesteld dat op het moment van de overval al 61 stuks van de betrokken kogelvrije vesten in België waren verkocht en dat toen reeds alle beveiligingsbedrijven in België op de hoogte waren van het feit dat de firma in kwestie die kogelvrije vesten produceerde. Bovendien waren er reeds 400 verkocht aan het Nederlandse leger en werd in 1980 gewerkt aan een bestelling voor de Franse gendarmerie.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie

Re: Temse: 10 September

Voor de onderzoekers van de Delta-cel, en in elk geval voor Sack, was dit verhaal in Humo een duidelijk voorbeeld van de desinformatie waarmee het onderzoek van de Bende van Nijvel voortdurend te maken heeft gehad. Tegenover de Onderzoekscommissie verklaarde hij:

"Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat het ganse dossier van de Bende van Nijvel doorspekt is van een desinformatiebeweging. Ik verklaar mij nader. Er zijn een aantal informaties die onbewust en bewust de wereld zijn ingestuurd volgens ons, om het dossier op een verkeerde piste te brengen. En het probleem is dat die informatie zo spectaculair is, dat men precies daardoor niet meer aan bronnenkritiek gaat doen, zich niet meer gaat afvragen wat de essentie is van die informatie, maar dat ze onmiddellijk aanvaard wordt als zijnde waar. Dus hoe spectaculairder, hoe beter."

"Wat de onbewuste informatie betreft zou ik willen verwijzen naar het verhaal dat gepubliceerd werd over de medewerking van de rijkswacht bij de ontwikkeling van kogelvrije vesten in Temse voor de feiten in Temse in 1983. Wij hebben in de periode dat wij het onderzoek voerden het ganse milieu dat in aanmerking kwam voor de ontwikkeling van kogelvrije vesten in Temse volledig doorgelicht. Wij hebben nooit ofte nooit een link kunnen vinden tussen de rijkswacht en de ontwikkeling van die kogelvrije vesten in Temse. Het zou mij zeer sterk verwonderen dat het onderzoek dat achteraf werd gevoerd naar een dergelijke link door het Comité P, denk ik, naar aanleiding van het verhaal verschenen in de pers, enig uitsluitsel of enige aanwijzing zou geven dat er inderdaad betrokkenheid was. Nochtans is het de wereld ingestuurd als zijnde de waarheid."

Deze verwachting van Sack is metterdaad uitgekomen. Het bijzonder minutieuze onderzoek van Verdurmen heeft aan het licht gebracht dat - waar het gaat om de contacten tussen de rijkswacht en de firma Wittock-Van Landeghem vóór 10 september 1983 in verband met kogelvrije vesten - het verhaal in Huma nagenoeg volledig uit de lucht is gegrepen:

"Uit het door ons gevoerde onderzoek blijkt dat in de artikelenreeks gepubliceerd in het weekblad Humo, een aantal onjuistheden staan; dat de journalisten slecht werden ingelicht of zich vergist hebben aangaande de periode tijdens de welke de kogelvrije vesten voor de rijkswacht bij de firma Wittock-Van Landeghem werden getest, en uiteindelijk in productie gingen."

"Daar waar door de rijkswacht echter wordt beweerd dat zij geen enkel contact hadden met de firma voor de diefstal in september 1983, wordt door het administratief onderzoek gevoerd door de algemene inspectie van de rijkswacht (brief 21/03/1981) aangetoond dat er wel degelijk contacten waren."

"Het verdere onderzoek, door ons uitgevoerd, toont aan dat dit contact "eenmalig" is en zich beperkt tot een presentatie van de prototypes en een demonstratie ervan in 1981, aan kolonel Van Laethem, (Hdo-Dorg) mogelijks vergezeld van kolonel Heinen van de Aankoopdienst."

"Om tot deze pertinente conclusie tekomen - die natuurlijk ook niet veel heel laat van de suggestie in Humo dat "hierom" de kans groot is dat de tipgever van de overvallers in kringen van de rijkswacht moet worden gezocht - ontplooide Verdurmen een hele reeks onderzoeksactiviteiten." (...)

Een van de directieleden verklaarde trouwens dat hij de journalisten op een aantal onjuistheden had gewezen, maar hij vond hiervan "echter geen woord" terug in de artikelenreeks. Hij omschrijft het artikel als 'sensatie'.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie

De conclusie is dus dat je zeker niet alles zomaar moet geloven wat er geschreven of gezegd is over de Bende van Nijvel. Het is niet omdat iets gepubliceerd werd in één of ander boek, krant, tijdschrift of zelfs op deze website of het forum, dat die informatie daarom per definitie correct is en de waarheid reflecteert. Kritisch zijn en blijven is de boodschap.

324

Re: Temse: 10 September

In de nota's van Willy Acke, 28/3/89, blz. 10:

8410 19/9/1983, GP Aalst.
Laffineur dringend te verhoren! brengt relatie Lekeu m. Temse op andere wijze mogelijk.
Voorleggen foto's van WNP-leden

Ik weet niet of beide regels in rechtstreeks verband met elkaar staan. Maar de eerste regel, die 8410, is waarschijnlijk een postcode die dan van Wenduine zou zijn. De datum: 19/9/83, een paar dagen na Nijvel maar er wordt naar de GP van Aalst gebeld, dus gaat die telefoon vermoedelijk over Temse. De Saab is voor Nijvel in Gent gezien, komende van de kust?

Laffineur deed onderzoek naar de diefstal van wapens bij het SIE, getuigen spreken van een ex-SIE lid die iets met de Bende te maken heeft, in de zaak-Van Hees komt Oostende aan bod ivm. diefstal inbraak wapens, Vandeuren ging ook naar Oostende. Wenduine is niet zo ver van Oostende. Als er een link is hoe klein ook tussen de aanslag op Franse doelen WNP van Hees en de bende en er een duiker ex SIE lid mee te maken heeft, is het heel goed mogelijk dat de duiker aan de kust verblijft, een vermoeden dat ik al lang had. Montel was overtuigd ze in Oostende te vinden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

325

Re: Temse: 10 September

Heeft iemand een idee wat die 8410 zou zijn, en is mijn redenering juist.

Want als die ex SIE die de bende aanstuurt iets met de kust te maken heeft, dan zijn de papieren en het treinticket van Oostende gevonden in "Mon idee" ook wel heel interessant. Ik vermoed al heel veel langer dat er iemand van het noorden van het land met 85 en voornamelijk Aalst te maken heeft. En dat het één van de blonde daders is, waar ik nog niet uit ben is of dat het de grote of de kleine blonde is of beiden die aan de kust verbleven.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Temse: 10 September

the end wrote:

In de nota's van Willy Acke, 28/3/89, blz. 10:

8410 19/9/1983, GP Aalst.
Laffineur dringend te verhoren! brengt relatie Lekeu m. Temse op andere wijze mogelijk.
Voorleggen foto's van WNP-leden

Ik weet niet of beide regels in rechtstreeks verband met elkaar staan. Maar de eerste regel, die 8410, is waarschijnlijk een postcode die dan van Wenduine zou zijn. De datum: 19/9/83, een paar dagen na Nijvel maar er wordt naar de GP van Aalst gebeld, dus gaat die telefoon vermoedelijk over Temse. De Saab is voor Nijvel in Gent gezien, komende van de kust?

the end, je hebt de datum verkeerd overgeschreven. Het moet 13/9/1983 zijn dus de juiste tekst is:

- 8410 19/9/1983, GP Aalst.
- Laffineur dringend te verhoren!! -> brengt relatie Lekeu - Temse op andere wijze mogelijk.
Voorleggen foto's van WNP-leden

the end wrote:

Heeft iemand een idee wat die 8410 zou zijn, en is mijn redenering juist.

Die 8410 zou ook een PV-nummer of dossiernummer kunnen zijn van de GP Aalst.

Re: Temse: 10 September

the end, je hebt de datum verkeerd overgeschreven. Het moet 13/9/1983 zijn dus de juiste tekst is:

- 8410 13/9/1983, GP Aalst.
- Laffineur dringend te verhoren!! -> brengt relatie Lekeu - Temse op andere wijze mogelijk.
Voorleggen foto's van WNP-leden

328

Re: Temse: 10 September

Ja Mero, het is 13/9; ik had de 3 voor een 9 aanzien.

Over de 8410; eerst dacht ik ook aan een dossiernummer. Maar bij nader inzien acht ik het goed mogelijk dat het iets anders kan zijn.

Er was na de diefstal bij SIE een melding van de politie van Oostende i.v.m. een mogelijke verdachte: een ex-SIE'er. Laffineur heeft het over een Vlaming, 1m90, met blauwe ogen. Misschien hebben die twee met elkaar te maken. Men denkt dat die Vlaming Harry Moelants is maar echt blond is die niet en blauwe ogen heeft hij volgens de foto ook niet. Er staat ook; foto's WNP en andere link van Lekeu en Temse mogelijk.

Nog een link met Oostende en de diefstal bij het SIE is Montel. Bij hem zijn 2 wapens gevonden; 1 van het SIE en de andere van bij Mendez, Montel zocht de bende in Oostende. Dus misschien is de andere link tussen Lekeu en Temse een andere ex-SIE'er die misschien aan de kust verbleef.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

329

Re: Temse: 10 September

Merovinger wrote:
the end wrote:

Heeft iemand een idee wat die 8410 zou zijn, en is mijn redenering juist.

Die 8410 zou ook een PV-nummer of dossiernummer kunnen zijn van de GP Aalst.

Ik heb de nota's nog eens nagekeken en voor zover ik zie is dit het enige met 4 cijfers. Er staan in zijn nota's wel verwijzingen naar dossiers en pv's maar die zijn meestal anders van vorm. Gebruiken ze bij de GP in Aalst een code van 4 cijfers voor hun dossiers, heb jij daar weet van? Het zou wel eens kunnen dat 8410 over een tip gaat via telefoon met een anoniem nummer, en dat er daarom een postcode staat?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

330

Re: Temse: 10 September

Ik kreeg vandaag volgende getuigenis:

"Vanmorgen ben ik per toeval nog eens op uw site geweest over de Bende van Nijvel. Daar zag ik per toeval op een pagina staan dat u of iemand anders op zoek was naar de geheime schietstand in de kelder, bij de firma Wittock-Van Landeghem."

"U bent verkeerd, het is namelijk zo dat er wel een schietstand was maar niet in de kelder. Deze was gelegen tussen de gebouwen van de firma, tussen de weverij en de nieuwe confectie-afdeling. Deze was gegraven in de grond door mij en mijn toenmalige baas, de schrijnwerker K.B. en ik was zijn assistent of leerjongen zoals je zelf wilt."

"Samen met nog enkele andere en een klein kraantje hebben wij tussen de gebouwen een geul gegraven van +- 20/30 meter lang en +- 1 meter diep. Aan de voorzijde - dus van de straatzijde weg - was er een hele hoop zand verstevigd met zandzakken en daarvoor een houten schutting. Daaraan werden in speciaal gemaakte vierkante bakken die gevuld waren met klei en kevlar proeven gedaan met een geweer voorzien van oorlogsmunitie dit geweer en de munitie was steeds opgeborgen in de kluis van het bureel in Temse zelf."

"De ganse schietstand was afgedekt met half ronde golfplaten zodoende dat je een tunnel kreeg met slechts 1 ingang, via de confectie. Er was ook verlichting in voorzien."

"Ik heb de schietstand in een rode kleur aangeduid op de foto:"

https://i37.servimg.com/u/f37/11/22/12/24/temse_11.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube