Re: Temse: 10 September

Raf wrote:

Vanaf de gasthuisstraat sta je zo op het kruispunt met de N16 richting Sint Niklaas. Na een paar kilometer ben je al op de autosnelweg richting Gent of Antwerpen, in de andere richting ga je naar Bornem en vandaar snelweg richting Brussel. Het zal voor de daders allersinds niet moeilijk geweest zijn om die bewuste nacht zich snel uit de voeten te maken.

Ik ken de streek vrij goed. Om je uit de voeten te maken, inderdaad, ideaal, niet alleen omdat het zo dicht bij de snelweg ligt, maar ook omdat je direct een aantal smalle wegskes inkunt waarlangs je naar de 4 windstreken kunt verdwijnen. Wil je naar Antwerpen of Brussel moet je eerst de Schelde over, maar je kan ook verdwijnen richting Sint-Niklaas, Dendermonde en vandaar weer weg. Wil je langs Bornem ontsnappen bv., kan je naar Brussel geraken zonder ook maar een meter op de A12  te moeten rijden, allemaal door het veld en langs verlaten wegen (en als je je weg wat kent kan dat bijna even snel, toen stonden ze zo nog niet te flitsen).

Ondanks het feit dat ik van de streek ben, weet ik dit gebouw niet staan, maar ik moet er ongetwijfeld verschillende keren gepasseerd zijn. Ik zou het ook moeten gaan zoeken, al weet ik nu wel ongeveer waar het te vinden moet zijn.

72

Re: Temse: 10 September

Raf wrote:

Heeft er ooit nog iemand iets gehoord over Linda van Nuffelen? Zij heeft de aanslag overleefd. Werd ze door de speurders ondervraagd?

Ik weet het niet, maar ik weet wel dat slachtoffers hun nabestaanden in 1985 nooit deftig zijn ondervraagd, of toch geen deftig onderzoek, in 1985 zou dit veel uitgeklaard hebben. Raf, heb jij info over deze vrouw die wij nog niet weten? Of zaken over gehoord, of zo? Want de meeste aanslagen zijn liquidaties, dus er moet altijd een opdrachtgever zijn.

73

Re: Temse: 10 September

Spijtig genoeg niet Rene, ik was 4 jaar ten tijde van de aanslag in Aalst, maar ben altijd sterk geïnteresseerd geweest in de bende. Er moeten toch mensen zijn uit de omgeving van Temse die deze vrouw kennen. Zij heeft de killer gezien, en een van de weinige die het nog kan navertellen. Wat me altijd opvalt is dat er een zeer goede voorbereiding voorafgaat aan elke overval, hier moeten toch getuigen zijn die verdachte personen opgemerkt hebben bij het verkennen van hun doel. volgens mij zullen we de waarheid pas kennen in 2016, als het dossier verjaard is en bepaalde mensen durven spreken.

74

Re: Temse: 10 September

Ik heb op Google eens "linda van huffel" ingegeven en kom op een site van het hof van cassatie:

Arrest de Hof van Cassatie - België nº 7200, de 06 de Mayo de 1991

Gelet op het bestreden arrest, op 21 december 1989 door het Arbeidshof te Gent gewezen; Overwegende dat beide voorzieningen gericht zijn tegen hetzelfde arrest en derhalve dienen te worden gevoegd; Overwegende dat blijkens de vaststellingen van het arrest: 1. Linda Van Huffelen op 10 september 1983 het slachtoffer was van een arbeidsongeval (...).

Arbeidsongeval? Het is maar hoe je het omschrijft hé.

Re: Temse: 10 September

Ik kan mij daar vaag iets van herinneren, het gaat hier dacht ik om een vorm van schadeloosstelling. Aangezien zij conciërge was, is die overval strikt genomen tijdens haar arbeid als conciërge gebeurd (zij ging samen met haar man kijken wat er loos was als ik mij niet vergis). De persoon in kwestie was dus aan het werk voor haar werkgever en die is dus verantwoordelijk voor geleden schade.

En aangezien mevrouw zwaar gewond is geraakt tijdens de overval zal die factuur redelijk hoog opgelopen zijn. Wittock - Van Landeghem moest dus betalen en om dat allemaal wettelijk in orde te maken is er een uitspraak van het arbeidshof.

76

Re: Temse: 10 September

Volgend verhaal vond ik nog op een blog, het geeft wat duidelijker weer wat er gebeurd moet zijn:

De nacht van 9 op 10 september 1983, de Gasthuisstraat in Temse. Jozef Broeders, de huisbewaarder van de zeilmakerij Wittock-Van Landeghem wordt om halfdrie gewekt door het breken van een ruit en hij gaat kijken wat er aan de hand is. In de fabriek stuit hij op 3 gemaskerde en gewapende mannen. Ze nemen Broeders meteen onder vuur, hij probeert te vluchten maar hij wordt door de gangsters achterna gezeten. Als hij de deur van zijn huis wil dichtslaan, wordt hij met een schot dwars door de deur geveld. De huisbewaarder stort neer, dodelijk getroffen in de armen en in de borst. Hij wordt afgemaakt met een schot in het hoofd.

De gangsters stormen de trap op en vinden op de eerste verdieping Linda van Huffelen, de echtgenote van Broeders. Ook zij wordt onder vuur genomen en krijgt een schot in  het hoofd. De gangsters laten haar voor dood achter. De kinderen van het echtpaar, Sharon (3) en Patricia (2 maanden) worden door de moordenaars ongemoeid gelaten. Buiten lossen ze nog twee schoten op twee getuigen (de 73-jarige oud-worstelkampioen Hector Riské en weduwe Van Puyvelde) die een paar huizen verder de schoten hadden gehoord. Gelukkig missen de kogels hun doel.

De gangster springen in de fout geparkeerde Saab Turbo en stuiven met gierende banden de Gasthuisstraat uit. Hun buit bestaat uit: 7 prototypes van bijzonder gesofisticeerde kogelvrije veste type 'Balon 24-14 A2M', waarvan er nog geen commerciële versie voorhanden was. Slechts enkele ingewijden waren ervan op de hoogte dat deze vesten bij Wittock-Van Landeghem werden ontwikkeld. Alleen het Nederlandse leger had enkele testexemplaren in gebruik. Voor het overige was niemand buiten het bedrijf, ook niet de gespecialiseerde wapenhandelaars uit de streek op de hoogte van deze experimentele ontwerpen. De Bende was dat blijkbaar wel.

Ook worden er tenten, rugzakken, afdekzeilen voor vrachtwagens, camouflagevesten en werkkledij gemaakt. De gangster wisten dus blijkbaar goed waar ze de kogelvrije vesten tussen al de ander goederen moesten zoeken. De speurders gaan er vanuit dat de gangsters van binnenuit getipt waren. Wie de tipgever was, werd echter nooit achterhaald.

Re: Temse: 10 September

Was het de gestolen Saab van de bende. Hebben de 2 getuigen beschrijvingen gegeven, Hoeveel medewerkers waren er. Heeft men dan die hun doen en laten en contacten niet onderzocht. Dat moest toch haalbaar zijn. Of waren de bazen zelf gelinkt aan de bende.

78

Re: Temse: 10 September

Raf wrote:

Hij wordt afgemaakt met een schot in het hoofd. De gangsters stormen de trap op en vinden op de eerste verdieping Linda van Huffelen, de echtgenote van Broeders. Ook zij wordt onder vuur genomen en krijgt een schot in  het hoofd.

Dit lijkt toch ook op afrekeningen. Hadden die getuigen de killers duidelijk gezien misschien? Zonder mutsen of zo? Maar in het verslag staat dat ze gemaskerd waren. Of wisten ze wie ze waren en hebben ze daarom maar vermoord?

Raf wrote:

Zij heeft de killer gezien, en een van de weinige die het nog kan navertellen.

Maar ze waren gemaskerd of binnen niet? Toch raar, herkende ze iemand? Of zag de Bende ze gewoon als getuigen die echt een gevaar waren? In ieder geval moorden ze voor het minste, hé.

79

Re: Temse: 10 September

Stel dat de rijkswachters bij TIS in kerksken en Wittock wat meer deden dan alleen maar de kevlar "controleren". Zij kwamen regelmatig over de vloer en het personeel kende hen dus. Stel dat ze dan herkend zouden worden die nacht? Een lijk kan niet meer spreken. Jean Bultot was een groot bewonderaar van Kevlar, waar heeft hij de in die tijd nieuwe stof leren kennen? Uitgeprobeerd? Vanwaar kwam de kevlar die in de deuren van de bende wagens werd teruggevonden?

De bende bestond uit 3 à 4 man, en ze hadden 7 vesten die nooit teruggevonden zijn. Is het Kevlar uit de 3 vesten die ze teveel hadden gebruikt om de binnenkant van de deuren te bekleden? Veel vragen, maar waard om over na te denken.

Re: Temse: 10 September

De borains hebben ooit bekend dat zij de Saab gestolen hebben. Als zij het waren, hebben zij de vesten dan gestolen? Zat er van de werknemers van het bedrijf niemand in de bende, dat ze ongenadig de conciërges vermoordden?