1,151

Re: Nijvel: 17 September

C.P. wrote:

Dank U Xenophon. Mijn tekening geeft natuurlijk de approximatieve plaats van de drie voortuigen.

Het is ook geen zekerheid dat Marcel was door cal. 22LR geraakt. Dat staat in de synthèse van OR Wezel en/of in de akte van beschuldiging van de Borains maar niet meer in latere dokumenten...

Nog een opmerking, zij hadden geen spaarlader voor hun pistolen. Kijk naar de bewiijstukken uit Ronquières ...

Klopt, ik baseer me voor die .22 op de synthese van Wezel maar het is waar, daar staan ook andere zaken in die aantoonbaar inexact waren.

Die laders, daar heb ik ook aan gedacht. Vooral omdat indertijd een lader nog gewoon, vrij kon gekocht worden zonder zelfs maar een vergunning voor te leggen. Ze hadden er zo kunnen kopen zonder vragen te moeten beantwoorden.

Het lijkt erop dat ze, liever dan dat te doen, wilden rondlopen met verschillende geladen wapens per persoon en met handgestikte tasjes om los munitie in te dragen. Wat in een vuurgevecht zelfmoord is als je 'leeggeschoten' bent en zelf onder vuur ligt. Een getraind persoon kan op ongeveer 1.5 seconde van lader wisselen met een pistool. Stel je voor dat je handmatig patronen moet herladen terwijl anderen op je vuren ...

Dat maakt op mij geen extreem professionele indruk. Ultra-gewelddadig, dat wel.

Merk ook de professionalisering op tussen eerste en tweede golf. In de eerste golf gebruikten ze alles kriskras door elkaar maar nooit de Ingram in 9x19.

In de tweede golf zijn de enige wapens waarvan sporen gevonden worden en die hetzelfde zijn als in de eerste eigenlijk RG1 en RG2 + mogelijk de Centaure in kaliber 10 die in Aalst zou gebruikt zijn maar waarvan geen hulzen gevonden werden (logisch). En dan de Ingram die systematisch werd gebruikt.

Niks .22, 7.65 etc die zo dodelijk waren tijdens de eerste golf.

1,152

Re: Nijvel: 17 September

Xenophon, we zijn dus op zelfde wavelength op dit topic. Voor mij, een gemakkelijke conclusie: exit het spoor van de "Practical Shooting". wink

Je moet nog denken na een paar andere elementen:

  1. Gebruik van een 9mm pistool of revolver (volgens CBW twee S&W of Ruger) alleen in 82 > geen hard bewijs of bewijstukken in 83. Was dat de S&W type 547, 3" loop, N° 8D44529 bij Dekaise gestolen, gelaad met 6 patronen 9mm merk FN 78?

  2. Gebruik van een 38/357 revolver (twee volgens CBW) > alleen in 83 ( 8 kogels en 2 hulzen als bewijstukken)

  3. Gebruik van een .45 pistool > twee keren in de tweede halfde 83

Ik ben overgetuig dat een type wapen (revolver of pistool) is een dader. De gebruiker van de 38/357 is mischien dezelfe die de revolver 9mm van Dekaise. Waarom was die revolver daarna niet meer gebruik? Ze hadden problemen met het verkrijgen van voldoende munitie. De 9mm in de 2de golf gebruikte waren van het merk SFM Gevelot, FN en Winchester. Dit toont deze veronderstelling aan.

Een opmerking:

De 9 x 19 SFM/Gevelot cartridges lot 78 waren zeer zeldzaam in België maar gebruikelijk in Frankrijk! Volgens sommige informatie van Franse specialisten waren deze patronen krachtiger dan de standaard omdat ze bedoeld waren om te worden afgevuurd door de standaard PM MAT 49 van het Franse leger. De goed geïnformeerde verzamelaarsgemeenschap beveelt aan om de kruitlading van deze munitie te verminderen om beschadiging van verzamelaarswapens zoals de LUGER P08, WALTER P38, enz. te voorkomen.

1,153

Re: Nijvel: 17 September

C.P. wrote:

De 9 x 19 SFM/Gevelot cartridges lot 78 waren zeer zeldzaam in België maar gebruikelijk in Frankrijk!

Wij gaan toch weer niet naar de Sliman-piste hoop ik.

1,154

Re: Nijvel: 17 September

Er waren nog andere verdachten (eerste golf) die op een boogscheut van Frankrijk (Maubeuge) woonden. Ik heb tot op heden nergens een overtuigende uitleg gelezen voor de betrokkenheid van de Slimans. Adam haalt m.i. enkel de elementen aan die in zijn theorie passen maar negeert wat niet goed uitkomt.

1,155

Re: Nijvel: 17 September

C.P. wrote:

Illustraties gebaseerd op een tekening gepubliceerd door The End op het Bende van Nijvel-forum.

https://i.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/planco10.jpg

Il est quelque peu recroquevillé. Alors qu'il tente de se relever ou de s'abriter, il est atteint sur son côté droit par une volée de plombs (cal 12 - plombs) provenant de la position de la Mercedes. De cette direction, une autre décharge (cal 12 - ballets) lui est destinée; une ballet l'atteint dans la région de la gorge.

Bron » Forum

Dat betekent dat de Mercedes zich niet kon bevinden op de plaats weergegeven op de schets.

1,156

Re: Nijvel: 17 September

Maggiore wrote:

Dat betekent dat de Mercedes zich niet kon bevinden op de plaats weergegeven op de schets.

Dat betekent dat helemaal niet, Stropkens. Begin eens met alle documentatie deftig te lezen.

1,157

Re: Nijvel: 17 September

Ach ja, de Stropkens. Heeft men zich daar lelijk aan mispakt, ja.

De salvo van de riotgun (cal 12 - plomb) kwam vanaf de linker achterzijde van de politicombi én vanuit de richting (provenant = afkomstig) van de Mercedes. En dus kan de Mercedes zich niet hebben bevonden op de plaats weergegeven op de schets (ben benieuwd wat ge weer allemaal gaat uitvinden om de waarheid te verdoezelen).

1,158

Re: Nijvel: 17 September

Ik denk dat ik onderhand goed genoeg weet welk vlees we met jou in de kuip hebben Stropkens, zit niet in met mij, verzorg jezelf.

C.P. heeft zelf aangegeven dat de posities van de voertuigen op zijn diagram approximatief zijn. Ik feliciteer hem met zijn werk, hij is één van de weinigen hier die zichzelf effectief in beweging brengen om zaken kritisch te bekijken.

Voor het overige, zie ballistisch verslag in rapport Wezel, p. 22. Daar wordt in detail uiteengezet van waar gevuurd werd. Er is geen sprake van een schot vanaf de achterkant van de camionette dat Morue geraakt zou hebben. Het voorlaatste schot met RG2 werd vanaf die positie afgevuurd maar raakte de achtervleugel van de Saab. De spreiding is consistent met de afstand. Het laatste schot werd van vlakbij met de RG afgevuurd in het hoofd van Morue, bewezen door bloedspatten op combi en op de achtervleugel van de Saab.

Bij de aanval is RG2 beginnen schieten van achter de Mercedes, heeft daar eerst nog het openstaand kofferdeksel meegehad. Heeft zich verplaatst (vanuit zijn perspectief) naar rechts, gevuurd op de bijrijder (minstens 2 keer). Daarna heeft hij het centrum van de camionette geraakt. Terwijl Lacroix zich terugtrok is hij naar links gegaan en heeft daar gevuurd op de net gevallen Morue. Tenslotte heeft hij de camionette omcirkeld. Waarom? Omdat hij anders door de vuurlijn van zijn kompanen moest lopen en niet kon zien hoe het zat achter de deur van de bijrijder.

Dat werd allemaal al diverse keren van A tot Z uitgelegd maar om één of andere reden blijf je er maar over doorgaan maar zonder met een uitleg te komen die wat gebeurde wél verklaart en consistent is met wat werd vastgesteld.

1,159

Re: Nijvel: 17 September

Xenophon wrote:

Ik denk dat ik onderhand goed genoeg weet welk vlees we met jou in de kuip hebben Stropkens.../...

Het is Maggiore, Xeno. wink Ik mis hier Kees BK / Vermeulen als wapendeskundige en die ook zijn kennis heeft ingebracht bij de CWB in één bepaalde zaak van de Bende van Nijvel. Jullie hadden mekaar goed kunnen ondersteunen op wapengebied. Maar helaas.

1,160

Re: Nijvel: 17 September

Dat is gek, dacht vandaag net hetzelfde. Uit "heimwee" naar die tijd was ik wat in onze mails gaan lezen en vond daar volgende zin (door mij geschreven nota bene), "Ik blijf ook denken aan het feit dat Salesse ooit terzijde bekende dat hij aanwezig was in Aalst maar niet geschoten heeft (zijn alibi rammelde dan ook aan alle kanten). Ik weet niet meer waarom ik dat geschreven heb. Iemand?

En dan moest ik eveneens denken aan hetgeen Moussa verklaarde voor zijn dood: "Het waren mijn kompanen De Staerke en Salesse". Of aan de brief van Haemers aan Van Rossem.