521

In verband met het snijbrandwerk. Wat me opvalt is dat de brandsneden te goed recht zijn om zo maar losjes uit de hand te branden, zeker in stress periode. Hiervoor zou een acetylene/oxygene brander moeten gebruikt zijn, dus twee afzonderlijke gasflessen.

Het betreft hier een dubbele blinde deur gemaakt uit Foster-profielen en het deurvlak zou normaal een metaalplaat van 1,5 mm moeten zijn. Dikkere plaat kan men niet in een Foster-profiel (dwz.de deurstijlen) krijgen. Het deurstel werd gemetaliseerd (d.w.z. voorzien van een zinklaag), dit kan men zien aan de 'versuikering' langs de brandsnede.

De afmetingen van het te branden gat hebben volgens mij de bedoeling om met een winkelkarretje makkelijk buiten te raken, daarom het rechthoekige.Voor een persoon was dat niet nodig. Zie foto.

PS: Voor mijn carrière als veiligheidsagent was ik 10 jaar smid. :)

Dat snijbrandwerk, dat is toch niet op 1,2,3 gedaan he Leo? Daar doen ze toch even over.

523

Hangt er van af natuurlijk. Als de gasflessen bv. gemonteerd met manometers en darmen klaarliggen in een autokoffer moet je rekenen op pakweg 15 minuten. Het is dunne plaat en dus kan je vlugger met je brander doorschuiven. Als alles nog moet aangekoppeld worden aan de flessen, een vijftal minuten meer. In ieder geval moet na het branden de plaat er nog uitgeslagen worden voor men binnen kan. Wegens metaalresten van het branden blijft die hardnekkig op haar plaats zitten.

Ketting rond de deur en die eruit trekken met een stevige auto is dus veel simpeler. 't Maakt ook lawaai, maar het duurt geen 15 minuten.

525

Onderandere Herr Flick, zoals je ziet draait de deur open naar buiten toe. Vermoedelijk heeft ze in het brand-evacuatieplan van het warenhuis de functie van nooduitgang en is het een deur die nooit op slot mag. In dit geval is ze uitgerust met aan de binnenkant een paniekbaar die voor de vergrendeling zorgt. In geval van nood kan door een lichte druk op de paniekbaar de deur geopend worden zonder dat er iemand ergens nog een sleutel moet gaan zoeken.

Zou het mij te doen zijn brande ik een gat ter grote van een vuist ter hoogte van de klink. Was er een paniekbaar dan had ik die maar gewoon naar mij te trekken en ...hopla deur open waarna desnoods de tweede helft kon geopend worden. Was er geen paniekbaar zou ik tasten of de sleutel er binnenkant niet opzat....en hopla. Als laatste optie zou ik de slotkas er uit branden ... hopla.

In mijn ogen waren de moordenaars niet goed bezig ! Wat niet wil zeggen dat iemand het op mijn manier moet gaan proberen ergens. roll

Jongens, wat jullie zien is de plaat die een werker er van buiten op heeft gelast om het gat te dichten. Hier is een foto vanaf de binnenkant:

https://lh4.googleusercontent.com/-mE0B6Vtt0WY/Ts5yETQM8JI/AAAAAAAAClA/KHze4vxfrCU/s479/Nijvel%2520Colruyt%2520deur%2520van%2520binnen.png

Die vier zwarte punten boven het gat is waar vanaf de buitenkant er tegen is gelast. Later werd de deur in zijn geheel opgeslagen bij CBW als bewijsmateriaal.

527

Bedankt Boemerang. Ik zie dat het sleutelgat aan de binnenkant afgedekt is met een metalen plaatje. De deur kon dus niet op slot gedraaid worden, nietwaar. Ze had dus wel de functie van nooduitgang. Spijtig dat er geen foto is van het volledige deuroppervlak.

Leo, dit was de nooduitgang. Ik ben geen kenner van nooduitgangen en weet niet of er toch een soort van nachtslot op kan hebben gezeten maar anders had het inderdaad volstaan om een gat te maken, slechts groot genoeg om je hand door te steken. Volgens tueries-lid Kael (schijnbaar bekend met de winkel destijds?) hadden de daders simpelweg spullen gepakt die het dichtst bij die deur stonden.

De positie van de dader met de Colt.45 wordt omschreven als "à proximité de la porte du magasin". Ik weet niet waar de hulzen precies werden gevonden, binnen in de Colruyt of buiten rechts naast het gat (vanaf binnen gezien) maar ik heb altijd al zeer sterk het idee  gehad dat de schutter (met tenminste zijn lichaam) gehurkt in de Colruyt achter het gat zat verstopt. (.45 = de kogelgaten die op beenhoogte in rechterzijde van het rijkswachtersbusje sloegen.)

De andere twee deuren aan die achterkant van de Colruyt waren; een deur van een stroomhok op de hoek bij het tankstation en op de andere hoek een deur die óf eveneens een nooduitgang was, óf een deur naar het magazijn van de winkel (daar op de kopse kant liep een laadramp voor vrachtwagens).

Boemerang wrote:

Volgens tueries-lid Kael (schijnbaar bekend met de winkel destijds?) hadden de daders simpelweg spullen gepakt die het dichtst bij die deur stonden.

Zoiets zou ik nou graag eens bevestigd zien. Want anders is het pure speculatie.

530

Herr Flick, hoe doe je een ketting rond een deur als die potdicht afgesloten is?