721

Re: Nijvel: 17 September

zeno wrote:

Dat is vrij onrealistisch. Als je het alarm wil laten afgaan volstaat een simpele koevoet. Dan ga je niet met een snijbrander en fles liggen zeulen.

Bij deurcontactalarm klopt dit. Bij bewegingsalarm binnen in winkel niet.

722

Re: Nijvel: 17 September

De Basis wrote:

Bij deurcontactalarm klopt dit. Bij bewegingsalarm binnen in winkel niet.

Ha ja, maar als je niet op deurschade moet letten is die deur snel open.

723

Re: Nijvel: 17 September

Ergens op dit forum kan je ook de informatie vinden dat het met die brander 30 minuten zou geduurd hebben om die deur open te branden. Ze waren dus al zeker halfweg daarmee toen Fourez-Dewit arriveerden. Binnen stond een kar met dure spullen klaar (sigaretten en sterke drank) die ze hebben achtergelaten, dus het lijkt erop dat ze wel degelijk een buit van grote waarde voor ogen hadden. Beide gegevens doen mij geloven dat het koppel toevallige slachtoffers waren.

724

Re: Nijvel: 17 September

De Basis wrote:

En op die manier de moord op het echtpaar héél duidelijk in alle media te krijgen waardoor de boodschap aan iedereen heel duidelijk was.

Net zoals bij Finne heb ik over de piste van "in scene gezette moord" lang getwijfeld. Maar hoe toevallig het ook is... het is toeval. Finne kwam van Luxemburg terug. Het echtpaar kwam van Parijs terug... De reistijd uit Luxemburg of uit Parijs is zo onvoorspelbaar, en men kan onderweg nog even iets gaan eten. Dat krijg je toch niet gepland om met 2 wagens met 2 teams urenlang klaar te staan om zodra ze daar zijn die aanval te doen? In Nijvel waren 6 tot 9 personen betrokken. Er was nog een BMW aan de Colruyt en een vrachtwagen die verder stond te wachten.

Hoe weet je wanneer ze exact gaan vertrekken, en of ze die avond wel gaan vertrekken uit het buitenland? Hoe weet je dat ze net op die plaats gaan stoppen? De tankbeurt aan de Colruyt in Nijvel was puur toeval. En er moest wel daadwerkelijk getankt worden.

In het geval van Nijvel, die snijbrander om die deur open te doen, heb je toch niet altijd klaar liggen in je koffer. Als je daar dan dat echtpaar afmaakt na ze urenlang te volgen... dan ga je toch die snijbrander niet uithalen die je per toeval bijhebt om de deur van de Colruyt te beginnen openbranden, om de politie te lokken?

Ik zie toch eerder Becker en de Borains daar wat maisolie en koffie komen halen voor een marginalen feestje. Ze hadden gene roeste nagel om...

Het probleem begint al bij de term "bende van Nijvel": die is 2 keer fout:

  1. Het ging niet om 1 (grote) bende.

  2. Nijvel is geen typisch feit van wat men de bende noemt. Hold-ups op de warenhuizen tijdens het spitsuur als de klanten er zijn om geld te stelen. En het bedrag was meer dan voldoende voor dit soort marginalen.

Over 1985 spreek ik mij echter niet uit ... het motief daarvan kan veel zijn.

725

Re: Nijvel: 17 September

zeno wrote:
De Basis wrote:

Was het een inbraak of was het een afrekening waardoor duidelijk moest worden dat zelfs rijkswachters/politie niet gespaard zouden worden? Het lijkt er sterk op dat die rijkswachters in de val gelokt zijn door dat alarm (bewust?) te laten afgaan.

Dat is vrij onrealistisch. Als je het alarm wil laten afgaan volstaat een simpele koevoet. Dan ga je niet met een snijbrander en fles liggen zeulen.

Inderdaad. Rijkswachters Morue & Lacroix waren gewoonweg enorm snel ter plaatse. Dit hadden de daders waarschijnlijk niet verwacht maar wel rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Ze waren er op minder dan 5 minuten. Had er na de binnenkomende alarmmelding, een patrouille vertrokken richting Colruyt-Nijvel van aan de toenmalige Rijkswachtpost, dan waren die ten vroegste tussen 01:35 en 01:40 ter plaatse geweest.

Non semper ea sunt quae videntur

726

Re: Nijvel: 17 September

bertlagaisse wrote:

Het probleem begint al bij de term "bende van Nijvel": die is 2 keer fout

Natuurlijk is dat fout en toch spreekt iedereen hier over de Bende van Nijvel. En de journalisten ook en de speurders ook en ... Probleem is; zelfs als je feiten gaat indelen kom je nog vast te zitten.

727

Re: Nijvel: 17 September

Luxemburg of Parijs. Dat maakt weinig uit als je op een bepaald uur een afspraak hebt. Betreft die snijbrander heb je wel een punt maar dan moet er volgens mij een véél grotere buit achter die deur gelegen hebben. Trouwens, als je daar een deur begint open te branden naast een tankstation en dat duurt een half uur laat je je toch niet verrassen door mensen die komen tanken?

Re: Nijvel: 17 September

bertlagaisse wrote:

In Nijvel waren 6 tot 9 personen betrokken.

Dat is een veronderstelling gebaseerd op het grote aantal wapens waarmee daar afgevuurd werd. Er is echter niet geweten met hoeveel ze waren in Nijvel vermits er, buiten Lacroix en de politieagenten aan de Diable, geen levende getuigen zijn van de feiten aan de Colruyt. Het kan evengoed zijn dat ze daar maar met drie waren, elk gewapend met twee wapens. Aan de Diable des Amoureux zou er slechts één dader van de Mercedes in de Saab zijn overgestapt dus de anderen moeten in de Saab gezeten hebben en daar was niet bepaald veel ruimte over. Tenzij er niet alleen een Saab aan de Colruyt stond maar ook nog een andere wagen waarmee een aantal daders mee zijn weggereden.

729

Re: Nijvel: 17 September

Waar hadden ze de buit (sigaretten, drank, koffie, olie etc, veel volume) in mee willen nemen? Of was dat de vrachtwagen van Nardella?

730

Re: Nijvel: 17 September

Naargelang de 36 bekentenissen van de Borains waren ze met 5 a 9 mensen in Nijvel. Er was daar nog een tweede wagen met Cocu achter het stuur volgens bepaalde verklaringen: een BMW. De vrachtwagen van Nardella stond verder te wachten om hen op te pikken bij pech.