11

Hebben ze de betrokkenen effectief gechanteerd? Het zou kunnen, maar dat is helemaal niet zeker...

12

Het lijkt me zeer aannemelijk dat op die tape geen Roze Balletten staan. Maar wel de bewijzen van het frauduleus failliet van de bank Van Loo. Dat De Pauw hierin genoemd wordt, biedt ons een mogelijkheid om dit te verifiëren. Kan De Pauw worden gekoppeld aan bank Van Loo? De chronologie is hier belangrijk. Vanaf weer duiken verhalen over die cassette op?

13

De beruchte videotape, de afrekeningen en de zoektocht er rond, het chantagemiddel bij uitstek van de onderwereld in de jaren '80.

Een overzicht:

  1. In 1981 pleegt Philippe Moureaux (PS) samen met Eliane Van Vreckom een inbraak in het huis van Georges Cywie op zoek naar de beruchte video;

  2. Brandstichting in juli 1981 in het gebouw van de redactie van de krant Pour. Aanleiding was de onthullingen die de krant deed in het dossier Pinon. Smets van de staatsveiligheid wordt als mogelijke opdrachtgever genoemd.

  3. 23/12/1982: De moord op José Van den Eynde en z'n lege aktetas die hij altijd bij zich had. Zoon Marc Van den Eynde vlucht weg na de dood op z'n pa. Smets doorsnuistert zijn woning.

  4. 10/1/1983: Moord op taxichauffeur Angelou in Mons. Van Angelou wordt gezegd dat hij minderjarigen naar orgieën bracht. Voor hetzelfde taxi-bedrijf gewerkt als Van den Eynde.

  5. 1983: De overval op de supermarkt in Nijvel. Slachtoffer Fourez was in het bezit van de videotape en was zelf ook deelnemer aan dergelijke orgieën.

  6. 1985: Overval in Overijse. Slachtoffer Louis Finné had een vriend die seksfuiven organiseerde voor pedofielen. Een andere vriend van Finné zei dat hij een verschrikkelijk geheim met zich meedroeg maar wou niet zeggen wat precies om zijn nagedachtenis niet te bezoedelen.

  7. 1989: In het rapport van De Jonghe-Van Brussel in hun onderzoek naar de Bende Van Haemers laat een anonieme getuige optekenen dat Achille Haemers zeker weet dat Philippe Lacroix de videotape in zijn bezit heeft;

  8. Jean-Pierre Callens. Betrokken in het onderzoek naar Lydia Montaricourt en Fortunato Israel (dossier Eurosystem). Zeer close met Denise Tyack. Had een relatie met Dagmar Zeyen en was een informant voor Beijer en Bouhouche. Wordt aanzien als iemand die wellicht ook de tape gezien had en/of in zijn bezit had.

14

Uit het verslag van de Tweede Bendecommissie (bijlage 3):

Gelet op het verband dat door Balfroid werd gelegd met het onderzoek omtrent de Bende van Nijvel, moet ook melding worden gemaakt van zijn verklaring omtrent de tegenwerking die hij en een collega ondervonden van het openbaar ministerie te Brussel toen zij kennis wilden nemen van een zedendossier met bijhorende cassette:

"Ingevolge de zaak van Beersel, de moord op Van Den Eynde, werd ons gemeld dat er in de aktentas die leeg naast hem werd aangetroffen, waarschijnlijk een compromitterende cassette van de roze balletten zat. Volgens diezelfde informatie kwam die waarschijnlijk van een notaris en was het een kopie van de cassette die door (...) afgekocht was en dat op die cassette mensen zoals (...), (...), (...) en anderen voorkwamen. Daarna hebben we via een tipgever vernomen dat het dossier door het Hoog Comité van Toezicht al behandeld was en dat wij er officieus kennis van konden nemen, en dat het ging om een dossier van ongeveer een meter hoog waarin van die cassette gesproken werd. Wij hebben er met de heer Schlicker over gesproken. (...)"

Ik ga ervan uit dat Balfroid Nijvel bedoelt, en niet Beersel?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

In zijn volgende verklaring - één dag later - maakte Peelos nog enkele aanvullende kanttekeningen bij het onderzoek:

  • Hij zei te beschikken over informatie dat Montaricourt films of video-cassettes in bewaring zou hebben gegeven bij haar raadsman, en dat een andere cassette zich zou bevinden bij een notaris te Brussel; deze zou hem zijn overhandigd door de Bonvoisin die op basis van deze video foto's had genomen, die werden getoond aan bepaalde leden van de Bende-commissie;

  • Volgens Pinon was het paar Dewit - Fourez (vermoord bij de overval van "de bende" op de Colruyt in Nijvel) in het bezit van een video-cassette van de roze balletten waarbij het - volgens Peelos - mogelijks ging om een cassette die was gemaakt in de villa van (...) en die werd gekocht door (...) en de gebroeders (...) voor een bedrag van 144 miljoen.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 3)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Loopt er in dit verhaal nog een lijntje naar Aalst?

17

"villa van": Mathot?
"gekocht door": De Pauw?
"en de broers": Vastapanne?

Er zou ook sprake zijn van een K7 die in Tunesië werd gemaakt, weet iemand daar iets meer over?

dim wrote:

"en de broers": Vastapanne?

Of de broers Lippens?

Een tape zou een notaris in zijn bezit hebben? Elise Dewit werkte vroeger toch voor een notaris. Welke? Ik denk dat de sleutel van het het Bende-verhaal eerste deel toch te vinden is op de tape?

Als het echt om een tape zou gaan, dan zijn al die diefstallen niet logisch. Ook die confrontaties met politie passen niet in een video-piste. Vanden Eynde, en het koppel Fourez-Dewit zijn allen uit de feiten gebleken onschuldige slachtoffers. Net als Josef Broeders, Jacques van Camp etc. Die videoband is een keer geopperd door iemand, dat verhaal is een eigen leven gaan leiden, maar er bestaan wel 100 verschillende getuigenissen en verklaringen voor de Bende van Nijvel. Mocht het een complot zijn, dan is de videoband voor mij de meest onwaarschijnlijke. Als je iemand uit de weg wil ruimen of perse een tape wil bemachtigen, dan verwacht je niet de modus operandi zoals de Bende van Nijvel. Je verwacht dan ontvoeringen, bedreigingen, afpersingen, mishandeling, professionele executies. Zeker niet zoveel risico om met de politie in vuurgevechten te geraken.