21

Re: Vingerafdrukken

Onze redactie kon de hand leggen op die lijst, en zo komen we voor het eerst te weten welke vingersporen precies waar zijn achtergelaten...

Tot zover het geheim van het onderzoek! Goed dat de lijst openbaar is,maar ik stel me vragen of dit niet weeral het zoveelste dwaalspoor of manipulatie is ... 19 vingerafdrukken van allemaal overleden verdachten in de Bende van Nijvel-saga... onderzoek afgesloten... einde verhaal.

22

Re: Vingerafdrukken

Ook Het Nieuwsblad maakt hierover melding » www.nieuwsblad.be

Iemand het volledige artikel op één van de sites?

Re: Vingerafdrukken

Van de 6000 verdachten die onderzocht zijn op DNA en vingerafdrukken zijn er nog een 100 tal in de running...

24

Re: Vingerafdrukken

De negentien vingerafdrukken van de allerlaatste kans: hierin bijten speurders zich al 40 jaar vast in dossier-Bende van Nijvel

Negentien vingerafdrukken. Dat is de wetenschappelijke buit van de speurders die zich na veertig jaar nog steeds vastbijten in de Bende van Nijvel. Onze redactie kon de hand leggen op die lijst, en zo komen we voor het eerst te weten welke vingersporen precies waar zijn achtergelaten. Of: hoe een zakje chips misschien toch ooit nog voor een doorbraak kan zorgen.

De Bende van Nijvel ligt straks veertig jaar achter ons. In een reeks overvallen op warenhuizen en andere diefstallen met geweld, in de jaren 1982, 1983 en 1985, maakte de “groep” 28 doden en meer dan 40 gewonden. Het onderzoek naar de daders leverde al die tijd niets op. Waren het misnoegde rijkswachters? Kwamen de daders uit het extreemrechts milieu? Wilden ze een staatsgreep plegen? En wat met de befaamde “roze balletten”, waarvan getuigen geëlimineerd moesten worden? Alle pistes passeerden de voorbije vier decennia de revue, maar een doorbraak kwam er nooit. Tot grote teleurstelling van de nabestaanden.

In 2018 – na vele jaren van vruchteloos onderzoek en doodgelopen pistes – nam het federaal parket de zaak in de handen en besloot ze het over een andere, wetenschappelijke boeg te gooien. Het onderzoek van de allerlaatste kans, op basis van alle mogelijke gesofisticeerde technieken.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

25

Re: Vingerafdrukken

  • Maubeuge: 14 augustus 1982 - 2 vingerafdrukken op glazen deur

  • Plancenoit: 14 februari 1983 - 2 vingerafdrukken op gestripte Volkswagen Golf

  • Halle: 3 maart 1983 - 3 vingerafdrukken op telefoonhoorn

  • Nijvel: 17 september 1983 - 1 vingerafdruk op leeg zakje chips

  • Eigenbrakel: 17 september 1983 - 2 vingerafdrukken op autokrik

  • Aalst: 9 november 1985 - 1 vingerafdruk op kast met geldkoffer

26

Re: Vingerafdrukken

Wat het artikel niet zegt is van hoeveel verschillende daders de vingerafdrukken zijn.

27

Re: Vingerafdrukken

En zijn deze vingerafdrukken vergeleken met politieagenten die op de plaats delict aanwezig waren of met slachtoffers en getuigen van de misdaden?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Vingerafdrukken

Volgens de bron Mediahuis:

“Deze vingerafdrukken werden vergeleken met een heel groot deel van de zesduizend profielen, en ook hier zou nog geen match tevoorschijn gekomen zijn.”

Het aantal potentiële verdachten is volgens Mediahuis inmiddels geslonken van zesduizend naar een honderdtal potentiële verdachten.

“Voor zover we weten. Het federaal parket wil hierover geen bijkomende info kwijt, net omdat het onderzoek nog steeds volop loopt”, stelt de redactie.

Re: Vingerafdrukken

Dat lege pakje chips kan toch evengoed door iemand anders zijn weggegooid?

30

Re: Vingerafdrukken

Uit het forensisch onderzoek bleek dat een van de daders een zakje chips moet gegeten hebben. Dat zakje werd dus terug gevonden, met op dat zakje een vettige vingerafdruk.

Het gevonden zakje kan nog steeds een zakje chips zijn dat op het terrein gedropt of gewaaid is, maar wetenschappelijk onderzoek kan ook aantonen of de chips van dat zakje overeen stemmen met de sporen van chips die elders op de plaats delict gevonden zijn.

Lees bv eens:

https://cdn.politeia.xcs.be/assets/Covers/Cover_Handboek%20forensisch%20onderzoek_ed2_web.jpg

» politeia.be