11

Re: Lodelinsart: 14 November 1985

Overval in België op postkantoor

In België is vanmorgen opnieuw een overval gepleegd. Drie gewapende en gemaskerde mannen drongen omstreeks zeven uur binnen in het postkantoor van Lodelinsart, een plaatsje nabij Charleroi, en gingen er vandoor met een bedrag van ruim 125.000 gulden. Er is niet geschoten.

Twee van de overvallers droegen een carnavalsmasker. De derde had een bivakmuts over het hoofd getrokken. Het drietal nam de vlucht met een Volkswagen GTI, hetzelfde type wagen waarmee de Bende van Nijvel zich meestal verplaatst. Maar de politie neemt vooralsnog aan dat er geen verband bestaat tussen deze overval en de doorgaans uiterst bloedige overvallen van de bende.

De politie vermoedt dat de Bende van Nijvel voor een deel uit buitenlanders bestaat die, geholpen door één of twee Belgen, in België paniek zaaien. Het gaat mogelijk om een afsplitsing van de SAC (Service d'Action Civique), een ultra-rechtse Franse organisatie.

Bron: Leeuwarder courant: hoofdblad van Friesland | 14 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Lodelinsart: 14 November 1985

Weer overval in België gepleegd - Geen doden, buit 125.000 gulden

In België is vanmorgen vroeg opnieuw een overval gepleegd. Drie gewapende en gemaskerde mannen drongen omstreeks zeven uur binnen in het postkantoor van Lodelinsart, een plaatsje nabij Charleroi, en gingen er vandoor met een bedrag van ruim 125.000 gulden.

Twee van de overvallers droegen een carnavalsmasker. De derde had een bivakmuts over het hoofd getrokken. Het drietal nam de vlucht met een Volkswagen GTI, hetzelfde type wagen waarmee de Bende van Nijvel zich in de regel verplaatst. Maar de politie neemt vooralsnog aan dat er geen verband bestaat tussen deze overval en de doorgaans uiterst bloedige overvallen van de „bende van Nijvel", die vorige week zaterdag nog acht mensen om het leven bracht bij een overval op een warenhuis in Aalst. Bij de overval van vanochtend zijn er geen schoten gevallen.

In gerechtskringen is inmiddels vernomen dat men daar het vermoeden heeft, dat de „bende van Nijvel" voor een deel uit buitenlanders bestaat die, geholpen door één of twee Belgen, in België paniek zaaien. Er wordt nagegaan of de mogelijkheid bestaat dat men te doen heeft met een afgescheurde groep van de SAC (Service d'Action Civique), een ultrarechtse Franse organisatie.

Mededeling

De warenhuisketen Delhaize, waarvan het filiaal in Aalst zaterdagavond het jongste doelwit van de bende van Nijvel was, heeft inmiddels in alle kranten een mededeling doen verschijnen. Daarin staat: "De Raad van Bestuur en het personeel van de NV Delhaize zijn diep geschokt door de gebeurtenissen en brengen hulde aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de tragische aanslagen op de grootwarenhuizen. De onderneming is in de eerste plaats begaan met het waarborgen van de veiligheid van klanten en medewerkers. Delhaize verwacht van de bevoegde overheid nieuwe maatregelen en doeltreffende acties om het onontbeerlijk klimaat van nationale veiligheid te herstellen".

https://www.digibron.nl/images/generated/reformatorisch-dagblad/katern-nieuws/1985/11/14/1-large.jpg

Bron: Reformistisch Dagblad | 14 November 1985

Op het eerste zicht lijkt dit mij ook een copycat overval met dit verschil dat het doel hier duidelijk louter de buit was. Het valt echter niet uit te sluiten dat enkele figuren die zijdelings bij de bende betrokken waren of die connecties hadden met leden van de Bende op het idee kwamen om dezelfde signatuur (maskers, auto, een drietal) te gebruiken zodat dit ook aan de Bende toegeschreven zou worden.

Zo iets houdt wel risico's in: zoals iemand reeds schreef riskeerden ze Aalst in hun schoenen geschoven te krijgen als ze gepakt waren maar ook een groot risico was een mogelijke wraakactie tegen hen van de écht Bende leden omdat men hen probeerde te kopiëren, zo iets wordt door gangsters meestal niet geapprecieerd.

Daarom zou het wel handig zijn of we weten of deze overval opgelost werd en of we de daders kennen.

13

Re: Lodelinsart: 14 November 1985

Typisch, hoe er hier expliciet over "buitenlanders" wordt gesproken terwijl er in het bende dosier slechts éénmaal over buitenlanders wordt gesproken en dat is over het nummerbord zogezegd van de Nederlande koninklijke familie.