61

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Citaat:

Tijdens het Mendez-onderzoek stootten de speurders o.a. op een aanzienlijk (ongebruikt) wapenarsenaal, waarvan een deel wapens tijdens de nieuwjaarsnacht van '81/82 was ontvreemd uit de kazerne van de groep Diane.

Het duo Bouhouche-Beijer was zeer actief in de practical shooting clubs, vermoedelijk het milieu waar de militair opererende Bendedoders “hun opleiding” genoten of verfijnden.

Dat deze piste nooit terdege werd uitgediept had vooral te maken met vetes tussen magistraten. Onderzoeksrechter Hennart die het dossier Mendez beheerde, draalde met het uitwisselen van informatie omdat hij zich gehinderd voelde in zijn onderzoek.

Bovenstaande is toch wat er moet geloofd worden. Nog te vroeg om daar dieper op in te gaan, maar belangrijk alvast is om te vermelden dat Luc Hennart het onderzoek (Bouhouche-Beijer) over nam door toedoen van Deprėtre…

62

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Ah, het Mendez onderzoek. Maar de zaak Mendez mocht absoluut niet aan de Bende van Nijvel gekoppeld worden, toch?

63

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Niet mij woorden: "De gerechtelijke politie had een beperkt budget voor informanten en trachtte de tipgevers op andere manieren een dienst te bewijzen. En een groot deel van de magistraten waren perfect op de hoogte van die gunsten."

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Ben, een stelling welke zeer kort door de bocht is en bewijst van bekrompenheid. Indien we deze gedachtengang doortrekken, heeft ook Mendez niets te maken met de Bende?

Aan bewijzen hebben we over heel deze website een groot gebrek, daar hebben jammer genoeg de blauwe in het verleden goed voor gezorgd.

65

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Ben wrote:

Er is geen connectie tussen diefstal bij de Groep Diane en de Bende van Nijvel.

Onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix heeft in de Bendecommissie meermaals verwezen naar het feit dat eenzelfde advocaat toegang kon hebben tot de twee dossiers van dat van de Bende van Nijvel als dat van de moord op Juan Mendez, indien hij enerzijds de verdediging op zich neemt van een lid van de bende van de Borinage, en anderzijds de verdediging verzorgt van een beschuldigde uit het dossier Mendez. Daaruit besluit onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix dat de advocaten uiteindelijk meer weten dan zijzelf.


Merkwaardig toch dat ondanks alle aanwijzingen de moord op Juan Mendez niet opgelost is? Niet?
Correctie: NOG niet opgelost is.

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Ben wrote:

Vergeef me mijn naïeve vraag maar wat is dan de connectie tussen de diefstal van wapens bij de rijkswacht en de feiten van de Bende van Nijvel? De wapens die gestolen zijn bij de rijkswacht zijn voor zover we weten nooit gebruikt door de Bende van Nijvel.

FOUT ...

Bij de ontdekking van de door Bouhouche gehuurde garageboxen (aan de Louisalaan in Brussel en Hippocrateslaan 2/12 in Woluwe) werden meteen ook een aantal van de bij Dyane en bij Mendez gestolen wapens teruggevonden. Anderzijds weten de speurders dat één van de Heckler und Koch-mitrailleurs door de Bende van Nijvel is gebruikt. Dit brengt Bouhouche dan weer rechtstreeks in verband met de Bende van Nijvel.

Bron: De Bende & Co | Hugo Gijsels | Kritak 1990 (blz. 154)

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Voldoende stof tot nadenken, Ben.

68

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Dat dit is opgenomen in het boek van Gijsels wil niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk waar is. Vermoedelijk wordt gedoeld op de robottekening van een dader in Aalst (die met het automatisch wapen op de rug). Uit het overzicht van gebruikte munitie komt de H&K niet naar voor.

69

Re: Etterbeek: 31 December 1981

De commissie plaatst vraagtekens bij de rol van de experten in ballistiek die in het dossier van de Bende van Nijvel zijn opgetreden. Ze verwijst onder meer naar de houding van de expert Edouard Tombeur en zijn verslag over de aanslag op de heer Vernaillen. In een eerste verslag schrijft de expert dat het wapen van Bouhouche zeker werd gebruikt, om vervolgens in de volgende verslagen op deze stelling terug te komen.

Geconfronteerd met deze vaststelling rijst de vraag welke waarde er aan een expertiseverslag gehecht kan worden.

Alle wapenexpertises, vanaf de aanslag op Vernaillen, over de Bende van Nijvel tot en met de expertise van de vondst van verschillende “bendewapens” in Ronquières zijn zeer gecontesteerd. Hun advocaten hebben dat met verve en succes gebruikt in de rechtszaal tijdens het proces ‘Bouhouche-Beijer’. Een proces ‘Bende van Nijvel’ is er nog niet geweest.

Het is omwille van daarvan dat ze nooit gekoppeld geweest zijn aan Robert Beijer en Madani Bouhouche vs de ‘Bende van Nijvel’. Het is dàt, dat Robert Beijer (steeds onder verschillende aliassen) blijft herhalen.

En met hem ook zeer spontaan verschillende forumleden hier. Blijkbaar.

Re: Etterbeek: 31 December 1981

Die H&K schiet 9 mm, en ik dacht dat er in Aalst herladen hulzen 9 mm zijn gevonden?