271

Re: Abdelkader Belliraj

"De moordenaars zouden Abdelkader Belliraj, die in 2000 informant van de Staatsveiligheid zou worden, en Ahmed Moukhlis geweest zijn."

Bron » notabilia.rssing.com

272

Re: Abdelkader Belliraj

Abdelqader Belliraj, soupçonné dans le dossiers des tueurs du Brabant, serait détenu à l’isolement depuis 3 ans au Maroc

Le Belgo-Marocain Abdelqader Belliraj serait détenu en régime d’isolement abusif depuis plus de trois ans, selon son épouse dont les dires sont relayés vendredi par Human Rights Watch. L’homme, cité en Belgique dans le dossier des "tueurs du Brabant", a été condamné à la perpétuité au Maroc en 2009, accusé de faire partie d’une organisation terroriste.

Rachida Hatti, l’épouse d’Abdelqader Belliraj, vit en Belgique et est autorisée à parler à son mari au téléphone. Elle a déclaré auprès de l’ONG de défense des droits humains que le Belgo-Marocain, détenu à la prison Toulal 2 de Meknès, ne serait "autorisé à quitter sa cellule qu’une heure par jour depuis mai 2016 et que les autorités le privent de tout contact avec les autres prisonniers".

Contactée par l’AFP, l’administration pénitentiaire marocaine (DGAPR) n’a pas donné suite.

Human Rights Watch dénonce ces conditions de détention qui, si elles se vérifient, contreviendraient aux normes des Nations Unies sur le traitement des prisonniers. L’ONG précise avoir envoyé une lettre, le 12 novembre dernier, à la Délégation interministérielle aux droits de l’Homme. Cette dernière l’a transmise à l’administration marocaine des prisons, sans réponse pour l’instant.

HRW dénonce également de manière plus générale la condamnation de M. Belliraj, pointant que la peine de prison à perpétuité a été fondée sur ses aveux et ceux de ses coaccusés, qui auraient été obtenus sous la torture. Abdelqader Belliraj avait été arrêté en 2008 avec 34 autres hommes, accusés de composer une organisation terroriste.

Bron: SudInfo | 17 Januari 2020

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

273

Re: Abdelkader Belliraj

Levenslang in Marokko wegens 6 moorden in België, maar vermeende terrorist wordt straks bij ons wellicht buiten vervolging gesteld

Krijgt het federaal parket zijn zin, dan wordt Abdelkader Belliraj (63) donderdag door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) buiten vervolging gesteld voor zes terroristische moorden die in Brussel gepleegd werden in 1988 en 1989. Raar maar waar: dat terwijl de man in Marokko een levenslange straf uitzit nadat hij er uitgerekend die zes moorden zou bekend hebben. Het lijkt niet te rijmen

Er is de Bende van Nijvel. En dan de zes onopgehelderde terreurmoorden in het Brusselse van eind de jaren 1980. Twee loodzware dossiers die al decennia op een ontknoping wachten. Twaalf jaar geleden leek de oplossing voor het tweede dossier uit Marokko te komen, waar Abdelkader Belliraj, een Belgisch-Marokkaanse man uit Evergem, bekentenissen zou afgelegd hebben. Maar dat is nu helemaal niet meer zo zeker als het toen leek.

» Nieuws

Re: Abdelkader Belliraj

imazibraine wrote:
CleverTrevor wrote:

Het geopperde motief staat niet in verhouding tot diverse van de gepleegde misdrijven (moord op een huisbewaarder na een inbraak, een taximoord die niet eens meteen ontdekt werd, een paar hold-ups zonder slachtoffers), om maar eens een draai te geven aan een bekende argument om te denken dat de bende uit terroristen bestond.

Maar soit, waar het om gaat is welke bewijzen er zijn voor deze piste. Ik zie ze nog niet. Dat iemand in Braine-le-Comte woonde, is wel een beetje te mager. Dat iemand in 1984 niet beschikbaar was wegens verblijf in het buitenland, idem. Dat er iemand van bovengemiddelde lengte tot de club behoorde, evenmin.

Het zou dus fijn zijn als de kranige ambtenaar, die in zijn eentje voor elkaar krijgt wat 35 jaar onderzoek niet lukte, met meer details naar buiten komt. Misschien, als er werkelijk iets tussen zit, wil ik er wel in geloven. Maar ik vrees ervoor. Tot dan is dit niet meer dan de zoveelste hypothese, waarvan alleen al deze website er een paar honderd kent.

Denk dat niet te gauw, Clevor Trevor.

De vrijlating van Said Al Nasser was hen wel degelijk heel wat waard. Hij kreeg levenslang. Minister van Justitie Melchior Wathelet antwoordde op 4 augustus 1988 negatief op zijn gratieverzoek. Daarna zet Abu Nidal alle registers open: dokter Jan Cools wordt ontvoerd in Libanon, en in België pleegt Belliraj 6 moorden, waarvan 1 op de joodse dokter Joseph Wybran, Daar wordt een uitgebrande Golf GTI met weggevijld chassisnummer en verwijderde achterbank achtergelaten. Zie je de boodschap?

En de gezinnen Houtekins-Kets 5 jaar lang gijzelen: doe je dat voor een zwak motief?

Staar je niet blind op een paar feiten die marginaal lijken: we spreken hier over een bende die gedeeltelijk bestaat uit werkloze arbeiders, getroffen door de ineenstorting van de industrie in de regio begin de jaren '80. Een man als El Bourajradji is al sinds 1972 illegaal in het land en leeft van dag tot dag, vooral door het plegen van criminele feiten. Dan is elke frank welkom, zeker als je een safehouse moet huren en een jaar lang geen inkomen hebt omdat je een terroristische opleiding in Libanon gaat volgen. Op het einde van dat jaar 1984 wordt volgens Paul Ponsaers overigens in Beiroet een Palestijn geliquideerd met het Rijkswachtpistool dat de Bende had buitgemaakt bij de schietpartij aan de Colruyt in Nijvel.

De echte terroristische feiten volgen na de terugkeer uit Libanon, op 27 september en 9 november 1985: zestien doden, waaronder kinderen. Waarom kinderen, hebben wij ons altijd afgevraagd. Volgens mij omdat de bendeleden in Libanon geïndoctrineerd waren met de gedachte dat de Christelijke Falangisten ook Palestijnse kinderen gedood hadden tijdens de moordpartijen in de vluchtelingenkampen van Sabra en Shatila.

Als je bewijzen wil: wie weet staan er wel sterke aanwijzingen in de aangifte van die ambtenaar. Maar het kunnen pas bewijzen worden als men ook de moeite doet om ze te onderzoeken. En of dat na meer dan twee jaar ook effectief gebeurd is zal nog moet aangetoond worden via P.V.'s en rogatoire commissies. We zijn benieuwd, en veel van de 20 bijkomend aangeworven speurders ongetwijfeld met ons ...

Heb je je trouwens al eens afgevraagd waarom die 20 plots na 35 jaar werden aangeworven? En waarom onze Minister van Justitie een assisenproces aankondigde binnen de twee jaar?

Helemaal aan het eind van uw betoog hiervoor, vraagt u aan CleverTrevor of hij zich wel eens heeft afgevraagd waarom die 20 (speurders) plots na 35 jaar werden aangeworven en waarom ons minister van Justitie een assisenproces aankondigde binnen de twee jaar, waarmee u de indruk wekt het (de) antwoord(en) daarop te kennen. Kunt u zich nader hierover uitlaten, terwijl ik nog aan het opkrabbelen ben vanwege de liquidatie van een Palestijn, in 1984, met het rijkswachtpistool dat was buitgemaakt bij schietpartij bij de Colruyt te Nijvel, als we u, in commissie met Paul Ponsaers, mogen geloven.

Ik geef u maar geen complimenten, omdat ik veel te bang ben dat die bij u in het verkeerde keelgat schieten.

Re: Abdelkader Belliraj

De ambtenaar van Buitenlandse Zaken die meende  een verband te zien tussen de Bendefeiten en de activiteiten van Abu Nidal, Belliraj en Ali Aârrass deed hiervan op 10 mei 2017 schriftelijk aangifte bij onderzoeksrechter Martine Michel van Charleroi. Toen hij na zes weken nog  geen reactie kreeg bezorgde hij een kopie van zijn aangifte aan het Federaal Parket, waarmee hij beroepshalve veel contacten had in terrorismedossiers. 

Kort daarna nam commissaris Jean-Philippe Görtz van de Cel Jumet contact op met hem en werd zijn aangifte opgenomen in een P.V. Groot was dan ook de verbazing van de ambtenaar toen hij enkele maanden later vernam dat Procureur-Generaal De Valkeneer van plan was prioriteit te geven aan de 'bekentenis' op het sterfbed van oud-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky. Het viel daarbij op dat Bonkoffsky in 2017 al meer dan twee jaar dood was en dat hij 17 jaar eerder een DNA-staal had afgestaan dat hem vrijpleitte van alle betrokkenheid. Waarom werd de piste Bonkoffsky dan uitgerekend in 2017 als een spectaculair nieuw spoor voorgesteld? 

Hoofdcommisaris Görtz verliet in deze periode overigens het onderzoek met een burn-out. 

Op 31 oktober 2017 antwoordt Minister Geens op vragen in de kamercommissie Justitie, waarbij hij het heeft over "manipulatie van de Bende-vondsten in het kanaal Brussel-Charleroi". 

De ambtenaar van Buitenlandse Zaken contacteert daarop onmiddellijk de kabinetschef van Minister Geens, een diplomaat die hij  persoonlijk kent. Hij vraagt hem of de Minister op de hoogte is van zijn aangifte. 
Dan blijkt dat Procureur-Generaal De Valkeneer Minister Geens gebriefd heeft over de stand van zaken in het Bendedossier, maar dat hij daarbij met geen woord gerept heeft over de aangifte van de ambtenaar.  Maar dat hij wel de nadruk gelegd heeft op "manipulatie".

Niet lang daarna verdwijnt Procureur-Generaal De Valkeneer uit het dossier. Minister Geens overweegt zelfs om het Bendeonderzoek volledig te onttrekken aan de parketten van Charleroi en Bergen : 

 https://www.ringtv.be/nieuws/meer-mankr … -speurders
"... Ook wordt het onderzoek mogelijk weggehaald bij de parketten van Charleroi en Bergen ..."

Bovendien worden 20 bijkomende speurders ingezet om het dossier vooruit te helpen. Uiteraard doet de Minister dat niet omdat de piste Bonkoffsky en de beweerde manipulatie in Ronquières hem zo geloofwaardig lijken. Integendeel, de hypothese Bonkoffsky wordt al even snel weer afgevoerd als ze is opgedoken. 

Eind maart 2018 reist Minister Geens dan naar Marokko, waar hij het met zijn Marokkaanse ambtgenoot heeft over een mogelijke overbrenging naar België van Ali Aârras, de medeplichtige van Belliraj die in Marokko een gevangenisstraf uitzit voor terrorisme. Diezelfde week nog maakt Marokko effectief een overbrengingsverzoek voor Ali Aârras over aan de Belgische FOD Justitie. Minister Geens zal dat verzoek later ook goedkeuren.

Een maand na zijn bezoek aan Marokko doet Minister Geens in het VTM- nieuws van 28/4/2018 dan zijn uitspraak "dat er binnen dit en drie jaar wellicht een proces komt rond de Bende van Nijvel ". 

Kort vóór die uitspraak doen er zich evenwel enkele merkwaardige evoluties voor in het dossier. Op 6 maart 2018 verklaart gewezen voorzitter van het controlecomité op de inlichtingendiensten (Comité I), Jean-Claude  Delepierre, "dat het wenselijk zou zijn dat het Comité I zou onderzoeken wat de rol was van de Staatsveiligheid in het dossier Bende van Nijvel :  https://www.apache.be/2018/03/06/comite … derzoeken/

Midden maart 2018 vraagt de Staatsveiligheid dan aan de Dienst Vreemdelingenzaken dat een Marokkaanse inlichtingenagente, Kaoutar Fal, het land zou uitgewezen worden : 
 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/12 … -illegaal/ 

Kaoutar Fal wordt effectief uitgewezen, en vanaf dan krijgt het dossier een merkwaardige wending : over Belliraj en Ali Aârrass wordt voortaan in alle talen gezwegen. De focus wordt verlegd naar de beweerde manipulatie van de Bendevondsten in het kanaal Brussel-Charleroi. De onderzoeksrechter in Charleroi laat twee oud-rijkswachters, Philippe Vermeersch en François Achten, aanhouden en in staat van beschuldiging stellen. 

De uitspraak van gewezen Comité I - voorzitter Delepierre kwam de Staatsveiligheid duidelijk bijzonder slecht uit, net als de aangifte van de ambtenaar van Buitenlandse Zaken.
Belliraj was namelijk een betaald informant van zowel de Staatsveiligheid als van een buitenlandse inlichtingendienst. Hij werd gehuisvest in een villa in Evergem, in de Gentse kanaalzone, die hij huurde van een andere informant van de Staatsveiligheid. Een merkwaardige voorkeursbehandeling, voor iemand die sinds begin de jaren '80 bij onze inlichtingendiensten bekend stond als een staatsgevaarlijke extremist, voortdurend op zoek naar wapens en explosieven ...

Re: Abdelkader Belliraj

Heb het gelezen, imazibraine, dank u wel. U maakt er zich bepaald niet met een jantje-van-leiden vanaf. Op zichzelf een duidelijk stuk van uw kant, met dien verstande dat de door u gelegde verbanden zouden kunnen kloppen, maar niet meer dan dat, omdat elementen die uw stellingname (kei)hard maken, ontbreken.

Degenen die hier duidelijkheid over zouden kunnen geven, zoals ex-minister Geens, doen hierover het zwijgen toe. Dit laat onverlet dat ik al uw posts zal verzamelen en lezen, wat met name te maken heeft met de (onbekende) (unieke) taal die door bepaalde verdachten in het Bende-dossier zou zijn gesproken.

Re: Abdelkader Belliraj

Ondertussen heb ik Bouten en Ponsaers er op nageslagen.

Daaruit haalde ik geen informatie , op grond waarvan je van een of meer overvallers, mede op basis van bij een aantal van bij hen waargenomen lichaamskenmerken en/of de door een aantal van hen gebezigde taal, hun afkomst (nader) zou kunnen worden bepaald. Getuigen/slachtoffers maakten melding van algemeenheden als  'mediterrane type', en 'taal die ik niet verstond' en dergelijke, . Dat schiet niet echt op.

Op die basis kan ik igeen link leggen naar  - bijvoorbeeld - het Berbers, imazibraine, voor zover je uitdrukkelijk daarop aanstuurde, wat niet wil zeggen dat ik de  mogelijkheid ' dat er tijdens een of meer overvallen Berbers (of een andere,  uniekere taal dan Frans of Nederlands) is gesproken, absoluut niet uitvlak.  Ik lees gewoon door, omdat ik je wel kan/wil volgen.

Over zware Nederlandse of Franse (onverstaanbare) dialecten heb ik het dan nog niet gehad...

278

Re: Abdelkader Belliraj

Gorts met twee puntjes op de o komt hier opnieuw ter sprake.Hebben we het hier over dezelfde die ooit binnen viel in de loods in Overijse met de melding dat de Bende in die loods zat?
Dat was dan na de moord op die jood door Poilvache en co. Wat een toeval dan dat er zich net nu iemand meldde die ooit deel uit maakte van die famillie. Twee pistes die samen komen ,wel wel

Re: Abdelkader Belliraj

Neen, die is het niet.

Niet dezelfde voornaam, overigens.

Commissaris Görtz is O.K.

Je kan je afvragen of zijn familienaam niet misbruikt werd in dat hele 'loods'-verhaal.

Hij heeft geen enkele band met de streek van Overijse.

Is Franstalig.

280

Re: Abdelkader Belliraj

imazibraine wrote:

De ambtenaar van Buitenlandse Zaken die meende  een verband te zien tussen de Bendefeiten en de activiteiten van Abu Nidal, Belliraj en Ali Aârrass deed hiervan op 10 mei 2017 schriftelijk aangifte bij onderzoeksrechter Martine Michel van Charleroi.  ...

Is het bekend welk exact verband de ambtenaar zag?
En u imazibraine lijkt zeer goed op de hoogte van deze piste, kent u de ambtenaar?