Topic: Abdelkader Belliraj

C'est une simple hypothèse de travail. Une déduction d’enquêteurs. Mais elle est prise au sérieux depuis plusieurs mois. De mêmes armes auraient pu être utilisées par les tueurs du Brabant, à l'origine de 28 meurtres inexpliqués de 1982 à 1985, et par les auteurs de six assassinats racistes ou politiques commis en 1988-1989 et qui figurent aussi dans l'armoire aux mystères. De quoi tisser un lien entre toutes ces tueries, et accréditer la thèse d’une gigantesque opération de déstabilisation de l'Etat durant les années 1980?

Bron » www.lalibre.be

Re: Abdelkader Belliraj

Bestaat er ook een ballistische link tussen de feiten? Volgens het artikel is het niet meer dan een hypothese, of misschien een poging om de verjaringstermijn te laten ingaan vanaf 1989. smile

Re: Abdelkader Belliraj

Zie ook deze topic over de wapenexpertise door Déry in één van de zaken (Wybran) rond Belliraj.

"Eigenaardig is eveneens de rol die wapenexpert Claude Dery speelt in het onderzoek. Aan de ene kant gelooft hij niet dat het om een terroristische aanslag gaat, aan de andere kant neemt hij zelf het eigen initiatief om de Mossad te hulp te roepen. Begrijpe wie begrijpen kan. Dery, een gepensioneerde militair en gewezen medewerker van de militaire inlichtingendienst SDRA, is door het parket ingeschakeld als ballistisch expert. Op dinsdagavond rond 21 uur arriveert ook hij in het Erasmusziekenhuis. In de buurt van het rechterachterwiel van de Audi was intussen door een politieman de kogelhuls gevonden. Die wordt door Dery herkend als een huls van kaliber 7.65mm van het merk Sellier & Bellot Prague, munitie van Tsjechoslowaakse makelij.

Dit type van munitie, maar dan afgevuurd door een ander wapen, werd volgens Dery ook gebruikt voor de dubbele Moskee-moord (zie hoofdstuk xx), de moord op een klusjesman van de Saoedische ambassade en de moord op Raoul Schouppe (zie hoofdstuk xx). Dery doet hier een kapitale vaststelling: hij legt voor het eerst een materieel verband tussen vijf van de zes moordaanslagen die pas twintig jaar later zullen kunnen worden toegeschreven aan Belliraj.

Maar deze wetenschap helpt het onderzoek in de zaak Wybran geen stap vooruit, redeneert de wapenexpert, want dit soort goedkope munitie is courant in omloop in ons land en wordt haast overal verkocht. Zolang het wapen niet is gevonden, is er bijgevolg geen enkele zekerheid. Of de moordenaar een geluidsdemper heeft gebruikt, kan Dery niet vaststellen. “Maar dat hulpmiddel is niet nodig op zo’n grote oppervlakte als de parking waar de feiten zijn gepleegd,” meent hij. “We zouden de test kunnen doen op hetzelfde uur als de gepleegde feiten. We denken dat de ruimte en het verkeer inde buurt de knal aanzienlijk moeten maskeren.”Dery komt vreemd genoeg in zijn ballistisch rapport tot de conclusie dat het wellicht niet om een terroristische aanslag gaat.

Wybran werd immers neergeschoten met één enkel schot van een 7,65mm pistool en “dus is vanuit een louter ballistisch standpunt, de versie van een terroristische aanslag niet de meest waarschijnlijke,” meent de expert. Zijn redenering gaat als volgt: “1) Het kaliber 7,65 wordt bijna niet gebruikt door terroristen, tenzij door een beginneling of door het TurksJoegoslavischAlbanees terrorisme. 2) Terroristen, net zoals maffiaspecialisten, maken hun slachtoffer altijd af met een genadeschot. In dit geval werd er maar één schot afgevuurd op een afstand van een tot drie centimeter, maar men mag niet uitsluiten dat een blokkering van het wapen of een moment van paniek bij de dader heeft verhinderd dat er meerdere schoten werden afgevuurd. 3) Opeisingen van reële terreurdaden gebeuren meestal zeer kort na de feiten, vermits publiciteit het doel is van een terreurdaad. In dit geval, volgens de informatie die ons werd gegeven, werd de daad pas meer dan 31 uur na de feiten opgeëist.” (…)

Munitie SBP 7.65 (Sellier & Bellot) staat toevallig ook op de lijst van gebruikte munitie door de Bende van Nijvel. Bij welk Bende van Nijvel-feit werd die Tsjechische munitie gebruikt? Daar hebben we nog altijd geen antwoord op gekregen.

4

Re: Abdelkader Belliraj

De Mossad bij Belliraj. Overduidelijk.

En bij de Bende. Tja, nogmaals verwijs ik naar de beweringen van klokkenluider Ostrovsky (Gladio-werktuig WNP = overgenomen door de Mossad voor het uitvoeren van o.a. de Bende-overvallen). En de banden van de "Canard" met Israel. En de vele links met afpersing, wapenhandel en Libanon. En de expliciete beschuldigingen van Mendez en Bultot aan het adres van Mossad-marionet Gol. En de figuren uit het dossier Atlas. En het statistisch opmerkelijk aantal namen uit de Bende-dossiers die ofwel jood zijn ofwel joodse links vertonen. En... en... en...

Dus... Een hypothese die het overwegen waard is als je het mij vraagt.

Re: Abdelkader Belliraj

http://i39.servimg.com/u/f39/15/00/61/71/tdb10.jpg

http://i39.servimg.com/u/f39/15/00/61/71/t110.jpg

http://i39.servimg.com/u/f39/15/00/61/71/t210.jpg

6

Re: Abdelkader Belliraj

Voor iedereen die wat meer wil weten over Abdelkader Belliraj en de rol van de Staatsveiligheid raad ik dit artikel van MO* aan:

Dossier-Belliraj: Slechts één man kent de hele waarheid

De officiële vertegenwoordiging van de Marokkaanse geheime dienst in Brussel is al maandenlang gesloten. Het boterde reeds een tijdje niet meer met de Staatsveiligheid, en sinds de affaire-Belliraj is de relatie tussen de twee inlichtingendiensten helemaal verziekt. Alain Winants, chef Staatsveiligheid: ‘Dit kan enkel faliekant aflopen.’

Op 27 juli is Abdelkader Belliraj door de rechtbank van Salé veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Marokkaanse justitie achtte bewezen dat de Marokkaanse Belg zes moorden had gepleegd, wapens had gesmokkeld, geld witgewassen en aan het hoofd stond van een terroristisch netwerk.

MO* beet zich drie maanden lang vast in de zaak-Belliraj, woonde het proces bij in Marokko, zag documenten die niemand eerder onder ogen kreeg en sprak met tientallen ingewijden.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Abdelkader Belliraj

Een ander voor onze veiligheidsdiensten en de Mossad gênant dossier is zeker dat van de uit Marokko afkomstige Belg Abdelkader Belliraj. De man had dankzij de Veiligheid van de Staat de Belgische nationaliteit gekregen en was ook een van hun informanten. Vooral werkte hij volgens insiders echter voor de Mossad.

Dit laatste volgens drie goed geplaatste en betrouwbare getuigen die ieder apart werden geïnterviewd. Een verhaal dat een andere vierde Belgische expert nadien bevestigde. De zaak raakte in de media doordat de man op beschuldiging van terrorisme in Marokko werd opgepakt en later hiervoor levenslang kreeg.

Dra bleek Belliraj een informant te zijn van onze Staatsveiligheid en zelfs Bin Laden ontmoet te hebben. Een enorm schandaal waarmee Alain Winants heel veel moeite had om het in de klassieke doofpot te stoppen. Bovendien stond in het jaarverslag voor 2009 van het Comité I dat de man ook nog werkte voor een grote buitenlandse veiligheidsdienst.

Dit bleek na wat onderzoek dus te gaan om de Mossad. Bij de dienst van Winants was het dan ook alle hens aan dek. Zeker toen bleek dat de man ook in ons land een serie onopgehelderde moorden op zijn kerfstok had, waaronder die in oktober 1989 op dokter Joseph Wybran, toen een der topfiguren binnen de joodse gemeenschap in onze hoofdstad.

Zo hebben alle mensen van de Staatsveiligheid, incluis dus Winants, volgens dat jaarverslag van 2009 onder ede zitten liegen tegen de onderzoekers van het Comité I. Het staat zo letterlijk in het op het internet te lezen jaarverslag dat ook aan het parlement werd bezorgd.

Amper iemand die er in parlement en pers vragen over stelde, behalve dan George Timmerman die toen nog bij De Morgen werkte. Niet voor lang meer echter. En nochtans was zo te zien dat de wet ook hier grootschalig was overtreden. Maar de doofpot stond al op het vuur te sidderen dankzij al die vorige affaires. Het is een traditie in dit verhaal. Van vervolging is in België nooit sprake geweest.

Bron » willyvandamme.wordpress.com

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Abdelkader Belliraj

(...) Maar als het vertrouwen in een andere inlichtingendienst onder nul zakt, is de Staatsveiligheid niet te beroerd om de confrontatie aan te gaan, ook al staan er diplomatieke relaties op het spel, waar jaren aan gewerkt is. "Kijk maar naar wat er gebeurd is in 2008 met de Marokkaanse geheime dienst", merkt de voormalige chef op. Die dienst had de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj en 27 anderen gearresteerd als leden van een terroristische groep. Belliraj had volgens de Marokkanen ook nog zes moorden bekend die hij eind de jaren 1980 in België gepleegd zou hebben. Maar het heikele punt was dat Belliraj al jaren een gouden informant was van de Staatsveiligheid. Het leek doorgestoken kaart.

"Dat was een donderslag bij heldere hemel. We wisten echt van niets. We hadden tot dan altijd goede contacten gehad met de binnenlandse inlichtingendienst van Marokko, de Direction de la Surveillance du Territoire, de DGST. Die beschouwde we zeker niet als een vijandelijke dienst, zoals pakweg de Russen. Maar hierover hadden ze ons echt niets verteld. We hadden het met hen al over Belliraj gehad, maar nooit over die zware beschuldigingen. We wisten meteen dat wat er zogezegd in Marokko gebeurd was - met bekentenissen van verschillende mensen - onmogelijk was. Daarom hebben we drie personen van de andere Marokkaanse geheime dienst, de Direction Générale des Etudes en de la Documentation (DGED), die in het buitenland opereert, gevraagd België te verlaten.

De Marokkanen waren in hun eer geraakt, ja. Ze hebben zelfs al hun mensen teruggeroepen uit België. Maar tegenwoordig hebben we weer goede relaties met de Marokkanen. Onze administrateur-generaal, toen nog Alain Winants, heeft een officieel bezoek gebracht aan de Marokkaanse geheime dienst. Zij hebben opnieuw mensen naar België gestuurd, zij het wel niet dezelfde personen die teruggeroepen waren. Gezien de internationale context en de omvang van de Marokkaanse gemeenschap in ons land, was die kletterende ruzie met de Marokkanen onhoudbaar voor de Staatsveiligheid en voor België. Dat is typisch voor de inlichtingenwereld. Het is do ut des. Ik geef en jij geeft."

Bron: De geheimen van de Staatsveiligheid | Lars Bové

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Abdelkader Belliraj

De feiten in Parijs en Molenbeek indachtig, weer actueel.

10

Re: Abdelkader Belliraj

In 2008 werd Abdelkader Belliraj gearresteerd. Zijn aanhouding in Marokko veroorzaakte enige ophef in ons land, want de man die door het Marokkaanse gerecht tot levenslang werd veroordeeld als leider van een jihadistische terreurgroep, had jarenlang allerlei gewelddadige islamistische groepen geïnfiltreerd als informant van de Belgische Staatsveiligheid én voor rekening van een niet geïdentificeerde buitenlandse geheime dienst.

Bovendien bekende Belliraj dat hij in de jaren tachtig in Brussel niet minder dan zes politieke moorden had gepleegd of georganiseerd. Die moorden gebeurden volgens hem in opdracht van de Palestijnse terreurgroep van Abu Nidal, een groepering die opereerde vanuit Libië en tot op het hoogste niveau was geïnfiltreerd door de Mossad. Net op het moment dat Belliraj aan zijn reeks aanslagen begon, was Faez Al Ajjaz naar Marbella verhuisd.

De belangrijkste wapenfeiten van Belliraj waren de dubbele moord op Abdullah Al Adhal, de imam van de Grote Moskee in Brussel (een persoonlijke vriend van Faez Al Ajjaz) en diens assistent, de moord op een klusjesman van de Saudische ambassade in Brussel (het moordcommando vergiste zich van doelwit, eigenlijk wilden ze een Saudische geheimagent ombrengen) en tenslotte de moord op de joodse leider Joseph Wybran.

Op 3 oktober 1989, de dag waarop Wybran werd doodgeschoten op de parking van het Brusselse Erasmusziekenhuis, verbleef Faez Al Ajjaz geheel toevallig voor verzorging in datzelfde ziekenhuis. Hij kende het ziekenhuis waar Wybran werkte zeer goed. Ook na de Eurosystem-affaire was de geheimagent actief gebleven als tussenpersoon in de medische sector tussen België en Saudi-Arabië. Zo had hij in 1987 nog onderhandeld met de chef van de cardiologische dienst van dit ziekenhuis om hem te overhalen om zich met zijn volledige ploeg te installeren in Saudi-Arabië.

Helemaal verontrustend is dat Al Ajjaz de centrale organisator bleek te zijn van een gesofisticeerd en professioneel aangelegd vals spoor in het onderzoek naar zowel de dubbele Moskeemoord als de moord op Wybran. Met medewerking van zijn eigen informantennetwerk, de veiligheidsdienst van de ambassade van Saudi-Arabië in Brussel, het hoofdkwartier van de Saudische geheime dienst in Djeddah en enkele bevriende magistraten en politiechefs (die allemaal al dan niet te goeder trouw handelden) fabriceerde Al Ajjaz een gedetailleerd nepspoor naar een in België wonende Libanees, die zogenaamd de moordenaar was maar hoegenaamd niets met de zaak te maken had. Gelukkig kon de Staatsveiligheid de hele constructie tijdig deconstrueren en ontzenuwen. Voor alle details en documenten over deze episode: Apache-dossier Belliraj.

Heeft Al Ajjaz, net zoals in de zaak van PLO-vertegenwoordiger Khader, geprobeerd om de echte terroristen te beschermen? En zo ja, op welk niveau: Belliraj zelf, zijn opdrachtgever Abu Nidal of de Mossad? De kans is miniem dat er ooit een antwoord komt op die vragen.

Bron: Apache | Georges Timmerman | Januari 2016

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube