Simpel : vraag het aan Görtz zelf.

Ik heb redenen om aan te nemen dat hij niet gelooft in een Bonkoffsky-verhaal, als hij er al ooit in geloofd heeft.

Zelfs als Irena Frans zou gehoord hebben :  onder elkaar spraken ze een andere taal, zoals David Van de Steen getuigde.

En niet alleen in Aalst.

312

Altijd maar weer over die taal... eerder schreef je oa:

imazibraine wrote:

De taal is Berbers. moedertaal van Belliraj en Aârrass. Is geen Arabisch, maar heeft een beetje dezelfde klank (zeker het Berbers uit het Rifgebergte). ....

Dat heb je dus fout imazibraine.
In het verleden is door Arabisten weleens gesuggereerd dat de Berbers uit Jemen gemigreerde Arabieren zouden zijn, en dat de Berbertalen een verbasterde vorm van het Arabisch waren. Mustapha Ouachi beweerde daarentegen dat de Semitische talen mogelijk juist aftakkingen waren van deze talengroep. In de moderne taalkunde worden beide standpunten verworpen.
Bron: Wikipedia

imazibraine wrote:

...Zigeunertaal (Manouche) klinkt niet als Arabisch. Het is afgeleid van Indische talen.

Dat heb je deels fout imazibraine.
De taal is -zoals je zegt- inderdaad van oorsprong Indo-Arisch maar heeft Iraanse, Armeense, Griekse en Slavische invloeden ondergaan; de stammen die verder trokken lieten hun taal nog meer beïnvloeden. De invloeden zijn doorgaans veel ingrijpender dan een (groot) aantal leenwoorden: zo spreken de Roma/zigeuners van de Balkan dialecten die nog alle acht naamvallen van het Sanskriet bewaard hebben, wat door de sterke verbuiging in de Slavische talen mogelijk was, maar hebben de zigeuners uit de Karpaten, die naast hun eigen taal voornamelijk Duits leerden, het meeste ervan laten vallen. Zodoende kunnen veel Roma/zigeuners elkaar niet meer verstaan.
Bron: Alweer Wikipedia
Er is dus niet 1 'zigeunertaal', laat staan dat het sinds 1982 nog iets te maken heeft met het Indisch.
Bovendien: "De voorheen gebruikelijke naam zigeuners wordt thans als denigrerend beschouwd.”

Overigens, het gezin De Staerke heeft nog in Antwerpen gewoond, dat is ook reden waarom de oudste van hen -Léon- wel nog Nederlands kan, de meeste "De Staerke's" spreken echter Nederlands, Frans, Brussels en een beetje Sinti door mekaar.  Maar geen -zoals jij het noemt- zigeunertaal.

Philippe De Staerke is geen Sinti of Manouche (of zigeuner zoals jij hem zou noemen), zo zegt hij zelf...

Manouche, moi?

Toch is er die recente getuigenis – dertig jaar verborgen gehouden door een Bende-speurder die zich onlangs van het leven beroofde – waarin R.D.J. hem dus herkende in Aalst. Niet alleen aan zijn ogen, ook aan een ander opvallend kenmerk: zijn accent.

“Ik riep iets in het dialect, hij draaide zich om”, staat er.

Van De Staerke wordt gezegd dat hij een Manouche was, vandaar.

“Ik weet het. Overal staat geschreven dat ik een Manouche ben. Maar dat klopt niet, dat is een fantasie. Mijn vader was van Zottegem en mijn moeder was een Belgische van Joods-Duitse afkomst. Omdat ze de opvoeding van mijzelf, mijn zus en mijn broers niet aankonden, ben ik naar het weeshuis in Schaltin bij Ciney verhuisd. Mijn mentor daar was een ex-militair. Hij heeft mij met een ijzeren discipline opgevoed, ik keek naar hem op.”“Het enige ‘Manouche’ aan onze familie is het feit dat mijn broer een tijdje op zo’n rondtrekkerscamping gewoond heeft. Meer niet. Ik spreek dus ook geen Manouche, ik spreek alleen Frans en de enige drie Nederlandse woorden die ik ken zijn: ja, nee en kuisen. Geleerd van mijn vrouw.”

De woorden van Philippe Johnny De Staerke laat ik voor zijn rekening.
Hij spreekt zichzelf vaak genoeg tegen en zal ook enkel bekennen wat hij niet kan ontkennen.
Net zoals elke "sterke" gangster, zijn naam heeft hij alvast niet gestolen.

Artikel van Walter De Bock, in De Morgen van 31-05-2021, over onder andere de door één van de overvallers in Aalst gesproken taal en de rol van dezen en genen die niets(!) te maken hoeven te hebben met de Bende van Nijvel (https://www.demorgen.be/nieuws/bende-va … ~b1316b2c/):

“(...) Op 9 november 1985 sloeg in die regio ook de Bende van Nijvel toe. In de Delhaize van Aalst werden die dag verschillende klanten in koelen bloede vermoord. Opmerkelijk detail: Een van de bendeleden sprak die dag perfect Nederlands zonder enig accent. (...) Een andere manier om het onderzoek naar de Bende van Nijvel deskundig te bezoedelen was een reeks feiten die met de Bende op het eerste gezicht geen uitstaans hadden, maar die onmiskenbaar toch als stukjes van een puzzel mooi op hun plaats vielen. In de eerste plaats gaat het om de grondige destabilisatie van de Belgische Staatsveiligheid zowel van binnenin als van buitenaf. Daarbij speelden Belgisch gezinde extreem-rechtse kringen (bijvoorbeeld de nazi-militie West Land New Post) maar ook personen uit de omgeving van Paul Vanden Boeynants (denk aan baron de Bonvoisin en minister van Justitie Wathelet) ook een rol. Ten slotte mag ook de groep ex-rijkswachters rond Bouhouche, Beyer en Lekeu met hun talrijke relaties bij de rijkswacht niet vergeten worden. Al die personen hebben wellicht niets met de feiten van de Bende van Nijvel te maken maar hun tussenkomst behoorde wel tot het kader en het klimaat waarin de Bende is opgedoken.“

Uit voormeld artikel van De Bock blijkt geenszins dat hij andere pistes, met andere verdachten, uitsloot. Kortom, we blijven allemaal nog even verder zoeken.

Herstel, De Morgen van 31-05-2001.

315

Django68 wrote:

Eigenlijk is het toch heel simpel: het onderzoek werd van het begin af aan gemanipuleerd. Dat staat onomstotelijk vast. Het is niet meer dan logisch dat de CWB over bewijzen beschikt die wij niet kunnen weten.
Dan is gewoon de vraag: wie was er in staat om het onderzoek te manipuleren?
In bijna alle bendeliteratuur wordt gesuggereerd dat Bouhouche betrokken is bij de bende

Zelfs hier op het forum wordt er gestolen en schaamteloos belogen.
Op kap van 28 doden en zoveel gewonden, je moet het maar durven.

Gestolen is de gedetailleerde analyse door de cel Delta van banden tussen leden van de bende De Staerke en andere criminele groeperingen (o.a. de Bende Haemers), of linken naar mensen en groepen met uiterst rechtse sympathieën (de privémilitie Westland New Post, ex-gevangenisdirecteur Jean Bultot, Juan Mendez, ....)

De cel Delta leidde daar destijds de hypothese uit af dat criminele bendes, zoals die van Philippe De Staerke, gerekruteerd en gemanipuleerd zouden zijn door ex-rijkswachters om overvallen te plegen en paniek te zaaien. Die ex-rijkswachters zouden daar in eerste instantie (1982-’83) wraak mee hebben willen nemen op de overheid die hen de laan uit had gestuurd. Bij de nieuwe golf van overvallen (1985) werd de ontstane paniek gerecupereerd door anderen, met politieke motieven. Zoals het indijken van “het oprukkende rode gevaar”, waarvan de Cellules Communistes Combattantes (CCC) een levend bewijs was.

Willy Acke, I salute you.
"Si on me laisse faire!", zo kon een collega het van jou mooi verwoorden.
Het zijn ook jouw naaste collega's die bewust gemanipuleerd, gelogen en bedrogen hebben.
En naar deze laatste "integere speurders die wel nog geloven in de Rechtstaat" wordt er zelfs hier op dit forum een misplaatste ode aan hen gebracht gebracht.


Je moet het echt maar durven, sommigen zijn werkelijk voor niks beschaamd...
Alles om toch maar het eigen grote gelijk en het ego te strelen.
En dan in deze context dit artikel posten...

imazibraine wrote:

Voor wat betreft de gemoedstoestand van sommige speurders in dit dossier, zie het volgende :

"Er is een nieuwe onderzoeksleider aangesteld binnen de Cel Waals-Brabant. Hij werd gisteren voorgesteld aan de slachtoffers. De vorige onderzoeksleider, een ex Brusselse GP’er die gespecialiseerd is in banditisme en die de periode heeft gekend van de Borains, is momenteel om medische redenen (lees burn-out) afwezig. Gisteren werd gezegd dat hij niet de eerste politieman is die mentaal gekraakt wordt. Er komt een moment waarop de beste kraken omdat ze zich totaal verloren voelen en ze niet begrijpen waarom ze geen resultaten boeken terwijl ze er van overtuigd zijn dat hun hypothese de juiste is. Ze kunnen niet meer. Ze gooien de handdoek in de ring, verpletterd door het gewicht van een dossier dat hen volledig te boven gaat."

Bron: La Dernière Heure |  13 december 2017
...

Hoe DURF je zo'n artikel aanhalen in de context van je eigen hypothese?
Werkelijk... hoe durf je????

"Schaamte" is jou volledig onbekend dat is duidelijk...
Hier een stukje voor jou imazibraine, was je er bij op de begrafenis of was je verpletterd door het gewicht van je ego?

Er zijn mensen die achterblijven,
mensen die aan hem zullen terug denken,
altijd met een warme gloed in het hart.
Ze weten dat hij een eerlijk mens was,
een groot mens, ze zullen hem nooit vergeten.

Ook hij weet het,
want toen hij zijn ogen sloot,
wist hij dat hij in onze herinnering zou blijven leven.


Volgens de weduwe heeft haar man ooit negen kogelhulzen op de mat voor zijn bureau in Dendermonde gevonden.
De 23ste brigade van de Gerechtelijke Politie kwam in haar villa apparatuur plaatsen om dreigtelefoontje te traceren.
Eén keer, zegt Linda Acke, werd er geknoeid met de banden van zijn auto - daarom reisde hij liever per trein.Echt...
HOE DURF JE?
Walgelijk!

316

imazibraine wrote:

Maar het waren wel de broers Belliraj die vlakbij het Bos van Houssière woonden, en niet die gangsters uit Marseille. En gingen die soms een kilo Merguez worsten kopen in een buurtwinkel in Braine-le-Comte? Want het kasticket is er nog ...

Philippe De Staerke had vier "echte vrienden", Patrick Ghijssels was er één van.
Waar woonde deze Patrick?
Ah, in het Bos van Houssière.
Dan kan hij uiteraard (!) niet anders dan bij de Bende Van Nijvel gehoord hebben, dixit lessen criminologie imazibraine.

Robertvandeurnen wrote:

….Waarom kunt u er niet meer over zeggen imazibraine?…

imazibraine wrote:

In elk geval dank voor het compliment: grondig geïnformeerd en gedocumenteerd. Zo hoort het, voor je iets op een forum zet, zou ik zeggen.

Maar de bronvermelding voor die Merguez-worsten krijgen jullie forumgebruikers toch lekker niet te zien.

Haemers had een hekel aan Merguezworsten en Baugniet kreeg er de sch..terij van. En Cocu moest niet weten van mensen met de sch..terij…

Asjemenou wrote:

Artikel van Walter De Bock, in De Morgen van 31-05-2021, over onder andere de door één van de overvallers in Aalst gesproken taal en de rol van dezen en genen die niets(!) te maken hoeven te hebben met de Bende van Nijvel (https://www.demorgen.be/nieuws/bende-va … ~b1316b2c/):

“(...) Op 9 november 1985 sloeg in die regio ook de Bende van Nijvel toe. In de Delhaize van Aalst werden die dag verschillende klanten in koelen bloede vermoord. Opmerkelijk detail: Een van de bendeleden sprak die dag perfect Nederlands zonder enig accent. (...) Een andere manier om het onderzoek naar de Bende van Nijvel deskundig te bezoedelen was een reeks feiten die met de Bende op het eerste gezicht geen uitstaans hadden, maar die onmiskenbaar toch als stukjes van een puzzel mooi op hun plaats vielen. In de eerste plaats gaat het om de grondige destabilisatie van de Belgische Staatsveiligheid zowel van binnenin als van buitenaf. Daarbij speelden Belgisch gezinde extreem-rechtse kringen (bijvoorbeeld de nazi-militie West Land New Post) maar ook personen uit de omgeving van Paul Vanden Boeynants (denk aan baron de Bonvoisin en minister van Justitie Wathelet) ook een rol. Ten slotte mag ook de groep ex-rijkswachters rond Bouhouche, Beyer en Lekeu met hun talrijke relaties bij de rijkswacht niet vergeten worden. Al die personen hebben wellicht niets met de feiten van de Bende van Nijvel te maken maar hun tussenkomst behoorde wel tot het kader en het klimaat waarin de Bende is opgedoken.“

Uit voormeld artikel van De Bock blijkt geenszins dat hij andere pistes, met andere verdachten, uitsloot. Kortom, we blijven allemaal nog even verder zoeken.


Dit bevestigt vooral wat oud-agenten van de Staatsveiligheid schreven : dat De Bock betaald werd door Albert Raes om desinformatie te verspreiden. Volgens Gérald Damseaux beweerden collega's-agenten van de Staatsveiligheid zelfs dat De Bock 50.000 F had gekregen om afstand te nemen van onderzoeksjournalist René Haquin  toen die de Staatsveiligheid in een boek in opspraak bracht (zie de mémoires van Damseaux, p. 415).

Het grote gevaar zou dus gekomen zijn van Belgisch gezinde nazi's??  Ooit veel van gemerkt, zij die de jaren '80 meegemaakt hebben??

De Bock sleurt er zelfs Minister van Justitie Wathelet bij, die toevallig Albert Raes naar de uitgang begeleidde na kennis genomen te hebben van de lijst van KGB-chef Cherpinsky. Dezelfde Wathelet die Christian Smets, de vertrouweling van Raes, jarenlang schorste.

Niet alleen de lijst van Cherpinsky bleef geheim. Tijdens de jaren die volgden op de val van de Berlijnse Muur werden de vele archieven van de Stasi moeizaam ontcijferd. Daarin doken soms ook namen op van Belgen die contacten hadden met Stasi-agenten en/of de DDR. Er was zelfs een oud-Minister bij.

Maar die informatie verdween al gauw uit de berichtgeving, als ze er al in kwam. Officieel had de Stasi hier geen enkele activiteit ontwikkeld.

Uw reactie komt mij voor als hetgeen De Bock het publiek duidelijk probeerde te maken.

319

https://www.youtube.com/watch?v=xr1zX56FaQU&t=

Wat de verhouding staatsveiligheid - onderzoeksjournalisten in de jaren '80 betreft zie 13.40 - 17.20.

Waarom sleept Walter De Bock er in 2001 ook nog Melchior Wathelet bij?

Het is uitgerekend Wathelet die begin augustus 1988 de moed had om het gratieverzoek van de terrorist Said Al Nasser af te wijzen, waardoor de man niet vervroegd kon vrijkomen.

Waarop de hel losbarstte, met bomaanslagen in de aula's van de ULB en de UCL, zes moorden in opdracht van Abu Nidal en de ontvoering van dokter Jan Cools in Libanon.

En dan volgden verwoede pogingen van Albert Raes,  Willem Wallyn en Frans Reyniers om Said Al Nasser toch nog vrij te krijgen via een ruil met de Silco-gijzelaars in Libië.  Al Nasser, een terrorist die nota bene granaten had gegooid in een groep joodse schoolkinderen.  En die tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld was.

Maar neen, volgens De Bock was Wathelet een extreem-rechts figuur die het niet goed voorhad met ons.

Begrijpe wie begrijpen kan.