11

Ex-gangster Maurice Florizoone: "Gol was ooit betrokken in een grootscheepse deviezensmokkel met Angola. Het ging over zo'n twintig miljoen kwanza. Eén kwanza was toen 11 Belgische frank (0.27 eurocent) waard. (...) De kwanza's werden in opdracht van de Angolese nationale bank in Portugal gedrukt maar via valse facturen liet men dubbel zoveel aanmaken. Dit deel kwam bij Kirschen terecht en minister Gol zorgde ervoor dat bevriende industriëlen met investeringen in de Angolese mijnbouw de kwanza's in franken afkochten."

"Vergeet niet, Kirschen was erg close met Gol. Dit verklaart ook waarom hij minstens driemaal in mijn villa is komen overnachten met zijn del. Geloof je me niet? Ik zweer dat het waar is bij alles wat me lief is. François Perin - de politieke vader van Gol, ze richtten samen het Rassemblement Wallon op - was zeer ontgoocheld over zijn poulain die zich geen snars aantrok van de politieke moraal en het openbaar belang en alleen uit was op persoonlijke macht. Not my cup of tea."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Leo Tindemans over Jean Gol (uit zijn dagboeken):

Tindemans' boek bulkt van kleine maar betekenisvolle onthullingen. Hij beschrijft bijvoorbeeld hoe Jean Gol schaamteloos de Israëlische kaart trok in het Midden-Oostenconflict. Gol was van Joodse afkomst. Dat zou niet relevant mogen zijn, behalve als Tindemans diens herhaalde tussenkomsten openbaart.

Bijvoorbeeld: "11 september 1986. Gol vertrouwt me toe: 'Ik krijg regelmatig rapporten uit Israël (van politieke aard).' Plots beseft hij dat zijn bekentenis de Belgische minister van Buitenlandse Zaken aan het schrikken kan brengen en hij haast zich eraan toe te voegen: 'à titre personnel, bien entendu, pour mon information.' Zijn dit aanwijzingen van interferenties van de Israëlische ambassade – of zelfs van de Mossad – in de interne werking van de Belgische regering?"

Meer » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Wilfried Martens, premier toen Gol justitieminister was, beklaagde zich erover dat Gol het onderzoek naar de CCC naar zich toe trok: "Zo nam hij het niet dat ik [Martens] op eigen initiatief het crisiscomité voor de binnenlandse veiligheid bijeenriep, na een week waarin de CCC buitensporig veel terreur hadden gezaaid". In het openbaar genoot Gol Martens' vertrouwen, waardoor men tussen de regels door kan lezen dat dit in essentie duidelijk niet het geval was. Martens had het ook niet echt begrepen op overlopers, zoals Gol er uiteindelijk een was toen hij het radicale RW uit opportunisme had ingeruild voor de PRL. 

Ook had Martens zelf close protection van de Staatsveiligheid nodig toen op 31 januari 1989 in Groot-Bijgaarden een gepantserd geldtransport werd opgeblazen, op nauwelijks twintig meter van de wagen van de premier: "De klap was enorm. De bende van topgangster Patrick Haemers ging in een minimum van tijd met de buit aan de haal. Hoewel de veiligheidsmensen van GMIC er alleen voor stonden - waren ze al uitgeschakeld? - zag onze chauffeur zich genoodzaakt in volle vaart door te rijden in plaats van hen ter hulp te snellen. De explosie kon immers een afleidingsmanoeuvre zijn". 

Bron: Wilfried Martens, De memoires, p. 131, 352-353 en 358.

14

Hield voogdijminister Jean Gol Christian Smets daarom de hand boven het hoofd [omdat Smets voor de Mossad werkte]? Het wasimmers een publiek geheim dat voor Gol de belangen van Israël primeerden. Jaarlijks hield hij in zijn Luikse kiesdistrict een geldinzameling voor diverse hulpprojecten in de Joodse staat.

De minister speelde trouwens een sleutelrol in de operatie Mozes, waarbij hij met de steun van zijn vriend Georges Gutelman en zijn maatschappij TEA zo'n tienduizend Ethiopische Joden via Zaventem naar Tel Aviv liet overvliegen. Gol leidde tussen 1981 en 1988 het departement van justitie. Premier Martens bekende in een interview dat ik met hem had, dat Gol in zijn regering cavalier seul speelde en hem nooit over bepaalde heikele dossiers zoals Gladio, de Bende en de CCC informeerde.

Bron: De Bende van Nijvel: verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Gol optimistisch over CCC-onderzoek maar niet voor Nijvel

Minister van Justitie Gol is optimistisch over het vorderen van het onderzoek naar de CCC-aanslagen, maar over het onderzoek naar de Bende van Nijvel is hij dat heel wat minder. De minister zegde dit woensdag achter de gesloten deuren van de commissie Justitie van de Kamer waar hij ondervraagd werd door CVP-kamerlid Bourgeois, die uitleg vroeg over het bestrijden van het terrorisme en over de ordehandhaving.

Gol had twee uur nodig om te antwoorden. Hij sprak een uur en drie kwartier over de CCC en slechts een kwartier over de Bende van Nijvel. Dit laatste onderzoek heeft betrekking op 14 dossiers. Voor het onderzoek werd een speciale groep opgericht onder de leiding van rijkswachtmajoor Vandenstock en commissaris van de gerechtelijke politie Reniers. Inzake de CCC-aanslagen bevestigde de minister van Justitie, dat er helemaal geen bewijzen zijn voor bindingen tussen de CCC en de Franse terreurgroep Action Directe. Het gaat waarschijnlijk om een losse band.

Bron: Het Laatste Nieuws | 12  december 1985

16

Il y a 20 ans, Jean Gol, figure emblématique du Parti libéral, décédait d'une rupture d'anévrisme

Le 18 septembre 1995, le CHU de Liège annonçait le décès de Jean Gol des suites d'une rupture d'anévrisme deux jours plus tôt. Il était âgé de 53 ans à peine. L'homme était alors président du PRL et avait déjà marqué profondément la vie politique belge.

Fils d'un couple de médecins juifs qui s'était réfugié en Angleterre durant la guerre, il est né le 8 février 1942 à Hammersmith. Revenu ensuite à Liège, il suivit des études de Droit à l'ULg tout en militant au sein des Jeunes Socialistes. En phase avec le syndicaliste André Renard, il était favorable à la fédéralisation du pays et fonda le Rassemblement wallon (RW) avec son professeur François Perin. Un parti qui remporta 20 % des voix en Wallonie en 1971.

Ministre de la Justice de son gouvernement, on lui doit les premières lois controversées sur l'immigration, la création d'une cellule anti-terroriste pour lutter contre les CCC et les tueurs du Brabant wallon. Ainsi que la mise en place du premier "Conseil des musulmans".

Les gouvernements Martens-Gol dureront six ans avant de voir revenir les socialistes au pouvoir. S'ensuivent alors trois années de traversée du désert pour "l'homme à la pipe" qui revint ensuite triomphalement à la tête de son parti en 1992.

Dauphin non-encore désigné, Didier Reynders aurait dû le remplacer. Mais c'est Louis Michel qui manœuvra pour reprendre la présidence du parti. Une période trouble qui laissa des traces par la suite entre les deux hommes.

Pour la première fois, les trois femmes de sa vie témoignent: sa fille unique, Deborah Gol, sa première épouse Rosita Winkler, et sa seconde Carine Lescot. Découvrez leurs souvenirs de Jean Gol, ainsi qu'une interview de son ami Didier Reynders, dans nos éditions papiers et numériques de ce samedi.

Bron » www.lameuse.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Gol in een RTBF-debat op 5 mei 1985:

"Sinds 1982 hamer ik erop dat België niet immer een vreedzame oase zou blijven. Mijn plannen voor een versterking van het politieapparaat werden echter voortdurend gedwarsboomd door administratieve traagheid, routine bij de veiligheidsdiensten, onverschilligheid en ongeloof bij de bevolking, vooroordelen tegenover de politie en gebrek aan geldmiddelen."

Omdat minister van Binnenlandse Zaken Nothomb, als politieke en administratieve verantwoordelijke inzake ordehandhaving, na het Heizeldrama (29/5/1985) weigert af te treden, biedt Gol op 15/7/1985 zijn ontslag aan. Maar de volgende dag komt de regering overeen om, in afwachting van de verkiezingen (13/10/1985), een 'urgentieprogramma' af te werken.

In het kader daarvan treft de ministerraad op 26/7/1985 een reeks maatregelen om 'de doeltreffendheid van de rijkswacht te verhogen en de coördinatie tussen de politiediensten te verbeteren' het operationeel korps van de rijkswacht zal in de komende jaren ruim 1700 man meer tellen.

Bron: De CCC - De staat en het terrorisme | Jos Vander Velpen

Lode Jaere wrote:

Omdat minister van Binnenlandse Zaken Nothomb, als politieke en administratieve verantwoordelijke inzake ordehandhaving, na het Heizeldrama (29/5/1985) weigert af te treden, biedt Gol op 15/7/1985 zijn ontslag aan. Maar de volgende dag komt de regering overeen om, in afwachting van de verkiezingen (13/10/1985), een 'urgentieprogramma' af te werken.

Bron: De CCC - De staat en het terrorisme | Jos Vander Velpen

Breuk vermeden?
De sfeer in het kamerdebat over het Heizeldrama was gisteren bitsig. De meerderheidspartijen waren duidelijk verdeeld, maar in de loop van de avond werd tussen de fractieleiders van de meerderheid uiteindelijk een ontwerp-akkoord bereikt over een gemotiveerde motie. Hierover zou tot slot van het debat vanavond gestemd worden. Dergelijk akkoord betekent dat PSC-minister Nothomb, minister van Binnenlandse Zaken, niet moet opstappen. Hij had tijdens het debat laten verstaan dat hij niet bereid was allen te vertrekken.

In de gemotiveerde motie, zo werd gisteravond vernomen, wordt de Brusselse burgemeester Brouhon (PS) als eerste verantwoordelijke voor de ordehandhaving aangewezen. Nothomb krijgt kritiek, maar wordt niet de laan uitgestuurd. Wel krijgt hij de raad zelf passende conclusies te trekken.

In de motie gaat de meeste aandacht naar maatregelen om drama’s, zoals dat van de Heizel, te voorkomen. In feite wordt de bal daarmee in het kamp van de regering gegooid, die het ontwerp-akkoord vandaag, zaterdag, nog moet bevestigen of afkeuren. Naar verluidt is Nothomb het met het ontwerp-akkoord eens.

Bron: Het Laatste Nieuws | 13 juli 1985

Nog geen rust in regering - PRL blijft bij ontslag van Nothomb

De regering heeft zaterdagavond laat na een uitvoerig Heizel-debat het vertrouwen gekregen van de kamer. Minister van Binnenlandse Zaken Nothomb werd niet tot ontslag gedwongen, maar de PRL heeft voor de stemming duidelijk gezegd, dat de uitgebrachte ‘ja’-stem alleen geldt voor het gevoerde beleid en niet voor minister Nothomb.

De Franstalige liberalen blijven zelfs na het debat aandringen op het ontslag van de PSC-minister. Voorzitter Louis Michel verklaarde zondag, dat hij nog steeds hoopt dat Nothomb logisch zal zijn en van gedacht zal veranderen. Minister Nothomb heeft zondag gezegd dat geen enkele reden bestaat om van mening te veranderen.

Michel liet zondag verstaan, dat de PRL niet van plan is het bij deze stemming te laten. Hij sloot nieuwe acties niet uit. Naar verluidt zijn de Franstalige liberalen van plan niet langer iedere begroting of ontwerp van Nothomb goed te keuren in het parlement. Een eerste krachtmeting kan reeds deze week in de Senaat volgen waar zijn ontwerp op de gemeentepolitie moet goedgekeurd worden. Ook de PSC zint, zo wordt vernomen, op wraak tegen de PRL.

Bron: Het Laatste Nieuws | 15 juli 1985

Vandaag regeerraad van laatste kans – Alle PRL-ministers volgen vice-premier Gol in ontslag – Nothomb: andere portefeuille?

Vice-premier Jean Gol heeft maandagvoormiddag iedereen verrast. Met zijn ontslagbrief aan premier Martens sloeg hij zelfs zijn eigen partijvrienden met verstomming. Premier Martens vernam het ontslag toen hij op wekelijkse audiëntie was bij de koning, die het ontslag trouwens nog in beraad houdt.

Maandagavond zijn de andere PRL-regeringsleden de vice-premier gevolgd. Zij willen dat Charles Ferdinand Nothomb ontslag neemt als minister van Binnenlandse Zaken. Zij zijn bereid de regering verder te steunen “indien dit in eerbare omstandigheden kan gebeuren”.

De bal is nu bij premier Martens, die voor vandaag de regeerraad van de laatste kans heeft bijeengeroepen. Hij wil vooralsnog een oplossing vinden. Het is niet uitgesloten dat hij zal pogen de PRL en de PSC te doen instemmen met het vertrek van Nothomb op Binnenlandse Zaken, maar hem als minister met een andere portefeuille in de regering te houden.

In de andere regeringspartijen heeft men maandag nog gehoopt, dat het ontslag van Gol een individueel feit was, zodat hij kon vervangen worden zonder de regering ten val te brengen. Deze val zou immers kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen einde augustus of begin september. Deze hoop werd echter de grond ingeboord toen de PRL-ministers Gol volgden.

De beslissing viel maandagavond tijdens een bijeenkomst van het uitvoerend bureau, dat samen met de fracties van Kamer en Senaat vergaderde. De ontslagbrief van Gol werd eenparig goedgekeurd.

Partijvoorzitter Michel wees er op, dat minister Nothomb nog tijdens het weekeinde nog de kans heeft gekregen om ontslag te nemen, maar daar geen gebruik van heeft gemaakt. “Wij hadden ook gehoopt dat de regering de passende besluiten zou getrokken hebben, zoals in de gemotiveerde motie van de meerderheid is vermeld. Maar ook dit gebeurde niet. Wij hebben geen minuut spijt over het gevoerde beleid en wij hopen dat dit beleid in eerbare omstandigheden kan verder gezet worden.”

“Wij wachten nu op een nieuw initiatief van de eerste minister”, aldus Louis Michel. Vice-premier Gol bevestigde dat hij zijn besluit tot ontslag alleenheeft genomen. Hij zegde ook dat er volledige overeenstemming bestaat tussen zijn houding in de Kamer en zijn ontslag. “Ik heb een slecht weekeind doorgemaakt” zo zegde hij. “Ik heb de eer willen redden van een ploeg waarvan ik gedurende bijna vier jaar deel heb uitgemaakt”.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 juli 1985

Wellicht verkiezingen op 13 oktober – Zelfde regering, maar beperkt programma

De vakantiegangers mogen rustig verder bruinen. Zelfs diegenen die september als rustmaand hebben uitgekozen. Pas half oktober moet de Belg zijn stemplicht weer vervullen. Vermoedelijk de dertiende, een geluksgetal voor de ene, een ongeluksgetal voor de andere.

Koning Boudewijn weigerde dinsdag inderdaad het ontslag van de regering, dat premier Martens ’s ochtends aanbood, na het opstappen van de PRL-ploeg. In overleg met de vice-premiers (Grrotjans, Nothomb en Gol) werd zulks beslist. Martens kondigde meteen aan dat de regering blijft zoals ze is. De ‘stoute jongens’, Gol en Nothomb, worden dus niet naar de strafbank gestuurd. Een halve oplossing voor een volle crisis.

De regering Martens V-bis gaat wel met een minimumprogramma werken. De prioriteiten worden nu in de regering uitgewerkt en ten laatste donderdag aan het parlement voorgelegd. Samen met een uitleg over de meningsverschillen waarmee Gol en Nothomb, naar verluidt, instemmen.

Zeker tot einde juli wordt dus nog duchtig gewerkt in de Wetstraat. Vast staat, dat het mini-programma van Martens V-bis streeft naar de goedkeuring van de fiscale wet, het zogenaamde ontwerp-Grootjans dat streeft naar belastingsvermindering voor allen, en de sociale wet die een aantal sociale verworvenheden moet waarborgen. Minder zeker is al het doorbreken van het RTBF-BRT-monopolie, nochtans een eis van PVV en PRL.

Een groot vraagteken wordt intussen geplaatst achter de nochtans zo noodzakelijke begroting 1986, omdat het toch de volgende regering is die onze inkomsten en uitgaven moet in bedwang houden. De grondwetsherziening komt er, maar daarover worden opnieuw problemen verwacht. De nukkige PSC van Nothomb wil immers niet weten van een overheveling van het onderwijs naar de gemeenschappen.

Kortom: de halve oplossing waarborgt nog rellen. Martens omschreef de crisis terecht als volgt: “De Heizel bracht een groot ongeluk over ons land”. De wedstrijd is even onderbroken, de penalty gefloten, maar over de score beslist de Belg nu iets vroeger dan gepland.

Bron: Het Laatste Nieuws | 17 juli 1985

Verkiezingen op 13 oktober

De vervroegde verkiezingen zullen inderdaad op 13 oktober aanstaande gehouden worden. Dit werd nu definitief afgesproken door de partijen van de meerderheid. Gisteren bestond nog enige twijfel over de datum, maar die is nu weggenomen. Dit natuurlijk indien zich bij het aanduiden van de grondwetsartikelen, die voor herziening vatbaar zijn, geen onverwachte moeilijkheden voordoen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 18 juli 1985

19

Op 22 oktober 1985 start dan het formatieberaad, dat ongeveer 40 dagen zou duren. Om een of andere reden, vertelt Wilfried Martens droogjes in zijn autobiografie, was Gol daarbij afwezig. Het is Louis Michel die de patron dag aan dag via de telefoon op de hoogte moet houden van de vorderingen.

Wel, om een of andere reden heb ik bij die afwezigheid van Gol een raar gevoel.

En nu vraagt men zich af waarom het onderzoek zo slecht gevoerd is. Wel dat men dan maar eens nadenkt over de rol van Gol!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.