101

Re: Psychologisch profiel

Daar geef ik je wel gelijk, Ben. De manier van optreden van de Cel is niet echt gelukkig. Maar wie weet wat er allemaal achter zit. We kennen de details van de "affaire Ruth" niet, maar dat zal wel voor wat verontwaardig gezorgd hebben bij de top. Een "mol" in de cel die bewijsmateriaal achterhoudt. Stel nu dat ze over bepaalde info zouden beschikken die de band Zucker-Ruth in de verf zou zetten, dan zouden ze zich wel eens zwaar beetgenomen kunnen voelen, wat de heftigheid van de reactie zou kunnen verklaren.  We hebben er het raden naar... maar de hevigheid van de reacties doet meer vermoeden!

Re: Psychologisch profiel

Hoe konden die Amerikanen het valideren? Spraken die soms Frans? Was haar rapport in het Engels vertaald? Kan me niet voorstellen dat het hele dossier in het Engels vertaald was. Wat is die validatie dan waard?

Re: Psychologisch profiel

De validatie gaat vermoedelijk over de wetenschappelijke werkwijze en conclusies (profielen) van Zucker en niet over de inhoud van haar rapport.

104

Re: Psychologisch profiel

Psychopaten te herkennen aan woordgebruik

Hoe kun je een koelbloedige moordenaar herkennen? Aan zijn manier van praten. Onbewust maken psychopaten bepaalde woordkeuzes als ze het over hun daden hebben. Onderzoekers uit de VS en Canada hebben geanalyseerd welke woorden psychopaten kiezen als ze praten over hun misdaden. "De woorden die ze gebruiken, reflecteren hun persoonlijkheid: egoïsme, openheid over hun misdaden en weinig emotionaliteit", zegt Jeff Hancock, professor informatiewetenschappen aan de Universiteit van Brits-Columbia.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Legal and Criminological Psychology, werd gehouden onder veertien mannelijke psychopaten die een moord hadden gepleegd. Ze werden vergeleken met 38 moordenaars die geen psychopaten waren. Alle deelnemers zaten in gevangenissen in Canada en moesten tot in detail over hun misdaad vertellen.

De onderzoekers kwamen erachter dat psychopaten meer voegwoorden gebruikten, zoals 'omdat', 'aangezien' en 'zodat'. Hiermee gaven ze aan dat ze de misdaad wel 'moesten doen'. Ook gebruikten ze twee keer zo veel woorden die terugsloegen op hun fysieke behoeftes, bijvoorbeeld eten, seks en geld. De andere criminelen gebruikten juist meer woorden die te maken hadden met hun sociale behoeftes, zoals familie, religie en spiritualiteit.

Daarnaast spraken psychopaten vaker in de verleden tijd en hadden ze meer moeite met vloeiend spreken. Ze gebruikten veel 'uhms'. Waarom dit precies zo is, weten de onderzoekers niet, maar ze denken dat dit komt doordat de psychopaat meer moeite doet om positief over te komen.

"Ons onderzoek toont aan dat je aan de hand van woordpatronen kunt zien of iemand een psychopaat is of niet", zegt Hancock. "Dit is belangrijk voor psychologen, omdat een psychopaat natuurlijk anders moet worden behandeld dan een 'gewone' crimineel."

Bron: Kijk

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

105

Re: Psychologisch profiel

In De Morgen van 3 april 2012 stond een interview met Simon Baron-Cohen (neef van die andere, beroemde, Baron-Cohen). Simon Baron-Cohen is professor in Cambridge en directeur van het Autism Research Center. Hij buigt zich al jaren over de vraag die iedereen zich stelt bij het zien van schokkende nieuwsberichten: Hoe kunnen mensen zo wreed zijn?

"Verlies aan empathie is cruciaal om in staat te zijn tot wreedheden", vat Baron-Cohen zijn net vertaalde boek Nul empathie in één zin samen. Dat verlies, dat tijdelijk of permanent kan zijn, zorgt dat je andere mensen als object kunt behandelen. Als dingen zonder eigen gedachten, zonder eigen gevoelens. Iemand die wel empathisch is, kan dat niet. Die herkent niet alleen de gedachten en gevoelens van anderen, maar reageert ook gepast en meevoelend.

Als jood kent Baron-Cohen de gevaren van nul-empathie. Net daarom gebruikt de professor de wetenschap om bloot te leggen hoe iemand een ander kan ontmenselijken (zijn beroemde neef doet het met humor).

"Als wetenschapper wou ik inzicht krijgen in factoren die zorgen dat mensen anderen gaan behandelen als kille objecten. Verlies aan empathie biedt een goede verklaring omdat iedereen dat in principe bezit, maar in verschillende gradaties. In die visie vormen mensen die wreedheden begaan geen aparte categorie 'slechte' mensen, maar bevinden ze zich aan het extreme uiteinde van een continuüm waar we allemaal op zitten."

"Je mag niet concluderen dat de dader van wreedheden sowieso of psychopaat, of narcist of borderline is. Nee, die medische stoornissen konden mij vooral iets leren over de processen die plaats vinden in onze hersennen. Die types staan geklasseerd als persoonlijkheidsstoornissen, maar men keek niet naar wat ze gemeen hebben: het zijn allemaal varianten van nul-empathie. Via onderzoek en hersenscans bij hen hebben we het empathiecircuit in kaart kunnen brengen. Dat vertoont bij hen duidelijk afwijkingen. Het risico dat zij wreedheden begaan, is een stuk groter. Nul empathie leidt daar niet automatisch naar, maar het is wel een voorwaarde voor zo'n gedrag."

"Er zijn nog andere mogelijke situaties dan die medische stoornissen die leiden tot nul empathie. Zware dronkenschap is een voor de hand liggend voorbeeld. Maar als je zwaar slaaptekort hebt, depressief bent, onder zware stress staat of je bedreigd voelt, is het evengoed stukken moeilijker om empathisch te zijn voor anderen. Als al die factoren samen komen en je bent bijvoorbeeld ook genetisch al kwetsbaarder, kan het ieder van ons in een staat van nul empathie plaatsen."

Over de Amerikaanse soldaat die onlangs in Afghanistan onschuldige vrouwen en kinderen vermoordde: "Ik kan geen commentaar geven op het dossier, maar als verschillende ervaringen in het leger hem inderdaad hadden getraumatiseerd, kan dat zijn empathie sterk hebben aangetast. Evenals een veranderde blik op wat gevaarlijk is. (...) Je kunt die empathie-erosie nooit reduceren tot één factor."

"Je kunt erg empathisch zijn voor je vriend, maar niet voor je buur. Je empathieniveau kan verschillen naargelang de relatie en de situatie. Je empathie is mogelijk dynamisch. (...) Sommige mensen zijn weinig empathisch in al hun relaties, met hun familie, hun buren en met onbekenden, omdat ze starten met een tekort. Anderen kunnen gemiddeld empathisch zijn voor leden van hun eigen groep uit loyaliteit, maar niet tegenover buitenstaanders. Het wij-zij-denken waarin we soms snel vervallen, is ook een sociopsychologische factor die je empathiecircuit kan beïnvloeden."

"Als je een empathietekort als een risicofactor ziet en ernstig neemt, moet je oog hebben voor kinderen in de klas die antisociaal gedragen." (Wat is antisociaal gedrag: Bij een anti-sociale gedragsstoornis gaat het om een zich herhalend en aanhoudend gedragspatroon, waarbij de grondrechten van anderen geweld wordt aangedaan of belangrijke bij de leeftijd horende sociale normen en regels worden overtreden. Bron: Wikipedia)

"In ons wettelijk systeem verwachten we dat de beklaagde schuldig of onschuldig pleit, en dus verantwoordelijkheid opneemt voor het gebeurde. De vraag is: hou je iemand verantwoordelijk of kijk je ook naar de factoren die zijn empathie kunnen hebben aangetast? Vaak wordt het herleid tot de vraag of iemand begreep wat hij deed. (...) We mogen niet negeren dat mensen soms niet volledig de controle hebben over hun eigen gedrag. Sommige aspecten van ons gedrag worden beïnvloed door factoren waar we ons bewust van zijn."

En als afsluiter: "We zouden wreedheid moeten zien als iets dat onze compassie verdient. Ook al is dat extreem moeilijk, als persoon en als samenleving. (...) Dat de dader geen enkele empathie toonde, betekent niet dat wij hetzelfde moeten doen."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Psychologisch profiel

Als we nu de vraag zouden stellen, was de Bende van Nijvel gedreven door psychopatische motieven of niet? Dan kunnen we alvast van één ding zeker zijn: Een psychopaat werkt bijna altijd alleen en zeker niet met een grotere groep. Wat doet vermoeden dat er toch andere doeleinden waren te bereiken door de Bende van Nijvel.

Dat de daders gebrek aan empathie hadden kunnen we gerust in zijn.

Servo per Amikeco

107

Re: Psychologisch profiel

Pas op, er zijn ook mensen die zich net wél inleven in een ander en die net daarom wreedheden begaan. Neem nu exen die elkaar met zuur overgieten en de kinderen in het kanaal smijten om de ander zo hard mogelijk te kwetsen. Er zijn mensen die kiezen voor het goede, er zijn er die zich niet bewust zijn van kwaad dat ze verrichten en het daarom doen, maar er zijn er ook die bewust kiezen voor het kwaad. Het is weer stereotypisch voor een jood om het empathisch vermogen in de vorm van medelijden als norm te verheffen.

Waarom zou medelijden goed zijn? Ik ken tal van voorbeelden waarin het verkeerd uitpakt en het slechte i.p.v. het goede wordt bereikt. Maar laten we eerlijk zijn: de meerderheid van de mensen kiest voor het kwaad in de ene of andere vorm en zij moet dus niet komen bleiten wanneer ze er zelf ook aan geslachtofferd wordt in de andere of ene vorm.

Het heeft echter weinig zin om in het Bende-onderzoek hier nu al uitspraken over te doen: we kennen daar te weinig over; laten we ons op de feiten baseren. Ben is weer te overijverig!

108

Re: Psychologisch profiel

Wat ik met deze artikels wil bereiken is een wetenschappelijker debat over de personen die deze misdaden hebben gedaan. Hoe kan iemand, die overdag misschien een gewone job, een gezin, kinderen heeft, zich ontpoppen tot een massamoordenaar. Ik probeer de grijns die David zag vlak voordat hij werd neergeschoten, te plaatsen/begrijpen.

Een totaal gebrek aan empathie zou dit kunnen verklaren. De vraag is of er bepaalde verdachten zijn waar we dit gebrek aan empathie eventueel kunnen zien.

Charly wrote:

Het heeft echter weinig zin om in het Bende-onderzoek hier nu al uitspraken over te doen: we kennen daar te weinig over; laten we ons op de feiten baseren. Ben is weer te overijverig!

Weer?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

109 (edited by DeadLetterBox 16-04-2012 13:59)

Re: Psychologisch profiel

Het is volgens mij perfect mogelijk dat een huisvader "massamoordenaar" is of eraan meewerkt. Of de betrokken daders van de gruwelijke feiten daadwerkelijk een gezin hebben is natuurlijk nog niet geweten. Het kan zijn dat deze mensen nooit in geslaagd zijn om lang genoeg bij dezelfde partner te blijven om ook een gezin te starten. Maar kijk eens naar een militair of een politieagent (niet persé in België). Veel van die mensen zien regelmatig gruwelijke dingen en veel hen zijn ook uitvoerder van gruwelijke daden. Dan denk ik maar aan "collateral damage" bij een beschieting.

Ok, deze mensen deden het met de juiste bedoelingen, men had normaliter een goed en nobel doel. Maar als we de Bende van Nijvel bekijken in de context van banditisme, dan kan je het gedrag erg moeilijk verklaren, vooral omdat de Bende van Nijvel een georganiseerde groep was. Bekijk echter de Bende van Nijvel in de context van de politiek en gehuurd geweld, dan krijg je wat anders.

Het Russisch leger bijvoorbeeld maakt ook vaak gebruik van huurlingen om regio's te terroriseren. Om gruwelijke daden te begaan. De ingehuurde krachten zijn betaald en denken dat hun daden nodig zijn om een hoger doel te dienen. Om een oorlog te winnen of een gevaar uit te schakelen. Van Sarajevo tot Georgie, van Uganda tot Zuid Afrika, vind je overal weer doodseskaders en geheime eenheden, die uit gewone mensen bestaan, gehuurde mensen of soldaten die de gruwelijkste dingen doen. En wanneer het toch te moeilijk zou worden, kan een beetje drugs altijd helpen. In Afrika betalen veel krijgsheren hun soldaten uit met drugs. Ook in Irak gebeurt dit.

Servo per Amikeco

Re: Psychologisch profiel

Wat de "grijns" betreft, wanneer spreken we van een grijns? Ontbloot je tanden en je hebt een grijns, of gaat het om een echte lach? Ontbloten van de tanden is namelijk een terugkerend fenomeen bij agressie, een soort oerdrift, een reflex. Ik kan mij inbeelden dat zoiets rap verward kan worden met een grijns. Of de dader was high, of echt moordzuchtig.

Servo per Amikeco