1

De nieuwe Bende-theorie: vergeet alle vorige theorieën

Het dossier van de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig 28 mensen ombracht, is als een doolhof: hoe langer je erin rondloopt, hoe verder je verdwaalt. De speurders van de Cel Waals-Brabant hebben onlangs voor een nieuwe aanpak gekozen. Ze gingen hun licht opsteken bij twee zogeheten profilers, specialisten in de sinds de film The Silence of the Lambs vrij algemeen aanvaarde techniek om seriemoordenaars via psychologische profielen te identificeren.

Begin september 2002 deden de onderzoeksrechters Jean-Claude Lacroix en Jean-Pol Raynal een beroep op twee specialisten. De twee profilers zijn autoriteiten in hun domein. De eerste is een ex-militair: generaal Louis Crocq. Hij is een ex-legerpsychiater van het Franse ministerie van Landverdediging en doceert aan de Universiteit van Parijs V. Nummer twee, Jean-Pierre Bouchard, is doctor in de psychologie en therapeut bij de Unité de Malades Difficiles in het zuidwesten van Frankrijk. Hij is een bekende figuur in het wereldje van de specialisten in de criminele psychologie en ook een regelmatige gast in Franse televisiepanels.

De twee Franse experts konden in het Bende-onderzoek met een schone lei beginnen. Ze kenden de zaak niet of nauwelijks en waren niet op de hoogte van de vele speculaties over de motieven en het profiel van de Brabantse doders. Bouchard en Crocq beperkten hun analyse met opzet tot de manier van werken van de doders, de plaatsen van de misdaden en de getuigenissen van de slachtoffers die de moordpartijen overleefden. Ze zochten naar verbanden tussen het gedrag van de moordenaars en de robotfoto's waarover de CWB beschikt. Hun eindrapport is er nog niet, maar volgens onze informatie wijken hun conclusies een heel eind af van de hypothesen die België de voorbije twee decennia bezighielden.

Onderzoek » Cel Waals Brabant

2 (edited by Renne 29-10-2007 19:27)

Bericht vanop de site

Dat is geen werk van een psychopaat!'

'Dit is zeker niet het gedragspatroon van psychopaten. Dat kan ik met wetenschappelijke zekerheid beklemtonen', aldus een psychiater die als gerechtsdeskundige vaak met misdadigers op alle niveaus te maken heeft. 'Want in het optreden van een geestelijke gestoorde, kan nooit het doordacht en planmatig karakter zitten dat in elke overval van de bende van Nijvel verweven zit. Ik zou het eerder willen omschrijven als crimineel gedrag zonder meer, maar op een pervers niveau!' Deze psychiater aanvaardt wel dat deze mensen de delinquentie als keuzegedrag hebben genomen en zich op die manier uit de normale maatschappij willen houden.

De vraag wie de man is die zo ongenadig rond zich heen schiet, kan vanzelfsprekend nu niet volledig beantwoord worden. 'Maar als psychiater ben ik wel onder de indruk van het mensbeeld dat die man moet hebben. Voor hem is de mens compleet waardeloos, het recht op leven is voor hem een onbekend begrip. Een echte psychopaat zoekt altijd een zekere vorm van contact met zijn slachtoffer, ook al kent hij het niet. Maar hier gebeurt dit nooit, het schieten blijft een middel om zelf te kunnen ontsnappen. Het zou me niet verwonderen dat deze bende weer een hele tijd inactief zou worden, nu blijkt dat hun systeem om veel geld te verzamelen faalt.'

Feiten » Aalst

3

Ik vraag mij toch af wat voor iemand die 'killer' moet geweest zijn. Een ziekelijk iemand met mensenhaat of wat zat erachter? Gewone burgers en kinderen neerknallen zonder gevoelens, die man moet toch wel echt ziek geweest zijn of niet? Waren er opdrachtgevers die het zo wilden of overdreef de killer bij zijn daden en was het zo dat hij na verloop van tijd volledig de pedalen verloor? Kan je in opdracht van iemand anders zo een schade aanrichten.

Soms las ik dat het wel een echt psychopaat zou kunnen geweest zijn, als je in de plaats van overvallers stelt ga je alleen schieten als men je echt bedreigd, denk ik. Als men iemand vermoord in een zaak waar je oog in oog staat met elkaar is het uit vrees dat men hen zal herkennen. Maar in een warenhuis zijn er tientallen mensen, of honderden, en als je zulke overvallen vergelijkt met de bende overvallen vallen er weinig doden als men zich niet verzet. Alleen als er politie bijkomt zullen ze zich verdedigen en komen er soms agenten om,omdat men zich bedreigt voelt. De overvallers gaan in de aanval en reageren alleen als ze zich bedreigt voelen, echt professionals gaan nooit doden op zo een manier hoe de Bende het deed.

Maar bij de 'Bende van Nijvel' in 1985 die de warenhuisovervallen deed valt toch op dat ze mensen wilden vermoorden, ze gaan in de aanval en schieten meteen op alles wat beweegt. Niet eerst een luchtschot in het plafond, nee direct een slachtoffer maken. Zelfs voor ze in de winkel gaan, meteen op de parking slachtoffers maken. Dit is toch iets dat niet normaal is, ik denk toch dat ze het op slachtoffers gemunt hadden. Maar wat voor iemand was die doder? Benieuwd wat het nieuwe onderzoek geeft van Danièlle Zucker, die nieuwe dadersprofileringen gaat maken.

4

Renne wrote:

nu blijkt dat hun systeem om veel geld te verzamelen faalt.

Ik denk niet dat die warenhuisovervallen bedoeld waren om veel geld te verzamelen, de overval in Nijvel is daar een mooi voorbeeld van

5 (edited by Renne 31-10-2007 19:13)

Zo denkt speurder Vos erover:

'De killer was de leider, een psychopaat die kickte op bloed', aldus Vos. 'Wij denken dat hij twintig en wellicht 23 van de 28 moorden pleegde. Die anderen zien we eerder als zijn assistenten.'

Nog volgens de speurders:

'Als het bij de eerste en tweede reeks feiten om dezelfde killer,denken wij dat hij in het begin weinig heeft gedaan,en nadien het bevel overgenomen heeft en volledig uit de bol is gegaan en in zijn agressiviteit is gaan groeien. Als de killer een psychopaat was verklaart dat waarom tijdens de 2de reeks de buit van bijna 2miljoen bfr. niet in verhouding stond met de 16doden. Zijn buit was niet het geld, zijn buit waren zijn moorden.

Eddy Vos: "Dé grote vraag is altijd geweest: waarom hield de Bende er na 9 november 1985 mee op? In het profiel van onze killer valt de psychopathie heel erg op. Wel, een psychopaat stopt niet, die wil steeds verder gaan. De killer genoot ervan om mensen neer te schieten, dat zie je heel duidelijk. Je ziet ook de evolutie in de aanslagen. Er vallen almaar meer doden, er wordt almaar meer geweld gebruikt. Dat is een van de hoekstenen van onze hypothese: als ze klopt, hebben we eindelijk de verklaring voor het einde van de Bende-terreur. Profiling laat toe nog meer lessen te trekken. Je ziet dat de Bende bij herhaling kinderen van dichtbij neerknalde. Zekerheid heb je niet, maar je weet: dat is iets wat een zigeuner nooit zal doen. Dat is tegen zijn natuur."

Volgens Franse profilers is er ook sprake van een psychopaat:

'Sinds kort is er ook de zogenaamde 'profiling': een profiel van de daders aan de hand van hun manier van optreden. De Franse experts aan wie u begin september 2002 de resultaten van het Bende-onderzoek hebt uiteengezet, kwamen tot de conclusie dat de bende zeker de drie duidelijk geportretteerde leden telde, en dat een van hen een psychopaat was.

6

Renne wrote:

Profiling laat toe nog meer lessen te trekken. Je ziet dat de Bende bij herhaling kinderen van dichtbij neerknalde. Zekerheid heb je niet, maar je weet: dat is iets wat een zigeuner nooit zal doen. Dat is tegen zijn natuur."

Ik vind dat een kind vermoorden tegen iedereen zijn natuur, als je zoiets doet ben je ziek. Een moord op iemand die u vernederd (verkracht) heeft kan ik begrijpen, maar een gewoon onschuldig kind met opzet vermoorden dat is het ergste wat er bestaat. Kan men De Staerke wel benoemen tot de echte zigeuners? Eigenlijk leefde hij niet als een echte zigeuner, want hij woonde in een gewoon huis, zijn familie weet ik niet juist, misschien dat verre familieleden van hem wel echte zigeuners waren. Het zal wel zoiets zijn want ik zie niet anders in waarom men hem wel een zigeuner noemt.

7

Renne wrote:

Die anderen zien we eerder als zijn assistenten.

Dat zijn dan ook wel assistenten die de moed hebben om mensen te vermoorden en dus geen domme hulpjes zijn maar eveneens koelbloedige moordenaars. Want als ik mijnheer Vos goed begrijp hebben die assistenten die vijf of zes andere moorden gepleegd?

Renne wrote:

Zijn buit was niet het geld,zijn buit waren zijn moorden.

Dan heeft hij zich tijdens de eerste overvallen toch goed ingehouden. Toen vielen er amper dode. Zou iemand mij dan kunnen uitleggen hoe een psychopaat - die kickt op doden - zichzelf inhoudt in een warenhuis vol mensen (zoals tijdens de warenhuisovervallen van 1983)?

Renne wrote:

In het profiel van onze killer valt de psychopathie heel erg op.

Oké, ik herhaal even mijn vraag van hierboven. Als zijn psychopathie zo hard opvalt, hoe komt het dan dat hij zich tijdens de eerste reeks zo inhoudt? En zich zelfs 22 maanden zo hard inhoudt dat hij geen enkele moord pleegt.

Renne wrote:

De Franse experts aan wie u begin september 2002 de resultaten van het Bende-onderzoek hebt uiteengezet, kwamen tot de conclusie dat de bende zeker de drie duidelijk geportretteerde leden telde, en dat een van hen een psychopaat was.

Tja, daar kun je natuurlijk weinig tegen inbrengen want 'de specialisten hebben het gezegd'. Maar hadden de profilers toegang tot het hele dossier? Hoe lang hebben ze aan hun opdracht kunnen werken? Werd er ooit druk op hen gelegd? Lost hun theorie alle vragen op? Alleen op die laatste ken ik het antwoord : nee.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Ben wrote:

Als zijn psychopatie zo hard opvalt, hoe komt het dan dat hij zich tijdens de eerste reeks zo inhoudt? En zich zelfs 22 maanden zo hard inhoudt dat hij geen enkele moord pleegt.

Ik vind ook dat die uitleg nergens opslaat. Dan zou hij er in Aalst nog eens 7 binnen hebben afgeknald. Volgens mij blijven de meeste moorden allemaal executies op commando en moorden om getuigen uit te wissen. Past het in de theorie van de speurders dat er een psychopaat bij was,bij wie de stoppen totaal doorsloegen en dat daarom zijn partners hem vermoord en in het bos begraven.

Volgens mij kan er wel een psychopaat tot de bende behoren maar dan als eventuele uitvoerder, diegene boven alles staat. De moordenaars van de bende moesten volgens mij gewoon doen wat van bovenhands gevraagd werd. Psychopathie is een ruim onderwerp eigenlijk, niet elke psychopaat moord.

9

Hoe zou het staan met het onderzoek van Daniélle Zücker? Die ging toch rond nieuwjaar rond zijn met het dossier. Gaan wij daar dan ook meer over te weten komen of juist de speurders? Want ik las eens dat er nieuwe onderzoeken en nieuwe ondervragingen gingen komen, benieuwd of dat wel allemaal waar is en wat er allemaal in huis zal van komen.

En nog iets wat ik niet begrijp, naar Beijer willen ze niet luisteren, oude zaken interesseren Minister Onkelinckx niet, maar waarom dan dit werk van Mevrouw Zücker, die vrouw moet toch ook betaald worden om zich bezig te houden een jaar lang en wie gaat dat betalen? Wij? Toch eigenaardig dat ze de ene keer wit zeggen en de andere keer zwart.

Tja, volgens mij is dat gewoon een show die ze opvoeren. Om het volk toch de indruk te geven dat ze er nog mee bezig zijn.

Waarom kunnen ze een simpele getuigenis niet checken, maar wel een profiler (die waarschijnlijk niet gratis werkt) inschakelen. Aanwijzingen zijn er volgens mij genoeg, maar men moet ze willen zien. Men weet maar al te goed in welke milieus en regio's men moet gaan zoeken.