1

Topic: Roland Corvillain

Nihoul had nog andere contacten met een bizar milieu. Hierover schreef de commissie-Dutroux:

"Hij moest op zoek naar andere sectoren waar hij tot dan toe nooit actief was in geweest. Van bemiddelaar werd hij betrokkene. Hij leerde de internationale autozwendel kennen en ontdekte vooral hoe men als premiejager in de marge van deze sector heel wat kan verdienen. In dezelfde zin raakte hij betrokken in de drugshandel. Activiteiten in het kader van de exploitatie van de vrouwenhandel lagen, gezien zijn rijk verleden in het clubleven en de seksfuiven, meer voor de hand. (...) Nihoul had ook contacten met pedofielen die voor deze feiten later veroordeeld werden."

Tijdens zijn proces in maart 1997 voor de verkrachting van drie jonge meisjes, waaronder de kinderen van zijn ex-vrouw, moest de pedofiel Roland Corvillain toegeven contacten te hebben met Jean-Michel Nihoul, Achille Haemers en Robert Darville. Hij legde deze verklaring af nadat zijn ex-vrouw hem beschuldigd had kinderen te hebben verhandeld met zijn kompanen. Via zijn firma Logitel had Corvillain naar eigen zeggen Nihoul, vader Haemers en Darville computerprogramma's geleverd. De firma Logitel cv had bij haar oprichtingsakte als doelstelling vermeld: "onderzoek en steun bij de formatie en de ontwikkeling van kleine en middelgrote ondernemingen".

Nihoul en vader Haemers hadden eigen vennootschappen. In 1990, na de ontvoering van VDB door de bende-Haemers, richtte Achille Haemers nog via zijn vrouw de nieuwe en nog altijd bestaande sportwinkel Montex Sports Loisirs op en liet Montex Sport Center in vereffening gaan. Maar wat moest wapentrafikant Darville met hulp aan zo'n kmo en speciaal aangepaste softwareprogramma's aanvangen? Darville was toevallig de wapentrafikant van de bende-Haemers en was een belangrijk onderzoekselement voor de Delta-Bendecel van de toenmalige Dendermondse onderzoeksrechter Troch. Kolonel Sack, de coördinator van de Dendermondse Bendecel, had hem als een sleutelfiguur aangeduid. Zelfs de cel-Mendez was tijdens haar onderzoek op Darville gestoten.

Hiermee is niet bewezen dat Nihoul zelf rechtstreeks contact gehad heeft met Darville. Nihoul had wel goede contacten met advocaat Michel Vander Elst van de bende-Haemers, die zijn alibi was voor de ontvoering van Laetitia. In zijn boek ontkent Nihoul enig contact te hebben gehad met Darville of Corvillain, die hem nochtans tijdens de rechtszitting als een klant omschreven had(den): "Ik ging nooit naar boven in dat gebouw en ben nooit Corvillain, noch Frantsevitch, noch Krols, noch Darville, noch Zicot tegen het lijf gelopen." Nihoul is wel Achille Haemers vergeten te melden in deze opsomming of kennen ze elkaar toch?

Brice De Ruyver formuleerde het vrij genuanceerd:

"De term complot is overdreven. Want hier is het misschien begonnen met enkele mensen die met voorbedachte rade hun welomschreven persoonlijk belang nastreefden. Maar na verloop van tijd raakten de meest uiteenlopende figuren, groepen en milieus in het web verstrikt, en werd het een amalgaam waarin een kat haar jongen niet meer zou terugvinden.

De figuren uit de mouvance Nihoul hadden eigenlijk maar één ding gemeenschappelijk: iedereen was wel voor iets bang, dus iedereen moest zwijgen. Maar om zeer uiteenlopende redenen: de een kon geen kant meer op omdat hij had deelgenomen aan die fameuze partouzes, de ander had malafide zakelijke constructies mee opgezet, en nog anderen hadden zware strafbare feiten op hun kerfstok. Maar het is zelfs niet zeker of al die mensen elkaar kenden. Dat is dus geen complot."

Bron: De namen uit de doofpot | Stef Janssens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube