361

Re: DNA-onderzoek

tamwar wrote:

We zijn Vlamingen he?! Kan er iemand dit vertalen aub?

Nous sommes des flammes de feu.

The truth nothing but the truth

362

Re: DNA-onderzoek

Ik stuurde vandaag een mail naar de Onderzoekscel:

Ter info » www.thelocal.se

Een uittreksel: "Years later, police were given the green light to for the first time in Sweden use methods similar to those that were used to solve the cold case of the Golden State Killer in California in 2018. They sifted their way through DNA uploaded by people on family tree websites, and then carefully worked their way towards finding a suspect by identifying possible relatives with similar DNA – with the help of family history researchers..."

Wellicht de moeite om contact op te nemen met de Zweedse collega's hoe zij precies de toelating verkregen hebben en hoe ze verder te werk gegaan zijn? Zweden is sinds 1995 ook lid van de EU, dus daar gelden ook dezelfde GDPR-regels.

De enkele DNA-profielen van mogelijke daders waarover jullie beschikken kunnen misschien ook gematcht worden met gegevens op deze Family Tree websites?"

Voor alle duidelijkheid: in het Zweedse artikel gaat het om internationale, genealogische databases, niet om die van gekende misdadigers.

363

Re: DNA-onderzoek

Dat zou inderdaad zeer nuttig zijn, vraag is en blijft, wat was het opzet van die grootscheepse DNA analyse.

364

Re: DNA-onderzoek

Tueries du Brabant: 400 ADN examinés, tous négatifs

L’an passé, la juge d’instruction en charge du dossier des tueries du Brabant lançait une opération sans précédent consistant à inviter 1 200 personnes au profil suspect à se soumettre à un prélèvement ADN. Y a-t-il un résultat ? Il y a six mois, le parquet fédéral diffusait la photo d’un homme portant un Spas 12, une arme de combat particulièrement impressionnante. Grâce à l’avis de recherche, a-t-il été identifié? (...)

Lees hier het hele artikel » www.dhnet.be

365

Re: DNA-onderzoek

Zweden is in Europa een heel speciaal gevalleke. Lees de geschiedenis er maar eens op na. Niet zeker dat de EU daar evenveel als hier in de pap te brokken heeft qua wetgeving.

366

Re: DNA-onderzoek

Ik kreeg aanvullende info binnen van de Zweedse genealoog die het onderzoek voerde:

"As I worked on behalf of the Swedish Police all legal issues were handled by them. We uploaded the DNA profile from the crime scene to the databases at Family Tree DNA and Gedmatch. There we got matches with people who has given their consent to be visible in searches by Law Enforcement. And from those matches I was able to build a network of family trees to track down the perpetrator. We have now established a team of 7 genealogists who will assist the police in more cold cases."

367

Re: DNA-onderzoek

In een artikel in La dernière heure stond dat de 400 DNA-stalen die tot nog toe getest zijn geen enkele match opleverden Ook is de man met Het SPAS-12 geweer op de foto nog steeds niet geïdentificeerd.

368

Re: DNA-onderzoek

In een van de eerste grote zaken waarbij een dergelijk DNA database werd gebruikt om een dader op te sporen was in de zaak van de Golden State Killer/Original Night Stalker. Dader DNA werd geupload, en in eerste instantie zelfs 'onderzoeker maakt profiel aan en doet alsof hij z'n eigen DNA upload', en een van de resultaten die je krijgt is dat je andere 'familieleden' (mensen die hun DNA hebben geupload) te zien krijgt die op een bepaalde genetische afstand van je zitten: 3rd cousin, 2nd cousin etc. Aan de hand van bevolkingsregisters kun je dan gaan puzzelen en krijg je een enorme stamboom - en zou je theoretisch, soort van triangulatie, bij de dader uitkomen.

Nog wel even het DNA afnemen van de persoon die uit je onderzoek komt natuurlijk. Zoals ze ook de Golden State Killer na 40 jaar oid hebben gevonden. Na dit succes zijn politiediensten bij andere zaken via courtorders en dergelijke direct bij deze diensten DNA profielen gaan matchen, maar dit heeft er ook voor gezorgd dat een aantal grote 'DNA-websites' er op dit moment alles aan doen om hier niet aan mee te werken, ivm legale en privacy issues en dus gewoon weigeren.

GEDmatch, niet geheel toevallig een Mormoonse constructie, ziet hier minder problemen in en wordt dus op dit moment ook gretig geraadpleegd door politiediensten die DNA onderzoek aan het doen zijn. Een dergelijk onderzoek in kader van de Bende van Nijvel zou dit zeker uitkomst bieden! En als de onderzoekscel de Belgische wetgeving heeft proberen te omzeilen door DNA van de peuk in Frankrijk te laten testen, zal er ook wel een legale oplossing zijn voor dit genealogische DNA onderzoek.

Re: DNA-onderzoek

‘Enorme kansen’ om onopgeloste zaken te kraken met nieuwe dna-technologie

DNA-sporen van duizenden onopgeloste zaken worden vanaf volgend jaar met behulp van nieuwe technologie nog eens door de dna-database gehaald. De verwachtingen bij politie en Openbaar Ministerie zijn hooggespannen. “We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen.”

De nieuwe technologie wordt in eerste instantie gebruikt voor zwaardere zaken, zoals moord, zedenzaken of roofovervallen. Het Openbaar Ministerie verwacht in de eerste helft van 2021 met het onderzoek te kunnen starten. “Het NFI legt de laatste hand aan de benodigde software”, zegt Landelijk forensisch Officier van Justitie Mirjam Warnaar.

Het gaat om strafzaken waarin geen eenduidig dna-spoor, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen zijn gevonden. Deze complexe dna-profielen kunnen niet worden toegevoegd aan de landelijke dna-databank voor strafzaken. Ze zijn vaak eenmalig vergeleken met de dna-databank, en belanden daarna op de plank. Het gaat om vijfhonderd tot zeshonderd dna-profielen per jaar.

Maar omdat de dna-databank jaarlijks groeit met 20.000 profielen, loont het om vaker een nieuwe zoekronde te doen. Voorheen moest dat handmatig gebeuren, maar nu wordt dat geautomatiseerd. “Dat biedt enorme kansen”, zegt Warnaar. “We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen, daar ben ik van overtuigd.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Het gaat om strafzaken waarin geen eenduidig dna-spoor, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen zijn gevonden."

Interessant, toch?

370

Re: DNA-onderzoek

Zo ver is men in Belgie niet.