Ben wrote:

De (oorspronkelijk witte) LEGIA kal 12 hulzen (hagel) uit het kanaal van Ronquières:

http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TTIjUxGp3qI/AAAAAAAAAnQ/9Ch1YeHlZIs/Ronq%201.png

Deze patronen zijn handmatig hervuld met grotere bollen, die een verwoestender effect hebben dan de eendenhagel die er oorspronkelijk inzat, zo neem ik vooralsnog aan. Zijn die bollen er tezamen met het kruit (ook) met de blote handen en vingers ingedaan?

402

https://www.hln.be/binnenland/nieuwe-op … ~a077452e/

Nieuwe opgraving in zaak-Bende van Nijvel: postbode Jacques Hoebeeck
Er is een nieuwe opgraving gebeurd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het gaat om de postbode Jacques Hoebeeck, die lid was van Front de la Jeunesse. Dat bericht La Dernière Heure.

TTR 19-10-21, 08:15 Bron: La dernière heure
Hoebeeck stierf een natuurlijke dood op 26 maart 1989 Elsene. De man was aan de slag als postbode en was lid van de extreemrechtse jeugdbeweging Front de la Jeunesse. Naar verluidt kreeg hij een exemplaar van ‘Mein  Kampf’ cadeau van een van de leiders toen. Hij wordt vooral herinnerd als een “eenzame, zelfingenomen en teruggetrokken” man. Oud-collega’s omschrijven hem ook als “xenofoob” en “een racist”.

Lees ook
Een bijl, een riotgun en carnavalsmaskers, meer had Bende van Nijvel niet nodig voor generale repetitie in Delhaize van Beersel: “Wat ze daar deden, ging om pure arrogantie”PREMIUM
Een bijl, een riotgun en carnavalsmaskers, meer had Bende van Nijvel niet nodig voor generale repetitie in Delhaize van Beersel: “Wat ze daar deden, ging om pure arrogantie”
Op de begraafplaats van Elsene vond in opdracht van Martine Michel, onderzoeksrechter in Charleroi, een “gerechtelijke opgraving” plaats. De opgraving kadert in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In het hele dossier zitten 800 namen van wie men geen DNA-staal heeft. Systematisch verzamelen de speurders die stalen nu, in de hoop dat er een match is met de DNA-sporen uit het dossier. Er zouden al meer dan 400 DNA-stalen verzameld zijn.

Het DNA-onderzoek is ook niet de enige piste die de speurders nog volgen. In totaal werken er 20 agenten op het dossier, in de hoop dat er na al die jaren toch nog een doorbraak zou komen. Die doorbraak is nodig voor 2025, wanneer het dossier verjaart.

403

In La Dernière Heure wordt ook vermeld dat de speuders nog steeds het spoor van extreemrecchts volgen.

404

Het lokaliseren van de resten van Hoebeeck was geen gemakkelijke opdracht. Zijn stoffelijk overschot was in 2015 voor de zoveelste maal van plaats veranderd toen de concessie afliep.

Hoebeeck overleed al in 1989. In het begin was het lichaam begraven in een gewoon graf. Vervolgens werd het in 2000 opgegraven, op verzoek van de familie die een concessie van vijftien jaar wilde. Het werd beëindigd in 2015. In dergelijke gevallen worden de resten opgegraven en elders gedeponeerd. Anders gesteld: of de opgraving de resten van Hoebeeck heeft opgeleverd, is dus verre van zeker.

Bron:
https://pnws.be/onderzoek-bende-van-nij … -opgraven/

Hoebeeck was dus pas 32 bij zijn 'natuurlijke overlijden' in 1989.

406

Bestaat er geen foto van hem ?

407

kenza wrote:

Bestaat er geen foto van hem ?

Klik op de link van post 402..

408

Klopt niet.L is Dossogne en R is Gilson.Hij had trouwens een medisch problrem van bij zijn geboorte en was versaafd aan de drank.

409

Ik weet niet of de expertise van Sofie Claerhout hier al besproken werd. Ze kwam deze week in de pers: https://www.hln.be/kortrijk/dna-special … ~a830895f/
Kort gezegd kan zij via het Y-chromosoom dat elke mannelijke voorvader aan zijn nakomelingen doorgeeft een soort (halve) stamboom opstellen.
Wetende dat er reeds 400 DNA-stalen zijn afgenomen van verdachten en dat er een stuk of 10 DNA-profielen (en dus terzake doende Y-chromosomen voorhanden zijn) (als wat men beweert in de pers klopt) : de kans dat er een match is is tamelijk groot.
Ik hoop dat de speurders minstens overwegen om met mevr. Claerhout contact op te nemen.

410

Er is nog wetgevend werk nodig om volledig van deze nieuwe onderzoeksmethode Claerhout gebruik te kunnen maken, maar dat heeft volgens mij enkel te maken met de samenstelling van de “Y-chromosoom-stamboom”. 

Wat volgens mij nu al kan is vaststellen dat er een Y-chromosoom-match is. Op zich zou die match niet veel opleveren wanneer de match niet de dader is, dus niet overeenstemt met het volledige DNA-profiel van de dader én men de stamboom niet mag samenstellen. Maar: als de speurders die al dertig jaar werken aan deze zaak al was het maar een familienaam kennen, is dat mijns inziens heel waardevolle informatie waar ze mee verder kunnen.

De Bende Van Nijvel beging haar misdaden in een bepaald gebied rond Brussel, de daders zijn wellicht uit dat gebied afkomstig en de meeste namen uit het dossier die men nu op hun DNA onderzoekt zijn ook afkomstig uit dat gebied. Daardoor vergroot de kans op een match. Geen volledige DNA-match dus, maar een Y-chromosoom match.

Hoe meer ter zake doende Y-chromosomen men kan uittekenen, hoe meer kans op succes. In Nederland heeft men in 2018 in de zaak Nicky Verstappen 21000 mannen uitgenodigd uit de streek waar de moord gebeurde. De 800 profielen die men nu in de zaak BvN probeert samen te stellen zijn er lang geen 21000. Maar wij hebben wel meerdere dader-DNA's. Er zijn dus mogelijkheden.

Om de kans op succes maximaal te maken zou het gerecht de mogelijkheid moeten hebben op zoek te gaan naar het juiste Y-chromosoom in de databank van het genealogisch Benelux DNA-onderzoek (oa van Familiekunde Vlaanderen - DNA-Beneluxproject : https://dna-benelux.eu/node/2 )

Ik hoop ten eerste dat de speurders de mogelijkheden van dit Y-chromosoom-onderzoek benutten.
Ten tweede dat de bevoegde politici gauw wetgevend werk verrichten zodat we kunnen doen wat in Nederland kon en in Zweden (https://www.thelocal.se/20200916/dna-hit-brings-swedish-double-murder-suspect-to-trial-after-16-years/ ) Meester Vermassen? Minister van justitie?

Gegarandeerd dat de zaak zo opgelost wordt. Er zijn nog ... hoeveel maanden?