Topic: Gent: 13 Augustus 1982

Dertien pistolen geroofd uit Gents politiekantoor

Stoutmoedige inbrekers zijn er 's nachts in geslaagd dertien dienstpistolen te roven uit het politiekantoor van de 4e wijk, aan de Abeelstraat te Gent.

De rovers hebben meteen de grote middelen gebruikt: om zich toegang tot het gebouw te verschaffen hebben ze een paneel van de ingangspoort ingestampt. Vanop de binnenplaats klauterden ze op een platform waar ze een glazen koepel verbrijzelden en op die manier in de lokalen belandden. De meeste kasten en laden werden opengebroken en doorzocht. Nadat ze 13 dienstwapens hadden gevonden, hebben ze het hazepad gekozen.

De inbraak in het politiebureau dat midden de uitgangsbuurt van het Zuid is gelegen, werd pas zaterdagmorgen [14 augustus 1982] ontdekt, toen politieambten aan hun voormiddagtaak begonnen. Naar vernomen werd, hebben de dieven weinig bruikbare sporen achtergelaten, zodat de onderzoekers (de stedelijke politie en de gerechtelijke politie bij het parket) voor een moeilijke opgave staan.

Nu is het te Gent lang geen geheim, dat de wijkkantoren van de politie 's nachts onbezet en dus onbewaakt zijn, er blijkt zelfs geen specifieke bewaking te worden uitgevoerd. Dat er wapens op de politiekantoren worden bewaard, is wel een normale zaak, vermits dit vermeld staat in de instructies van het stedelijk politiekorps.

Te Gent zit men vrij verveeld met deze wapendiefstal omdat de Arteveldenstad tot nu enigszins gespaard bleef van dergelijke misdrijven. Er wordt gevreesd, dat Gent de weinig benijdenswaardige misdaadweg opgaat van andere grootsteden in het land.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 augustus 1982

Ik heb geen verdere informatie over deze diefstal maar het is zeker de moeite waard om hierover nog wat extra informatie op te zoeken.

De timing van deze wapendiefstal is nl. niet onbelangrijk wanneer je deze naast de tijdslijn van de Bendefeiten legt. De diefstal van de politiewapens in Gent moet blijkbaar in de nacht van 13 op 14 augustus 1982 gebeurd zijn. De Bende van Nijvel pleegde haar eerste wapenfeit diezelfde nacht rond halfvier in het Franse Maubeuge. In Maubeuge wordt voor de eerste keer geschoten met een 7.65 mm die de Bende later nog zal gebruiken in Waver, in Nijvel en aan de Diable des Amoureux. Bij mijn weten stak deze 7.65 mm niet in de zakken van Ronquières en is dit wapen tot op heden niet gevonden. Het zou dus interessant zijn om te weten of er in Gent een 7.65 mm pistool gestolen werd.

Naast de timing vallen er nog twee andere zaken op in verband met de gebruikte modus-operandi:

  • de daders schaften zich toegang via een koepel op een plat dak, net zoals bij de diefstal van de Santana in Lembeek (en die gebruikt werd in Maubeuge) in mei 1982 en de diefstal van de Saab in Eigenbrakel in juni 1983;

  • de daders aarzelen niet om 's nachts een glazen koepel of raam kapot te slaan (waardoor buren gealarmeerd kunnen worden), net zoals bij de diefstal van de Santana in Lembeek in mei 1982, de diefstal in de kruidenierswinkel in Maubeuge dezelfde nacht in augustus 1982, de diefstal van de Saab in Eigenbrakel in juni 1983 en de inbraak in Temse in september 1983.

 Iemand die hier meer over kan vinden? Werd deze wapendiefstal ooit opgelost?

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Mero, heel erg interessant!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

3

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Interessante vondst. Zoals je schrijft is het in Waver en Maubeuge gebruikte 7.65-pistool nooit teruggevonden. Weet er iemand wat in die periode het standaardwapen van de Belgische politie was?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Wel ik denk de 7.65, toch voor wijkagenten in 1982. De Rijkswacht had in '83 te Nijvel nog de 7.65 in gebruik alsook de Franse agenten. Er staan op de WNP-lijst behoorlijk wat Gentse namen en connecties op.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Indien het om dezelfde daders zou gaan, blijft het natuurlijk wel raar dat ze eerst naar Gent zouden gereden zijn om vervolgens diezelfde nacht naar Maubeuge af te zakken. Tenzij één van de daders in de buurt van Gent woont natuurlijk. En dat is niet zo ondenkbaar aangezien de Saab in september 1983 gespot werd in Sint-Denijs-Westrem met G5 aan het stuur.

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Dat element ook nog, de G5 doet me trouwens denken aan de overval in Leerbeek (is daar ook geen 7.65 gebruikt?) Men spreekt daar van een grote blonde dader en ze gebruiken een Peugeot. En de link met Nijvel en de Saab is ook niet ver weg. Gent was ook een belangrijke plaats in het NDB dossier.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Gent: 13 Augustus 1982

De dienstwapens die in Gent gestolen werden, waren … jawel … dertien wapens FN kaliber 7.65! :o

Bron: antwoord van minister Jean Gol op een parlementaire vraag van kamerlid Vanvelthoven over wapen- en munitiediefstallen uit kazernes en steengroeves | krant Vooruit van 26 februari 1987

8

Re: Gent: 13 Augustus 1982

the end wrote:

Er staan op de WNP-lijst behoorlijk wat Gentse namen en connecties op.

Dat klopt, het gaat om volgende personen:

  • Bataille Philippe: Lentestraat

  • Bataille Thierry: Lentestraat (ander huisnummer dan Philippe)

  • Boelaert Patrick: Ter Platen

  • De Vogelaere Johnny: Sint Coletastraat

  • Ghoddu Marc: Ottergemsesteenweg

  • Keymeulen Geert (alias Siegfried): geen adres gekend

Daarnaast maak ik mij wel dezelfde bedenking als Merovinger. Zou het niet vreemd zijn dat deze bende tijdens één nacht twee overvallen pleegt? Waarvan de eerste zelfs een zeer riskante onderneming is, namelijk een politiekantoor.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Je kan die vraag ook omdraaien. Welke bende was er in de jaren '80 in staat om 2 overvallen achter elkaar te plegen?

Goed gevonden trouwens Merovinger. Hoewel, het moet toch zo zijn dat een eventuele link de afgelopen decennia tot in den treuren door de opsporingsdiensten is uitgerechercheerd.

Re: Gent: 13 Augustus 1982

Heel juist noorderling. Dat is toch wel 1 van de handelsmerken van de Bende van Nijvel in die periode, zie 10 mei '82 (2 wagens). Of de dubbel aanslag in '85. Of ook Waver, in plaats van weg te rijden in Hoeilaart zoeken ze de confrontatie op, zelfs Nijvel past in die reeks.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.