11

Re: Robert Van Oirbeek

In 1996 kreeg Van Oirbeek gratie en mocht hij als vrij man de gevangenis van Verviers verlaten:

Gratie voor supergangsters

Supergangster en ontsnappingskoning Robert Van Oirbeek (41) die voor een resem misdrijven een gevangenisstraf van 43 jaar had verzameld, mocht woensdag als vrij man de gevangenis van Verviers verlaten. “Petit Robert”, zo genoemd omdat hij zo klein is, kreeg door koninklijke gratie 20 jaar gevangenisstraf kwijtgescholden “op grond van menselijke en statistische overwegingen”. Normaal zou Robert Van Oirbeek tot 2016 in de cel hebben moeten blijven.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Robert Van Oirbeek

Robert Van Oirbeek voor correctionele rechtbank

Robert Van Oirbeek, bijgenaamd “le Petit Robert”, is maandag voor de correctionele rechtbank verschenen om zich te verantwoorden voor de laatste twee dossiers tegen hem: ontvluchting uit de Lantin-gevangenis in februari 1987 en de beroving van het BBL-kantoor in Gembloers in november 1987.

De uitbraak uit de gevangenis dateert van 8 februari 1987. Vier mannen namen de benen: Van Oirbeek, de twee Italianen Paolo Cirelli en Giacomo Marchisone (veroordeeld voor een hold-up in 1988), en Philippe Delaire, die twee jaar later werd doodgeschoten bij een gijzeling in Tilff. Delaire was het brein van de ontsnapping, althans volgens de drie anderen die zeiden slechts “gevolgd” te zijn.

Tijdens de ontsnapping en de daaropvolgende nacht, totdat de vier mannen de Nederlandse grens over kwamen, werden bewakers en andere mensen bedreigd en gegijzeld en werden auto’s gestolen. Van Oirbeek geeft de beschuldigingen toe, behalve de gijzelingen.

De beroving van het BBL-kantoor in Gembloers vond plaats in het weekend van 11 november 1987. Twee mannen, van wie er een nog altijd niet bekend is, braken een honderdtal safes van particulieren open, terwijl twaalf mensen werden gegijzeld. Destijds werd gesproken van een buit van een half miljard. Nu hebben 26 verzekeringsmaatschappijen zich burgerlijke partij gesteld, die 172 miljoen eisen. De BBL is tevreden met 2 miljoen.

De drie mannen die met Van Oirbeek voor de rechtbank verschenen, zijn slechts “klein grut”. Ze zeggen waardepapieren, die in Gembloers waren gestolen, te hebben gevonden in een vuilniszak onder de brug in Ukkel. Ze worden slechts vervolgd wegens heling.

Volgende zittingen op 21 en 28 oktober, met pleidooien en de rekwisitoors.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Oktober 1991

“Petit Robert” staat terecht wegens ontsnapping

Voor de correctionele rechtbank van Luik werd maandagen eerste van de twee ontsnappingsdossiers over Robert Van Oirbeek, alias “Petit Robert” verder behandeld. Op 8 februari 1987 ontsnapten vier gedetineerden uit de gevangenis van Lantin: Philippe Delaire, die na een gijzeling in Tilff zelfmoord pleegde, Robert Van Oirbeek, en twee Italiaanse boeven, Paolo Cirelli en Giacomo Marchisone, die toen in voorhechtenis zaten. Voorzitter Bidlot-Thorn hoorde eerst vier cipiers die kwamen bevestigen dat het Philippe Delaire was die de operaties leidde.

De Belgische staat heeft zich bij monde van meester Dewez burgerlijke partij gesteld en eist één frank provisioneel. Substituut van de procureur des konings Enckels eiste 10 jaar tegen Van Oirbeek, 7 jaar tegen Cirelli en 8 jaar tegen Marchisone.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Oktober 1991

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube