Topic: Vorst: 25 September 1985

Negen miljoen buit bij post van Vorst

Vier gangsters hebben woensdagochtend zonder slag of stootten ten minste 9 miljoen buitgemaakt in het hoofdpostkantoor van Vorst. De vier kwamen omstreeks 9u20 aan voor het postkantoor aan de Stationsstraat 9 vlakbij het Sint-Denijsplein. Eén van de vier bleef aan het stuur van hun VW Golf zitten, de overige drie stapten het postkantoor binnen en bedreigden de aanwezigen. De kerels droegen alle drie een soort hoofdkap. Zij waren opvallend groot (alle drie ongeveer 1m80) en zij spraken Frans zonder tongval. Eén van de drie had een klein machinegeweer, zijn twee makkers hadden elk een pistool.

Zij slaagden er in achter de balie te geraken waar zij het postpersoneel verplichtten de verscheidene brandkoffers te openen. Haastig grabbelden de kerels de buit bijeen. Zij staken het geld in een grote blauwe nylon zak. Amper enkele minuten later gingen zij er van door met hun vluchtauto.

Later werd de VW Golf, die uiteraard gestolen bleek te zijn, teruggevonden op de hoek van de Vroegegroentenstraat en de Britse Tweedelegerlaan, nog altijd grondgebied Vorst. Op de achterbank lag één der pistolen, die bij de overval gebruikt werden, een 9 mm wapen. Het staat zo goed als vast dat de gangsters daar in een tweede zijn overgestapt en dat zij in hun haast een wapen vergeten zijn. Dat wapen zou wel eens belangrijk kunnen blijken voor het onderzoek.

Bron: Het Laatste Nieuws | 26 september 1985

Deze overval gebeurde drie dagen voor de overvallen in Overijse en Eigenbrakel. Werd deze overval ooit opgelost? Is deze overval toe te schrijven aan de Bende van Baasrode (staat niet vermeld in de artikels over het proces van de bende van Baasrode), Marcel Habran of anderen? Die overval in Vorst is in elk geval niet aan bod gekomen op het proces van de bende Haemers.

Re: Vorst: 25 September 1985

Merovinger wrote:

Later werd de VW Golf, die uiteraard gestolen bleek te zijn, teruggevonden op de hoek van de Vroegegroentenstraat en de Britse Tweedelegerlaan, nog altijd grondgebied Vorst. Op de achterbank lag één der pistolen, die bij de overval gebruikt werden, een 9 mm wapen. Het staat zo goed als vast dat de gangsters daar in een tweede zijn overgestapt en dat zij in hun haast een wapen vergeten zijn. Dat wapen zou wel eens belangrijk kunnen blijken voor het onderzoek.

Ben wrote:

Op de website staat een interview met Leopold van Esbroeck. Daders » Bende De Staerke

"Na de bloedige raid op de Delhaize in Aalst heeft Salesse tijdens een verhoor spontaan zijn hele criminele loopbaan opgebiecht. Vanwaar die paniek, die angst? Kort na de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse is er een zware ruzie ontstaan binnen de Bende-De Staerke. Ik was er zelf niet bij en geen van de aanwezigen heeft me ooit willen vertellen waar het over ging, zelfs Salesse niet. Was het over vrouwen of de verdeling van een buit gegaan, dan was er geen enkele reden tot geheimhouding geweest, dus ga ik ervanuit dat het iets heel ernstigs betrof."

Indien deze overval in Vorst van 25 september 1985 gepleegd werd door de Bende van Baasrode, kan dan de fameuze ruzie van einde september 1985 binnen deze bende niet eerder te maken hebben met het feit dat één van de Bendeleden zijn wapen vergeten had in de vluchtauto? Hadden De Staerke en/of Salesse hierdoor angst dat de politie hen hiermee ging kunnen opsporen? Die informatie stond immers op 26 september 1985 in de krant.

Een verklaring over het feit dat De Staerke en Salesse niets over die ruzie wilden vertellen aan van Esbroeck kan eventueel te vinden zijn in de mogelijkheid dat de overval in Vorst zonder medewerking en zonder medeweten van Van Esbroeck gepleegd werd. Door hierover niets te vertellen konden ze de buit onder elkaar houden i.p.v. te verdelen met Van Esbroeck.

Of is dit te simpel?

3

Re: Vorst: 25 September 1985

Gangsters roven 9 miljoen in postkantoor van Vorst

In het centrale postkantoor van Vorst, Stationstraat 9, werd woensdag omstreek 9u20 een overval gepleegd door vier gangsters. Deze waren ter plaatse gekomen met een gestolen VW Golf.

Terwijl één van de overvallers aan het stuur van de wagen bleef zitten, gingen de drie anderen het postkantoor binnen. Ze waren gemaskerd met een hoofdkap, één was gewapend met een klein machinepistool en de twee anderen met gewone pistolen. Ze wisten tot achter de balie te geraken en verplichtten een bediende verscheidene brandkasten open te maken.

De daders roofden circa 9 miljoen. Een van de gangsters stopte het geld in een blauwe nylonzak. In hun haast om weg te geraken verloren ze een van hun pistolen. Ze sloegen op de vlucht met de wagen. Het voertuig werd kort nadien teruggevonden op de hoek van de Tweede Britselegerlaan en Vroegegroentenstraat te Vorst. Het is nagenoeg zeker dat de gangsters daar in een ander voertuig overstapten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 September 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube