61

Re: Herdenking Aalst

Nog een beetje "duiding" bij mijn vorige post. De slachtoffers hebben ondertussen achterkleinkinderen.

62

Re: Herdenking Aalst

fenix wrote:

Nu al?

Er staat al heel lang een monument voor de slachtoffers op het kerkhof van Aalst. Nu komt er één van Delhaize aan de Delhaize.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

63

Re: Herdenking Aalst

Weet ik Ben, maar heel wat nabestaanden hielden de avond van de herdenking een eerder intieme herdenking aan de Delhaize zelf (op de parking). Behalve vorig jaar. Toen stond de nieuwe Delhaize er al. Ik kan me indenken dat een grote meerderheid niet wou geconfronteerd worden met politieke en andere "autoriteiten" op zo'n herdenking en/of te moeten luisteren naar grote verklaringen en stoere uitspraken. Dit laatste is een persoonlijke interpretatie.

Re: Herdenking Aalst

Dat ik het nogal ongepast vind dat de Delhaize zich opwerpt als (mede)stuwende kracht achter een herdenkingsmonument, is een stelling die de facto niet geheel en al voor mijn rekening komt, al dan niet indachtig de ‘Aarschot-piste’. Anders geformuleerd: het door Delhaize ‘in stelling brengen’ van zo’n monument komt in aanmerking voor de prijs van ‘welke wolf huilt het hardst in het bos’, althans als de slachtoffers/nabestaanden van de Delhaize-overvallen hier anders over denken, heb ik hier niets geschreven.

“Morgen, 17 september, markeert een pijnlijk jubileum inzake de Bende van Nijvel.

Drie dodelijke slachtoffers voor een beetje sterke drank, wat koffie en pralines. Dat is de balans van een bloedbad dat volgens berekeningen van de firma Colruyt de belachelijke som van 22.070 frank opleverde.

De buit bestond uit vijf dozen pralines, vijf bussen arachide olie van vijf liter, vijf bussen maïsolie van vijf liter, tien zakken koffie van twee en een halve kilo en veertig pakjes Maragogype van vijfhonderd gram.

Op 17 september 1983, om 1u26, weerklinkt in de bewakingscentrale van de firma Colruyt in Halle de alarmschel van het magazijn in Nijvel.

Minder dan vijf minuten later zijn twee rijkswachters uit Nijvel ter plaatse en worden er op schoten onthaald. Rijkswachter Marcel Morue, die een eigen dossier heeft aangelegd in verband met de Bende van Nijvel, wordt gedood. Zijn collega wordt gewond maar brengt het er levend van af door zich dood te houden.

Op de plaats van de misdaad ontdekt men ook de lijken van Jacques Fourez, 49 jaar, en van Elise Dewit, 49 jaar, allebei met meerdere kogels door het hoofd omgebracht. Dewit en Fourez, automobilisten die aan het tanken waren aan de DATS 24-pomp aan de achterkant van het gebouw.

In de krant DH van de volgende maandag creëerde de journalist Raoul Dewael de uitdrukking “gekke moordenaars van Waals-Brabant”. Het was toen nog niet bekend dat de ‘bende’, die sinds het jaar daarvoor actief was, al vier slachtoffers achter zich had, en dat er nog 21 zouden bijkomen tot de moorden uiteindelijk in november 1985 werden gestopt. Het onderzoek loopt nog. Al veertig jaar.

Speurder Eddy Vos ging vorig jaar met pensioen en leidde tussen 1996 en 2011 mee de eenheid Waals-Brabant (CBW).

Vos in DH: “Wat de supermarkten betreft, ben ik het zonder vooroordeel eens met de uitspraken (zie onder) van de commissaris voor Staatsveiligheid Christian Smets die kort voor zijn dood vorig jaar publiekelijk beweerde dat de aanslagen in supermarkten in 1985 deel uitmaakten van een racket (afpersing) op het merk Delhaize. (…) Er is wel de vraag waarom Smets dit kort voor zijn dood zei: wat was zijn reden. Dit is ook de vraag die gesteld moet worden: waarom?”

Samengevat ligt de sleutel van het raadsel de facto nu dus bij Delhaize.


TESTAMENT C. SMETS

Dit is mijn testament, niet alleen kom ik langzaam aan het einde van de weg, maar ik ben het ook beu om decennialang dezelfde onzin te lezen van mensen die het dossier niet kennen en zich beroepen op hun pseudo-kennis.

In 40 jaar werk heb ik 36 jaar bij de Staatsveiligheid gewerkt, de laatste 7 jaar van mijn carrière als nr. 2 van de operationele diensten met de rang van divisiecommissaris + (met mandaat). Ik werd gewaardeerd door de buitenlandse diensten.

Ik ben de zeurende afstammelingen van de slachtoffers moe, ik ben de speurders beu die me storen en elke maand een ander spoor vinden, genoeg van de gangsters van Roubaix, Albanië, de Cocu’s, de bende (die mij ontvoerde!), Nederland. Ik heb genoeg van degenen die het voor de hand liggende en de logica weigeren te zien, kortom: ik ben op.

Die logica is deze:

– Professionals doden niet voor niets en hebben geen plezier tegenover agenten zonder reden, ze maken geen onschuldige mensen op de grond af. Dus het zijn geen beroepsgangsters (bij de Bende).

– Een golf (82-83) chronologisch gescheiden van de andere (85) (waarvoor specifieke kennis nodig was); een andere meer dodelijke die alleen Delhaize viseerde en dan niets behalve 2 ervaren komieken B&B die zonder voorzichtigheid een Antwerpse diamantair bezoeken op een plaats vol camera’s (heel normaal!).

– Ik heb het van binnenuit meegemaakt: golf 2 (van de Bende) heeft de staat niet gedestabiliseerd, alleen Delhaize. De CCC viel met hun ‘vriendelijke’ aanvallen de instellingen aan en het onaantastbare kapitalisme en zaaide echt paniek (ik was het die dit dossier bij de Staatsveiligheid beheerde).

Wat ik NIET weet:

Ik ben (auteur Guy) Bouten niet, ik weet niet wie de auteurs zijn, maar zonder het te bewijzen is mijn intieme overtuiging dat er onder hen ex-GD (rijkswachters) zijn en als helpers fachos-nazi’s.

Ik weet niet waarom een conciërge werd gemarteld en een taxichauffeur werd gedood.

Wat ik zeker weet: slechts twee zaken.

1. Al in 1987 vertelden 3 hooggeplaatste vrienden en in afzonderlijke sferen me: “Dit onderzoek zal nooit slagen: er zijn orders van de EMG van de GD (rijkswacht): geen GD of ex-GD in dit geval, maar die zijn er, dus …” Het bewijs: het onderzoek loopt nog steeds.

2 Voor Delhaize is racketeering (afpersing) geen piste, maar een feit, dat ik weet van een familielid die zeer goed geplaatst is. Tegen de dwazen die zeggen “en ze (Delhaize) zeiden niets tegen het gerecht” antwoord ik: moesten ze dan niet betalen, meer bloedbaden riskeren, andere onschuldige levens en duizenden laaggeschoolde mensen in de werkloosheid dwingen? Iedereen heeft zijn eigen keuzes.”

Bron: https://pnws.be/bende-van-nijvel-eddy-v … er-motief/

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

65

Re: Herdenking Aalst

Morgen 1 november. Ik was van plan voor de allereerste keer naar de herdenking aan het monument op het kerkhof te gaan (9 november). Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik daar niet alleen wou zijn om de slachtoffers te herdenken. Ik wou ook eens bepaalde mensen recht in de ogen kunnen kijken terwijl zij een zoveelste speech zouden doen.

Het is mij blijkbaar niet gegund want ik vind nergens iets over 2023 in dat verband.

Wel is er een soort herdenking bij het nieuwe monument aan de Delhaize zelf. Niet voor het grote publiek maar voor de nabestaanden. Daar heb ik natuurlijk geen probleem mee. De vraag is of de nabestaanden dit zien zitten. Ik denk dan aan de commentaar hier boven:

Youssou N'Dour wrote:

Dat ik het nogal ongepast vind dat de Delhaize zich opwerpt als (mede)stuwende kracht achter een herdenkingsmonument, is een stelling die de facto niet geheel en al voor mijn rekening komt, al dan niet indachtig de ‘Aarschot-piste’. Anders geformuleerd: het door Delhaize ‘in stelling brengen’ van zo’n monument komt in aanmerking voor de prijs van ‘welke wolf huilt het hardst in het bos’, althans als de slachtoffers/nabestaanden van de Delhaize-overvallen hier anders over denken, heb ik hier niets geschreven.

Bovenstaande geldt ook voor mij.

Na navraag bij een aantal slachtoffers kunnen de meesten zich aansluiten bij de mening van Youssou N'Dour. Toch hebben enkele slachtoffers aangegeven toch aanwezig te zullen zijn. Het is niet aan ons om daarover een mening te hebben. Integendeel.

Sommige slachtoffers denken aan al die andere slachtoffers van Delhaize overvallen (en natuurlijk aan alle andere slachtoffers) en stellen zich openlijk de vraag waarom alleen de Delhaize Aalst in aanmerking kwam voor een monument.

Ik stel mij dan weer de vraag waarom de stad Aalst mogelijk dit jaar geen herdenking op het kerkhof zou inlassen? Ik heb het woord "zou" gebruikt omdat ik inderdaad niets vind over die herdenking. (?)

Herdenking of niet op het kerkhof, ik zal zeker niet nalaten ALLE slachtoffers van alle overvallen morgen te herdenken. Zoals ik dat ook morgen voor mijn geliefden zal doen. Aan iedereen die het nodig heeft, veel sterkte voor morgen. Ik wil ook de overleden forumleden niet vergeten.

Re: Herdenking Aalst

Morgen herdenking. Ben benieuwd wat de kletsmajoor nu weer uit zijn mouw gaat schudden om zich proberen interessant te maken.

67

Re: Herdenking Aalst

Aalst onthult herdenkingsmonument voor slachtoffers Bende van Nijvel

38 jaar na de dodelijke overval is aan de Delhaize-supermarkt in Aalst een herdenkingsmonument onthuld voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Het is een achthoekig monument waarbij elke zijde symbool staat voor één van de acht slachtoffers.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Re: Herdenking Aalst

Zeker een mooi monument. Maar ik had het over de herdenking die elk jaar wordt gehouden op de begraafplaats van Aalst » Nieuws

69

Re: Herdenking Aalst

Die op het kerkhof is er dit jaar niet. Wel morgen aan de Delhaize.

Re: Herdenking Aalst

Het magisch-realistisch herdenkingsmonument aan de Delhaize Aalst leek in de smaak te vallen bij de slachtoffers. Ik heb dan ook de indruk dat de slachtoffers berusten in de situatie » Nieuws

Misschien dat er daar over pakweg 1000 jaar eens een androïden-familie voorbij wandelt en dat kind-androïde aan papa-androïde vraagt wat dat is. Ha, dat is een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel gemaakt door de mensen. En de mensen? Wat is dat dan, vraagt het kind-androïde. Oei, antwoordt papa-androïde. Dat vertel ik jou later wel eens, daarvoor zijt ge nu nog veel te klein.