Tongeren in die tijd. Met een zwaar beveiligde operatie werd een gehuurde garagebox onderzocht. Een GTI werd weggeleept. Erin oa brilmonturen zonder glas. Zware regenjas. Eén van de 2 verhuurders is nadien spoorloos verdwenen richting Spanje...Marokko en ondertussen doodverklaard.

2

Heb je daar een naam voor (vermits je weet dat hij dood is verklaard)?

De naam is Bouchet (2) (afkomstig uit Borgloon) hield van gevaarlijke grappen tegen de rijkswacht. Hij was kameraad met de verhuurder (1), die contant en anoniem betaald werd. Er lagen ook nummerplaten in die garage. De jekkers waren ? gele bootjekkers. Er is ook het verhaal van 2 Peugeots, waarvan er een door hem moest gebruikt worden in een anti-joodse aanslag in Antwerpen onder druk van de moegetergde rijkswacht.

Verder gingen de 2 een grootwarenhuis uitbaten op de Halmaalweg in Sint-Truiden. Daar oefende 1 met revolvers op zolder. Hij was "satanist" of zoiets. Het warenhuis brandde af... Eigenaars waren familie van de voorzitter van de Hasseltse rechtbank Palms, die later de fratsen van Trusgnach/di Rupo niet bijster goed onderzocht (Restaurant Souvereyns).

Het verhaal is goed gekend bij de onderzoekscel, maar geklasseerd als nep. Nochtans heeft de Tongerse interventie nooit de krant gehaald en ook geen juridisch dossier gekregen in Tongeren. De GP (met oa Vanlaecke, die verlegen zat met hotel "chemin de fer"/zaak Francois in de buurt) werd ook afzijdig gehouden door de tussenkomende groep Dyane.

Nog ivm de weg getakelde auto: die was voorzien van "volle" banden (blijven altijd hard).

5

Dag Ludoke, goed om nog eens iets van je te horen. "Bouchet", zeg je. Niet "Bouchat"? (zie Sudisten). Ik probeer maar lukraak hier (een familielid of zo...), want anders zie ik moeilijk een link tussen het verre Tongeren en de terreinkennis in - pakweg - Eigenbrakel.

6

Interessante info. Weet je toevallig welke kleur de Golf GTI had? 

Ik heb op Tongeren gezocht en kwam dit verhaal tegen:

(...) Leif Engström, Kjell Ingman, Dan Peter Svenson en Harry Sandberg zijn verdachten van de overval op het Delhaize-warenhuis van Tongeren in februari 1982. Daar hebben ze 958.000 frank gestolen. Het was Nederlandse politie die de politie van Hasselt de tip gaf dat er in Heerlen een groep Zweedse misdadigers verbleef. Zij hebben foto’s doorgestuurd van deze mannen en ze werden herkend door getuigen van de overval.

Ze worden er ook van verdacht om verschillende overvallen te hebben gepleegd in Waals Brabant en Wallonië. Ze verplaatsten zich in die periode in een gele VW Golf. 

Dan Peter Svenson wordt omschreven als de ster uit het Zweedse criminele milieu. Hij ontsnapte uit een Zweedse gevangenis in december 1986 waar hij een straf van 8 jaar moest uitzitten.  Twee mannen hebben de muur van de gevangenis opgeblazen met TNT.  Deze twee noemde Istvan Hegedus en Yussef Ondin.  Dit zijn weer de twee criminelen die de agent in Lanaken hebben neergeschoten. Zij werden op 16 januari 1986 opgepakt in Enschede.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ben enig idee hoe het pad van deze grappenmakers zich verhoud tot de tijdlijn van de Bende van Nijvel?

8

Voor wat het waard is: er was ergens ook een Zweedse connectie bij de bende Haemers.

Hoezo?

Haemers had een auto verkocht aan iemand, en die daarna als gestolen gaan aangeven bij de politie om de verzekering op te lichten, ze hebben die man met de wagen van Haemers aan de Zweedse grens aangehouden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.