Ik bemerk hier inderdaad een enorme vloed aan informatie, haast intrigerend en heel knap gedaan maar is er een welbepaald doel? Alle dossiers waren destijds al niet meer te overzien en konden in twijfel getrokken worden. Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut? De eventuele voordelen in twijfel trekkend verdient dit forum toch zeker mijn achting.

Nogmaals, knappe uiteenzetting.

XeNon7 allereerst welkom op dit forum. Mijn advies is om je eerst in te lezen over alle onderwerpen. Begin met het voorwoord van Ben over de doelstellingen van het forum. Het heeft mij een jaar lezen gekost om de loden jaren te trachten te begrijpen, alvorens ik lid werd hier grt.

xeNon7 wrote:

is er een welbepaald doel?
Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut?

Ieder heeft zijn eigen reden om nog met de bende bezig te zijn. Het onderwerp levend houden is waarschijnlijk het maximaal haalbare. Opdat de daders nooit mogen rusten, de slachtoffers nooit worden vergeten.

Ik merk inderdaad dat er in dit forum reeds enorm veel tijd en moeite gestoken werd om die donkere jaren in leven te houden en een drijfveer mag wezen voor een nieuw en verkwikkend licht op dit jammerlijke verleden.

Uiteindelijk bij het overzien van het forum zag ik na een uurtje het bos door de bomen al niet meer en begrijp ook dat men zich totaal kan verliezen in de zoektocht naar antwoorden in een van de grootste onopgeloste zaken van dit land.

Met alle respect en bewondering gun ik jullie deze speurtocht maar ik denk niet dat ik er in die mate de tijd voor kan opbrengen/vrijmaken.

But keep up the good work!

5

xeNon7 wrote:

Ik bemerk hier inderdaad een enorme vloed aan informatie, haast intrigerend en heel knap gedaan maar is er een welbepaald doel?

Het belangrijkste doel: ervoor zorgen dat het niet vergeten wordt. Het tweede doel: een database maken van de loden jaren. Het derde doel: discussie mogelijk maken ... De details van het ontstaan en het doel kan je hier lezen » Colofon

xeNon7 wrote:

Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut?

Absoluut, hoe meer mensen info kunnen lezen en delen, hoe groter de kans dat er misschien toch nog iets beweegt.

Daarnaast is er al heel veel gezegd en geschreven over de Bende. Deze info klopt echter niet altijd. Daarom is het belangrijk dat informatie gecorrigeerd kan worden (wat niet altijd even gemakkelijk is, omdat wij maar een beperkt aantal bronnen hebben).

xeNon7 wrote:

Uiteindelijk bij het overzien van het forum zag ik na een uurtje het bos door de bomen al niet meer en begrijp ook dat men zich totaal kan verliezen in de zoektocht naar antwoorden in een van de grootste onopgeloste zaken van dit land.

Hoe meer informatie, hoe moeilijker het wordt om het overzichtelijk te houden. Dit is een probleem waar ik al lang mee worstel. Op het forum probeer ik te werken met Wiki's en interne links. 

Als je nog andere tips of suggesties hebt, mag je die zeker doorgeven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

De wiki's zijn zeer nuttig. Ik denk dat er stilaan ook nood is aan een uitgeschreven of schematische samenvatting voor de langste topics, waarbij de essentie weergeven wordt in een eerste, vergrendelde post vooraan in het topic (bovenaan op pagina 1). Deze "summary posts" zouden kunnen beheerd worden door Ben of een in het onderwerp gespecialiseerd forumlid en telkens aangepast worden bij het verschijnen van nieuwe informatie. Een suggestie, voor wat ze waard is...

Ik denk ook niet dat een archief als dit ooit nog overzichtelijk kan worden hoewel ik begrijp dat daar met het oogmerk op nieuwe bewegingen alle nood aan is. 

Vergeten worden doen feiten van dergelijke aard nooit, ook zonder forum. Andreas en Ulrike zijn ook hun stempel blijven drukken ten tijde dat het internet er nog niet was. de nawee blijft zelfs generaties later. 

Ik vind het een heel knap forum maar zou persoonlijk geen discussie willen voeren over iets wat op het moment van de feiten al een leugen bleek te zijn en door de jaren heen zo vaag mogelijk werd gehouden. Eerder zou ik opteren voor hetgeen we hieruit leren en wat men preventief kan doen ook in betrekking tot de actualiteit.
Maar ik respecteer eenieders reden voor zijjn of haar zoektocht en betrokkenheid hierin.

Of ik anderzijds nog een bijdrage kan leveren? Vuurwapens behoren tot mijn vakgebied dus bij eventuele vragen daaromtrent, laat maar horen. Voorts wens ik iedereen een heel fijn en veilig uiteinde van het jaar!!

Groot verschil tussen bende van nijvel en de RAF is dat de bende nooit gepakt is, niemand veroordeeld. Wapenexperts zijn altijd welkom, misschien kunt u bv. aangegeven met welk soort wapens u ervaring heeft. Verder goed idee van dim, ofschoon best veel werk, denk ik.

Allereerst mijn oprechte wensen voor een beloftevol en gezond 2016 aan iedereen. smile

Sowieso kunnen de Bende van Nijvel en RAF niet in een adem genoemd worden doch de impact van hun daden, veroordeeld of niet, zijn van dergelijke aard dat ze de geschiedenis blijvend zullen tekenen en hierdoor hun stempel jammer genoeg op onze samenleving blijft drukken.

Ik ben hier in eerste instantie terechtgekomen door mijn recente contacten met wapenhandel Dekaise in Wavre. Via het net word je al snel gelinkt met die brutale overval. Sterker nog haalde na zovele jaren de Bende van Nijvel weer het nieuws omdat er nieuwe sporen waren opgedoken en ik bij toeval net een GP uit 84 en en pompactie had aangekocht bij Dekaise. Zelf doe ik hoofdzakelijk herstellings -en restauratiewerken aan wapens waarna ze weer verkocht worden en de voorkeur gaat uit naar wapens tussen WO2 en eind jaren tachtig.

Hier zitten al een aantal kenners tussen hoor ... Niet iedereen herkent zo maar even een Walther model op de toonbank van Dekaise en dan een vage foto ook nog. Dus wat dat betreft zijn de zware kalibers hier toch al aanwezig.

Hoe dan ook, indien je wat dat betreft ergens toch niet aan uit geraakt ... Geef maar een gil en ik zal zien wat ik kan doen. Vriendelijke groeten.