1

Er werd nooit gedacht dat de link tussen terrorisme en zwaar banditisme bestond, maar de broers El Bakraoui, de daders van gisteren, waren toch vooral bekend als zware criminelen.

Volgens criminoloog Brice De Ruyver (Universiteit Gent) is de link tussen het radicalisme en het zwaar banditisme nieuw in België. Je ziet dat veel geradicaliseerden hier in Brussel kleine criminelen zijn die af en toe hun graantje meepikken in de illegale circuits, denk aan drugs- en wapenhandel. Maar de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, twee van de daders gisteren, hebben een heel zwaar crimineel verleden, waarbij regelmatig geweld bij kwam kijken.

De stap van de criminaliteit naar het terrorisme is eigenlijk niet moeilijk. Criminelen doen in zware middens een heleboel 'vaardigheden' op die bruikbaar zijn als terrorist. Als ze dan in een uitzichtloze situatie zitten, gaan ze gemakkelijk de stap zetten en zijn ze in staat om zichzelf op te blazen.

Dat kan volgens De Ruyver ook verklaren waarom Salah Abdeslam niet de grote jongen blijkt te zijn, zoals we dat eerder wel dachten. Abdeslam is een kleine crimineel die eerder meeloopt met de rest en een heel aantal zaken niet durft, zaken die de leiders en de zware criminelen wel doen.

Niet enkel op terrorisme focussen

De broers El Bakraoui waren niet in de terrorismedossiers bekend, wel in de klassieke criminaliteit. We moeten ons volgens De Ruyver bewust zijn van het feit dat zo'n klassieke criminelen daar de financiële middelen halen om daarna op andere vlakken actief te zijn.

Het is dus belangrijk dat niet alle middelen voor de terrorismebestrijding puur naar de terrorismedossiers gaan, maar dat er ook gefocust wordt op klassieke criminaliteit. Er zijn meer en meer gevallen die nooit in Syrië zijn geweest, dus moeten we ook kijken naar de mensen die hier radicaliseren en opereren.

Bron: Radio 1 | 23 maart 2016

Ik vind dit een interessant artikel voor het Bende van Nijvel-dossier omdat je bv. binnen WNP een zelfde evolutie ziet. Er is wel een verschil: de WNP-leden werden verplicht om misdaden te plegen zodat ze zich 'verbranden' (dit was een onderdeel van hun toelating), waardoor het moeilijker wordt de organisatie te verlaten en de stap naar zwaardere criminaliteit of terreurdaden kleiner wordt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Criminaliteit heeft altijd al hand in hand gegaan met spionage, geheime operaties, geurilla-strijd, terrorisme, ...

Om op effeciente wijze een opdracht achter de linies uit te voeren kan je best geen enkel contact hebben dat je kan verraden. Dus moet je zelfvoorzienig zijn. En de beste manier om erg snel veel geld bij elkaar te krijgen is natuurlijk de criminaliteit. Verzetsbewegingen of clandestiene cellen met een geheime opdracht zij het terroristen of spionnen in opdracht van een overheid, ze moeten allemaal leren hoe ze een succesvol crimineel kunnen zijn om hun taak tot een goed einde te brengen.

Ook de Bende van Nijvel heeft die aangetoond, ongeacht wat hun motief ook was, ze hadden een manier om zichzelf te voorzien van middelen en maakten gebruik van caches om die middelen op te bergen.

Wat het artikel betreft, ze zitten er naast. Er zijn erg veel Daesh strijders die een crimineel verleden hebben. En het is niet omdat Abdeslam maar een klein garnaal was dat hij het lef zou ontbreken om zich op te blazen. Mij lijkt het bijna eerder omgekeerd, het zijn de dikke garnalen die hun verstand gebruiken en eerder achter de schermen zullen werken en geld verdienen.

Servo per Amikeco

Hoe meer ik over Abdesalam lees, hoe meer ik overtuigd raak dat hij een informant was. Wist hij na Parijs niets over Brussel, of heeft men het op 22-3 gewoon laten gebeuren?

Brussel moest eigenlijk in Parijs plaatsvinden tijdens het EK. Men heeft vroeger toegeslaan en in Brussel omdat Abdeslam werd opgepakt uit vrees dat hij iets zou lossen.

Wie zou zoiets laten gebeuren? De VSSE? FedPol?

Servo per Amikeco

5

In het weekblad Humo van 29 maart 2016 staat een artikel met hetzelfde onderwerp. Ik haal een aantal interessante passages eruit:

Nils Duquet: "In de criminaliteit, zoals de drugshandel, is het bezit van een wapen noodzakelijk. De meeste misdadigers hebben een voorkeur voor korte wapens, makkelijk te verbergen en te hanteren pistolen en revolvers die ze gebruiken om zich te beschermen en anderen te bedreigen, en uiteraard ook om te moorden. Die korte wapens zijn ook goed voor het image: criminelen zijn nu eenmaal patsers, die graag uitpakken met dure, uitgebouwde auto's, vrouwen en glimmende pistolen. Maar voor het meer grove misdaadwerk - overvallen enzovoort - kiezen ze voor lange wapens."

Twintig, dertig jaar geleden waren riotguns erg populair, net als automatische wapens, oorlogswapens, machinegeweren van Heckler und Koch en Israëlische Uzi's. Voor een crimineel was het niet altijd even eenvoudig om de hand te leggen op dat soort militair materiaal. Plus: die wapens waren erg duur. Maar toen werd de markt overspoeld door Russische Kalasjnikovs: handzaam, efficiënt, betrouwbaar en goedkoop.

(...)

Dit soort zware gangsters komt de terroristen van pas. Het banditisme heeft het terrorisme niet nodig, maar omgekeerd wel.

Anonieme agent: "Daar komt het op neer. De terroristen kunnen criminelen gebruiken die hen logistiek bijstaan, die weten wat het is om in de clandestiniteit te leven, die de ervaring hebben om ook wanneer ze ondergedoken moeten leven, te blijven functioneren in de misdaad. De georganiseerde misdaad weet waar je valse papieren kunt krijgen, wie wapens en explosieven in de aanbieding heeft, hoe ze onderduikadressen en opslagplaatsen moet regelen."

Waar kopen ze hun wapens dan?

Duquet: "De illegale wapenhandel vindt plaats in gesloten netwerken, waar je elkaar moet kennen. De verkoper moet vertrouwen hebben in jou en jij moet vertrouwen hebben in de verkoper. Grote misdaadorganisaties hebben hun eigen personeelsleden die voor de wapens zorgen. Zij kennen de juiste mensen, terroristen vaak niet. Daarom hebben terroristen misdadigers nodig."

Het samengaan van zware misdaad en ideologisch of religieus geïnspireerd terrorisme is niet nieuw: elke ideologie wordt ermee geconfronteerd. In Corsica is de terreurgroep FLNC gelikt met het lokale zware banditisme. In Italië was er de beruchte Banda della Magliano (1) in de jaren '80, een Romeinse misdaadorganisatie die de bom- en moordaanslagen van extreemrechtse terroristen financierden. En zelfs de Ierse vrijheidsstrijders is een onfrisse mengeling van misdaad en terreur. In South Armagh, in Noord-Ierland, financiert de Real Irish Republican Army (RIRA), de opvolger van de nu opgedoekte IRA, zijn terreur met de opbrengsten uit criminele activiteiten. (2)

Bron: Humo | Raf Sauviller

(1) De Bende van Magliana (Italiaans: Banda della Magliana) was een criminele vereniging in Italië, genoemd naar de Romeinse wijk Magliana, waar een deel van de leden woonde. In de jaren zeventig en '80 maakte Italië kennis met een nieuwe criminele organisatie, de zogenaamde Banda della Magliana. Deze stond op een bepaald moment op gelijke voet met de Siciliaanse Maffia. De bende hield zich vooral bezig met heroïnehandel en werd jaren de hand boven het hoofd gehouden door corrupte Italiaanse politici. De bende van Magliana kende tientallen leden, en onderhield banden met de maffia (Camorra, 'Ndrangheta en de Cosa Nostra), neofascistische terroristen, afdelingen van de Italiaanse geheime dienst en diverse mysterieuze organisaties. Ze handelde in drugs en wapens, voerde liquidaties uit en verwierf grote rijkdom. Ook onderhield de bende contacten op regeringsniveau. Ze werd uiteindelijk genekt door onderlinge strubbelingen, die net iets te vaak in bloedvergiet eindigden.

(2) Nog een extra voorbeeld: de CCC en de RAF financierden hun terreur door banken te overvallen

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De wapens die gebruikt zijn bij de aanslag op Charlie Hebdo zijn door de daders aangeschaft bij een Noord-Frans koppel die lid waren van FN van M. Le Pen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.