1

Een onbekende groep die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist van een aanslag op de kantoren van Bayer in Brussel. Hieronder de info uit het boek 'Political Terrorism: A Research Guide to Concept, Theories, Data Bases and Literature' van Alex Schmid:

Group which claimed responsibility for a bomb attack on the chemical company Bayer in revenge of the chaining of the Greenpeace Ship Sirius. Greenpeace has denied any connection with the attack and has suggested that it could have been an action of the French Secret Service. The group also claimed responsibility for an attack on the Frankfurt Airport. In a letter it demanded a world free of nuclear weapons, nuclear energy and the dismantling of all American military bases.

Iets meer info over de twee aanslagen van deze groep:

Aanslag contra vestiging Westduist farmaceutisch concern Bayer te Brussel, dd 22-6-1985

Op zaterdag 22 juni 1985 omstreeks 7u15, pleegden onbekenden een bomaanslag contra het farmaceutisch concern Bayer in Brussel. De explosie vermelden de kantoorruimten op de benedenverdieping grotendeels. De springstoflading werd in de brievenbus van het gebouw geplaatst. De ontsteking was vermoedelijk radiogeleid. Er vielen geen slachtoffers.

Claim

De aanslag werd dezelfde dag omstreeks 10u00 telefonisch geclaimd door een frans sprekende man die zei te spreken voor de tot nu tot onbekende groepering de 'Peace Conquerors' bij de RTBF en het persbureau Belga. De man zei te protesteren tegen het beslag op het Greenpeace-schip de Sirius, dat in Antwerpen aan de ketting ligt i.v.m. acties tegen lozing van chemisch afval afkomstig van Bayer in de Noordzee. De voorzitter van Greenpeace Nederland heeft de aanslag afgekeurd.

Sirius

De Sirius ligt sedert begin mei 1985 aan de ketting in de haven van Antwerpen. De Belgische rederij 'Mabeco' die voor Bayer afval loosde in de Noordzee liet beslag leggen op het actieschip en eist een schadeloosstelling van f300.000. In mei blokkeerde de Sirius een sluis in Antwerpen, waardoor het schip van Mabeco met aan boord het te dumpen chemische afval niet kon uitvaren.

Frankfurt

De organisatie Peace Conquerors claimde ook de aanslag op de luchthaven van Frankfurt d.d. 19-6-1985. Getuigen vestigden m.b.t. de aanslag op Bayer de aandacht van de politie op een grijze Renault 20 of 25 voorzien van het Belgische kenteken BDK 975 waarin vier of vijf mannen zaten.

Bron: Bulletin Bijzonder Zaken Centrale | Recherche Informatie | Centrale Recherche Informatiedienst | 15 augustus 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Terreurgroep kondigt vanuit Den Haag nieuwe acties aan

De Vredesveroveraars, een voorheen onbekende groep die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de bomaanslag op het vliegveld van Frankfurt en op de vestiging van het Westduitse farmaceutisch concern Bayer in Brussel, heeft in een in Den Haag geposte brief nieuwe acties aangekondigd "ten behoeve van het milieu en tegen het Amerikaanse imperialisme". De Vredesveroveraars hebben volgens de brief "leden in alle delen van de wereld omdat het kwaad overal is. Wij zullen toeslaan waar en wanneer wij willen". Het feit dat de brief in Den Haag is gepost, zou er op kunnen duiden dat de Vredesveroveraars over contacten in ons land beschikken.

Bron: Leidse Courant | 25 juni 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Ben wrote:

Getuigen vestigden m.b.t. de aanslag op Bayer de aandacht van de politie op een grijze Renault 20 of 25 voorzien van het Belgische kenteken BDK 975 waarin vier of vijf mannen zaten.

Het toeval wil dat de BOB in het Bende van Nijvel-onderzoek ooit een onderzoek heeft gedaan naar alle eigenaars van Renault R20-wagens. Zie de dossierlijst van het CBO » Forum

Ben wrote:

De organisatie Peace Conquerors claimde ook de aanslag op de luchthaven van Frankfurt d.d. 19-6-1985.

Bomaanslag Rhein-Main luchthaven Frankfurt d.d. 19 juni 1985

Op 19 juni 1985 omstreeks 14u42 pleegden onbekenden een bomaanslag op de Rhein-Main luchthaven van Frankfurt. Bij de aanslag kwamen drie mensen onder wie twee kinderen om het leven, en raakten 32 personen gewond. De explosie vond plaats in vertrekhal B die gebruikt wordt voor buitenlandse vluchten. Op het tijdstip van de aanslag waren relatief weinig mensen aanwezig.

Bom

De bom moet, gelet op de aanzienlijke schade, bestaan hebben uit enkele kilo’s hoogwaardige springstof. De explosie vond plaats op slechts enkele meters van de balie van Alitalia in de nabijheid van die van Lufthansa en de Griekse maatschappij Olympic Airways.

Een glazen afscheidingswand werd over een lengte van 100 meter vernield terwijl in de vloer een gat van ruim een vierkante meter werd geslagen. De aanslag werd geclaimd door verscheidene groeperingen.

Getuige

Een Portugees die bij de aanslag licht gewond raakte zag hoe een man in allerijl de luchthaven verliet en in een gereedstaande blauwe auto stapte.

Claim

Op 22 juni 1985 ontving het persbureau AFP Parijs een claimbrief. De brief was gesteld in het Engels en ondertekend door de op dat moment onbekende groepering genaamd 'Peace Conquerors'. De tekst luidt:

"Onze broeders hebben een aanslag tegen Frankfurt/Main gepleegd. Wij wensen hen geluk, maar de 19e juni was slechts een waarschuwing. Stop de milieuhinder en vervuiling, sluit de luchthaven. Wij hebben voor geweld gekozen omdat die onze laatste en enige oplossing is. Voor het eind van de maand zullen wij een belangrijk gebouw op de luchthaven van Frankfurt en een jumbojet vernietigen. Wij storen ons niet aan de gedode vrouwen en kinderen. Er zijn geen onschuldigen. In de komende dagen volgen meer verklaringen."

De brief was gepost op de luchthaven 'De Gaulle' te Parijs. De Peace Conquerors stelden zich ook verantwoordelijk voor de bomaanslag op het kantoor van het Westduitse chemische concern Bayer te Brussel d.d. 22 juni 1985. In het weekend van 23 juni 1985 zijn in Den Haag twee brieven gepost van de 'Vredesveroveraars'. De brieven waren gericht aan het Amerikaans persbureau Reuters in Brussel en de milieuorganisatie Greenpeace in Amsterdam.

In de brief geeft de 'Europese afdeling van de Vredesveroveraars' een nadere toelichting op de recente bomaanslagen te Frankfurt en Brussel. De actievoerders zeggen met de aanslagen te protesteren tegen de aantasting van het milieu en het Amerikaanse militarisme. Bovendien eisen zij de ontruiming van alle Amerikaanse bases in Europa. Greenpeace heeft zich van de 'Vredesveroveraars' gedistantieerd.

Claim

De aanslag werd eveneens geclaimd door de tot nu toe onbekende organisatie 'Arabische Revolutionaire Organisatie'. De authenticiteit van de claims staat niet vast.

Luchthaven München

De luchthaven van Riem van München is op 19 juni 1985 voor enige uren ontruimd geweest na een anonieme bomdreiging. Er werd niets aangetroffen.

Bron: Bulletin Bijzonder Zaken Centrale | Recherche Informatie | Centrale Recherche Informatiedienst | 15 augustus 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Nieuwe terreur – Na Frankfurt slaan ‘Peace Conquerors’ toe bij Bayer-Brussel

De terreur groeit in ons land. Sinds zaterdagmorgen om 10 over 7 hebben de CCC (Cellules Communistes Combattantes) bij manier van spreken 'versterking' gekregen van de tot dusver ongekende 'Peace Conquerors' of 'Veroveraars van de vrede'. Een organisatie, die zichzelf "ecologisch en pacifistisch" noem, maar niettemin een bom heeft geplaatst in de brievenbus van de West-Duitse chemiereus Bayer aan de Brusselse Louizalaan 143. De ontploffing maakte geen gewonden, maar wel heel wat stoffelijke schade. Het duurde aanvankelijk een tijdje voor deze aanslag werd opgeëist, maar een telefoontje naar het persagentschap Belga maakte een einde aan de onzekerheid.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 juni 1985

De hoofding van het pamflet dat in Parijs opdook:

http://nsm08.casimages.com/img/2017/02/01//17020102070814738714817495.jpg