1

Bomauto ontploft in Aalst

Omstreeks 2.00 uur ontplofte in de Binnenstraat te Aalst een auto. De hele buurt was door de hevige knal onmiddellijk wakker en zowat alle ruiten in de straat gingen aan diggelen. De ontploffing deed zich voor enkele meters van het kruispunt Binnenstraat-Slotstraat [Google Maps], waar de auto van de heer Van den Berghe geparkeerd stond. Die auto werd totaal vernield. Men vermoedt dat onder de wagen een springtuig werd geplaatst.

De rijkswacht werd telefonisch op de hoogte gesteld van de ontploffing omstreeks 2.17 u. Ook de brandweer werd op de hoogte gesteld van het gebeuren en kwam snel ter plaatse, maar moest zich beperken tot het bij elkaar vegen van het vele gebroken glas.

Wat er precies is gebeurd, staat nog niet vast. De heer Van den Berghe was met zijn auto op Allerheiligen in de loop van de namiddag naar het kerkhof gereden en had bij zijn terugkomst zijn wagen in de omgeving van zijn woning in de Binnenstraat geparkeerd. Daar was de wagen de hele avond en nacht blijven staan. Waarom er precies onder die wagen een springtuig werd neergelegd, of het om een springtuig ging en wie de aanslag zou gepleegd hebben, daarover tast men in het duister. Het parket onderzoekt de hele zaak.

Ondertussen zijn ook de specialisten van het Belgisch leger ter plaatse gekomen en werd de auto weggetakeld voor een verder en nauwkeurig onderzoek.

In de buurt liepen nog andere auto’s heel wat schade op. En de woningen die waren er het ergst aan toe. Geen enkele ruit bleef heel in de ramen aan de voorgevels. Grote uitstalramen vertoonden barsten of waren geheel verbrijzeld. In sommige winkels werden ook de togen beschadigd en werden heel wat flessen gebroken. Dat laatste was ook het geval voor een likeurstokerij uit de buurt.

Het is niet de eerste maal dat er in Aalst bomalarm is. Onlangs nog diende burgemeester mevrouw De Macht een voetbalwedstrijd van Eendracht Aalst stil te leggen omdat er een bommelding was met betrekking op het Eendrachtstadion. En ook bij de opening van het kultureel centrum de Werf diende de burgemeester op te treden na een bommelding. In totaal zouden sedert de nieuwe burgemeester in functie is, al een vijftal bommeldingen zijn geweest. Tot dusver ging het steeds om een loos alarm, dit keer was het raak.

De materiële schade aan de huizen in de Binnenstraat en ook in de Slotstraat is aanzienlijk. Gekwetsten zijn er niet, de ene persoon die zich verwondde bij het glasruimen niet te na gesproken. Maar zijn kwetsuur is niet ernstig te noemen. Wel zit er bij de bevolking de schrik goed in.

De Voorpost | 3 november 1989

https://i62.servimg.com/u/f62/11/22/12/24/bomaut10.jpg

https://i62.servimg.com/u/f62/11/22/12/24/bomaut14.jpg

https://i62.servimg.com/u/f62/11/22/12/24/bomaut15.jpg

https://i62.servimg.com/u/f62/11/22/12/24/bomaut13.jpg

https://i62.servimg.com/u/f62/11/22/12/24/bomaut11.jpg

https://i62.servimg.com/u/f62/11/22/12/24/bomaut12.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

BOB zocht drugs maar vond wapens te Aalst - Link met bomauto Binnenstraat?

Wordt Aalst, onlangs nog door de BRT gedoodverfd als “rustig provinciestadje” nu berucht in verband met bommen? Aalst moet reeds afrekenen met bommen op cruciale momenten. Er kwam een bommelding tijdens de plechtige opening van het cultureel centrum De Werf. Er volgde er een toen de jongste carnavalstoet op de Grote Markt voorbijschoof en een derde volgde onlangs bij een topmatch van Eendracht Aalst tegen Stade Leuven. Waarna in de Binnenstraat wegens een nog onopgehelderde oorzaak een bom ontplofte onder een gestationeerde wagen van een man met een blanco strafblad.

Nu leidde de speurtocht naar drugs naar de onverwachte ontdekking van een wapenarsenaal van formaat. Een illegale wapenhandel die zich zou afgespeeld hebben in een snackbar op amper enkele tientallen meter van de plaats waar de bom onder de wagen was geplaatst.

Reeds negen maanden terug kwam een Nederlandse rogatoire commissie uit Valkenswaard naar Aalst. Een onderzoek in een drugaffaire (XTC) leidde hen naar Aalst, meer bepaald naar bouwkundig tekenaar Jozef D.B. wonende aan de Albrechtlaan te Aalst. De BOB van Aalst werd met een onderzoek gelast en kwam daarbij tot haar grote verrassing niet op drugs maar wel op een heus wapenarsenaal uit. In de woning van Jozef D.B. vond men op zolder vele tientallen FN-revolvers, pistolen en oorlogswapens. En verder in de woning granaten, ammunitie en zelf vervaardigde springtuigen allerhande.

Op 4 november werd de man aangehouden en op sekreet geplaatst. Vlug bleek dat de wapenhandel van deze man die nooit met het gerecht in aanraking was gekomen, zich afspeelde in een snackbar aan de Moorselbaan. Die zou het centrum zijn geweest van een uitgebreid verkoopsent.

Trawanten van J.D.B. waren de Ledenaars Gino H. (25 jaar) die geruime tijd aan de Moorselbaan leefde en onlangs naar Gent verhuisde, en Danny S. (25 jaar). Beide mannen, wellicht getipt vanuit Dendermonde, brachten grote hoeveelheden granaten, andere munitie en springstoffen over naar Lede bij Patrick V.C. (23 jaar) die ze in de tuin begroef. Ook deze man werd aangehouden. Daarna bleek dat onlangs nog een experiment werd gewaagd te Lede in een verlaten weide om de kracht van een zelfgemaakte bom te evalueren.

Aanvankelijk verklaarde J.D.B. springstoffen en ontstekingsmechanismen te hebben bekomen van niet ontplofte granaten in de Ardennen. Niet voor lang echter kon hij deze thesis volhouden en biechtte dan maar op dat hij een wapenhandel voerde en dat reeds geruime tijd. Hij was lid van een schietclub en had wapendrachtvergunningen, doch was een weinig opvallend man. Toch had de Aalsterse BOB het vermoeden dat hij nog over andere inkomens moest beschikken dan dat van bouwkundig tekenaar. Wellicht deed dat hem de das om. De grote koffer waarin allerlei springtuigen waren opgeborgen en in Lede was gestopt, droeg een verwijzing naar J.D.B.

Of deze bende iets te maken heeft met de bomaanslag in de Binnenstraat is voorlopig nog niet uitgemaakt. Onderzoeken van de ontmijningsdienst die zich over de bomauto ontfermde hebben nog maar weinig concreets opgeleverd.

Bron: De Voorpost | 17 november 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Het spookt wel aardig daar in Aalst zeg!

4

Ben wrote:

"Daarna bleek dat onlangs nog een experiment werd gewaagd te Lede in een verlaten weide om de kracht van een zelfgemaakte bom te evalueren."

Ter voorbereiding van nieuw(e) feit(en)?

Weet iemand in welke snackbar de dochter van Jan Palsterman werkte?

En aangezien niet de eigenaar van de auto werd geviseerd, kan dit nuttige info zijn: ongeveer ter hoogte van de locatie van die bomaanslag woonde destijds een jonge architect. Bij mijn volgende passage door Aalst zal ik een keer gaan kijken hoe ongeveer die ongeveer is.

Trojan wrote:

En aangezien niet de eigenaar van de auto werd geviseerd, kan dit nuttige info zijn: ongeveer ter hoogte van de locatie v die bomaanslag woonde destijds een jonge architect. Bij mijn volgende passage door Aalst zal ik een keer gaan kijken hoe ongeveer die ongeveer is.

Google Street View: klopt, architect woonde schuin over viswinkel, viswinkel is hoek binnenstraat slotstraat. Dus dat bomaanslag gerelateerd is aan xtc en wapens, is geen vergezochte mogelijkheid. Voor mij komt het weer akelig dichtbij, want heb zo’n vermoeden waar de letters D.B. en V.C. voor staan.

Trojan wrote:

Weet iemand in welke snackbar de dochter van Jan Palsterman werkte?

Vanwaar deze vraag Trojan?

Vermoedelijk omdat een snackbar drugs dealde?

Een verstandig man bemint de zee maar blijft aan land  !!! zo verstandig zal ik dus wel niet zijn .

De man van de wapens op zolder en het Nederlands XTX dossier, de Jozef De Bruyn waarvan sprake hierboven, reed in 1983 de rally Paris Dakar. (Bron: De Voorpost | 11 februari 1983) Wie ook Paris Dakar reed in die jaren: Roland Potier, de latere vriend van Tyack, en de man van de giga BTW carroussel met luxewagens. (Bron: boek Tyack)

Jacky Ickx was er ook bij in 1983 en dus vermoedelijk ook wel wat familie Blaton. In mijn verbeelding ook Pilarski en Kapllan Murat, misschien de moeite om het na te kijken.

10

Trojan wrote:

Jacky Ickx was er ook bij in 1983 en dus vermoedelijk ook wel wat familie Blaton. In mijn verbeelding ook Pilarski en Kapllan Murat, misschien de moeite om het na te kijken.

Misschien moet je het eerst nakijken voordat je uw verbeelding laat spreken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube