1

Topic: Expo: Het museum van de misdaad

In het stadsmuseum (STAM) te Gent loopt nog tot 30 april 2019 de uitermate boeiende expo: 'het museum van de misdaad', ook voor forumleden van buiten Gent de moeite om naar toe te rijden en te bezoeken, je bent al gauw een dikke 2 uur zoet om alles te bekijken.

En veel wat op dit forum staat kan men fysiek in het echt bestuderen/visualiseren, voor mij werden toch enkele bijna naieve misvattingen die ik had over onderzoekstechnieken e.d., recht gezet, de expo stelde mij in staat de technische kant van dit forum veel beter te begrijpen, hierbij de link » stamgent.be

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere verzameling. Ze bestaat uit foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze collectie werd door de jaren heen verzameld in het zogenaamde museum van de misdaad, enkel toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Speurders werden er aan de hand van schoolvoorbeelden uit de politionele praktijk getraind in het zoeken naar relevante details, sporen en aanwijzingen om misdrijven zoals vergiftiging, valsmunterij en brandkastkraken op te lossen.

Het STAM gaat met dit materiaal aan de slag en maakt het voor iedereen toegankelijk in een tentoonstelling. De gangbare onderzoekstechnieken die destijds leidden tot het oplossen van misdrijven worden in kaart gebracht: sporenopname, ballistiek, verhoor van getuigen, reconstructie ... inclusief de rol van wetsdokters en andere experten. Deze technieken, geïllustreerd met oorspronkelijk bewijsmateriaal, loodsen je door de tentoonstelling. Bekende en minder bekende moordzaken en diefstallen in de ruime regio rond Gent komen aan bod. Deze eigenaardige collectie maakt de rechercheur in je wakker.

In Het museum van de misdaad ontdek je verder hoe de gerechtelijke politie van Gent is ontstaan en hoe zij zelf haar ‘criminele’ collectie presenteerde. De kansspelen en ‘onzedelijke’ foto’s in het depot van in beslag genomen verboden goederen tonen hoe bepalend de tijdgeest is voor onze blik op misdaad.

2

Re: Expo: Het museum van de misdaad

Ook interessant op VRT Niews » www.vrt.be

De reconstructie van een gezicht op basis van het skelet, naar ik vermoed kan men met het gespecialiseerde DNA-onderzoek (dat nu in Frankrijk zit op basis van de bloedvlek op de kogelwerende vest) nog een stap verder gaan, (kleur ogen, haar, huid, enz), deze technieken worden ook getoond op de expo 'het museum van de misdaad' in het STAM te Gent.