Re: Jean Bultot

Bossi wrote:

U zal waarschijnlijk bedoelen, Etienne, het kasteel van Baron de Bonvoisin. Front de la Jeunesse. De jaarlijkse bijeenkomst waar Bultot aanwezig was.

Nee, ik was niet uitgenodigd. Ik verbleef ook niet in Kasteelbrakel.

Albert Raes zou Bultot als een duif hebben beschouwd. Het werd hem de opmerking geleend : “we hebben hem een maatpak geknipt”. De Staatsveiligheid had veel aandacht voor beestachtige overvallers en een losbandige ambtenaar.

Re: Jean Bultot

Velen hebben Bultot wel zeker als gevangenisdirecteur gehad.

213

Re: Jean Bultot

club_le-happy-few wrote:

Velen hebben Bultot wel zeker als gevangenisdirecteur gehad.

Uiteraard en ook gunsten gekregen die absoluut niet coosher waren volgens de richtlijnen binnen de gevangenissen.

214

Re: Jean Bultot

Spectator Of Life wrote:

Een belastende verklaring in verband met de Bende?

Ik meen dat het van onschatbare waarde is mbt dit dossier of Bultot nu daadwerkelijk een belangrijke pion was dan wel hij er is 'bij gelapt' door de echte daders.

Dossier 10.98.0000.37-18. Pag. 6.955 t/m 6.969, P.V. N° 736/86 O.R. TAS Dendermonde dossier 35.504/85/18:

(...) "Op zijn vraag waarom ik op zijn voorstel niet was ingegaan had ik hem geantwoord dat het mij, gezien zijn functie als gevangenisdirecteur onwaarschijnlijk leek dat hij mij iets dergelijks voorstelde.”

“(...) Met Brussels milieu bedoel ik hier wel degelijk het Brusselse criminele milieu. Hij zei dat hij zelf niet over al te veel geld beschikte maar dat hij achter zich had de kopstukken van het Front de la Jeunesse, althans de leidinggevende personen waaronder Baron de Bonvoisin. Om zijn beweringen nog meer te staven toonde hij mij foto’s van personen in nazi uniform. Hij zei dat jaarlijks een grote bijeenkomst van dergelijke personen plaatsgreep op het kasteel van genoemde Baron de Bonvoisin en hij zei mij zelfs dat Leon Degrelle ook op de bijeenkomsten was en dat hij daartoe naar België kwam onder de begeleiding van mensen behorend tot de veiligheid van de Staat. Hij zei dit alles om mij ervan te overtuigen dat hij invloed had in die groepering. Toen hij mij de foto’s liet zien heb ik Bultot zelf niet onder de personen in nazi uniform gezien.”

“(...) Ik kan u wel zeggen dat Bultot mij zelf heeft gezegd dat hij als bemiddelaar is opgetreden bij de aankoop van de gestolen wapens afkomstig uit de kazerne van de Rijkswacht te Brussel, Kroonlaan. Ongeveer één, twee a drietal jaar terug. Hij heeft mij gezegd dat die wapens werden aangekocht voor personen behorend bij extreem rechts, zowel voor extreem rechtse groeperingen in binnen en buitenland. Kort voor ik werd aangehouden in de loop van de maand maart 1985 stelde Bultot mij zelfs voor deel te nemen aan trainingskampen voor commando’s met het oog op te treden voor extreem rechts. Dit kon zowel in België als in het buitenland gebeuren. Hijzelf vertelde mij dat hijzelf optrad als instructeur in straatgevecht, dat hij zich bezighield met een schietstand gelegen tussen Schaarbeek en Evere waar de leden zich bekwaamden in het schieten op beweegbare doelen."

"Achteraf vernam ik dat de beweegbare doelen (cibles) vrouwen en kinderen voorstelden. Bultot was voorzitter van deze schietstand. Ik kan u zeggen dat de leden van deze schietstand samenkwamen in een café te Schaarbeek of te Evere. De naam van het café ken ik niet meer. Ik ben er slechts één maal geweest en ik heb toen Bouhouche en Mendez ontmoet. Bouhouche is een gewezen rijkswachter en samen met Mendez, die mij werd voorgesteld als commercieel directeur van de wapenfabriek FN Herstal, maakte hij deel uit van deze schietclub waar Bultot voorzitter van was. Beide personen werden mij door Bultot voorgesteld als zijnde zeer goede vrienden. Bultot zei mij dat als ik deelnam aan die trainingskampen en later zou optreden in acties ik 200.000 bfr per maand zou krijgen."

"De trainingskampen waren volgens Bultot gelegen in Zuid Amerika, Uruguay of Paraguay. Ik heb zijn voorstel afgewezen en zei hem terzelfdertijd dat ik lid was van de Parti Socialiste. Ik heb zelfs een lidkaart maar ik weet niet meer of ik die aan Bultot heb getoond. Bultot heeft mij gezegd dat het de bedoeling was met de trainingskampen en de groepering zelf een klimaat van schrik te creëren onder de bevolking om het land te destabiliseren. Hoewel hij dit niet uitdrukkelijk heeft gezegd veronderstel ik dat hij het had over België doch dat het ook mogelijk was in het buitenland. Op welke manier er ging opgetreden worden heeft hij niet gezegd. Ook het tijdstip van optreden werd niet gepreciseerd.”

“(...) Naar mijn oordeel ben ik de eerste die een dergelijke verklaring afleg. Door deze verklaring vrees ik voor mijn leven. Ik wil nog aanstippen dat ik mij ter beschikking hou van het gerecht om verschillende punten nog te verduidelijken.”

215

Re: Jean Bultot

Bossi wrote:

"Ik kan u zeggen dat de leden van deze schietstand samenkwamen in een café te Schaarbeek of te Evere. De naam van het café ken ik niet meer."

Kan het misschien gaan over café New Post in het Anderlechtse Westland Shopping center?

Re: Jean Bultot

Dat is inderdaad een explosieve verklaring!

Re: Jean Bultot

...die veel vragen oproept. Was de piste Farcy slechts een farce? Dan toch strategie van de spanning? Was het grootste dwaalspoor het denken dat de linken naar Bultot en De Staerke een dwaalspoor waren? Was die robotfoto die op Salesse lijkt gewoon niemand meer of minder dan Salesse zelve? Had de zaak al meteen kunnen opgelost zijn vermits een getuige aangifte deed mbt herkenning van De Staerke, Moussa en Karafilis? Heeft die gekke Popolino toch niet lopen liegen? En had die ouwe Vos het toch bij het rechte eind met zijn obsessie tegenover Mevrouw/Mijnheer Toumaniantz?

Het verhaal dat Bultot en De Staerke bij Podevijn over de vloer kwamen was dan wellicht geen broodje aap. Afgaande op de verklaring zou het logisch zijn dat Mendez zijn schietvrienden Bouhouche en Bultot heeft geïntroduceerd bij Podevijn. Interessant is wat Geens schrijft in haar laatste boek mbt een conflict tussen de gewezen vrienden Podevijn en Mendez. Het verklaart ook waarom Bultot een voorname verdachte was mbt moord op Mendez. 

Blijft ook nog de vraag of de persoon die deze verklaring heeft afgelegd ter goeder trouw was? Om één of andere reden heeft men sommige belastende stukken uit het dossier verwijderd (de aanwijzing naar de auto van Toumaniantz) terwijl andere dan wel nog steeds in het dossier zitten.

Als Bultot er zo middenin zat, hoe geloofwaardig zijn diens verklaringen nog mbt de Israëlische piste en de betrokkenheid van Weykamp? Volgens Popolino was het onmogelijk dat Bultot de zaak financierde.

Re: Jean Bultot

Heel interessant, bedankt Bossi.
En deze verklaring zou worden afgelegd kort  voordat Bultot vluchtte ?

Re: Jean Bultot

Bultot was daar niet slim genoeg voor mijns inziens (fils à papa, jobke dankzij politiek), en ook nogal opzichtig en irritant.

Daarmee dat ze hem er bij gelapt hebben.

220

Re: Jean Bultot

Dat is inderdaad een explosieve verklaring!

Had hij een bommengordel aan?