1

Topic: Sint-Lambrechts-Woluwe: 28 Maart 1985

De joodse zaakvoerder van een handel in tweedehandsauto's werd op donderdag 28 maart 1985 door vier autofreaks met chronisch geldgebrek in de kelder van een garage aan de Slegerslaan in Sint-Lambrechts-Woluwe [Google Maps] in de val gelokt, één uur lang gefolterd met slagen met tafelpoten op zijn hoofd en tenslotte verstikt in een nylonzak op het ogenblik dat hij geloofde dat zijn beulen van gedachte waren veranderd en hem de hand drukten, nadat hij had beloofd geen klacht te zullen indienen.

Hij werd beroofd van de 1.5 miljoen frank die hij had meegebracht om een occasiewagen bij hen te kopen. Het lijk werd achter in zijn Porsche geladen en de wagen werd achtergelaten op de parking te Zaventem. Het lijk werd begraven in het Terkamerenbos. Een anoniem telefoontje leidde tot de ontdekking van het kadaver, waarna de bende werd opgepakt. Uit de lijkschouwing bleek dat de armen van het slachtoffer verbrijzeld waren bij zijn vertwijfelde pogingen om zijn hoofd te beschermen en dat zijn doodstrijd vreselijk moest zijn geweest. (*)

De vier heren schoven de schuld op elkaar, maar poogden de jury ervan te overtuigen dat zij het vreselijke van hun daad hadden ingezien en gereed waren een nieuw leven te beginnen. Iets wat voorlopig nog eventjes zal duren. Tijdens het proces traden tien van de beste advocaten in het strijdperk zodat de debatten tot in den treure aansleepten.

Raadsheer J. Terlinden, Voorzitter van het Hof van Beroep te Brussel, sprak tijdens dit geruchtmakende en gruwelijke proces historische woorden: "De slechtste rechters zijn diegenen die slapen tijdens de debatten. Slechte rechters zijn diegenen die goed slapen tijdens de debatten en slecht slapen na de uitspraak. Goede rechters zijn diegenen die slecht slapen na iedere procesavond maar goed slapen nadat het vonnis is geveld.

Beschuldigden:

  • Luc Poilvache (1955), chauffeur uit Schaarbeek

  • Dominique Poilvache (1957), pompstationhouder uit Sint-Lambrechts-Woluwe

  • Jean-Paul Demoulin (1960), werktuigkundige uit Vilvoorde

  • Stephane Van Isterdael (1964), garagist uit Wezenbeek-Oppem

Slachtoffer: Theo Salomon (1960), Kindermansstraat te Elsene

Voorzitter: Ridder Gérard de Biseau d'Hauteville
Openbare Aanklager: André Van Oudenhove (advocaat-generaal)
Onderzoeksrechter:

  • Jean Kesteloot (Ned.)

  • Jean Miszewski (Fr.)

  • En vanaf 19 maart 1986 Véronique Paulus de Chatelet

Burgerlijke Partij: mr. Eric Vergauwen

Verdediging:

  • Guy François en Fabienne Colon (Luc Poilvache)

  • Guy Delfosse en Marc Preumont (Dominique Poilvache)

  • Martial Lancaster, Denis Bousquet en Didier de Quévy (Jean-Pierre Demoulin)

  • Daniël Spreutels en Carine Couquelet (Van Isterdael)

Vonnis:

  • Levenslange dwangarbeid voor de gebroeders Poilvache

  • Levenslange dwangarbeid voor Demoulin

  • 18 jaar dwangarbeid voor Van Isterdael

Bron: In naam van het Volk, Assisenjaarboek 1986 - 1987 | Gust Verwerft

(*) De mannen werden in april 1985 opgepakt voor deze moord.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Sint-Lambrechts-Woluwe: 28 Maart 1985

Ouders snel in paniek

De ouders van Theo Salomon die op 28 maart 1985 te Sint-Lambrechts Woluwe vermoord werd, waren al snel na zijn verdwijning in paniek. Vooral de moeder maakte zich ongerust toen hij maar niet huiswaarts keerde, nadat hij met een bedrag van 1.560.000 frank was vertrokken voor de aankoop van een Mercedes.

Volgens één van de verdedigers zou het slachtoffer echter niet met een Porsche naar de plaats van de roofmoord zijn gekomen, maar wel met een Volkswagen Golf. De getuige waren gisteren niet bij machte om op deze opmerking te antwoorden.

Eén van de getuigen beweerde niet één van de vier beschuldigden te kennen. Een ander advocaat liet toen opmerken dat getuige zijn eigen voertuig precies een jaar voor de feiten had laten herstellen bij beschuldigde Dumoulin. Getuige verklaarde zich niet te herinneren dat het om Demoulin ging.

De vijf getuigen verklaarden dat de roofmoord op Salomon reeds de dag voor de feiten door het viertal gepland werd. Eén van de beschuldigden, Dominique Poilvache, verheugde er zich over dat hij heel vermoedelijk elders aan het werken zou zijn, zodat hij niet rechtstreeks aan de feiten zou moeten deelnemen.

Volgende getuige was Josef Salomon, vader van het slachtoffer. Hij zegde ongerust te zijn geworden over het wegblijven van zijn zoon nadat deze met een bedrag van 1.560.000 frank was weggegaan om een Mercedes-wagen aan te kopen. Vooral de moeder van het slachtoffer geraakte in paniek.

Vader Salomon reed twee dagen na de verdwijning met een vriend naar de garage met Fina-pompstation te Sint-Lambrechts-Woluwe, waar zijn zoon normaal had moeten naartoe gaan. Hij kreeg er Dominique Poilvache te spreken, die beweerde de zoon van Salomon nergens gezien te hebben. Hij voegde eraan toe dat hij zou opbellen zodra hij de zoon zou zien.

Getuige zei nog dat zijn zoon schuchter was, goedhartig en naïef. Wanneer hij in het buitenland vertoefde, belde hij elke dag zijn ouders op. Elk weekeinde ging hij een bezoek brengen aan zijn 87-jarige grootmoeder.

Vervolgens werd Margot Herbst, moeder van het slachtoffer, als getuige ondervraagd. Ze maakte de verdwijning van haar zoon de dag na de feiten bekend bij de politie. De dag van de feiten was haar zoon omstreeks 14u weggegaan met een aanzienlijke som geld. Zoon Theo was zeer tevreden dat hij een Mercedes zou kunnen aankopen voor een klant. Later reed de vrouw met haar man naar de garage te Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze ontmoette er de gebroeders Poilvache. Deze verklaarden begrip te hebben voor haar ongerustheid en drukten haar de hand. De moeder kreeg er ook Demoulin te zien, die volgens haar een bijzonder kwade blik had.

Een andere getuige was Michel Kruch, een vriend van het slachtoffer die eveneens op zoek was gegaan. Hij trof in het bureau van zijn verdwenen vriend een kaartje aan waarop de naam "Stephane Van Isterdael" voorkwam. Kruch vernam later dat Van Isterdael een zeer slechte reputatie had en mogelijk tot alles in staat was ...

Tenslotte werd Jürgen Zeyen, uitbater van het café "Le Cérisier" te Sint-Lambrechts-Woluwe, als getuige ondervraagd. De avond na de feiten kreeg hij het bezoek van Van Isterdael, Demoulin en Luc Poilvache. Het drietal zag er heel ontspannen uit.

Even na middernacht kwam Luc Poilvache een pak aan getuige afgeven. Getuige vermoedde dat het pak een hoeveelheid bankbriefjes bevatte, echter heel wat meer dan wat de normale opbrengst van het pompstation kon uitmaken. Wat later werd het pak door Dominique Poilvache weggehaald. Getuige vernam eerst veel later dat het pak een deel van het buit gemaakte geld bevatte.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Januari 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube